Меѓународната одбојкарска федерација

База
Основана 20 април 1947 година
Сајт fivb.com

Меѓународна одбојка ( fr. Fédération Internationale de Volleyball, скратено FIVB , во руската транслитерација на FIVB.) - контрола на целата светска одбојкарска структура обединува 222 национални федерации. Седиштето се наоѓа вошвајцарскиот град Лозана , претседател на организацијата е Ари Граса Фиљо ( Бразил ).

Приказна

Организацијата е формирана на 20 април 1947 година во Париз . Во доцните 1940-ти, светската одбојкарска заедница почна да презема чекори за формирање на меѓународно раководно тело за одбојка. Примарен предуслов за создавање на Меѓународната одбојкарска федерација беше желбата на националните одбојкарски комитети да организираат и одржат светско првенство во овој спорт . Така, од 18 до 20 април 1947 година, претставници на 14 национални комитети од 5 континенти на конгресот во Париз ја создадоа ФИВБ. Првиот претседател на организацијата бил Французинот Пол Либо . Беа одобрени официјалните меѓународни правила на игра, формирана е арбитражна комисија и комисија за развој и подобрување на правилата на игра. Официјалните јазици на FIVB се англиски и француски.

Во септември 1948 година во Рим, ФИВБ го одржа првото европско првенство за машки тимови , а во септември 1949 година во Прага ( Чехословачка ) - првото светско првенство во одбојка за мажи и првото европско првенство за жени . Во истата година, Конгресот на ФИВБ го прифати Сојузниот одбојкарски оддел како официјален член и го наложи да биде домаќин на Светското првенство во 1952 година за машки и женски тимови. Рускиот јазик исто така беше признат како официјален јазик на FIVB.

На 24 септември 1957 година, 53-та седница на МОК ја призна одбојката како олимписки спорт.

Во 1961 година, VIII конгрес на ФИВБ, одржан во Марсеј , одлучи да создаде пет континентални комисии во својата структура, на кои им беше доверено организацијата и развојот на одбојката во земјите лоцирани во Европа , Азија (вклучувајќиАвстралија и Океанија ), Африка , Северна Америка. и Јужна Америка ...

Во 1964 година за прв пат се одржаа натпревари во одбојка во програмата на Олимписките игри одржани во Токио .

Во 1965 година, во Полска се одржа ново натпреварување - Светско првенство за машки тимови, а во 1973 година во Уругвај - сличен турнир за жени.

Во 1972 година, Конгресот на ФИВБ одлучи да ги преименува континенталните комисии во континентални конфедерации. Создадени се следните конфедерации: азиски (AVC), африкански (CAVB), европски (CEV), Северна, Централна Америка и Карибите (NORCECA) и Јужна Америка (CSV).

Во 1977 година, во Бразил се одржа првото светско првенство меѓу младинските тимови.

Во 1984 година, Мексиканецот Рубен Акоста Хернандез беше избран за претседател на ФИВБ, седиштето на федерацијата се пресели од Париз во Лозана . Акоста иницираше бројни реформи во одбојката - во 1993 година се појавија комерцијални турнири ( Светска лига и Гран при ), а самите правила на играта значително се променија (системот на рели-точки, изгледот на либерото ). Во 1996 година, одбојката на плажа стана олимписки спорт. На Конгресот на XXXI FIVB, одржан на 16-17 јуни 2008 година во Дубаи , Акоста ја напушти претседателската функција две години пред истекот на неговиот мандат, а беше наследен од Веи Џиџонг . На 21 септември 2012 година, на XXXIII конгрес во Анахајм (Калифорнија) , Бразилецот Ари Граса бил избран за нов претседател на организацијата [1] .

ФИВБ во моментов е најголемата спортска организација во светот со 222 национални федерации.

Структура на FIVB

Врховниот орган на Меѓународната одбојкарска федерација е Светскиот конгрес , кој се свикува еднаш на секои две години (за време на Светските првенства и во годината на Олимписките игри). Од основањето на FIVB (од 1947 г. ), се одржани 33 конгреси. Последново се одржа од 19 до 21 септември 2012 година во Анахајм (САД) .

На Конгресот се поканети да учествуваат сите национални федерации кои се членки на ФИВБ или кандидати за членство во оваа организација.

За решавање на задачите поставени од Конгресот за ФИВБ, како и статутарните барања, делегатите на Конгресот избираат Административен совет од 30 лица за период од 4 години. Од редот на своите членови, Административниот совет избира Извршен комитет , кој ги спроведува одлуките на Конгресот, а ги организира и секојдневните активности на ФИВБ. Нејзината работа ја раководи претседателот на Меѓународната одбојкарска федерација, избран од Конгресот со мандат од 4 години.

