Руско Министерство за вонредни ситуации

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Министерство на Руската Федерација за цивилна одбрана, вонредни ситуации
скратено - EMERCOM на Русија
Голем амблем
Голем амблем
Слика на логото
Извршното знаме
Театрален премин, 3, зграда. 2.jpg
генерални информации
Земјата
Надлежност Русија
датум на создавање 27 декември 1990 година
Претходници Министерство за одбрана на СССР
Министерство за внатрешни работи на СССР
GKChS CCSR
ГКЧС РСФСР
Управување
Подредени претседател на Руската Федерација
Матична агенција Владата на Руската Федерација
Министерот армиски генерал
Евгениј Николаевич Зиничев
Уред
Седиште 109012, Русија : Москва , Театрален пр ., 3
55 ° 45'35 ″ с. ш. 37 ° 37'20 ″ инчи. г. H G Я O
Број на вработени 288.568
Подредено тело Територијални одделенија на ЕМЕРКОМ на Русија
Клучен документ „За структурата на федералните извршни тела“
Сајт mchs.gov.ru
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Министерството на Руската Федерација за цивилна одбрана, вонредни ситуации и елиминација на последиците од природни катастрофи ( ЕМЕРКОМ на Русија ) е федерално министерство со подредени служби за итни случаи за спасување и противпожарна заштита .

Тоа е федерален извршен орган одговорен за развојот и спроведувањето на државната политика, правната регулатива, како и надзорот и контролата во областа на цивилната одбрана, заштитата на населението и териториите од природни и вештачки вонредни ситуации, обезбедување на безбедност од пожари и безбедност на луѓето во водни тела [1] . Се однесува на државните паравоени организации кои имаат право да набавуваат борбено рачно мало оружје и друго оружје [2] .

Министерството за вонредни ситуации ја вклучува Федералната противпожарна служба на Државната противпожарна служба .

EMERCOM на Русија предвидува и државна државна и воена служба [3] .

EMERCOM од Русија врши околу 25% од вкупниот број на сите проверки во земјата [4] .

Итни активности

Во согласност со Поглавје 1 од Правилникот на Министерството за вонредни состојби на Русија, одобрен со Указ на претседателот на Руската Федерација од 11 јули 2004 година бр. 868 - Министерството за вонредни состојби на Русија спроведува државна контрола и мерки за одговор за да обезбеди пожар безбедност, поведува постапка по чл. 20.4 од Управниот законик [5] .

Сергеј Шојгу [6] :

Ние немаше да создадеме министерство во формата во каква што постои сега. Тие планираа одред од околу петстотини луѓе, составен од многу добро образовани, обучени и опремени професионалци кои би можеле да одговорат на сериозни итни случаи како Чернобил или земјотресот во Спитак .

Владимир Пучков , министер [7]

При отстранување на последиците од вонредната ситуација поврзана со експлозијата во рудникот Севернаја на 26 февруари 2016 година (Воркута, Република Коми), како резултат на која загинаа 35 лица, а 14 лица беа повредени, беше утврдено дека тековната организационата структура на органите на управување и локалните сили пожарникарскиот и спасувачкиот гарнизон е повеќестепен, има бројни непотребни командни врски, неразумно преценет број на менаџерски персонал и контролни и надзорни единици, што не дава ефективно решение за задачите за заштита населението и териториите од вонредни состојби.

Александар Чупријан , заменик министер [8] [9]

Нема висока тревога. Бидејќи имаше ситна стража, тој остана, ништо не зајакнавме, не вклучивме дополнителна опрема. И ова е лукавство што го проникнува целиот систем, се јаде со задоволство на секое ниво од седиштето до регионалниот центар, од регионалниот центар до NCUKS. Играме, тоа е се...

Извадок од овој говор беше цитиран, меѓу другото, од официјалниот орган за печат на Владата на Руската Федерација [10] .

