Мајота

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Мајота
fr Мајота , Коморос. Маор '
Знаме на регионот Мајоте
Лого на регионот Мајоте
( Знаме на Мајота ) ( Грб на Мајота )
Локација
Карта на Франција со означен регион Мајота
Администрација
Административен центарМамуџу
Претседател на Советот Бен Иса Усени
Префект Сејмур Морси
Одделенија Мајоте (976)
Окрузи 1
Кантони 19
Комуни 17
Статистика
Површина 1 376 км²
Популација (187 [1] место)
* 01.01 . 2016 година (проценка) 246 489 [1]
* 08.03 . 2012 година (попис) 212 645
* Густина (2016) 657 луѓе / км²
1 Според земјишниот регистар, без езера, езерца и глечери со површина од повеќе од 1 км², како и речни утоки .
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Мајота ( fr. Mayotte , Comor . Maore ) -прекуокеански регион ( fr. Région d'outre-mer ) и во исто време прекуокеански оддел ( département d'outre-mer , или DOM ) на Франција (од 31 март 2011 година) На Од 1976 година, регионот е спорна територија помеѓу Франција и Коморите , според чиј устав Мајоте има статус на автономен остров. Генералното собрание на ОН ги призна правата на Државата на Унијата на Коморите на островот Мајот (Маор) [2] [3] .

Регионот се наоѓа во каналот Мозамбик , во западниот дел на Индискиот Океан , помеѓу северен Мозамбик и северен Мадагаскар .

Се состои од главниот остров, Мајоте (Маор) [2] , помалиот остров Паманци [2] и неколку други мали островчиња. Географски припаѓа на Коморите .

Површината на регионот е 376 км², населението е 246 489 [1] луѓе (2016), густината е 657 [1] луѓе / км², БДП на ЈПП по глава на жител е 9100 евра [4] (2015).

Географија

Карта на островот
Географска карта на островот
Море во близина наМамуџу

Главниот остров е Мајоте (Маор) [2] , геолошки најстар на Коморите , долг 39 километри, широк 22 километри, највисоката точка е планината Бенара ( француски Мон Бенара , 660 метри). Поради вулканско потекло, во некои области почвите се доста плодни. Коралниот гребен што го опкружува поголемиот дел од островот обезбедува риба и ги штити локалните бродови.

Градот zaауџи (оф . Zaауџи ), сместен на Паманзи , бил главен град на Коморите до 1968 година . Мајоте е посебен член на Комисијата за Индиски Океан ( Англиска комисија Индијанец за океан (COI)), освен Коморите.

Клима

Мајоте има тропска поморска клима. Постојат 2 сезони: влажни и топли - од ноември до април, и суво ладно - во останатите месеци. Просечната температура на воздухот се движи од +24 ° C до +27 ° C, а во топлина достигнува +36 ° C. Просечните годишни врнежи се од 1100 mm во центарот до 3000 mm на планинските падини и крајбрежната рамнина. Релативна влажност до 85%.

Историја

Околу 1500 година, Арапите кои се населиле на Коморите го основале Султанатот на Маор или Маути (подоцна Французите го протолкувале како Мајоте).

Во 1503 година, португалски патници слетале на Мајоте, но тие никогаш не основале колонија овде.

Во 1832 година островите биле освоени од кралот на Мадагаскар; освоен од соседниот султанат Мвали во 1833 година ; На 19 ноември 1835 година, тие биле под контрола на султанот Нџувани, но во 1836 година , предводени од последниот локален султан, повторно стекнале независност.

Мајоте стана француски протекторат во 1843 година, многу порано од остатокот на Коморите (во 1886-92 година).

Од 1909 година, Коморите станаа колонија на Франција (од 1912 година - како дел од колонијата Мадагаскар).

Во 1946 година, Коморите, одделени од Мадагаскар, добија статус на прекуморска територија на Франција.

Во 1961 година, беше формирана Пратеничка комора (локален парламент), владин совет (локална самоуправа), формирана од локални жители. Се формираа локални партии. Од 1962 година, во Мајоте функционира Народното движење Маор, кое бараше статус на прекуокеански департмент на Франција за островот.

Од 1968 година, само прашањата за финансиите, одбраната и надворешните односи на Коморите останаа во јурисдикција на Франција.

На референдумот за независност на Коморо во декември 1974 година, мнозинството жители на архипелагот се изјаснија позитивно. Од нив, 96% од жителите на островите Анжуан, Гранде Коморе и Мохели гласаа за нејзино отцепување од Франција, а 64% од населението на островот Мајот - против. Во ноември 1975 година, Коморите беа примени во ОН како дел од четирите острови како единствена држава . Франција, откако ја призна независноста на Коморите, еднострано го обезбеди статусот на својата „територијална единица“ на островот Мајот.

