Махе (Индија)

Централна висина 0 m
Временска зона UTC + 5: 30
Популација
Популација 36 828 луѓе ( 2001 )
Дигитални идентификатори
Телефонски код +91 490
Поштенски код 673310
Код на автомобилот PY-03

махе.gov.ин
Прикажи/Скриј мапи
Махе на мапата
Маэ
Махе

Махе ( од Махе , малајал. മാഹി ) или Мајажи ( малајал. മയ്യഴി ) е град во Индија , вообласта Махе на сојузната територија Пондичери .

Приказна

Во француските документи, локалното име „Мајјажи“ прво било напишано како Маје или Махие , но на крајот правописот Махе бил поправен.

Француската источноиндиска компанија ги купила овие земји од Раџа Бадагар во 1724 година и изградила тврдина на нив. Потоа овие земји биле заробени од Маратите , но во 1741 година Бертранд Франсоа де Лабурдоне ги вратил овие земји во Франција; а во чест на овој настан кон неговото презиме е додадено и името на градот „Махе“.

Во 1793 година, за време на војната за првата коалиција, Махе бил заробен од британските трупи под команда на Џејмс Хартли [en] , и се вратил во Франција во 1816 година.

По формирањето на независна Индија , движењето за обединување со Индија започна да се шири во француските колонии на индискиот потконтинент. Во јуни 1954 година, администрацијата на Махе објави анексија кон Индија. Официјалниот договор за пренос на земјиштето на поранешна француска Индија беше склучен во мај 1956 година, ратификуван од францускиот парламент во мај 1962 година, а размената на ратификуваните документи меѓу Франција и Индија беше извршена на 16 август 1962 година. На 1 јули 1963 година, поранешната француска Индија станала сојузна територија на Пондишери .