Маршал на Советскиот Сојуз

Одете на навигација Одете на пребарување
Маршал на Советскиот Сојуз
Ранг обележја на маршалот на Советскиот Сојуз.svg Маршал-Starвезда big1.jpg
Ремен за рамо на маршалот на Советскиот Сојуз „Маршал Starвезда“ на маршалот на Советскиот Сојуз
Земја
Создаден 22 септември 1935 година
Укинат 28 август 1991 година
Висок ранг Генералисимо од Советскиот Сојуз
Помлад ранг Армиски генерал
Аналози Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз

Маршал на Советскиот Сојуз - личен воен чин [1] , подоцна воен чин на највисок команден персонал во Црвената армија , највисок по стаж во командната ранг -табела до 1945 година.

Титулата беше доделена со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР .

Историја

На извонредни и особено истакнати личности од највисокиот команден персонал лично им се доделува титулата „ Маршал на Советскиот Сојуз “ од Владата на СССР .

- Повелба за внатрешна служба на Црвената армија: Типографска копија од 1937 година // РГВА. - Фонд 4. - Инвентар 12 -а. - Случај 82. - Листови 562-628.
Цитиран од книгата : Наредби на народниот комесар за одбрана на СССР: 1937 година - 21 јуни 1941 година. - М .: Тера, 1994. - Т. 13 (2-1). - (Руска архива: Голема патриотска војна). -ISBN 5-85255-484-7 . - S. 42-44.

Овој воен чин беше воведен на 22 септември 1935 година со декрет на Централниот извршен комитет и Советот на народните комесари на СССР „За воведување лични воени чинови на командниот штаб на Црвената армија“, воведување за персоналот на Работничката и селанска Црвената армија ( RKKA ) и Работничката и селанска Црвениот флота ( RKKF ) лични воени редови. До 26 јуни 1945 година, тој беше највисок, а потоа му претходеше на титулата Генералисимо на Советскиот Сојуз (и по смртта на единствениот Генералисимо IV Сталин во 1953 година - повторно највисоко де факто) [2] .

Соодветниот ранг во флотата е адмирал на флотата на Советскиот Сојуз , а во некои гранки на вооружените сили , сили и специјални сили - главен маршал на огранокот [3] .

Првото доделување на титулата Маршал на Советскиот Сојуз се случи на 21 ноември 1935 година; воените водачи со највисок личен воен чин ги имаа следните позиции , соодветно:

Пред почетокот на Втората светска војна, чинот маршал го добија и:

За време на Големата патриотска војна, 3 од 5 маршали (К. Е. Ворошилов, С. К. Тимошенко и С. М. Будиони) беа назначени за главни команданти на стратешките насоки -Северо-Запад, Запад и Југо-Запад, соодветно. За време на ликвидацијата на правецот Северо-Запад, КЕ Ворошилов беше назначен за командант на Ленинградскиот фронт, директно подреден на Штабот. С.К. Тимошенко, командувајќи со западната насока, до 19 јули 1941 година ја задржа функцијата Народен комесар за одбрана, а од 2 до 19 јули - од смената на генералот Д.Г. Павлов до назначувањето на генералот А.И., составот на неговата насока од страна на Западот Напред. Оваа ситуација се повтори за него во 1942 година, кога, како главен командант на југозападниот правец, пред операцијата во Харков, го предводеше Југозападниот фронт, кој исто така е дел од неговата структура. ГИ Кулик беше назначен за командант на 54 -та одделна армија со права на фронтот. Б. М. Шапошников беше заменик народен комесар за одбрана.

За време на Големата патриотска војна, имаше тенденција на најистакнатите команданти да им се додели ранг Маршал. Првиот што ја доби оваа титула беше заменик врховниот командант Г.К. ukуков .

До крајот на петтиот период од војната (мај 1945 - септември 1945) | од Втората светска војна, скоро сите команданти на фронтот (со исклучок на И. Х. Баграмјан , И. Ј. Петров , М. А. Пуркаев , И. В. Тиуленев ) беа маршали.

