Меѓународен ден на писменоста

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Меѓународен ден на писменоста
Во спротивно

Англиски Меѓународен ден на писменоста
isp. Día Internacional de la Alfabetización
фр. la Journée internationale de l'alphabétisation

Арапски. اليوم العالمي للتحصيل
кит国际 扫盲 日
Значење зајакнување на напорите на заедницата за ширење на писменоста
Поставете 1966 година
Создавачот Светска конференција на министри за образование за искоренување на неписменоста (Техеран, 1965)
датум 8 септември

Меѓународен ден на писменоста (на други официјални јазици на ОН : англиски. Меѓународен ден на писменоста, арапски. اليوم العالمي للتحصيل, шпански. Día Internacional de la Alfabetización, whale.国际扫盲日, fr. La Journée internationale de l'alphabétis) - славење) 8 септември . Годишниот Меѓународен ден на писменоста беше прогласен од УНЕСКО во 1966 година по препорака на Светската конференција на министри за образование за елиминација на неписменоста, одржана во Техеран во септември 1965 година . 8 септември е денот на свеченото отворање на оваа конференција.

Овој ден е наменет да ги ревитализира напорите на општеството за промовирање на писменоста, една од главните области на активност на УНЕСКО.

 • Во 2002 година, Генералното собрание на ОН (Резолуција бр. A / RES / 56/116) ја прогласи Декадата за писменост на Обединетите нации.
 • Следната година, Генералното собрание (резолуција № A / RES / 57/166) да го одобри генералниот секретар на ОН , „Акциониот план на Обединетите нации за Декадата на писменоста“ и го прогласи УНЕСКО за координатор за промовирање и интензивирање меѓународни настани одржани во рамките на Декадата. На овој ден се доделуваат специјални награди на УНЕСКО (по 15.000 американски долари) за признавање на најефикасните иницијативи во борбата против неписменоста. Пред се, тоа се проекти во Северна Африка, Југоисточна Азија, Латинска Америка, Обединетите Арапски Емирати и Кина [1] .

Во 2016 година, во многу земји, под мотото „Читајќи го минатото, пишувајќи ја иднината“, се одржаа прослави по повод педесетгодишнината од востановувањето на овој меѓународен ден.

Статистички информации

Во 2005 година, помалку од 50 земји обезбедуваа универзален пристап до основното образование. Во 2005 година, околу 20% од возрасната популација во светот беше неписмена.

Годишни теми на Меѓународниот ден

 • 2006 година - „Писменоста обезбедува одржлив развој“
 • 2007 година - „Здравје и писменост“
 • 2008 година - „Писменост и здравје“
 • 2009 година - „Писменоста ги проширува личните можности“
 • 2010 година - „Важноста на писменоста за жените“
 • 2011 - „Писменост и мир“ [2] [3]
 • 2012 година -
 • 2013 - „Развој кон писмен 21 век“ [4]
 • 2014 - „Писменост и одржлив развој“ [5] .
 • 2015 година - „Писменост и одржливи општества“
 • 2016 година - „Читање на минатото, пишување на иднината“
 • 2017 година - „Писменоста во дигиталниот свет“ [6]
 • 2018 година - „Развој на писменост и вештини“ [7]
 • 2019 година - „Писменост и повеќејазичност“ [8]
 • 2020 година - Настава и писменост во и надвор од кризата СОВИД-19 [9]
 • 2021 година - Писменост за обновување во центарот на луѓето: Премостување на дигиталниот јаз [10]

Белешки (уреди)

Врски