Микеланџело

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Микеланџело Буонароти
Микеланџело во портрет на Даниеле да Волтера (околу 1544)
Микеланџело во портрет на Даниеле да Волтера (околу 1544)
Родено име итал. Микеланџело ди Лодовико Буонароти Симони
Дата на раѓање 6 март 1475 година[1][2][3] [...]
Место на раѓање Капрезе Микеланџело , во близина на Арецо , Република Фиренца
Датум на смрт 18 февруари 1564 година[4][2][3] [...] (88 години)
Место на смртта
Земјата Знаме на Фиренца.svg република Фиренца
Ватикан 1808 flag.svg Папски држави
Студии
Покровители Лоренцо Величествениот
Јулиј II
Лео Х
Павле III
Потпис Автограм слика
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Микеланџело Буонароти, име и презиме на Микеланџело ди Lodovico ди Леонардо ди Буонароти Симони (исто така Микеланџело [7] ; италијанската Микеланџело ди Lodovico ди Леонардо ди Буонароти Симони, 6 март, 1475 , Caprese , Република Рим - февруари 18, 1564 година ) [⇨] - италијански скулптор , уметник , архитект [⇨] , поет [⇨] и мислителот [⇨] . Еден од најголемите мајстори на ренесансата [⇨] и раниот барок . Неговите дела се сметаа за највисоки достигнувања на уметноста на ренесансата дури и за време на животот на самиот мајстор [8][9] . Микеланџело живеел речиси 89 години, цела ера, од високата ренесанса до почетокот на контрареформацијата . Во овој период биле сменети тринаесет папи - тој исполнувал наредби за девет од нив. За неговиот живот и дело се зачувани многу документи - сведоштва на современици, писма од самиот Микеланџело, договори, негови лични и професионални белешки. Микеланџело бил и првиот претставник на западноевропската уметност, чија биографија била објавена за време на неговиот живот [8] .

Меѓу неговите најпознати скулпторски дела се Давид , Бахус , Пиета , статуите на Мојсеј , Лија и Рахела за гробот на папата Јулиј II . Џорџо Вазари , првиот официјален биограф на Микеланџело, напишал дека „Давид“ „ја одзел славата на сите статуи, модерни и антички, грчки и римски“ [10] . Едно од најмонументалните дела на уметникот се фреските на таванот на Сикстинската капела , за кои Гете напишал дека: „Без да се види Сикстинската капела, тешко е да се формира визуелна идеја за тоа што може да направи еден човек“ [11. ] [12] . Меѓу неговите архитектонски достигнувања се проектот на куполата на базиликата Свети Петар , скалите на библиотеката Лауренциа , плоштадот Кампидољо и други. Истражувачите веруваат дека уметноста на Микеланџело започнува и завршува со сликата на човечкото тело [13] .

Животот и уметноста

Копија од записот за раѓање на Микеланџело

Детството

Микеланџело е роден на 6 март 1475 година во тосканскиот град Капрезе , северно од Арецо , во семејството на осиромашен фирентински благородник Лодовико Буонароти ( италијанец Лодовико (Лудовико) ди Леонардо Буонароти Симони ) (1444-1534), кој во тоа време. беше 169-та Подеста [14] . Неколку генерации, претставниците на кланот Буонароти-Симони биле мали банкари во Фиренца , но Лодовико не бил во можност да ја одржи финансиската состојба на банката, па повремено бил на државни функции [8] [15] . Познато е дека Лодовико се гордеел со своето аристократско потекло, бидејќи кланот Буонароти-Симони тврдел дека има крвно сродство со Маркгрофот Матилда од Каноса , иако немало доволно документарни докази за да се потврди тоа. Асканио Кондиви [en] тврдел дека самиот Микеланџело верувал во тоа, потсетувајќи се на аристократскиот вид во неговите писма до неговиот внук Леонардо [16] . Вилијам Валас напиша [17] :

" „Пред Микеланџело, многу малку уметници тврдеа такво потекло. Уметниците немаа не само грбови, туку и вистински презимиња. Тие биле именувани по нивниот татко, професија или град, а меѓу нив има познати современици на Микеланџело како Леонардо да Винчи и Џорџоне. "