На ЈВ Сталин му беше доделена оваа титула во 1943 година " според позицијата што ја држеше " Народниот комесар за одбрана и врховниот врховен командант.

Во 1945 година, титулата му беше доделена на Генералниот комесар за државна безбедност Л.П. Берија .

На 3 март 1947 година, чисто цивилна политичка фигура која никогаш не командувала со војници - Н.А. Булганин , беше назначен за министер за вооружените сили на СССР. Пред парадата на 7 ноември 1947 година, се појави деликатна ситуација: Маршалот на Советскиот Сојуз К.А. Мерецков требаше да ја командува парадата, а генералот на армијата Н.А. Булганин требаше да го прими. За да се отстрани несовпаѓањето, на Н. А. Булганин итно му беше доделена титулата Маршал на Советскиот Сојуз. Така, Н. А. Булганин стана вториот (по И. В. Сталин) маршал што ја доби титулата „ според неговиот пост “.

Во повоениот период, маршали со активна должност беа скоро сите раководители на воениот оддел на СССР и некои од нивните заменици, како и повеќето началници на Генералштабот. КК Рокосовски беше кратко време министер за одбрана на Полска. Исто така, маршалите беа некои од главните команданти на групите сили во Централна и Источна Европа, како и пред 1989 година-сите главни команданти на Заедничките вооружени сили на Варшавскиот пакт.

Доделувањето на титулата Маршал на Советскиот Сојуз на Л.И. Брежнев всушност беше чесно, бидејќи неговите активности (како Н.А. Булганин) никогаш не беа поврзани со командување со војниците. Како и да е, всушност, тој беше врховен врховен командант на вооружените сили на СССР.

ДФ Устинов , кој исто така никогаш не командуваше со војници, ја доби оваа титула од функцијата министер за одбрана (слично како И. В. Сталин и Н. А. Булганин).

Последниот што ја доби титулата беше министерот за одбрана на СССР ДТ Јазов (1924-2020). Титулата беше доделена на 28 април 1990 година. Јазов беше последниот од воените водачи што ја носеше титулата Маршал на Советскиот Сојуз.

помлад воен чин:
Главен маршал на филијалата

Значка на Црвената армија.svg
Маршал
советски Сојуз
висок ранг на вооружените сили:
Генералисимо
советски Сојуз

Ознаки на маршалот на Советскиот Сојуз

Примерок од 1935 година

Голема златна starвезда на дупчињата на шинелот - 6 см во дијаметар, на дупчињата од јакна и дуксер - со дијаметар од 5 см. Везот е цврст конвексен, сите надворешни рабови се граничат со перпендикуларен вез со тенки навои, а средината е извезено со дебели нишки што доаѓаат од центарот до сите краеви на вездата. Бојата на дупчињата за копчиња е црвена. На ракавите има голема златна starвезда: на мантил - 6 см во дијаметар, на јакна и туника - 5 см во дијаметар, еден квадрат направен од широка златна плетенка и еден квадрат направен од црвена ткаенина.

Примерок 1940 година

Ознаки 1940-1943 година

Дупки за копчиња
Шеврон

Голема златна starвезда на црвени дупки, од долниот агол на дупката, ловорови гранки извезени со златен конец со чекан и срп во центарот. На ракавите има голема златна starвезда, граничена со црвени рабници, и еден квадрат црвена ткаенина, во средината на која е извезена шема, а од двете страни има златен вез со црвени острици.

Примерок 1943 година

Ремени за рамо 1943-1991 година

Ремен за рамо
(1943-1955)
Ремен за рамо за секој ден
неспокоен ...
... и на парадата
нова форма (1955-1991)

На 15 јануари 1943 година, беа воведени обележја на ремените : една голема starвезда со дијаметар од 50 мм. Не е познато дали навистина се носеле такви ленти за раменици, бидејќи веќе на 6 февруари 1943 година, обележјата на маршалите на Советскиот Сојуз беа сменети: државниот амблем на СССР, кој се наоѓа над него, долж вертикалната оска на рамото ремен, беше додаден на вездата. Од тоа време, ремените на рамениците на Маршалите на Советскиот Сојуз не се променија значително.

