Меланхолија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Меланхолија
Меланхолија на гравура од А. Дурер
Меланхолија на гравура од А. Дурер
МКБ-11 6A80.3
МКБ-10 F 32,2 32,2
МКБ-9 296,9 296,9
МКБ-9-КМ 296,90
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Меланхолија (од старогрчки μελαγχολία - „излевање на црна жолчка“, односно „меланхолија“ [1] , ← μέλας „црно; темно“ + χολή „жолчка; гнев“; во руска терминологија, блуз , мрачен ) поим , се користи до почетокот на 20 век за означување на еден вид ментално растројство кое се карактеризира со состојби солошо расположение . Во моментов, тој е синоним за тешка ендогена депресија [2] .

Приказна

Терминот „меланхолија“ бил предложен во античко време од „таткото на медицината“, грчкиот лекар Хипократ (IV век п.н.е.). Со векови се смета дека вишокот на жолчка во телото е причина за меланхолија. Енциклопедиски опис на сите видови и манифестации на меланхолија (како што беше разбрано во 17 век) е даден во обемниот трактат на Роберт БартонАнатомија на меланхолијата “ (1621).

Меланхолија во современите класификации

Во Меѓународната класификација на болести, повреди и причини за смрт, 9-та ревизија ( МКБ-9 ), „меланхолија без дополнителни појаснувања“ беше вклучена во заглавјето 296.9 (неодредени афективни психози), а „инволуционалната меланхолија“ беше шифрирана со шифра 296.13 [3 ] . Инволуционерната меланхолија беше опишана во класификаторот како психоза, дефинирана со „анксиозно-илузиона депресија, која има хроничен тек со склоност кон замрзнување“, додека не требаше да има индикации за афективни и афективно-илузивни нарушувања пренесени во минатото [3. ] .

Во Меѓународната класификација на болести 10-ревизија ( МКБ-10 ), меланхолијата е синоним за тешка депресија. Меланхолија без психотични симптоми е вклучена во дијагнозата на тешка депресивна епизода без психотични симптоми ( F 32.2 32.2 ). Дијагнозата на F32.2, исто така, вклучува значајна депресија, витална депресија, агитирана депресија (со анксиозност и агитација на пациентот) [4] .

Терминот депресија сега се користи за медицински цели наместо за меланхолија. Во секојдневниот живот, „меланхолијата“ едноставно се нарекува тажно, досадно расположение .

исто така види

Белешки (уреди)

  1. I. Kh.Dvoretsky. Старогрчко-руски речник. - М .: Државна издавачка куќа на странски и национални речници, 1958. - Т. II. - S. 1064 .-- 1904 стр.
  2. Bleikher V.M., Crook I.V. Melancholy // Објаснувачки речник на психијатриски термини. - Воронеж: МОДЕК, 1995. - ISBN 5-87224-067-8 .
  3. 1 2 Светска здравствена организација . Оддел V „Меѓународна статистичка класификација на болести, повреди и причини за смрт од 9-та ревизија“, прилагодена за употреба во СССР . - М. , 1983. - С. 32-33.
  4. Светска здравствена организација . Меѓународна класификација на болести (10-та ревизија). Класа V: Ментални нарушувања и нарушувања на однесувањето (F00-F99) (прилагодено за употреба во Руската Федерација). - Ростов-на-Дон : „Феникс“, 1999. - С. 156-157. - ISBN 5-86727-005-8 .

Литература