Во 1976 година, откако Коморите се стекнаа со независност, Франција стави вето на резолуцијата на Советот за безбедност на ОН со која се дава независност на Мајота, повикувајќи се на резултатите од референдумот на островот (одвојување од архипелагот во целина). Резултатите од референдумот беа делумно поврзани со стравувањата на жителите на Мајота, особено локалните христијани, дека островот ќе стане дел од Исламската држава, чие објавување се очекуваше на Коморите (одржано во октомври 1978 година). Позицијата на Коморите се базираше на резимените резултати од референдумот низ целиот архипелаг како целина. На 6 декември 1979 година, Генералното собрание на ОН ги призна правата на државата Комори на островот Мајот (Маор) [2] [3] .

На 29 март 2009 година, жителите на островот Мајот со референдум со мнозинство гласови изгласаа островот да стане департмент на Франција. 95,2% од избирачите од 61% од жителите на Мајоте кои учествуваа во гласањето гласаа „за“.

Конечно, статусот на одделот за Мајоте беше добиен на 31 март 2011 година [5] и со тоа стана 101 -от оддел на Франција.

„Департизацијата“ вклучува спојување на социјалните и даночните системи, создавање катастар на земјиште, ревизија и корекција на граѓанскиот законик на Мајота. Државниот секретар за прекуокеански територии Ив Jeего проценува дека целосната интеграција ќе трае 20-25 години и ќе чини 200 милиони евра. Трансформацијата во странство во Франција ќе донесе драматични промени во начинот на живот на островјаните. Е мора да ја напуштат полигамијата , покрај тоа, овластувањата на муслиманските судии, или „кади“, ќе бидат значително намалени. [ изворот не е наведен 3422 дена ]

Претставниците на властите на Сојузот на Коморите беа претпазливи за референдумот во Мајот, што ефективно им ја одзема можноста да создадат единствена држава од сите Комори. Тие ја обвинија Франција дека води колонијална политика. [ изворот не е наведен 3422 дена ]

Коморите ги задржуваат своите претензии кон островот Мајот (Маор), сметајќи го за составен дел и еден од 4 -те автономни острови на Државата на Унијата на Коморите [6] .

Политичка структура

Со Мајоте управува префект именуван од претседателот на Франција.

Постои Генерален совет (19 членови, избрани од населението на секои 3 години).

Населението во Мајо избира 1 француски сенатор и 1 пратеник во француското национално собрание.

Политички партии:

 • Федерација на Маори - 9 места во Генералниот совет;
 • Движење за статус на оддел за Мајоте - 6 места;
 • Обновена Комунистичка партија на Мајоте - 2 места;
 • Народно движење Маор - 1 место;

Генералниот совет има и 1 независен левичар.

Партиите што не се застапени во Генералниот совет се Социјалистичката партија (локален огранок на ФСП), Алијансата за демократија, Демократскиот фронт, Унијата за француска демократија.

Административна поделба

Комуни Мајоте

Административно, Мајоте е поделена на 17 комуни:

Бр. На картичката Комуни
(Руски)
Комуни
(fr.)
Код
INSEE
Пошта
индекс
Популација,
луѓе (2012) [7]
Плоштад,
км²
1 Zaауџи Zaауџи 97608 97610 &&&&&&&&&& 014311. &&&& 00 14 311 6,66
2 Паманџи Паманџи 97615 97610 & &&&&&&&&&&& 09892. &&&& 00 9892 4,29
3Мамуџу Мамуџоу
Момоџу
97611 97600 &&&&&&&&&& 057281. &&&& 00 57 281 41.94
4 Дембени Дембени 97607 97660 &&&&&&&&&&&101023. &&&& 00 10 923 38,80
5 Бандреле Банделе 97603 97620 &&&&&&&&&&& 07885. &&&& 00 7885 36,46
6 Кани-Кели Кани-Кели 97609 97625 &&&&&&&&&&& 04920. &&&& 00 4920 20.51
7 Буени Буени 97604 97620 &&&&&&&&&&& 06402. &&&& 00 6402 14.06
осум Широнги Чиронгуи 97606 97620 & &&&&&&&&&&&08047. &&&& 00 8047 28,31
девет Градина Сада 97616 97640 &&&&&&&&&&&10105. &&&& 00 10 195 11.16
десет Вуангани Уангани 97614 97670 &&&&&&&&&&& 09834. &&&& 00 9834 19.05
единаесет Чикони Чикони 97605 97670 & &&&&&&&&&&&07048. &&&& 00 7048 8,29
12 Цингони Цингони 97617 97680 &&&&&&&&&&&1010454. &&&& 00 10 454 34,76
13 Мцангамужи М'тсангамуџи 97613 97650 &&&&&&&&&&& 06314. &&&& 00 6314 21,84
Четиринаесет Акуа Акуа 97601 97630 & &&&&&&&&&&& 04714. &&&& 00 4714 12,62
15 Мцамборо Мцамборо 97612 97630 &&&&&&&&&&& 07805. &&&& 00 7805 13,71
16 Бандрабуа Бандрабуа 97602 97650 &&&&&&&&&&&1010132. &&&& 00 10 132 32,37
17 Кунгу Кунгу 97610 97600 &&&&&&&&&& 026488. &&&& 00 26 488 28,41
Вкупно 212 645 374,24

Популација

Население - 246 489 [1] (2016).