По 1943 година, маршалите на Советскиот Сојуз имаа специјална униформа , различна од генералната; нејзината највпечатлива карактеристика беше шиењето на дабови лисја (не ловорови гранки) на предната страна на јаката; истото шиење беше достапно и на манжетните на ракавите. Овој детал беше задржан на униформите на моделите од 1943 , 1945 и 1955 година . Покрај тоа, капите на маршалот имаа различно шиење (украс) на визирот и плетен кабел, кој се разликуваше од генералот (види слика).

Од 1940 година, посебен карактеристичен белег на Маршалот на Советскиот Сојуз исто така се носеше околу вратот со платина со дијаманти „ Marsвезда на Маршал “, чиј примерок не се промени се додека титулата не беше исклучена од списокот. Во однос на статусот, овој знак на многу начини беше сличен на статусот на палката на маршалот во западноевропските вооружени сили.

Воените водачи ја доделија титулата Маршал на Советскиот Сојуз

Севкупно, од 1935 година, титулата Маршал на Советскиот Сојуз беше доделена 41 пати. Од нив: професионална војска - 36, политички лидери кои имаа воени функции - 5 ( И. В. Сталин , Л. П. Берија [4] , Н. А. Булганин , Л. И. Брежњев , Д. Ф. Устинов ).

На четворица маршали на Советскиот Сојуз им беше одземена оваа титула:

• На МН Тухачевски му беше одземен рангот во согласност со пресудата од 11 јуни 1937 година; со истата казна, му беше доделено да биде застрелан.
  • ГУ Кулик беше деградиран во генерал -мајор во 1942 година, но продолжи да служи во вооружените сили на СССР. Потоа, во друг случај, тој беше уапсен и застрелан (1950).
  • ЛП Берија кратко време по апсењето во јуни 1953 година, дури и пред изрекувањето на казната, беше лишен од „сите награди и титули“ со посебен декрет; застрелан во декември 1953 година.
  • Н. Булганин беше деградиран во чин генерал полковник во ноември 1958 година и во исто време беше разрешен; не бил подложен на репресија.

МН Тухачевски и ГИ Кулик постхумно беа вратени во рангот на маршал на Советскиот Сојуз во процесот на рехабилитација. Двајца други потиснати маршали - кои починаа во затвор под истрага Блвухер и беа застрелани со судска наредба А.И. Егоров - официјалната титула не беше лишена од [ наводот беше потребен ден во 2271 година ].

Галерија

Забелешки (уреди)

1. Колокација (термин) од тоа време
  2. Де јуре и де факто, титулата Генералисимо на Советскиот Сојуз остана највисока до 1993 година , пред да се донесе Федералниот закон „За регрутација и воена служба“.
  3. Главен маршал на филијалата / Голема советска енциклопедија / 3 -то издание. - М .: Советска енциклопедија , 1971. - Т. 6: Подигач на гас - Гоголево. - Стр. 575. - Пол. 1711 година.
  4. Л.П. Берија го доби рангот на маршал поради фактот што целиот овластен персонал на НКГБ на СССР беше изедначен со воен персонал, а специјалните чинови на државната безбедност автоматски беа заменети со воени.

• Рубцов Ју. V. Маршали на Сталин. -Ростов-на-Дон: Феникс, 2001.-- 352 стр. -ISBN 5-222-01140-2 .
  • Рубцов Ју. В. Маршали на Сталин: Од Будиони до Булганин. .: Вече, 2006 .-- ISBN 5-9533-1087-0 .
  • Рубцов Ју. В. Маршали на Советскиот Сојуз во историјата на Русија: Грбови на ленти за рамо. .: Вече, 2015 .-- ISBN 978-5-4444-2725-5 .

Линкови