За да се решат посебните задачи со кои се соочува ФИВБ, во неговата структура се создадени постојани технички комисии , комисии и совети :

• Комисии на ФИВБ (вкупно 10): правни, финансиски, печат, правила на игра, арбитража, технички, тренерски, медицински, развој, телевизија и нови медиуми.
  • Комитети на ФИВБ (вкупно 2): инвестициски, дисциплински.
  • Совети на FIVB (вкупно 4): Спорт, Одбојка на плажа, Светска лига, Светско Гран При.
Светска карта со поделба по конфедерација.      CEV      AVC      CAVB      НОРЧЕКА      CSV

ФИВБ е поделена на 5 континентални конфедерации , кои се структурни поделби на ФИВБ. Тие се ополномоштени претставници на FIVB во нивните географски области. Националните федерации се и членки на FIVB и нивната регионална конфедерација. Обично една земја е членка на конфедерацијата на нејзиниот регион, но има некои исклучоци.

Списокот на регионални здруженија е како што следува:

Официјални натпревари

Како дел од своите активности, Меѓународната одбојкарска организација е одговорна за следните турнири:

Членови на ФИВБ

Европа

56 национални федерации: Австрија , Азербејџан , Албанија , Англија , Андора , Ерменија , Белорусија , Белгија , Бугарија , Босна и Херцеговина , Унгарија , Германија , Гибралтар , Гренланд , Грција , Грузија , Данска , Израел , Ирска , Исланд , Италија , Шпанија , Кипар , Косово , Латвија , Литванија , Лихтенштајн , Луксембург , Малта , Молдавија , Монако , Холандија , Норвешка , Полска , Португалија , Русија , Романија ,Сан Марино , Северна Ирска , Северна Македонија , Србија , Словачка , Словенија , Турција , Украина , Велс , Фарски Острови , Финска , Франција , Хрватска , Црна Гора , Чешка ,Швајцарија , Шведска , Шкотска , Естонија .

Азија ,Австралија и Океанија

65 национални федерации:во Австралија , во Авганистан , Бангладеш , Бахраин , Брунеи , Бутан , Вануату , Источен Тимор , во Виетнам , Хонг Конг , Гуам , Индија ,Индонезија , Јордан , Ирак , Иран , Јемен , Казахстан , Камбоџа , Катар , Киргистан , Кирибати , Кина , Северна Кореја , Република Кореја , Кувајт , Кук Острови , Лаос , во Либан , Макао , Малезија , Малдиви , Маршалски Острови , Монголија , Мјанмар , науру , Непал , Ниуе , Нов Зеланд , Обединетите Арапски Емирати , Оман , Пакистан , Палау , Палестина , Папуа Нова Гвинеја , Самоа , Американска Самоа , Саудиска Арабија , Северните Маријански Острови ( Саипан ), Сингапур , Сирија , Соломоновите Острови , Таџикистан , Тајланд , Тајван , Тонга , Тувалу , Туркменистан , Узбекистан , Фиџи , Филипини , Француска Полинезија , ФСМ ( Тахи ) , Шри Ланка , Јапонија .

Африка

54 национални федерации: Алжир , Ангола , Бенин , Боцвана , Буркина Фасо , Бурунди , Габон , Гамбија , Гана , Гвинеја , Гвинеја-Бисао , Џибути , Египет , Замбија , Зимбабве ,Зелено'ртски Острови , Камерун , Кенија , Комори , Конго , ДР Конго , Брегот на Слоновата Коска , Лесото , Либерија , Либија , Маврициус , Мавританија , Мадагаскар , Малави , Мали , Мароко , Мозамбик , Намибија , Нигер , Нигерија , Руанда , Сао Томе и Принципе , Свазиленд , Сејшелите , Сенегал , Сомалија , Судан , Сиера Леоне , Танзанија , Того , Тунис , Уганда , АВТОМОБИЛ , Чад , Екваторијална Гвинеја , Еритреја , Етиопија , Јужна Африка , Јужен Судан .

Северна , Централна Америка и Карибите

35 национални федерации: Ангвила , Антигва и Барбуда , Холандија Антили [2] , Аруба , Бахамите , Барбадос , Белизе , Бермуда , Британските Девствени Острови , САД Девствени Острови , на Хаити , Гвадалупе , Гватемала , Хондурас , Гренада , Доминика , Доминиканската Република , Кајмански Острови , Канада , Костарика , Куба , Мартиник , Мексико , Монсерат , Никарагва , Панама , Порторико , Ел Салвадор , Свети Винсент и Гренадини , Свети Китс и Невис , Света Луција , Суринам , САД , Тринидад , Јамака и Тоба .

Јужна Америка

12 национални федерации: Аргентина , Боливија , Бразил , Венецуела , Гвајана , Колумбија , Парагвај , Перу , Уругвај , Француска Гвајана , Чиле , Еквадор .

1. Др. Како и со избраната Graça Ary, нов претседател е FIVB (Eng.) ... Официјален сајт на FIVB (21 септември 2012 година). Преземено на 22 септември 2012 година. Архивирана на 15 октомври 2012 година.
  2. По распаѓањето на Федерацијата на Холандските Антили во 2010 година, нејзиното место во FIVB всушност го зазеде Курасао .

• Одбојка: енциклопедија. Составен од В.Л.Свиридов, О.С. Чехов - Томск: Јансон, 2001 година.