Густина на население - 657 [1] луѓе / км²;

Годишен раст - 3,2% (8 место во светот);

Плодност - 38,8 на 1000 (стапка на плодност - 5,4 раѓања по жена);

Стапка на смртност - 7,1 на 1000;

Просечниот животен век е 61 година за мажи, 66 години за жени.

Етнички состав - Коморци или Маор (потомци на Арапи кои се мешале со Малгашки и Црнци).

Јазици- Коморски ( дијалект Маорски [en] ) како подрачје на свахили ; Грмушки ; Француски (официјален) го зборуваат околу 35% од населението.

Религии - муслимани 97%, христијани (претежно католици) 3%.

Економија

Монетарната единица е еврото .

Во 2015 година, номиналниот бруто домашен производ (БДП) на Мајоте изнесуваше 2,25 милијарди евра [8] , при паритет на куповната моќ (ЈПП) 2,1 милијарди евра [9] . Во истата година, номиналниот БДП по глава на жител изнесуваше 9800 [10] евра, а по ЈПП 9100 евра [4] , што е околу 7 пати повеќе отколку во соседните Комори , и околу 4 пати помалку од просекот на француската метропола за истиот период.

Главната економска активност е во областа на земјоделството и риболовот. Мајоте не се обезбедува со храна и ја увезува, како и произведена стока, гориво и така натаму. Извозот е многу незначителен - главно вкусови (ванила и иланг -иланг), копра, кокос. Развојот на туристичкиот бизнис е тежок поради оддалеченоста на островот. Буџетот на Мајоте е поддржан од значителни финансиски грантови од Франција [11] .

Забелешки (уреди)

 1. 1 2 3 4 5 6 Изгледи за светско население: Ревизија од 2017 година (инж.) (недостапна врска) . Обединетите нации, Оддел за економски и социјални прашања, Одделение за население (октомври 2017 година). - (сопствени податоци стекнати преку веб -страница). Преземено на 2 ноември 2017 година. Архивирано на 19 септември 2016 година.
 2. 1 2 3 4 5 Мадагаскар, Сејшели, Маурициус, Комори // Светски атлас / комп. и подготви. до ед. ПКО „Картографија“ во 2009 година; гл. ед. Г.В. Поздњак . .: ПКО „Картографија“: Оникс, 2010.-С. 158.- ISBN 978-5-85120-295-7 (Картографија). -ISBN 978-5-488-02609-4 (Оникс).
 3. 1 2 Генерално собрание на ОН (34/69 од 12/06/1979) Прашањето за Коморскиот остров Мајота
 4. 1 2 Бруто домашен производ (БДП, ЈПП по глава на жител) по тековни пазарни цени по региони NUTS 2 За изнајмување авиони (инж.) ... Еуростат (30 март 2017 година). Датум на лекување: 2 ноември 2017 година.
 5. Вјачеслав Јурин, Елис Кануел. 101 -то одделение, или како се појави парче Франција во Индискиот Океан . Дојче веле (03.04.2011). Преземено на 7 март 2011 година. Архивирано на 24 август 2011 година.
 6. Устав на Сојузот на Коморите (усвоен со референдум на 23 декември 2001 година)
 7. Градска популација.de
 8. Бруто домашен производ (БДП, номинален) по тековни пазарни цени по региони NUTS 2 За изнајмување авиони (инж.) ... Еуростат (30 март 2017 година). Датум на лекување: 2 ноември 2017 година.
 9. Бруто домашниот производ (БДП, ЈПП) по тековни пазарни цени според регионите NUTS 2 За изнајмување авиони (инж.) ... Еуростат (30 март 2017 година). Датум на лекување: 2 ноември 2017 година.
 10. Бруто домашен производ (БДП, по глава на жител) по тековни пазарни цени по региони на NUTS 2 За изнајмување авиони (инж.) ... Еуростат (30 март 2017 година). Датум на лекување: 2 ноември 2017 година.
 11. економија Мајот во 2013 година економскиот пресврт забави со неизвесности на крајот на годината . ... L'Institut d'Émission des Départements d'Outre-mer (IEDOM) (април 2014 година). Датум на лекување: 2 ноември 2017 година.

Линкови