Меѓународен стандарден идентификатор на име

Меѓународен стандарден идентификатор на име (ISNI)
Англиски ISNI
Слика на логото
УРЛ isni.org
Комерцијални Не
Тип на локација Дигитален каталог
регистрација Не
Јазици) Англиски
Почеток на работа 15 март 2012 година
Сегашен статус Работи и развива

Меѓународен стандарден идентификатор на име ( Eng. International, of Standard the Name the Identifier, скратено - англиски. ISNI) -. Метод за единствено идентификување на креаторите и издавачите на такви видови медиумски содржини како што се книги, телевизиски програми, написи во весници итн. Овој идентификатор се состои од 16 цифри, поделени на четири блока.

Стандардот беше развиен под покровителство на Меѓународната организација за стандардизација (ISO) како нацрт Меѓународен стандард 27729 . Валидниот стандард беше објавен на 15 март 2012 година. ISO Технички комитет 46, Поткомитетот 9 (TC 46 / SC 9) е одговорен за развојот на стандардот.

ISNI може да се користи за да се разреши нејаснотијата на имињата што инаку би можеле да бидат збунети и да ги поврзува податоците за имињата што се користат во сите медиумски индустрии.

Апликација ISNI

ISNI ви овозможува да доделите единствен идентификатор на секој создавач на содржина (на пример, авторски псевдоним или отпечаток на издавачот ) во форма на единствен број. Овој единствен број може да се поврзе со кој било од многуте други идентификатори што се користат во медиумската индустрија.

Пример за потребата да се користи таков идентификатор е музички уметник кој е и автор на музика и поезија. За три различни видови активности може да бидат потребни три различни идентификатори кои не се поврзани еден со друг. Според системот ISNI, изведувачот ќе има еден ISNI поврзувачки рекорд. Различни бази на податоци можат да разменуваат податоци за дадена индивидуа без прибегнување кон техники како што се споредување на текстуални низи. Присуството на дигитален идентификатор е особено важно кога имињата на креаторите се совпаѓаат. На пример, ако во базите на податоци има неколку луѓе со име и презиме Џон Смит, не е секогаш лесно да се одреди кои записи се однесуваат на кое лице.

Доколку некој автор го објавил своето дело под неколку различни имиња или псевдоними, секое такво име ќе добие свој ISNI.

ISNI може да се користи од библиотеките и архивите за размена на информациски каталози, за попрецизно пребарување на информации на Интернет и во бази на податоци, а може да помогне и во управувањето со правата на меѓународно ниво и во дигиталната средина.

ОРЦИД

Блок од идентификатори на ISNI е резервиран за научни истражувачи, кој исто така се нарекува ORCID (Отворен идентификатор на истражувач и автор на истражување) и е координиран од посебна организација [1] . Истражувачите се слободни да креираат и да добијат свој ORCID број [2] . Акциите на двете организации се внимателно координирани [1] [2] .

менаџмент на ИСНИ

ISNI е регулиран од меѓународната агенција ISNI-IA. Тоа е непрофитна организација регистрирана во Велика Британија. Компанијата е основана од конзорциум на организации кои ја вклучуваат Меѓународната конфедерација на здруженија на автори и композитори и Центарот за онлајн компјутерска библиотека (OCLC). Со компанијата раководи совет од претставници од секоја од конзорциумските организации, како и претставници на Националната библиотека на Франција и Британската библиотека .

Закажување на ИСНИ

ISNI-IA користи систем за нумерирање кој содржи кориснички интерфејс, опис на структурата на податоци , алгоритми за разрешување на нејаснотии и база на податоци што ги исполнува барањата на ISO стандардот и користи постоечки технологии каде што е можно. Системот првенствено се базира на услугата Virtual International Authority File (VIAF), која беше развиена од OCLC за употреба во агрегација на библиотечни каталози.

Пристапот до одредишниот систем и базата на податоци, како и до креираните броеви, се контролирани од независни организации, агенции за регистрација. Овие агенции за регистрација работат директно со клиентите за да ги обезбедат потребните формати за поднесување податоци, како и да ги надоместат ISNI-IA трошоците за одржување на системот за дестинација. Агенциите за регистрација се назначени од ИСНИ-ИА, но се независно управувани и финансирани.

На територијата на Русија ИСНИ е доделен од Руското авторско друштво КОПИРУС , кое е членка на меѓународната агенција ИСНИ-ИА.

исто така види

1. 1 2 Каква е врската помеѓу ISNI и ORCID? . За ORCID . ОРЦИД.
  2. 1 2 ISNI и ORCID . ISNI. Архивирана на 4 март 2013 година.

• isni.org - официјална веб-страница на ИСНИ