Во рамките на Единствениот државен систем за превенција и елиминација на вонредни состојби, тој е ангажиран во:

 • следење, лабораториска контрола и прогнозирање на вонредни ситуации;
 • спречување и сузбивање на пожари;
 • спречување и елиминирање на итни случаи на подводни потенцијално опасни објекти во внатрешните води и територијалното море на Руската Федерација;
 • координација на активностите за пребарување и спасување на луѓе во внатрешните води и територијалното море на Руската Федерација [11] .

Службеници во EMERCOM на Русија - 7.230 луѓе (од 1 јули 2014 година), вработени во FPS - 151.000 луѓе .

Следење, лабораториска контрола и прогнозирање на вонредни состојби

По наредба на претседателот на Руската Федерација од 20 март 2000 година бр. 86-rp, беше поддржана иницијативата на Министерството за вонредни ситуации на Русија за создавање систем за следење и прогнозирање вонредни состојби и беше утврдена процедурата за негово создавање. Го доби името „Систем за следење, лабораториска контрола и прогнозирање на природни и вештачки итни случаи“ (NMP ES). Регулативата за системот за мониторинг, лабораториска контрола и прогнозирање на природни и вештачки итни случаи беше одобрена од Меѓуресорската комисија за елиминација на вонредни состојби и одобрена од министерот на Руската Федерација за цивилна одбрана, вонредни ситуации и елиминирање на последиците од природните Катастрофи (Наредба на Министерството за вонредни состојби на Русија од 12.11.2001 година бр. 483) ... Во согласност со Правилникот, целта на Министерството за вонредни состојби е навремено да ги идентификува причините за вонредни состојби, да ги утврди можните размери и природата на вонредните состојби, да развие препораки за преземање на неопходните мерки за спречување на вонредни состојби и ублажување на нивните социо-економски последици. Главна институција во однос на методолошкото водење на системот беше Центарот „Антистика“.

Во 2008 година, Министерството за телекомуникации и масовни комуникации на Руската Федерација и Министерството за вонредни ситуации на Русија го развија концептот за создавање на системот „112“ врз основа на унифицирани служби за испраќање на општините. Беше речено дека со преминот на службите и одделенијата на овој систем ќе се зголеми одговорноста и ќе се подобри нивната меѓусебна координација (а со тоа и намалување на штетите од итни случаи), а времето на чекање за итни повици не треба да надминува 8 секунди. Откако концептот беше одобрен од Владата на Руската Федерација, Министерството за вонредни ситуации на Русија и Министерството за телекомуникации и масовни комуникации на Русија потрошија повеќе од две години на разграничување на овластувањата на федералните извршни тела, кои требаше да бидат одговорни. за нејзино спроведување. Во 2011 година, системот „112“ работи само на територијата на регионот Курск [12] .

Информациите за сите инциденти на кои работат спасувачите и пожарникарите, преку Главната дирекција на ЕМЕРКОМ на Русија за предметот на федерацијата и регионалниот центар на ЕМЕРКОМ на Русија, се генерализирани за ЕМЕРКОМ на Русија. На регионално ниво се уште има градација, која ја направија општинските спасувачки служби , подрачната служба и пожарникарите. Во следните фази, сите статистики се обезличуваат. Како резултат на тоа, ЕМЕРКОМ на Русија известува за работата на сите спасувачки тимови за итни случаи во земјата, без да прецизира кој дел од работата го извршиле единиците кои се дел од структурата на ЕМЕРКОМ на Русија, а што општинската , регионални, регионални, републички спасувачки служби [13] . Како резултат на тоа, медиумите, повикувајќи се на прес-службата на ЕМЕРКОМ на Русија, која во соопштенијата за печат ги нарекува сите работници за итни случаи „спасувачи“, објавуваат дека „спасителите на ЕМЕРКОМ“ пристигнале на местото на несреќата додека работеле во противпожарната служба [14. ] [15 ] [16] (вклучувајќи приватни), општински и регионални спасувачки служби.

