Маршал на гранката

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Маршалска ѕвезда на Маршалот и главен маршал на гранката
Лента за рамо до униформата на Ер Маршал (1955-1974).
Ремен за рамо до униформата на артилерискиот маршал (1955-1974).
Ремен на рамо до униформата на маршалот на оклопните сили (1955-1974).
Ремен за рамо до униформата на маршалот на инженерските трупи (1955-1974).
Ремен на рамо до униформата на фустанот на Маршалот на Сигналниот корпус (1955-1974).

Маршал на војската, силите и специјалните сили - група воени чинови во вооружените сили на СССР : маршал на артилерија ( гранка на војската ), маршал на авијација (гранка на силите), маршал на оклопни сили (огранок на војската), маршал на инженерските трупи ( специјални сили ), маршал на сигналните трупи (специјални трупи).

На воениот чин на маршал во резерва или во пензија , беа додадени зборовите „резерва“ (на пример, Маршал на сигналните трупи на резервниот состав ) или „пензиониран“ (на пример, Ер Маршал, пензиониран ), соодветно.

Ранг на институција

Титулите Маршал на гранката на силите и трупите (авијација, артилерија и оклопни сили) беа воведени со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР на 16 јануари 1943 година . На 9 октомври 1943 година беа воведени и чиновите Маршал на специјалните сили : инженерски трупи и маршал на сигналниот корпус. Сите овие пет чинови одговараа на чинот на комбинирано оружје на армиски генерал . Претходно, во 1940-1943 година, највисокиот воен чин, што укажува на видовите сили (сили) и специјални сили беа „ Генерал-полковник на артилерија “, „ ...авијација “ и слично.

Поради командата на формациите на авто-оклопните сили, до и вклучително обединување, личните воени чинови на генерали во тенковските сили имаа префикс, на пример, „ Генерал мајор на тенковските сили “ и највисокото раководство ( местата на шефот на Дирекцијата и други, односно оние поврзани со сите АБТВ на вооружените сили РККА - заменик народен комесар за одбрана ) Маршал и главен маршал - „... оклопот на тенковските трупи“.

Создавањето на овие редови беше под влијание на зголемувањето на вооружените сили на СССР (се распределуваа „главните (главни)“ гранки на трупите (силите) и специјалните сили на Црвената армија , од чии акции зависеше успехот во операциите. ), а не британските „маршалски“ чинови на воздухопловните сили , што значајно одговараат на генералите со комбинирано вооружување („Маршал на кралските воздухопловни сили“, главен маршал „“, маршал „, вице-маршал“). Покрај тоа, самиот систем на овие советски чинови доаѓа од системот на традиционални чинови (воени позиции - воени чинови), доделени на целосни генерали на оружјето : „ генерал за артилерија “, „ генерал за коњаница “, „ генерал-инженер “ . До октомври 1917 година, наведените генерални чинови беа во руската армија; Бидејќи биле германски по потекло, тие постоеле и во 1940-тите во германските вооружени сили ( Вермахт ).

помлад воен чин:
генерал полковник
Значка на Црвената армија.svg
Маршал
вид на војници
виш воен чин:
Главна
маршал
вид на војници

Ознаки

Ознаките на маршалите на гранките на силите, трупите и специјалните сили, одобрени на 6 февруари 1943 година, се разликуваа од оние на генералите на армијата ; на ремените на маршалите на ограноците на службата, трупите и специјалните сили, наместо четири ѕвезди по ред, имаше една голема ѕвезда и амблемот на гранката (силите) и специјалните сили - исто како ремените за рамо. на Маршалите на Советскиот Сојуз носеше една голема ѕвезда и грбот на СССР . По наредба на Народниот комесар за одбрана на СССР, од 26 октомври 1943 година, дијаметарот на ѕвездата на ремените на маршалите на службеното оружје, трупите и специјалните сили беше намален од 50 на 40 мм. Околу вратот се носеше Маршалска ѕвезда од посебен модел , што се разликува од ѕвездата на Маршалите на Советскиот Сојуз - без дијаманти меѓу гредите и малку помал дијаметар; бојата на лентата се разликуваше во зависност од видот на војниците. Последователно, истата Маршалска ѕвезда беше посочена да ја носат адмиралите на флотата (1962) и генералите на армијата (1974). Прерамките на армиските генерали станаа целосно слични на ремените на маршалите на воените гранки, со исклучок на амблемите.

