Russia-Army-OF-10-2010.svg Маршал polevoy pogon.png
Земјата Русија
Создаден 11 февруари 1993 година
Помлад ранг

Маршал на Руската Федерација - највисок личен воен чин на вооружените сили на Руската Федерација , одобрен на 11 февруари 1993 година со законот на Руската Федерација „За регрутирање и воена служба“ [1] , го доделува претседателот на Руската Федерација за специјални услуги на државата [2] .

На 21 ноември 1997 година, чинот Маршал на Руската Федерација му беше доделен на министерот за одбрана на Руската Федерација Игор Дмитриевич Сергеев [3] ( 1938 - 2006 ). Оттогаш, титулата Маршал на Руската Федерација не е доделена на никој друг.

Ознаки

Единственото
Игор Сергеев

Ознаките на Маршалот на Руската Федерација се:

Прекинати ознаки:

• со целосен фустан униформа и маршалски ознаки „ Ѕвезда на Маршал “ од типот „голема“. Зачуван е по распадот на СССР и формирањето на вооружените сили на Руската Федерација. Укината со указ на претседателот на Русија од 27 јануари 1997 година бр. 48 [6] . Според оваа уредба, маршалите на Советскиот Сојуз, маршалите на борбеното оружје, генералите на армијата и адмиралите на флотата, кои беа во пензија и претходно ја носеа Маршалската ѕвезда, го задржаа правото да ја носат. Ја доби титулата Маршал на Руската Федерација во ноември 1997 година, Игор Сергеев ја носеше Маршалската ѕвезда од типот „голем“ [7] .

Галерија

1. Законот на Руската Федерација од 11.02.1993 година бр. 4455-1 „За регрутација и воена служба“ (непристапна врска) . Преземено на 5 мај 2016 година. Архивирана на 2 јуни 2016 година.
  2. Федерален закон од 28.03.1998 година бр. 53-ФЗ „За регрутација и воена служба“
  3. Воен чин „Маршал на Советскиот Сојуз“. РИА вести
  4. 1 2 Додаток N 2 на Уредбата на претседателот на Руската Федерација од 23 мај 1994 година N 1010 „За воени униформи и ознаки за воени чинови“
  5. 1 2 Указ на претседателот на Руската Федерација од 8 мај 2005 година N 531 За воени униформи, ознаки на војници и одделенски ознаки Архивирана копија од 2 јуни 2016 година на машината за враќање
  6. Указ на претседателот на Руската Федерација од 27 јануари 1997 година бр. 48 „За измени и дополнувања на Уредбата на претседателот на Руската Федерација од 23 мај 1994 година бр. 1010“ За воени униформи и ознаки за воени чинови „“
  7. Фактот дека маршалот И.

исто така види