Спречување и гаснење пожари

Државната противпожарна служба беше дел од руското Министерство за вонредни состојби во 2002… 2004 година. Од 1 јануари 2005 година, Државната противпожарна служба има две компоненти: федерална противпожарна служба и противпожарна служба на конститутивните субјекти на Руската Федерација. EMERCOM на Русија ја вклучува само федералната противпожарна служба на Државната противпожарна служба [17] . : 34

Гаснењето природни пожари не е законски утврдена функција на Министерството за вонредни состојби [18] . Сепак, како резултат на пропагандата и агитацијата на ЕМЕРКОМ на Русија, мнозинството граѓани веруваат дека ЕМЕРКОМ на Русија е главниот борец против шумските пожари - и покрај фактот што огромното мнозинство шумски пожари ги гаснат вработените во шумарството. организации, а улогата на ЕМЕРКОМ на Русија во гаснењето пожари во природните области е незначителна. Статистичките информации за состојбата со пожарите во шумите во земјата, собрани од шумските власти, се појавуваат на веб-страницата EMERCOM порано отколку на веб-страницата на Rosleskhoz (а пред неколку години оваа информација можеше да се добие само од EMERCOM на Русија). Распространетата идеја дека EMERCOM на Русија е првенствено одговорен за борба против шумските пожари, придонесе за уништување на секторскиот (шумски) систем за борба против шумски пожари во последниве години [19] .

Во 2004 година, во рамките на административната реформа, противпожарните служби на конститутивните субјекти на Руската Федерација беа отстранети од ЕМЕРКОМ на Русија. Од 2010 година, околу 50% од вкупниот број пожарникари во Русија служеа во ЕМЕРКОМ на Русија [20] . На територијата на Русија има повеќе од 400 спасувачки служби и формации (со исклучок на противпожарните одделенија на железничкиот транспорт), околу 30 од нив се директно дел од EMERCOM на Русија [21] .

Превенција и елиминација на итни случаи на подводни потенцијално опасни објекти

Координација на активностите за пребарување и спасување на луѓе на водите

Сили на постојана подготвеност на федерално ниво

Силите за постојана подготвеност на федерално ниво од ЕМЕРКОМ на Русија вклучуваат:

 • Национален центар за управување со кризи (PKU NTsUKS) (тело за секојдневно оперативно управување со силите и средствата на обединетиот државен систем за спречување и елиминација на вонредни состојби) во Москва;
 • Централен тим за спасување во воздух во Жуковски (Московски регион);
 • услуги за пребарување и спасување;
 • Центар за високоризични спасувачки операции „Лидер“ во Москва;
 • посебни хеликоптерски одреди и одделни мешани авијациски ескадрили;
 • регионални специјализирани одреди за гаснење големи пожари на Државната противпожарна служба во градот Реутов (Московски регион), Хабаровск, Екатеринбург, Краснојарск, Петропавловск-Камчатски, Новосибирск и во с. Кулешовка (Ростовска област) [22] .

Покрај ЕМЕРКОМ на Русија, силите за постојана готовност ги вклучуваат службите и организациите на Росатом , Министерството за земјоделство на Руската Федерација , Министерството за градежништво на Русија , Министерството за енергетика на Руската Федерација , Министерството за транспорт на Руската Федерација , Росхелдор , Министерството за здравство на Русија , Росхидромет , Рослешхоз и Серуската служба за медицина при катастрофи [22] .

Територијални тела

Главната зграда на ЕМЕРКОМ на Русија во Театрални Проезд во Москва и амблемот на одделот. Руски печат, 2015 година.

EMERCOM на Русија ги вклучува главните главни дирекции на EMERCOM на Русија (Главните дирекции на EMERCOM во Москва, Санкт Петербург, Нижни Новгород, Ростов, Новосибирск, регионите Свердловск, териториите Хабаровск и Ставропол) и главни одделенија за секој конститутивен ентитет на федерацијата.

цивилна одбрана

Спасувачки воени формации

Комерцијални услуги

Службен

Во март 2015 година, шефот на EMERCOM на Русија Владимир Пучков, на состанокот на колегиумот на EMERCOM на Русија, ја објави својата намера да го прошири списокот на услуги што одделенијата на одделот можат да ги обезбедат на платена основа [23] .

