Ливија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
општина
Ливија
Ливија
Панорама на градот од Туро дел Кастел
Панорама на градот од Туро дел Кастел
Грб [d]
Грб [d]
42 ° 27′50 ″ с. ш. 1 ° 58'44 ″ инчи. г. H G Я O
Земјата Шпанија
Автономна заедницаКаталонија
Провинции Жирона
округ Баша-Чердања
Градоначалник Елиес Нова-и-Инглс [д]
Историја и географија
Плоштад
Висина 1224 ± 1 m[1]
Временска зона UTC + 1: 00 , во лето UTC + 2: 00
Популација
Популација
Дигитални идентификатори
Поштенски код 17527 година
Код на автомобилот ГИ
llivia.org
Прикажи/Скриј мапи
Ливија на мапата
Льивия
Ливија
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Ливија ( кат. Llívia ) е град и општина во Шпанија , дел од провинцијата Жирона во автономната заедницаКаталонија . Општината е дел од округот (комарка) Баша-Сердања . Зафаќа површина од 12,84 km². Население - 1456 луѓе (за 2015 година ).

Од времето на светот на Пиринеите, таа е ексклава на Шпанија, бидејќи од сите страни е опкружена со територијата на Франција - департманот Источни Пиринеи . Растојанието до границата со Шпанија е 1,6 км, а до административниот центар на покраината - градот Жирона - 153 км.

Ливија

Популација

година Број на
1717 година 680[3]
1787 година 777[3]
1857 година 968[3]
1860 година 903[3]
1877 година 1070[3]
1887 година 1236 година[3]
1900 година 941[3]
1910 година 994[3]
1920 година 877[3]
1930 година 743[3]
1936 година 804 [3]
година Број на
1940 година 723 [3]
1945 година 685 [3]
1950 година 755 [3]
1955 година 740 [3]
1960 година 755 [3]
1965 година 797 [3]
1970 година 856 [3]
1975 година 788 [3]
1981 година 921 [3]
1986 година 930 [3]
1991 година 901 [3]
година Број на
2001 година 1066[4]
2002 година 1133[5]
2003 година 1160[6]
2004 година 1173 година[7]
2005 година 1252 година[осум]
2006 година 1291 година[9]
2007 година 1388 година [10]
2008 година 1517 година [единаесет]
2009 година 1589 година [12]
2010 година 1608 година [тринаесет]
2011 година 1665 година [14]
година Број на
2012 година 1689 година [15]
2013 година 1625 година [шеснаесет]
2014 година 1536 година [17]
2015 година 1456 година [осумнаесет]
2016 година 1467 година [деветнаесет]
2017 година 1415 година [дваесет]
2018 година 1428 година [21] [22]
2019 година 1417 година [23]
2020 година 1431 година[2]

Белешки (уреди)

 1. 1 2 http://www.idescat.cat/pub/?id=aec&n=925&t=2016
 2. 1 2 Instituto Nacional de Estadística III //Општински регистар на Шпанија 2020 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2020 година. 340. - P. 125898. - ISSN 0212-033X
 3. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 http://ced.uab.es/infraestructures/banc-de-dades-espanya-i-catalucio-ie/ -continuitat-dels-municipis-catalans-1497-2002 / - Центар за демографски студии .
 4. Instituto Nacional de Estadística III // список на жители на општинските области на Шпанија 2001 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado , 2002. - број. 5. - P. 642. - ISSN 0212-033X
 5. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2002 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado , 2002. - бр. 311. - P. 45846. - ISSN 0212-033X
 6. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2003 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2003. - бр. 304. - P. 45352. - ISSN 0212-033X
 7. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2004 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado , 2004. - бр. 314. - P. 42356. - ISSN 0212-033X
 8. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2005 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2005 година. 287. - P. 39422. - ISSN 0212-033X
 9. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2006 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2006. - бр. 312. - P. 46628. - ISSN 0212-033X
 10. III // Општински регистар на Шпанија 2007 година (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado , 2007 година. 311. - P. 53566. - ISSN 0212-033X
 11. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2008 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2008 година. 312. - P. 52072. - ISSN 0212-033X
 12. Instituto Nacional de Estadística Општински регистар на Шпанија 2009 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2009 година. 309. - P. 109453. - ISSN 0212-033X
 13. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2010 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2010 година. 311. - P. 106195. - ISSN 0212-033X
 14. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2011 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2011 година. 303. - P. 138416. - ISSN 0212-033X
 15. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2012 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2012. - бр. 313. - ISSN 0212-033X
 16. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2013 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2013 година. 311. - ISSN 0212-033X
 17. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2014 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2014 година. 308. - ISSN 0212-033X
 18. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2015 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2015 година. 301. - ISSN 0212-033X
 19. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2016 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2016 година. 304. - ISSN 0212-033X
 20. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2017 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2017 година. 316. - ISSN 0212-033X
 21. Instituto Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2018 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2018 година. 314. - P. 130903. - ISSN 0212-033X
 22. Cifras oficiales de población resultantes de la revisión del Padrón општински a 1 de enero - Националниот институт за статистика .
 23. Nacional de Estadística III // Општински регистар на Шпанија 2019 (шпански) // Boletín oficial del Estado - Agencia Estatal Boletín Official del Estado , 2019 година. 311. - P. 141278. - ISSN 0212-033X

Врски