Литванско-московската војна (1368-1372)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Литванско-московската војна од 1368-1372 година
Главен конфликт: Руско-литвански војни
Големиот војвода од Москва Дмитриј Иванович испраќа писма до руските градови за да ги обединат силите против трупите на Олгерд во 1368 година. Минијатура од сводот Лицевој
Големиот војвода од Москва Дмитриј Иванович испраќа писма до руските градови за да ги обединат силите против трупите на Олгерд во 1368 година. Минијатура од сводот Лицевој
датум 1368 , 1370 и 1372 година
Место Северо-источна Русија
Причина Борбата меѓу големите кнежевства на Литванија и Москва за прераспределба на руските земји
Исход Големото Војводство Литванија одби да интервенира
Противниците

Големото Војводство Литванија
Големото Војводство Тверско
Големото Војводство Смоленск

Големото Војводство Московско
Големото Војводство Рјазан

Команданти

Олгерд
Кејстут
Михаил Александрович
Свјатослав Иванович

Дмитриј Иванович
Владимир Андреевич
Василиј Михајлович

Литванско-московската војна од 1368-1372 година - кампањи на големиот војвода од Литванија Олгерд против московското кнежество во 1368 , 1370 и 1372 година , како и придружни настани. Хроничарот Рогожски го користи терминот „Литванија“.

Позадина

Во средината на 1360-тите, избувна територијален спор во Големото Војводство Твер помеѓу принцот Микулин Михаил Александрович и принцот Кашин Василиј Михајлович . Големото Московско Војводство застанало на страната на принцот Кашински, чиј владетел тогаш номинално бил Дмитриј Иванович , а всушност бил управуван од митрополитот киевски и московски Алекси (синот на Василиј Михајлович Кашински Михаил бил оженет со московската принцеза Василиса, ќерката на Симеон Иванович Гордиот [1] ). Олгерд , оженет со неговата сестра Јулијана , застана на страната на Михаил Александрович. За време на заминувањето на Михаил во Олгерд, Василиј Кашински со неговиот син Михаил, принцот Еремеј Дорогобуж и московските полкови се приближиле до Твер и го опсадиле. Градот не бил заземен, но околината на десниот брег на Волга била ограбена. Мајкл, враќајќи се со литванските полкови, го победи Еремеј, се приближи до Кашин, но замина, послушајќи го тверскиот епископ Василиј.

Во 1368 година, Дмитриј Иванович го повика Михаил во Москва, митрополитот Алексеј ја гарантира неговата безбедност, но беше формиран арбитражен суд за Михаил, тој беше фатен и затворен. Михаил бил спасен од неочекувани пристигна во Москва на три орда murzas. Михаил бил ослободен, но тој побегнал кај својот зет Олгерд во Литванија .

Прво пешачење

Во есента 1368 година, литванскиот принц маршираше против Москва со голема војска. Традиционално обидувајќи се неочекувано да се пробие во границите на непријателот, тој почна да напаѓа од југозапад, а не од северозапад, како и обично. Дмитриј Иванович успеа само да испрати патролен полк , составен од Московјани, Коломентанци и Дмитровци, под команда на гувернерот Дмитриј Минин и Акинф Шуба . Во тоа време, Литванците го победија тимот на кнежевството Стародуб на Семјон Дмитриевич Крапива. Потоа Олгерд го зеде Оболенск , каде што беше убиен принцот Константин Јуриевич . На 21 ноември, во битката на реката Тросна, Олгерд го поразил московскиот патролен полк; загинаа сите кнезови, болјари и управители. Принцот Дмитриј се заклучил во Москва, до која веќе се приближила литванската војска. Литванците стоеја три дена, не го зазедоа Кремљ , туку ја опустошија околината, зедоа многу заробеници и добиток. Олгерд ја укина опсадата откако ја доби веста за нападот на Литванија од страна на ливанските витези [2] . Литванската војска тргна на запад, уништувајќи сè што ѝ беше на патот. Искористувајќи го отсуството на главните литвански сили, московските трупи предводени од Владимир Андреевич спроведоа одмазднички напади во Смоленск и Брјанск. Владимир го зеде Трубчевск , ја запали околината на Стародуб , Новгород-Северски , но гледајќи дека не може да ги задржи овие земји, се врати во Москва.

Како резултат на кампањата на големиот војвода од Литванија Олгерд против Москва во 1368 година, големиот војвода од Москва Дмитриј Иванович одби да се меша во работите на Твер. Михаил се вратил да владее во Твер, а бунтовниот вазал Еремија му бил предаден. Спорните земји биле пренесени на Твер [3] .

Второ патување

Во 1370 година , по поразот на големата литванска војска од Тевтонскиот ред во битката кај Рудава , Дмитриј Московски повторно го опсадил Твер; Михаил побегнал во Литванија.