Во моментов, на платена основа, Министерството за вонредни ситуации на Русија обезбедува услуги за гаснење шумски пожари, снабдување со вода за полнење резервоари за пожар, поставување на места за обезбедување безбедност од пожари, изведување електрична инсталација, столарија, ковачка, електрично заварување, обезбедување рекреација услуги и давање голем број други услуги [24] .

Приказна

СССР

Во СССР, заштитата на населението и териториите за време на воените дејствија, како и од природни, вештачки и биолошко-социјални итни случаи, беше одговорност на противпожарната бригада како дел од НКВД на СССР, потоа Министерството за внатрешни работи на СССР , како и системот за цивилна одбрана . Населението и националното стопанство се бранеа во вонредни ситуации на мир и воено време, се вршеше спасување и други итни работи при отстранување на последиците од природни катастрофи, несреќи (катастрофи) и во центрите на уништување [25] . : 33 Гаснењето на големите шумски пожари во московскиот регион во 1972 година барало вклучување на значајни сили и средства за цивилна одбрана во решавањето на мирнодопските проблеми. Во овој поглед, во 1974 година, Владата на СССР усвои декрет „За употреба во мирно време на невоени единици за цивилна одбрана“ [25] . :221 Авария на Чернобыльской АЭС, ряд других аварий и катастроф привели к созданию руководством СССР и РСФСР органов управления для защиты населения и территорий от чрезвычайных ситуаций природного и техногенного характера [25] . :221

Постановлением Совета Министров СССР от 21.11.1990 N 1175 была создана Государственная комиссия Совета Министров СССР по чрезвычайным ситуациям. Комиссия возглавлялась Догужиевом В. Х. Расформирована в связи с распадом СССР в декабре 1991 года [26] . Постановление Совета Министров СССР от 15 декабря 1990 г. № 1282 утвердило положение «О государственной общесоюзной системе по предупреждению и действиям в чрезвычайных ситуациях».

17 июля 1990 года постановлением Президиума Верховного Совета РСФСР принято решение об образовании Российского корпуса спасателей [27] . 27 декабря 1990 года постановлением Совета министров РСФСР № 606 образован Российский корпус спасателей (РКС) [28] . Эта дата считается основанием МЧС России. 17 апреля 1991 года Президиум Верховного Совета утвердил назначение руководителем Сергея Шойгу [29] . 19 ноября 1991 года , на базе Государственного комитета РСФСР по чрезвычайным ситуациям и Штаба гражданской обороны РСФСР, был образован Государственный комитет по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий при Президенте РСФСР [30] . В комитет было передано имущество и штаты Гражданской обороны Министерства обороны СССР и Государственной комиссии СССР по чрезвычайным ситуациям [31] .

Россия

Органы власти СССР прекратили существование 25—26 декабря 1991 года.

Монета, Банка России посвященная МЧС России

30 сентября 1992 года Государственный комитет по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий при Президенте РСФСР был реорганизован в Государственный комитет Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий [32] . В него были включены контрольно-спасательные пункты ВЦСПС (созданы в 1958 году) и контрольно-спасательные службы ВЦСПС, созданные на 15 лет позже [33] .

10 января 1994 года Государственный комитет Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий был преобразован в Министерство Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий (МЧС России) [34] . Возглавил новое министерство Сергей Кужугетович Шойгу.

1 января 2002 года 278 тысяч сотрудников Государственной противопожарной службы вошли в состав МЧС России, имевшего до этого численность 70 тысяч сотрудников [35] [36] .

Ил-76ТД МЧС России заходит на посадку в московском аэропорту Домодедово.

Административная реформа возложила функции по организации тушения пожаров в населенных пунктах и проведение большинства аварийно-спасательных работ на органы государственной власти субъектов Российской Федерации. В 2005 году были выведены из состава МЧС силы и средства на базе которых создали противопожарные службы субъектов Российской Федерации [17] :34 и государственные аварийно-спасательные службы субъектов Российской Федерации .

