Месечина-3

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Месечина-3
Автоматска меѓупланетарна станица „Луна-3“ (Е-2А)
Луна-3 (Меморијален музеј на астронаутика) .JPG
Клиент СССР
Производител ОКБ-1
Оператор СССР
Задачи прелетување и фотографирање на далечната страна на Месечината
Распон Земја, Месечина
Сателитска На земјата
Подлога за стартување Сојуз на советските социјалистички републики Бајконур
Засилувачка ракета 8K72 L1-8
Лансира 4 октомври 1959 година
Времетраење на летот околу 207 дена
Број на свиоци околу 14
Деторирање 20 април 1960 година
ИД на NSSDC 1959-008А
SCN 00021
Спецификации
Тежина 278,5 кг
Орбитални елементи
Полу-голема оска 256.620,5 км
Ексцентричност 0,8379
Расположение 76,8 °
Период на циркулација 15 дена
Апоцентар 460.725 км
Перицентар 40.638 км
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Луна-3 е советска автоматска меѓупланетарна станица за проучување на Месечината и вселената . За време на летот, за првпат беа добиени слики од далечната страна на Месечината . Исто така, за време на летот, за прв пат во светот, во пракса беше извршена помош за гравитација .

Лет

Леталото беше лансирано на 4 октомври 1959 година од лансирното возило Восток-Л и за прв пат во светот ја фотографираше страната на Месечината невидлива од Земјата . Исто така, за време на летот, за прв пат во светот, во пракса беше извршена помош за гравитација . Во тогашниот советски масовен печат, овој АМС беше наречен „трета советска вселенска ракета“ [1] .

Конечната маса на последната етапа на лансирното возило со „Луна-3“ беше 1553 кг (масата на научна и мерна опрема со извори на енергија беше 435 кг). Тежина на вселенското летало Луна-3: 278,5 кг. Леталото ги имаше следните системи: радио инженерство, телеметрија, фототелеметриска ориентација (во однос на Сонцето и Месечината), напојување (со соларни батерии), контрола на температурата и комплекс научна опрема, вклучително и фотографска лабораторија. Системот за ориентација на вселенското летало Чајка беше развиен и изграден од тим предводен од Борис Раушенбах , кој беше првиот во светот што го реши проблемот со контролирање на вселенските летала во вселената.

Луна-3 траекторија и асистенција за гравитација

По лансирањето од космодромот Бајконур , вселенското летало Луна-3 влезе во многу издолжена елиптична орбита на вештачки сателит на Земјата со наклон од 75 ° и орбитален период од 22.300 мин и ја заокружи спротивната страна на Месечината во правец од југ на север, поминувајќи на растојание од 6200 км од неговата површина. Под влијание на гравитацијата на Месечината, орбитата на апаратот се промени; покрај тоа, додека Месечината продолжи да се движи во својата орбита, орбиталната рамнина на леталото исто така се промени. Промената на орбитата беше пресметана така што леталото, кога се врати на Земјата, повторно прелета над Северната хемисфера, каде што се наоѓаа советските набудувачки станици [2] . Траекторијата на летот беше пресметана под водство на М.В. Келдиш на Математичкиот институт. В.А. Стеклов [3] .

Фотографирање на Месечината

За време на поминувањето на Месечината, леталото беше насочено строго кон Сонцето и се стабилизираше со системот „Чајка“, кој вклучуваше сензори за сончева и месечинска светлина, жироскопски сензори за аголна ротација, калкулатор, микромотори за ориентација користејќи компримиран азот како работен медиум. АМС „Луна-3“ беше првиот апарат во светот способен за одржување на ориентацијата во вселената за потребниот временски период [4] : 24 . На 7 октомври 1959 година, за време на 40-минутна сесија за фотографирање, на почетокот на која станицата се наоѓаше на растојание од 66800 километри над точката со селенографски координати од 17 ° 00 ′ н. НС 117 ° 00 ′ источно г. / 17,000 ° c НС 117.000 ° С г. / 17.000; 117.000 ( Луна 3 ) Г [4] : 26 , со две леќи - со фокусно растојание од 200 мм и 500 мм [4] : 24 , речиси половина од површината на Месечината е заробена (една третина - во работната зона, две третини - од обратна невидлива страна на копното). Сликите - по развивањето на филмот на плочката - беа пренесени преку фото -телевизиски систем на Земјата . Фото- телевизискиот уредЈенисеј “ беше развиен од Истражувачкиот институт за телевизија Ленинград (самата камера АФА-Е1 беше развиена од механичката фабрика Красногорск ) [5] . На иницијатива на ПФ Браславец, во оваа тајна од властите, се користеше специјален филм, отпорен на зрачење и температурни промени, добиен од американски извидувачки сонди Проект Генетрикс ( ВС-119Л) , редовно соборуван над територијата на СССР [6] . Советската индустрија во тоа време не објави таков филм (од идеолошки причини, оваа информација не се рекламираше). Преносот на слика се изведуваше по аналоген метод со камера за патување. На приземјето, приемот се изведуваше на неколку начини: со снимање камера со сноп на филм, фотографирање од екран на ишијатрон , снимање на магнетна лента и директно излегување на сликата на термохемиска хартија. Снимките на магнетна лента не може да се репродуцираат, сликите на термичка хартија и скијатрони само ни овозможија да го процениме заплетот на сликата. Се покажа дека единствениот успешен метод за регистрација е да се користи камера за патување со зрак. Кога летате кон Месечината и примате сигнали, квалитетот на сигналот беше слаб, а нивото на бучава беше високо. Во сесија за комуникација, кога станицата се приближи поблиску до Земјата и беше можно да се повтори приемот со висок сооднос сигнал-шум , сликите не беа добиени. Сепак, на 18 октомври, сигналот се зголеми и беше можно да се примат 17 слики, иако со пречки, но со видливи релјефни детали, а на 22 октомври, комуникацијата со станицата беше прекината [7] . Како резултат на дешифрирање, беа издвоени 499 релјефни детали, од кои 100 беа во делот на Месечината видлив од Земјата за калибрација [4] : 30 . Растојанието на АМС „Луна -3“ од Земјата во нејзиниот апогеј беше околу 480 илјади километри, на перигеја - околу 40 илјади километри (47500 километри од центарот на Земјата) [4] : 23.24 . По завршувањето на 11 вртежи околу Земјата, уредот влезе во атмосферата на Земјата и престана да постои [4] : 24 . Подобри слики беа добиени по неколку години од сондатаЗонд-3 “; генерално, снимањето на „Луна-3“ и „Зонда-3“ опфати 95% од површината на Месечината [4] : 35 .