За време на Рожденскиот пост, Олгерд се преселил во Москва со неговиот брат Кеистут , Михаил Тверској и Свјатослав Смоленски (за учество во походот бил екскомунициран од Цариградскиот патријарх [4] ; во 1386 година загинал во битка со Литванците). Тие се приближија до Волоколамск , започнувајќи со напад на Кремљ . Принцот Василиј Березуиски бил убиен од литванско копје, но нападот бил одбиен. Три дена Литванците го ограбувале соседството, а потоа се преселиле во Москва. Опсадата започнала на 6 декември 1370 година. Во тоа време, братучедот на Дмитриј, Владимир Андреевич Храбриот, почна да собира војници во Пшемисл, му се придружија принцот Владимир Дмитриевич од Пронск и полковите на Рјазанскиот принц Олег Иванович . Сфаќајќи дека Кремљ нема да биде заземен, Олгерд понуди мир, запечатувајќи го со бракот на неговата ќерка и Владимир Храбриот. Но, Дмитриј се согласи само на примирје пред денот на Петров . Олгерд се повлече во Литванија.

Второ патување

Сепак, во „Хроника на Биховец“ , создадена во средината на XVI век. [5] содржи различен приказ на настани. Поради неможноста да се одбие Олгерд, Дмитриј Иванович испрати амбасадори кај него, барајќи да не го протерува од Москва, ветувајќи богати подароци, нудејќи нешто. Големиот војвода од Литванија му прости на големиот војвода од Москва, прифаќајќи ги богатите подароци, се помири, се качи на коњот и го стави своето копје до ѕидот на Москва и, враќајќи се назад, рече со силен глас: „Големиот принц на Москва! Запомнете дека литванското копје стоеше во близина на Москва “. После тоа, откако ја воспостави границата долж Можајск и Коломна, тој се врати во Литванија со голем плен и полнота. [6] Треба да се има на ум дека авторот на Летописот не знае за трите походи на Олгерд, ограничувајќи се само на описот на еден, туку преживеаното „Писмо за примирје“ на амбасадорите на големиот војвода од Литванија. Олгерд Гедеминович со големиот војвода Дмитриј Иванович „во 1371 година, победничките извештаи на Хроника на Биховец“ се контрадикторни.

Патувањето на големиот војвода од Литванија Олгерд во Москва во 1370 година остави прилично силен и траен впечаток. Михаил Тверској дури бил одобрен од Златната орда како принц Владимир [7] .

Трето поход

Во 1372 година, конфликтот меѓу Твер и Москва повторно се разгоре. Прво, Олгерд ја испрати војската на Кеистут, неговиот син Витовт , Андреј Олгердович и Дмитриј Друцки. Тие неуспешно се приближија до Перејаслав-Залески, но го зедоа Дмитров. Подоцна самиот Олгерд се преселил во Москва од југо-запад. По соединувањето на Литванците и Тверичи во Љубутск, војската на Дмитриј тајно им пријде. Литванскиот гардиски полк беше поразен. Двете трупи се повлекоа и се соочија една со друга, разделени со длабока провалија. Неколку дена подоцна, беше склучено примирје (од 31 јули до 26 октомври 1372 година). Договорот беше потпишан во име на Олгерд, Кеистут и Свјатослав Смоленски; Во договорот беа вклучени Михаил Тверској, Дмитриј Брајански и уште неколку принцови. Олгерд гарантираше дека Михаил ќе врати се што е ограбено во московските земји, а ако Михаил започне војна со Москва, Литванија нема да застане за него.

Следни настани

Во 1371 година, Олгерд побарал од цариградскиот патријарх специјален митрополит во Киев со власт над Смоленск, Твер, Новосил и Нижни Новгород. Во 1373-1375 година , тој успеа да го постигне назначувањето на Кипријан во Киевско-литванската митрополија со изгледи да стане митрополит на цела Русија по смртта на Алексеј , соработник на Дмитриј Московски.

Во 1375 година, откако Михаил Тверској ја доби етикетата за големото владеење на Владимир и нападите на Тверските трупи врз Торжок и Углич, Дмитриј Иванович ги премести комбинираните сили на североисточна Русија, кнежевствата Смоленск , Брјанск и Верховски во Твер и стави опсада. до градот . Последователното движење на трупите на Олгерд во правец на Твер (а потоа нивното враќање без судир со непријателот) историчарите традиционално [2] го толкуваат како неуспешен обид да му се помогне на Михаил Тверској во кршење на мировните услови од 1372 година. Всушност, Олгерд го уништил кнежеството Смоленск поради учеството на неговите трупи во походот против Твер [8] . Михаил беше принуден да се признае себеси како помлад брат на московскиот принц, да формализира анти-орда сојуз со него и да ги напушти своите претензии кон Кашин (до 1382 година ).

Во културата

Експедициите на Олгерд во Москва се прикажани во романот на Дмитриј БалашовОдрекување “ од циклусот „ Суверените на Москва “.

Белешки (уреди)

Врски