Научно-исследовательские учреждения

Высшие учебные заведения

МЧС в качестве федерального органа исполнительной власти, уполномоченного на решение задач в области гражданской обороны, занимается подготовкой кадров в интересах обороны и безопасности государства, обеспечения законности и правопорядка. [37]

В составе АГПС МЧС России находился Институт культуры МЧС России, включавщий в себя:

 • отдел кинематографического искусства;
 • отдел культурно досуговой-деятельности;
 • отдел литературного творчества;
 • отдел театрального искусства;
 • отдел телевидения и кино;
 • отдел хореографического искусства; [38]

В 2018 году принято решение о ликвидации Института культуры [39] .

Руководство

Министр генерал армии Евгений Зиничев

После даты назначения или освобождения от должности стоит номер соответствующего постановления или распоряжения Правительства Российской Федерации (отмечены в примечаниях), указа или распоряжения Президента Российской Федерации.

Министр

Первые заместители Министра

 1. Степанов Владимир Викторович (5 ноября 2015 г., № 552 — 4 июня 2018 г., № 288)
 2. Чуприян Александр Петрович (с 4 июня 2018 г., № 288)

Заместители Министра

 1. Баженов Олег Валерьевич (7 июля 2016 г., № 323 — 6 июля 2017 г., № 310) (с 6 июля 2017 г., № 310 — статс-секретарь — заместитель Министра Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий)
 2. Аксёнов Владлен Владимирович (с 2 февраля 2017 г., № 47 — август 2018 г.)
 3. Кададов Сергей Александрович (с августа 2017 года), генерал-майор внутренней службы
 4. Чуприян Александр Петрович (13 ноября 2006 г., № 1269 — 4 июня 2018 г., № 288, генерал-полковник внутренней службы
 5. Яцуценко Виктор Николаевич (август 2018 г. — н. в. ) и. о. , генерал-полковник
 6. Гурович Андрей Михайлович (с 4 июня 2018 г., № 288)
 7. Серко Алексей Михайлович (с 24 июля 2018 г., № 450) — статс-секретарь — заместитель Министра Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий)
 8. Гречушкин Николай Николаевич (с 24 июля 2018 г., № 450)
 9. Денисов Илья Павлович (с 3 июля 2019 г., № 310)
 10. Супруновский Анатолий Михайлович (с 2 марта 2020 г.) генерал-лейтенант внутренней службы
 11. Ничипорчук Виктор Михайлович (с 4 июня 2020 г., № 310)

Погоны к специальным званиям внутренней службы МЧС России

Описание Погоны рядового и младшего начальствующего состава
Рисунок
погона
Курсант внутренней службы МЧС России2.png Рядовой МЧС2.png Младший сержант МЧС2.png Сержант МЧС2.png Старший сержант МЧС2.png Старшина МЧС2.png Прапорщик МЧС2.png Старший прапорщик2.png
Спец.
звание

Рядовой внутренней
службы на должности курсанта
Рядовой
внутренней
службы
Младший сержант
внутренней
службы
Сержант
внутренней
службы
Старший сержант
внутренней
службы
Старшина
внутренней
службы
Прапорщик
внутренней
службы
Старший прапорщик
внутренней
службы
Описание Погоны среднего, старшего и высшего начальствующего состава
Рисунок
погона
Младший лейтенант МЧС2.png Лейтенант МЧС2.png Старший лейтенант МЧС2.png Капитан МЧС2.png Майор МЧС2.png Подполковник МЧС2.png Полковник МЧС2.png Генерал-майор МЧС2.png Генерал-лейтенант МЧС2.png Генерал-полковник МЧС2.png
Спец.
звание
Младший лейтенант
внутренней
службы
Лейтенант
внутренней
службы
Старший лейтенант
внутренней
службы
Капитан
внутренней
службы
Майор
внутренней
службы
Подполковник
внутренней
службы
Полковник
внутренней
службы
Генерал-майор
внутренней
службы
Генерал-лейтенант
внутренней
службы
Генерал-полковник
внутренней
службы
Евграфова Ольга Александровна.jpg

Символика

Министерство имеет флаг и геральдический знак-эмблему, утверждённые Указом Президента Российской Федерации.

