Менорка

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Менорка
isp. Менорка , мачка. Менорка
Поглед од вселената
Поглед од вселената
Спецификации
Плоштад 694,72 km²
Највисока точка 358 м
Популација 94 875 луѓе (2011)
Густина на населението 136,57 луѓе / km²
Локација
39 ° 58 ′ N ш. 04 ° 05′ E г. H G Я O
Воден простор Средоземно Море
Земјата
Регионот Балеарските Острови
Средоземно Море
Красная точка
Менорка
Балеарските Острови
Красная точка
Менорка
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

(Менорка шпанската Менорка, . Мачка Менорка, Менорка од Латинска Мала Balearis) - еден од Балеарските Острови , кој се наоѓа во Средоземното Море , припаѓа на Шпанија . Така е наречен затоа што е помал од соседниот остров Мајорка . Феничаните го нарекле островот Нура, што значи „огнен остров“. Населението на Менорка е 94.875 луѓе (2011). Главните градови се Махон и Сиутадела .

Географија

Менорка, карпи југозападно од Фереријас

Географски координати - од 39 ° 47 'до 40 ° 00' N. и од 3 ° 52 'до 4 ° 24' E. Површина - 694,72 km². Највисоката точка е планината Монте Торо , 358 m надморска височина . Островот има голем број мегалитски споменици.

Во октомври 1993 година, Менорка беше прогласена за биосферен резерват од УНЕСКО .

Приказна

Антиката

Менорка и соседните острови
Балеарските Острови
Навета, Ес Тудонс, Менорка

За време на каменото и бронзеното доба , Менорка имала оригинални археолошки култури , вклучувајќи ја и културата Талајот . Типични споменици на античка Менорка се клевета - мегалитски гробници во форма на превртен чамец, како и таула .

На крајот на Пунските војни ,пиратеријата се зголемила во западниот Медитеран . Пиратите ја искористиле стратешката позиција на Балеарските Острови за да ги нападнат римските трговци, користејќи ги Мајорка и Менорка како бази. За да се борат со нив, Римјаните испратиле војска и до 121 п.н.е. д. двата острови биле целосно под римска контрола; подоцна островите станале дел од провинцијата Хиспанија Цитериор . Во 13 п.н.е. д. под Август, Балеарските Острови станале дел од царската провинција Тараконенсис .

Среден век

Во 5 век, островот бил заробен од вандали . По заземањето на континентална Шпанија од страна на Маврите, Менорка била припоена од Калифатот Кордоба во 903 година и го добила арапизираното име Манурка .

Во 1231 година, по освојувањето на Мајорка од страна на крстоносците , Менорка станала независна исламска држава, но според Договорот од Капдепера, таа му оддала почит на кралот Џејмс I од Арагон . Отпрвин, со островот управувал Абу Осман Саид Хакам Ал Куреиши (1234-1282), по неговата смрт - неговиот син, Абу Омар ибн Саид (1282-1287).

Арагонското освојување на Менорка од страна на Алфонсо III од Арагон се случило на 17 јануари 1287 година. Денеска во Менорка овој ден се слави како национален празник. Повеќето од муслиманите на островот биле поробени и продадени на пазарите за робови во Ибица , Валенсија и Барселона . До 1344 година, островот бил дел од кралството Мајорка , исто така подредено на Арагон , кој подоцна и се придружил на Шпанија заедно со сите вазални територии.

Ново време

Поради својата важна стратешка позиција, Менорка беше нападната и менувана неколку пати.

Во 16 век, турската флота го уништила градот Махон , а потоа и главниот град Сиудадела .

Во 1708 година, за време на војната за шпанското наследство , Менорка била окупирана од Британците и станала сопственост на Велика Британија. Тогаш главниот град се преселил во градот Махон, а во заливот на градот била основана поморска база. Во 1708-1756 година, островот главно припаѓал на Велика Британија.

За време на Седумгодишната војна, неуспешен обид на британската дивизија на бродови да ја укине француската блокада на Минорка на 20 мај 1756 година, што подоцна доведе до осуда и егзекуција на адмиралот Џон Бинг . И покрај поразот, британскиот гарнизон продолжи да дава отпор во Махон, но на 29 јуни истата година беше принуден да се предаде под почесни услови, вклучително и бесплатно патување во Велика Британија. Како резултат на тоа, во 1756-1763 година островот припаѓал на Франција.

Меѓутоа, според Договорот од Париз од 1763 година , британската власт во Менорка била обновена. Во 1763-1782 година островот повторно бил управуван од Велика Британија.

За време на руско-турската војна од 1768-1774 година, Менорка во суштина станала првата база на руската флота во Средоземното Море. Во Порт-Магон (денешен Махон), руските бродови запреа од 1769 година. Овде беа поправени, бродските екипажи одмараа. Имаше и болница каде беа испратени болни и ранети морнари. Во 1781 година, дури се разговараше за план за евентуално пренесување на Минорка во Русија, кога Британија се обиде да ја добие поддршката од Катерина II во нејзината борба за американските колонии.

За време на американската револуционерна војна, Британците беа поразени по втор пат од сојузот на шпанските и француските сили, кои го окупираа островот на 5 февруари 1782 година. Во 1783-1798 година, Шпанија владеела со Менорка.

Менорка повторно била освоена од Велика Британија во 1798 година, за време на револуционерните војни во Франција , но Менорка не останала под британска власт долго - 1798-1802 година.

Конечно, Менорка беше префрлена во Шпанија според условите на мирот во Амиен во 1802 година, но британското влијание сè уште е присутно во локалната архитектура - на пример, во лизгачките прозорци.

Понова историја

Менорка. Плажа
Плажа во Менорка

За време на шпанската граѓанска војна, Менорка остана лојална на шпанската републиканска влада , додека остатокот од Балеарските острови ги поддржуваше националистите . На него не се случи воена акција. По победата на националистите во 1939 година, британската морнарица помогнала мирно да се пренесе власта во Менорка и да се евакуираат индивидуалните политички бегалци.

Јазик

Локалниот дијалект на каталонскиот се нарекува Менорка : граматичката разлика со централниот каталонски е минимална, главната разлика е изговорот . Како и кај сите балеарски дијалекти, наместо каталонските „ел“ и „ла“ се користат членот од машки род „ес“ и членот „са“ од женски род. Има и неколку англиски заемки од времето на британската окупација.

општините

Знамето на Менорка
Административна карта на островот Менорка

Административно, островот е поделен на следниве општини:

Локална кујна

Британското влијание влијаело врз жителите на Минорка, кои се заљубиле во џин , кој островјаните го мешаат со горчлив лимон за време на локалните фиеста (празници посветени на светецот заштитник на градот), правејќи локален коктел кармин . Популарно е и кесо маон , локално сирење .

Врски