Морнар

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Морнар
RAF N R1-Matros 2010 – .svg
морнарски ремен за рамо ( Руска морнарица )
Земја Русија
Виш ранг Постар морнар
Аналози Приватен

Матрос (од холандските матрои ):

 1. Личен воен чин на морнарицата на СССР и руската морнарица , како и во морнарицата и морнарицата на голем број земји во светот, што одговара на чинот на приватен во копнените сили ( сили ). Во поширока смисла, составот на воениот персонал „морнари“ е еквивалентен на оној на „ војниците “ во копнените сили, авијацијата и така натаму, и ги вклучува воените чинови на морнари и постари морнари .
 2. Позиција во цивилната флота за помлада категорија вработени кои припаѓаат на екипажот на палубата на бродот .

Морнари :

Историја

Морнар 1 и 2 написи , Марс , 1863-1891
Морнар од 1 и 2 клаузула , Топџија од 1 и 2 клаузула , Рудар од 1 и 2 клаузула , 1908-1917

Морнарите се борбени чинови од пониска класа во РИФ на руските вооружени сили. Морнарите беа поделени во два члена од 1, 2 и 3 категорија:

Покрај тоа, руските морнари категории флота и припадна на Марс , управувачот и посредници , matrosy- Арсенал , matrosy- рудар и matrosy- galvanory [1] .

До 1917 година, во Руската империјална морнарица (РИФ) постоеше следнава градација на овој чин за пониските чинови на борбениот персонал: морнар од 2-ри член (рангот беше доделен веднаш по полагањето заклетва ) и морнар на 1-ви член (кој служеше повеќе од една година).

По Октомвриската револуција, сите стари воени чинови во Советска Русија беа укинати, во Црвената армија и морнарицата што беше дел од неа во тоа време , имаше само места и категории на услуги, според кои ознаките за заземените позиции беа облечен. Повторно, воените чинови во СССР беа воведени дури во 1935 година - во советската морнарица беше воведен чинот на Црвената морнарица за чин и датотека , заменувајќи го поморскиот чин морнар . Во 1940 година, му беше додаден чинот постар човек на Црвената морнарица , што одговараше на каплар воведен во Црвената армија во исто време.

Редоследот на воената вежба понизок ранг во РИФ
Помлад борец понизок ранг:
Морнар од втора класа

Руската царска морнарица
Галванер и морнар 1-ва класа
Понизок чин на постар борец:
Кормилар , Марс и сигналист

Во 1946 година, Црвената армија беше трансформирана во Советска армија , во врска со која беа укинати чиновите на Црвената армија , Црвената морнарица и високата Црвена морнарица, соодветно, воените чинови на морнар и постар морнар беа воведени во морнарицата на СССР за персоналот на бродот. По 1991 година, овие чинови беа задржани во руската морнарица . И покрај фактот дека воените чинови со комбинирано оружје се доделуваат во маринците на руската морнарица, првите воени чинови се поморски воени чинови - морнар, постар морнар.

Пред воениот чин на војник кој врши воена служба во стражарска воена единица , на стражарски брод , се додава зборот „чувар“.

На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија се додаваат соодветно зборовите „резерва“ или „пензионирана“.

Должности на морнар на руските вооружени сили

 1. Морнарот ( војник ) во мирно и воено време е одговорен за точно и навремено исполнување на должностите што му се доделени и задачите што му се доделени, како и за добрата состојба на неговото оружје , воената опрема што му е доверена и безбедноста. на имотот што му е издаден. Тој известува кај водачот на тимот .
 2. Морнарот е должен:
 • длабоко да ја реализираат својата должност како војник на вооружените сили, да ги извршуваат должностите на воената служба на примерен начин, да го совладаат сето она што го учат командантите (началниците);
 • ги знаат позициите, воените чинови и имињата на нивните директни претпоставени до и вклучувајќи го командантот на дивизијата ;
 • да покажува почит кон командантите (началниците) и старешините, да ја почитува честа и достоинството на другарите во службата, да ги почитува правилата за воена учтивост, однесување и воени поздрави;
 • смирете се секојдневно, подобрете ја вашата физичка подготвеност, почитувајте ги правилата за лична и јавна хигиена;
 • постојано бидете во форма и уредно облечени;
 • знае совршено и секогаш има услужливо, исчистено, подготвено за борба оружје и воена опрема;
 • носете облека и обувки внимателно, поправете ги навремено и точно, чистете ги секојдневно и чувајте ги таму каде што е наведено;
 • строго почитувајте ги безбедносните барања при ракување со оружје, работа со опрема и во други случаи, како и барањата за заштита од пожари;
 • ако е потребно да заминете во границите на локацијата на полкот, побарајте ја оваа дозвола од водачот на одредот и по враќањето да му пријавите за пристигнувањето;
 • кога е надвор од локацијата на полкот, однесувајте се достоинствено и чесно, не дозволувајте нарушување на јавниот ред и недостојни дејствија во однос на цивилното население.
 1. За примерно исполнување на воените должности, успех во борбена обука и примерна воена дисциплина, на војникот може да му се додели воен чин капар, а на морнарот - постар морнар.

  Постариот морнар е должен да му помага на водачот на одредот во обуката и едукацијата на морнарите.
Редоследот на воениот чин во руската морнарица
Помлад поморски ранг:
бр

Морнарица на Руската Федерација
Морнар
Виш поморски чин:
Постар морнар

Ознаки

Цивилна морнарица

Во цивилната флота, морнарот е специјалист за бродови во ранг и датотека, кој врши работи на палубата на бродот (чистење, чистење, бојадисување, местење , обезбедување товарни операции итн.).

Во согласност со сегашните барања [ Појасни ] на квалификуваното лице би можело да му биде дозволено да носи навигациски часовник на брод што има меѓународни летови и има капацитет од 500 бруто регистрирани тони или повеќе, тој мора да биде квалификуван да не понизок од пропишаниот во Дел A-II / 4 STCW .

Ова вклучува:

 • Управниот тркало ( воланот ) вештини, вклучувајќи и користење на магнетен компас и gyrocompass , како и префрлување од автоматско управување на рачна контрола и обратно
 • Следете ги командите дадени на воланот, вклучително и на англиски јазик
 • Одржување на соодветно визуелно и аудитивно набљудување

Во трговската морнарица, морнарите се поделени на постари (AB - Able Seaman) и помлади морнари (OS - Обичен Seaman).

Галерија

исто така види

Белешки (уреди)

 1. 1 2 Sailors // Енциклопедиски речник Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - СПб. , 1890-1907 година.
 2. „За општа воена служба“
 3. чл. 2. „Воена служба. Војници „ФЗ“ на регрутација и воена служба“.
 4. Ознаки на руската царска морнарица 1830-1917 . Табелите на А.И.Кузнецов . Сајт „Антологија на униформи на руската царска армија“. Преземено на 22 ноември 2016 година.

Литература