Техника МЧС России имеет цветографические схемы, специальные звуковые и световые сигналы единые для любых аварийно-спасательных служб:

 • техника предотвращения и помощи при чрезвычайных ситуациях и гражданской обороны — основной цвет белый, цвет декоративных полос оранжевый, вдоль оси симметрии декоративной полосы наносят дополнительную полосу синего цвета шириной не более 1/4 ширины контрастирующей полосы;
 • противопожарная служба — основной цвет красный, цвет декоративных полос белый [41] .

Малая эмблема МЧС России — вытянутая по вертикали звезда белого цвета с восемью лучами . В центре звезды в круге оранжевого цвета расположен равносторонний треугольник голубого цвета с основанием внизу. Утверждена Указом Президента Российской Федерации от 15 ноября 1997 г. № 1231 «О флаге и геральдическом знаке — эмблеме Министерства Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий» [42] . Используется на нарукавных и нагрудных знаках, ведомственных наградах, для маркировки техники и имущества.

Средняя эмблема представляет собой изображение двуглавого орла золотистого цвета с опущенными крыльями, увенчанного короной, держащего в правой лапе скипетр, а в левой — державу, на груди которого расположена малая эмблема МЧС России. Используется на знаменах, вымпелах, нарукавных знаках, ведомственных наградах, при оформлении территорий и помещений военных городков, а также на рекламной, сувенирной и печатной продукции.

Большая эмблема представляет собой изображение двуглавого орла золотистого цвета с опущенными крыльями, увенчанного короной, держащего в правой лапе скипетр, а в левой — державу. На груди орла — фигурный щит с полем оранжевого цвета. В поле щита расположена малая эмблема МЧС России. Используется на флаге, штандарте Министра, ведомственных наградах, переходящих вымпелах и нарукавном знаке Министра.

Ведомственные знаки отличия

Силы и средства

Ликвидация последствий аварии на Саяно-Шушенской ГЭС

Авиация МЧС

Авиация МЧС России была образована 10 мая 1995 г. в соответствии с постановлением Правительства Российской Федерации № 457 «О создании Государственного унитарного авиационного предприятия МЧС России». За время своего существования, авиация МЧС России приняла участие почти в 400 спасательных операциях как в России, так и за рубежом [44] .

Авиация МЧС имеет в своем составе базу аэродромно-технического и материального обеспечения на аэродроме « Раменское » и региональные подразделения.

На 2011 г. авиация Министерства насчитывает 53 воздушных судна — 18 самолётов и 35 вертолётов. Самолётный парк состоит из воздушных пунктов управления на базе самолётов Ил-62 М и Як-42 Д, транспортно-десантных Ил-76 ТД, транспортных самолётов короткого взлёта и посадки Ан-74 , многоцелевых самолётов Ан-3 Т и противопожарных Бе-200 ЧС [45] . Вертолётный парк включает вертолёты Ми-8 и Ка-32 , лёгкие аварийно-спасательные вертолёты Бо-105 , ЕК-145 и БК-117 , а также тяжёлые многоцелевые вертолёты Ми-26 Т [46] .

Признательность

 • 27 декабря 2010 года глава МЧС России Сергей Шойгу открыл в сквере на Кременчугской улице памятник пожарным и спасателям. Установление монумента было приурочено ко Дню спасателя и 20-летия МЧС России [47] .
 • Памятник пожарным и спасателям во дворе Северо-Кавказского регионального центра МЧС России ( Пятигорск ). Открыт в июне 2014 года [48] .
 • 18 декабря 2015 года пресс-служба Банка России распространила сообщение о выпуске памятной монеты, посвященной МЧС России [49] .
 • 21 декабря 2020 года Московский метрополитен выпустил Единый билет и транспортную карту « Тройка » к 30-летию МЧС [50] .