резултати

Иако Келдиш беше незадоволен од квалитетот на фотографиите, добиените слики му дадоа приоритет на Советскиот Сојуз во именувањето на предметите на површината на Месечината; кратерите Циолковски , Giордано Бруно , Менделеев , Склодовска-Кири и други, како и Месечевото Море Соништата и Московското Море , се појавија на мапата [8] . Уште еднаш, беше докажан приматот на СССР во вселенската трка [9] .

Кога на СП Королев му беше донесена слика од Месечината, тој напиша на задната страна: „Драг АБ Северни, првата фотографија од далечната страна на Месечината, која не требаше да излезе. Королев. 7 октомври 1959 година “ [10] .

Големи делови од населението на СССР првпат ја видоа обратната страна на Месечината на 27 октомври 1959 година [11] . На овој ден, голема слика од задната страна на Месечината доби АМЦ „Луна-3“, се појави на насловната страница на националниот весник „ Правда “ во собата, исто така, беше објавена прибележана верзија на сликата со избраните делови на површинскиот релјеф на Месечината и напис за најмногу АМС со нејзината фотографија.

Во 1957 година, познатиот француски винар Анри Маир се обложи со советскиот конзул за илјада шишиња шампањ дека советските сателити нема да можат да ја „видат“ темната страна на Месечината. Кога фотографиите од далечната страна на Месечината беа објавени од весници низ целиот свет, Анри Меир го призна поразот и испрати илјада шишиња шампањ до Академијата на науките на СССР [12] [13] . Како што се сеќава Б. Је.Черток во книгата „Ракети и луѓе. Фили - Подлипки - Тиуратам “, им кажа СП Королев за овој шампањ, додавајќи дека секој треба да добие две шишиња [14] .

Забелешки (уреди)

 1. Неспоредлив научен подвиг. Материјали на весникот „Правда“ за три советски вселенски ракети. - М .: Државна издавачка куќа за физичка и математичка литература , 1959. - 204 стр.
 2. Детска енциклопедија . - Т. 2 "Светот на небесните тела".
 3. Т.М. Енеев, Е.Л. Аким. Академик М.В. Келдиш. Механика на вселенски летови . - Институт за применета математика. М.В. Келдиш.
 4. 1 2 3 4 5 6 7 Шевченко В.В. 25 години проучување на далечната страна на Месечината // Историско и астрономско истражување / Извршен уредник Л. Е. Маистров. - М .: Наука , 1984. - Издание. XVII . - S. 15-44 .
 5. Владимир Шпачински. Бевме први! . весник „Красногорски вести“ (21 ноември 1999 година). Датум на лекување: 24 август 2014 година.
 6. Братславец
 7. Marov M. Ya. , Hantress W. T. Советски роботи во Сончевиот систем. Технологии и откритија . .: Физматлит , 2013 година.- Стр. 116 .-- ISBN 978-5-9221-1427-1 .
 8. ..Ф. Родионова. Карти на Месечината
 9. Борис Черток . Ракети и луѓе. Дел II .
 10. Јарослав Голованов. Королев: факти и митови. - М .: Наука , 1994 година.- 769 стр. -ISBN 5-02-000822-2 .
 11. За движење на третата советска вселенска ракета // советска култура. - 1959 година.- 27 октомври. - С. 1.
 12. Владислав Шевченко, hanана Родионова, Григориј Мајкл. Месечината и планетарната картографија во Русија . -Спрингер, 2016.-Стр. 12.- ISBN 978-3-319-21038-4 . - Дои : 10,1007 / 978-3-319-21039-1 .
 13. Месечина и шампањ (руски) // Наука и живот . - 2019. - број 1 . - S. 107 .
 14. Chertok B. E. Поглавје 6. До Марс и Венера // Ракети и луѓе. Фили - Подлипки - Тиуратам. - второ издание - М .: Машински факултет, 1999.- С. 304.- ISBN 5-217-02935-8 .

Литература

Линкови