Доделување на титулата

Првиот маршал на огранокот на силите, трупите и специјалните сили бил, два дена по воведувањето на оваа група чинови, артилерискиот маршал Николај Николаевич Воронов (18 јануари 1943 година). Во текот на истата 1943 година,авијатичарите А. А. Новиков (17 март) и А. Е. Голованов (3 август) исто така станаа маршали. На 21 февруари 1944 година, Воронов и Новиков станаа првите главни маршали на борбеното оружје . На истиот ден, првиот резервоар полицајци П. А. Rotmistrov и Ya. Н. Fedorenko , маршалот на Инженерската војници М. П. Воробјов и Маршал на сигнал корпус И. Т. Peresypkin беа промовирани во редови.

Во наредните години, на ранг на маршал на филијала на војската (сили) и специјални сили беше доделен на највисоката команда на соодветните гранки на војската ( Pokryshkin , Skomorokhov , Kozhedub ).

Рангот маршал на гранката на службата (силите) и специјалните сили го носеа: Маршал на воздухопловството - 32 воени команданти (од кои на 7 подоцна им беше доделена титулата главен маршал на воздухопловството), Маршал на артилерија - 13 (од кои 3 - подоцна началник; главен маршал на артилерија В.Ф. Толубко - единствениот војсководец кој, пред да му биде доделен чинот началник маршал на огранокот на вооружените сили, не бил чин на маршал на истите трупи, туку на генералната армија чин генерал на армијата ), оклопни сили - 8 (од кои 2 беа началници), инженерски трупи - 6, трупи за комуникации - 4.

Во специјалните сили - инженерство и комуникации - никој не го доби чинот главен маршал.

Најмладите маршали на борбеното вооружување (силите) и специјалните сили беа 39-годишниот авијатичар А. Е. Голованов (1943) и сигналистот И. Т. Пересипкин (1944); Следната година Голованов стана најмладиот главен маршал.

Маршалите на борбеното оружје, како и другите високи воени лидери, доживеаја репресии, а судбината на некои од нив беше трагична: Худјаков , Новиков, кој беше застрелан, помина речиси шест години во затвор наместо пет (според пресудата на судот) и беше ослободен во февруари 1952 година, Јаковлев (кој помина една година во затвор и беше ослободен дури по смртта на Сталин); а подоцна, веќе во времето на Хрушчов, Варенцов , лишен од воени награди и деградиран во врска со случајот Пенковски . Покрај тоа, двајца маршали на борбеното оружје - Неделин и Харченко - загинаа во катастрофи додека беа на должност.

Исклучување на ранг

Рангот Маршал на оклопните сили беше исклучен со Уредба на Президиумот на Врховниот Совет на СССР бр. 89-XI „За воените чинови на офицерите на вооружените сили на СССР“, од 26 април 1984 година , од списокот на воени чинови во вооружените сили на СССР .

Последниот на кого му беше доделен воен чин Маршал на огранокот на силите (трупите) и специјалните сили во август 1991 година, министерот за одбрана на СССР, Евгениј Иванович Шапошников (воздушен маршал).

Законот на Руската Федерација „За воена должност и воена служба“ (бр. 4455-I, од 25 март 1993 година) го обедини системот на општи чинови во сите гранки на вооружените сили (силите) и специјалните сили: чиновите на авијациски маршал, артилериски маршал, маршал на инженерски трупи, воен маршал комуникации, чиновите на главни маршали беа исклучени од списокот на воени чинови на руските вооружени сили , највисокиот „генерален“ чин беше рангот на армиски генерал и „маршал“ беше чин маршал на Руската Федерација.

Последниот од војсководците кој го носеше чинот маршал на огранок на војската (пензиониран - пензиониран воздухопловец) беше Е. И. Шапошников, кој почина на 8 декември 2020 година .

Плата

Големината на месечната плата според воениот чин - „ маршал на огранокот на трупи и специјални сили “, „ главен маршал на гранката на војската “, „ маршал на авијацијата “ и „ главен маршал на авијацијата “ во 2019 година 27.000 рубли . Истата плата е утврдена и за воениот чин „Генерал на армијата“.

Список на маршали на борбено вооружување (сили) и специјални сили

Артилериски маршали

 1. Воронов, Николај Николаевич - 18 јануари 1943 година, главен артилериски маршал (1944)
 2. Јаковлев, Николај Дмитриевич - 21 февруари 1944 година, го загуби својот чин 1952 - 1953 година
 3. Чистјаков, Михаил Николаевич - 25 септември 1944 година
 4. Неделин, Митрофан Иванович - 4 август 1953 година , главен маршал на артилерија ( 1959 година )
 5. Варенцов, Сергеј Сергеевич - 11 март 1955 година , главен артилериски маршал ( 1961 ), деградиран во генерал-мајор (1963)
 6. Казаков, Василиј Иванович - 11 март 1955 година
 7. Казаков, Константин Петрович - 28 април 1962 година
 8. Бажанов, Јуриј Павлович - 18 јуни 1965 година
 9. Кулешов, Павел Николаевич - 28 октомври 1967 година
 10. Одинцов, Георги Федотович - 22 февруари 1968 година
 11. Переделски, Георги Ефимович - 5 ноември 1973 година
 12. Бојчук, Ефим Василиевич - 4 ноември 1980 година
 13. Михалкин, Владимир Михајлович - 15 февруари 1989 година