См. также

Примечания

 1. Указ Президента Российской Федерации от 11 июля 2004 г. № 868 «Вопросы Министерства Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий»
 2. Об оружии . pravo.gov.ru. Дата обращения: 30 июля 2019.
 3. Официальный сайт МЧС России
 4. МЧС усилит надзорную деятельность за рисками . Российская газета. Дата обращения: 25 декабря 2019.
 5. Указ Президента РФ от 11.07.2004 N 868 «Вопросы Министерства Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий»
 6. Когда спасатели стали большими . Известия (23 декабря 2010). Дата обращения: 30 июля 2019. Архивировано 4 августа 2012 года.
 7. Пучков В.А. Русский: О совершенствовании деятельности территориальных органов и организаций МЧС России по предупреждению и ликвидации чрезвычайных ситуаций, обеспечению пожарной безопасности и безопасности людей на водных объектах на территориях местных пожарно-спасательных гарнизонов (15 апреля 2016). Дата обращения: 25 декабря 2019.
 8. Оптимизация для спасателей . Росбалт . Дата обращения: 30 июля 2019.
 9. Чуприян о зарплате и увольнениях в МЧС - январь 2016 . Дата обращения: 25 декабря 2019.
 10. Глава МЧС анонсировал сокращения чиновников в ведомстве . Российская газета. Дата обращения: 30 июля 2019.
 11. Постановление Правительства РФ от 30.12.2003 N 794 О единой государственной системе предупреждения и ликвидации чрезвычайных ситуаций
 12. EGZT.ru — первая полоса — Система "112": здравый смысл против бюрократии . egzt.ru. Дата обращения: 30 июля 2019.
 13. Спасатели и МЧС. Разница? — разница есть! | Первый пермский правовой портал (недоступная ссылка) . Дата обращения: 27 марта 2013. Архивировано 13 мая 2014 года.
 14. 50 спасателей МЧС тушили сегодня пожар на улице Ленина в Липецке | новости МЧС . prc.su. Дата обращения: 30 июля 2019.
 15. В Петербурге горит медсанчасть . Правда.Ру (5 апреля 2010). Дата обращения: 30 июля 2019.
 16. Комсомольская правда | Сайт «Комсомольской правды». В Калининграде бомж устроил пожар в подвале жилого дома . KP.RU - сайт «Комсомольской правды» (17 марта 2010). Дата обращения: 30 июля 2019.
 17. 1 2 От спасения России к новым горизонтам развития. С. К. Шойгу: 21 год во главе Чрезвычайной службы России. В 4-х т. Т. III: Национальная система пожарной безопасности —М.:ФГБУ ВНИИ ГОЧС (ФЦ), 2012
 18. Строим Быстро - портал о ремонте и строительстве . Дата обращения: 30 июля 2019.
 19. Гринпис России: МЧС пробует себя в роли борца с вредителями и болезнями леса . wood.ru. Дата обращения: 30 июля 2019.
 20. МЧС: Во всех субъектах России созданы гарнизоны пожарной охраны : Новости.0-1.ru . www.0-1.ru. Дата обращения: 30 июля 2019.
 21. Пенсия для спасателя. Это проблема? / Fire Rescue — журнал о пожарных и спасателях (недоступная ссылка)
 22. 1 2 Постановление Правительства России от 3 августа 1996 г. № 924 «О силах и средствах единой государственной системы предупреждения и ликвидации чрезвычайных ситуаций»
 23. МЧС рассчитывает повысить размер вознаграждения своим работникам за счет оказания платных услуг юрлицам . Interfax-Russia.ru (27 марта 2015). Дата обращения: 30 июля 2019.
 24. Исчерпывающий перечень платных услуг, предоставляемых граждан и организациям подведомственными МЧС России организациями
