Мечешки шах

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Почетната позиција на формите. Мечките се наоѓаат на страните на кралевите и кралиците

Мечкин шах [1] [2] ) е верзија на шахот со сто клетки, предложена од Михаил Сосновски во 1985 година во Калинин [3] [4] .

Приказна

Михаил Сосновски во 1985 година создаде варијанта на шах со нова фигура „мечка“. Во самовилскиот шах, оваа фигура е позната како верверица. Во Твер постоеле два клуба кои работеле на оваа верзија на шах со сто клетки: во Домот на културата на градежниците и во Домот на културата на фабриката за полиграф [4] [5] . Една од најпознатите публикации е написот во билтенот самиздат „Информативен билтен на пријателите на клубовите“ Киперган „и“ 6 лица“ (стр. 56-57, број 2, 1990 година, составена од Јуриј Тараников), која е препечатување на статија од весникот „Текстилен работник“ на фабриката за предење и ткаење Калинин по име Вагжанов [4] . Во СССР имало голем број публикации за овој тип на шах, а главната дистрибуција на „шахот со мечка“ била добиена во Централна Русија [2] .

Правила на играта

Се користи табла со сто клетки. Како и во православниот шах , арапските бројки се користат за означување на контурите, а буквите од латинската азбука (a, b, c, d, e, f, g, h, i, j) се користат за вертикали. Полето a1 е црно. Покрај вообичаените шаховски фигури (крал, кралица, рог, епископ, витез и пион), во играта е воведена и нова фигура наречена „мечка“. Ова парче се наоѓа на квадратите d1, g1 (за бело) и d10, g10 (за црно), односно до кралот и кралицата. Мечката знае да ги прескокне своите и туѓите парчиња. Ова парче поместува два квадрати вертикално, хоризонтално и дијагонално, како и витез. На првиот потег, пионите можат да поместат еден, два или три квадрати врз основа на изборот на играчот. За рокада, кралот поместува два квадрати на левата или десната страна, а соодветниот гребен се преместува над кралот. Сите други правила (услови за фрлање рокади, фаќање пиони на премин, промоција на пион, итн.) остануваат исти како во православниот шах [1] [3] [4] .

Белешки (уреди)

  1. 1 2 За мечешкиот шах на chessvariants.com.
  2. 1 2 Поглавје 15, Нови парчиња (2): Парчиња со ограничен опсег (страници 128-137) од Класифицираната енциклопедија на шаховски варијанти (ДБ Причард, ISBN 978-0-9555168-0-1 , 2007).
  3. 1 2 „Шахот со мечка може да ја придвижи Тверската коза“ - напис во Комсомолскаја Правда во Твер
  4. 1 2 3 4 Шах и мат, скептици: западните шахисти ја ценеа надградбата на Твер - напис во Московски Комсомолец
  5. „Тие сакаат да го оживеат уникатниот“ шах со мечки „во Твер“ - напис во Караван. Фер

Врски