Воздушни маршали

 1. Новиков, Александар Александрович - 17 март 1943 година, главен маршал на авијацијата (1944)
 2. Голованов, Александар Евгениевич - 3 август 1943 година, воздухопловниот маршал (1944)
 3. Астахов, Фјодор Алексеевич - 19 август 1944 година
 4. Ворожеикин, Григориј Алексеевич - 19 август 1944 година
 5. Скрипко, Николај Семјонович - 19 август 1944 година
 6. Фалалеев, Фјодор Јаковлевич - 19 август 1944 година
 7. Худјаков, Сергеј Александрович (Канферинц, Арменак Артјомович) - 19 август 1944 година
 8. Жаворонков, Семјон Федорович - 25 септември 1944 година
 9. Вершинин, Константин Андреевич - 3 јуни 1946 година , главен маршал на авијацијата ( 1959 година )
 10. Жигарев, Павел Федорович - 3 август 1953 година , главен маршал на авијацијата ( 1955 година )
 11. Руденко, Сергеј Игнатиевич - 11 март 1955 година
 12. Судети, Владимир Александрович - 11 март 1955 година
 13. Красовски, Степан Акимович - 8 мај 1959 година
 14. Савицки, Евгениј Јаковлевич - 6 мај 1961 година
 15. Агалцов, Филип Александрович - 28 април 1962 година
 16. Логинов, Евгениј Федорович - 28 октомври 1967 година
 17. Кутахов, Павел Степанович - 1969 година , главен маршал на воздухопловството ( 1972 година )
 18. Борзов, Иван Иванович - 16 декември 1972 година
 19. Покришкин, Александар Иванович - 16 декември 1972 година
 20. Бугаев, Борис Павлович - 5 ноември 1973 година , воздухопловниот маршал ( 1977 година )
 21. Зимин, Георгиј Василиевич - 5 ноември 1973 година
 22. Ефимов, Александар Николаевич - 29 април 1975 година
 23. Пстиго, Иван Иванович - 29 април 1975 година
 24. Силантиев, Александар Петрович - 19 февруари 1976 година
 25. Колдунов, Александар Иванович - 28 октомври 1977 година , воздухопловниот маршал ( 1984 година )
 26. Скориков, Григориј Петрович - 4 ноември 1980 година
 27. Скоморохов, Николај Михајлович - 2 ноември 1981 година
 28. Кирсанов, Пјотр Семјонович - 16 декември 1982 година
 29. Константинов, Анатолиј Устинович - 30 април 1985 година
 30. Кожедуб, Иван Никитович - 6 мај 1985 година
 31. Волков, Александар Никитович - 15 февруари 1989 година
 32. Шапошников, Евгениј Иванович - 26 август 1991 година

Маршали на оклопните сили

 1. Ротмистров, Павел Алексеевич - 21 февруари 1944 година, главен маршал на оклопните сили ( 1962 година )
 2. Федоренко, Јаков Николаевич - 21 февруари 1944 година
 3. Богданов, Семјон Илич - 1 јуни 1945 година
 4. Рибалко, Павел Семјонович - 1 јуни 1945 година
 5. Катуков, Михаил Ефимович - 26 октомври 1959 година
 6. Полубојаров, Павел Павлович - 28 април 1962 година
 7. Бабаџанјан, Амазасп Хачатурович - 28 октомври 1967 година , главен маршал на оклопните сили ( 1975 година )
 8. Лосик, Олег Александрович - 29 април 1975 година

Сигнални маршали

 1. Пересипкин, Иван Терентјевич - 21 февруари 1944 година
 2. Леонов, Алексеј Иванович - 6 мај 1961 година
 3. Белов, Андреј Иванович - 5 ноември 1973 година
 4. Алексеев, Николај Николаевич - 25 октомври 1979 година

Инженерски маршали

 1. Воробиев, Михаил Петрович - 21 февруари 1944 година
 2. Прошљаков, Алексеј Иванович - 6 мај 1961 година
 3. Харченко, Виктор Кондратиевич - 16 декември 1972 година
 4. Геловани, Арчил Викторович - 28 октомври 1977 година
 5. Аганов, Сергеј Христофорович - 7 мај 1980 година
 6. Шестопалов, Николај Федорович - 6 мај 1981 година

исто така види

Врски