Луксембург (град)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Градот
Луксембург
Луксембург. Лецебуерг
фр. Луксембург
германски Луксембург
нетерл. Луксембург
Реката Алзет (2274937510) .jpg
Знаме Грб
Знаме Грб
49 ° 36'42" с. ш. 06 ° 07'48 ″ источно г. H G Я O
Земјата Луксембург
округот Луксембург
Кантон Луксембург
Градоначалник Лиди Полфер
Историја и географија
Плоштад 51,47 km²
Централна висина 316 м
Тип на клима влажна умерена
Временска зона UTC + 1: 00 , во лето UTC + 2: 00
Популација
Популација
Густина 2240 луѓе / km²
Агломерација население 162 548 луѓе ( 2016 )
Катоиконим Луксембуржани, Луксембуржани, Луксембуржани
Дигитални идентификатори
LAU 2 LU00011001

luxembourg-ville.lu
(Луксембург) (француски) (германски)
Луксембург на мапата
Люксембург
Луксембург
Луксембург на мапата
Люксембург
Луксембург
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Луксембург ( lyuksemb. Lëtzebuerg, француски. Луксембург, тоа. Луксембург е) - главен град и најголем град на Големото Војводство Луксембург .

Во 2011 година, Луксембург го зазеде првото место во рангирањето на најбезбедните градови во светот објавено од меѓународната консултантска компанија Мерсер ( Берн , Хелсинки и Цирих поделија 2-4 места) [2] .

Етимологија

Градот Луксембург првпат се спомнува во 738 година како „Lucilinburh“ од старогерманскиот -luzil - „мал“ и -burg - „ укретен град, замок“, односно „мал град“. Подоцна бил наречен „Луцелбург“, „Луцембург“, а во 1354 година - за прв пат „Луксембург“. Последната форма по Виенскиот конгрес во 1815 година, кога Големото Војводство Луксембург стекна независност, беше усвоена како официјална: о. Луксембург , тоа. Луксембург [3] .

Популација

Населението на Луксембург е мало и сочинува повеќе од 1/6 од населението на земјата. Населението на градот може да се подели на домородни Луксембуржани (42% од населението) и странци од 143 земји (58%). Поголемиот дел од странците се од земјите на ЕУ. Официјални јазици се германскиот , францускиот и луксембуршкиот . Повеќето од жителите на градот се католици .

Приказна

Првите спомнувања на Луксембург во пишаните извори датираат од 963 година .

Луксембург го доби статусот и правата на градот дури во 1244 година. Градот постојано минувал од рака на рака во 1606 - 1684 и 1697 - 1724 година. и припаѓал на Шпанија , во 1684 - 1697 и 1794 - 1815 година . бил дел од територијалните поседи на Франција , а во 1714 - 1794 година под јаремот на Австрија .

Луксембург се стекна со независност во 1815 година. За време на Првата и Втората светска војна, градот бил окупиран од германските трупи.

Во повоениот период, градот активно се развиваше, а сега е еден од најскапите во Европа .

Културно значење

Поделен е на два дела - Горниот и Долниот град покрај реката Алзет , која заедно со нејзините притоки формира длабока долина во која се наоѓаат прекрасни зелени паркови. Поради оваа карактеристика, градот е полн со мостови. Двата дела на градот се поврзани со мостовите на Адолф и Големата војвотка Шарлот. Изгледот на Долниот град во голема мера зависи од функциите што градот ги извршува во Европската Унија . Тука има бројни банки, одбори на компании, пиварници. Горниот град не е ништо повеќе од древна тврдина во Луксембург, со многу архитектонски споменици.

Во јужниот дел на Луксембург се наоѓа познатата катедрала на Пресвета Богородица Луксембург .

Градски музеи:

Природата и климата

Градот се наоѓа на надморска височина од 316 метри надморска височина, на сливот на две мали реки - Алзет (јужната притока на Зауер ) и Петрус .

Климата е блага умерена океанска. Зимите се благи, а летата се топли, температурата ретко се искачува над +30 степени. Ведрото време е ретко. Врнежи има во текот на целата година, а понекогаш има обилни врнежи од снег во зима.

Флората и фауната се континентални, во предградијата има дабови и букови шуми, во кои се среќаваат верверички , срна и дивокоза . Во градските градини и паркови се одгледуваат термофилни растенија како ореви , кајсии , зеленика и дренка .

Луксембуршка клима
Индикатор јан. фев март апр мај јуни јули авг Сеп окт Ноември Дек година
Апсолутен максимум, ° C 13.9 18.2 22.2 27.0 30.4 34.3 35,7 37.9 31.5 26.0 18.4 14.6 37.9
Просечен максимум, ° C 3.2 4.7 9.1 13.3 17.9 20.9 23.4 22.9 18.4 13.2 7.3 3.9 13.2
Просечна температура, ° C 0,8 1.6 5.2 8.7 13.0 15.9 18.1 17.8 13.9 9.6 4.6 1.8 9.3
Просечен минимум, ° C −1,5 −1.1 1.7 4.5 8.6 11.3 13.4 13.2 10.1 6.5 2,3 −0,3 5.7
Апсолутен минимум, ° C −17.8 −20.2 −14.4 −6,9 −2.1 0,9 4.5 4.3 −0,7 −4.6 −11.1 −15.3 −20.2
Стапка на врнежи, mm 77 62 69 58 77 79 70 75 74 86 76 86 889
Извор: Време и клима

Транспорт

Меѓународниот аеродром Луксембург-Фидел , единствениот меѓународен аеродром во земјата, се наоѓа на шест километри од градот. Аеродромот Луксембург-Фидел има редовни летови до многу градови во Европа. Главниот авиопревозник е националниот авиопревозник Луксаир .

Градот има железничка станица , која е центар на внатрешната железничка мрежа на земјата, која служи како терминал за сите луксембуршки железници освен една (линија 80, за која е транзитна), како и неколку помали железнички станици.

Луксембург има 31 градски автобуски линии , од кои некои се управувани од приватни претпријатија . На влезовите во градот има 5 бесплатни пресретни паркинзи (вкупно 4.315 места), создадени од градските власти за поттикнување на користењето на јавниот превоз.

На 10 декември 2017 година, во Луксембург повторно беше пуштен во употреба трамвај кој функционираше порано во 1875-1964 година [5] . Во 2017 година, беше отворена и кратка линија на жичницата што ја поврзува железничката станица Pfaffenthal-Kirchberg со трамвајската станица Rout Bréck - Pafendall.

Во февруари 2020 година, градскиот превоз беше бесплатен.

Белешки (уреди)

Литература

Врски