Мело Виана, Фернандо ди

21 декември 1924 година - 7 септември 1926 година
Претходник Олегариу Масиел
Наследник Антонио Карлус

Раѓање 15 март 1878 година ( 1878-03-15 )
Сабара , Минас Жераис , Бразилска империја
Смртта 10 февруари 1954 година ( 1954-02-10 ) (75 години)
Рио де Жанеиро , Бразил
Пратката Републиканската партија на Минас Жераис
Образование

Фернандо де Мело Виана ( пристаниште. Од Фернандо де Мело Виана; 15 на март 1878 година , Сабара , Минас Жераис , Бразилска империја - 10 февруари 1954 година , Рио де Жанеиро , Бразил ) - бразилски адвокат и политичар , заменик-претседател на Бразил (19 1930).

Мело Вијана е второто мулато на местото потпретседател на Бразил (по Неилу Пезањи ).

Биографија

Дипломирал на Правниот факултет на Оро Прето , дипломирал во 1900 година . Работел како обвинител, адвокат и судија во Мар ди Еспања , Убераба и други градови. Тој беше познат по тоа што на почетокот на кариерата се декларира како атеист.

Во 1919 година бил назначен за јавен обвинител на Минас Жераис, во 1922 година станал министер за внатрешни работи на државата.

Во август 1924 година бил избран за гувернер на Минас Жераис. Тој ја напушти оваа функција во септември 1926 година за да ја преземе функцијата потпретседател на Бразил во владата на Вашингтон Луис , на која беше избран во март 1926 година. На 6 февруари 1930 година , неколку дена пред претседателските избори, за време на изборен настан во Монтес Кларосеон, бил застрелан три пати во вратот. Неговата лична секретарка починала веднаш.

По победата на револуцијата во 1930 година заминува во Европа и живее во егзил 8 години. Враќајќи се во Бразил, тој се занимаваше со адвокатура. По соборувањето на Варгас, тој се вратил во политиката и во 1946 година бил избран за сенатор од Социјалдемократската партија, станувајќи нејзин потпретседател. Во 1954 година, Мело Вијана почина во Рио де Жанеиро.