Микеланџело (компјутерски вирус)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Микеланџело
Година на појавување 4 февруари 1991 година (датум на откривање); 6 март 1991 година (датум на активирање)
Користениот софтвер DOS EXE

Микеланџело (исто така познат како March6 ) е компјутерски вирус откриен на 4 февруари 1991 година во Австралија [1] . Се базираше на вирусот Стоунд . При инфицирање на уредот, вирусот не правел ништо опасно, но на секој 6 март (роденденот на Микеланџело Буонароти ) вирусот ги бришел податоците од хард дискот на уредот и го оневозможувал компјутерот. Името на вирусот го дале истражувачи кои забележале коинциденција во датумите. На денот на првото активирање на вирусот, податоците беа избришани од околу десет илјади компјутери. Сепак, реални загуби се случија само во 1991 и 1992 година .

Вирусот првпат привлече меѓународно внимание во јануари 1992 година, кога беше откриено дека неколку производители на софтвер снабдувале производи заразени со вирусот Микеланџело (главен пример за LANSpool на Интел ).

Борба против вирусот

Појавата на овој вирус поттикна бројни барања од луѓето за развој на антивирусен софтвер. Благодарение на ова, почнувајќи од 1993 година, бројот на заразени компјутери достигна неколку одеднаш. Сепак, имаше и други методи за справување со вирусот. На пример, можете да го промените датумот од 5 март на 7 март или едноставно да не го вклучите компјутерот на 6 март.

исто така види

Белешки (уреди)

  1. DW.COM. Денес во историјата - DW.COM (германски) ... DW-World - R? Ckblicke ( 8. März 2021). Датум на лекување: 8 март 2021 година.