 25. 1 2 3 Законодательное обеспечение защиты населения и территорий от чрезвычайных ситуаций: Монография / Под общ. ред. В. А. Пучкова / —М.: ФГБУ ВНИИ ГОЧС (ФЦ), 2012
 26. ГОСУДАРСТВЕННАЯ КОМИССИЯ СОВЕТА МИНИСТРОВ СССР ПО ЧРЕЗВЫЧАЙНЫМ СИТУАЦИЯМ (ГКЧС СМ СССР) (недоступная ссылка) . www.mchs.gov.ru. Дата обращения: 30 июля 2019. Архивировано 27 июля 2019 года.
 27. ПОСТАНОВЛЕНИЕ ПРЕЗИДИУМА Верховного Совета РСФСР ОТ 17.07.1990 ОБ ОБРАЗОВАНИИ РОССИЙСКОГО КОРПУСА СПАСАТЕЛЕЙ (недоступная ссылка)
 28. ПОСТАНОВЛЕНИЕ СОВМИНА РСФСР ОТ 27.12.1990 № 606 ОБ ОБРАЗОВАНИИ РОССИЙСКОГО КОРПУСА СПАСАТЕЛЕЙ (недоступная ссылка)
 29. №51 (758) / Общество и наука / Спецпроект / Первый спасатель . www.itogi.ru. Дата обращения: 30 июля 2019.
 30. «О Государственном комитете по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий при Президенте РСФСР» (Указ Президента РСФСР от 19 ноября 1991 г. № 221) (недоступная ссылка) . Дата обращения: 4 апреля 2010. Архивировано 7 января 2012 года.
 31. Указ Президента РСФСР от 18.12.1991 N 305 О Государственном комитете при Президенте РСФСР по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий
 32. «О структуре центральных органов федеральной исполнительной власти» (Указ Президента РФ от 30 сентября 1992 г. № 1148) (недоступная ссылка) . Дата обращения: 4 апреля 2010. Архивировано 7 января 2012 года.
 33. История спасательной службы в горах и её организация в современных условиях / Полезное.Справочная информация / Mountain.RU . www.mountain.ru. Дата обращения: 30 июля 2019.
 34. Указ Президента Российской Федерации от 10.01.1994 г. № 66 «О структуре федеральных органов исполнительной власти»
 35. WebCite query result . www.webcitation.org. Дата обращения: 30 июля 2019.
 36. Президент России (недоступная ссылка)
 37. Федеральный закон от 29.12.2012 N 273-ФЗ Об образовании в Российской Федерации (с изменениями на 24 марта 2021 года) Ст. 81
 38. Официальный сайт Академии Государственной Противопожарной Службы МЧС России — Академия ГПС МЧС России . academygps.ru. Дата обращения: 30 июля 2019.
 39. МЧС планирует ликвидировать ведомственный Институт культуры . ТАСС . Дата обращения: 17 августа 2020.
 40. официально не назначался исполняющим обязанности
 41. ГОСТ Р 50574-2002 Автомобили, автобусы и мотоциклы оперативных служб ЦВЕТОГРАФИЧЕСКИЕ СХЕМЫ, ОПОЗНАВАТЕЛЬНЫЕ ЗНАКИ, НАДПИСИ, СПЕЦИАЛЬНЫЕ СВЕТОВЫЕ И ЗВУКОВЫЕ СИГНАЛЫ Общие требования
 42. Указ Президента Российской Федерации от 15.11.1997 г. № 1231 . Президент России. Дата обращения: 30 июля 2019.
 43. МЧС России:: Силы и средства (недоступная ссылка) . Дата обращения: 2 мая 2010. Архивировано 16 мая 2010 года.
 44. МЧС направит в Сирию третий борт с гуманитарной помощью. Финам 24.09.12 (недоступная ссылка) . Дата обращения: 14 октября 2012. Архивировано 18 января 2013 года.
 45. журнал «Гражданская защита» за май 2011 года
 46. Авиации МЧС России — 10 лет (недоступная ссылка)
 47. Памятник спасателям и пожарным . РИА Новости (20101227T1714+0300Z). Дата обращения: 30 июля 2019.
 48. Газета «Пятигорская правда». 17 июня 2014 года. № 98 [8073]
 49. О выпуске в обращение монет из драгоценного и недрагоценных металлов | Банк России . cbr.ru. Дата обращения: 30 июля 2019.
 50. Билет для проезда в московском транспорте «МЧС 30 лет» .

Ссылки

 • mchs.gov.ru — официальный сайт МЧС России