Според записот на Лодовико кој се чува во музејот Каса Буонароти ( Фиренца ), Микеланџело е роден „(...) во понеделник наутро, во 4 или 5 часот пред зори. Овој регистар исто така наведува дека крштевката се одржала на 8 март во црквата Сан Џовани ди Капрезе и ги наведува кумовите [18] :

За неговата мајка, Франческа ди Нери дел Минијато ди Сиена ( итал. Франческа ди Нери дел Минијато ди Сиена Ти), која рано се омажила и умрела од исцрпеност, чести бремености на годишна шестгодишнина од Микеланџело [19] , вториот не споменува во најголемиот дел кореспонденција со таткото и браќата [20] .

Лодовико Буонароти не бил богат, а приходите од неговиот мал имот во селото едвај биле доволни за издржување на многу деца. Во врска со тоа, тој беше принуден да го даде Микеланџело на медицинска сестра, сопруга на „скарпелино“ од истото село, наречена Сетињано. Таму, воспитано од брачна двојка Тополино, момчето научило да меси глина и да користи длето пред да чита и пишува. Во секој случај, самиот Микеланџело подоцна му рекол на својот пријател и биограф Џорџо Вазари :

" „Ако има нешто добро во мојот талент, тоа е од фактот дека сум роден во воздухот на вашата аретиска земја, а секачите и чеканот со кои ги правам моите статуи, ги црпев од млекото на мојата медицинска сестра“ [ 21] [14] ... "
„Гроф Каноски“
(Цртеж на Микеланџело)

Микеланџело бил вториот син на Лодовико. Фриц Ерпели ја дава годината на раѓање на неговите браќа Лионардо ( италијански Лионардо ) - 1473, Буонарото ( италијански Буонарто ) - 1477, Џовансимон ( италијански Џовансимон ) - 1479 и Гисмондо ( италијански Гисмондо ) - 1481 година, починала неговата мајка во истата година. , а во 1485 година, четири години по нејзината смрт, Лодовико се омажила по втор пат. Лукреција Убалдини му станала маќеа на Микеланџело [22] . Наскоро Микеланџело бил испратен во училиштето на Франческо Галатеа да Урбино ( италијански Франческо Галатеа да Урбино ) во Фиренца, каде што младиот човек не покажал посебна склоност да учи и претпочитал комуникација со уметници и прецртување црковни икони и фрески [23] .

Младина. Први дела

Чезаре Џоки. „Младиот Микеланџело ја издлаби главата на фаун “ (изгубен)

Во 1488 година, таткото се откажал од склоностите на својот син и го сместил како чирак во ателјето на уметникот Доменико Гирландајо [24] . Еве Микеланџело имаа можност да се запознаат со основните материјали и техники, моливот копии на делата на такви уметници Фиренца како Џото и Masaccio припаѓаат на истиот период, веќе во овие копии скулпторски визија на форми карактеристика на Микеланџело се манифестира [ 25] . Неговата слика „ Маките на Свети Антониј “ (копија на гравура од Мартин Шонгауер ) датира од истиот период.

Таму студирал една година. Една година подоцна, Микеланџело се префрлил во училиштето на скулпторот Бертолдо ди Џовани , кое постоело под покровителство на Лоренцо де Медичи , вистинскиот сопственик на Фиренца. Медичи го препознава талентот на Микеланџело и го покровител. Од околу 1490 до 1492 година, Микеланџело бил на дворот Медичи . Тука се сретнал со филозофите на Платонската академија ( Марсилио Фичино , Анџело Полицијано , Пико дела Мирандола и други). Бил пријател и со Џовани (вториот син на Лоренцо, идниот папа Лав X) и Џулио Медичи (нелегитимен син на Џулијано Медичи , идниот папа Климент VII [26] ). Можно е Мадона на скалите и Битката на Кентаурите да се создадени во тоа време. Познато е дека во тоа време Пјетро Ториџано , кој исто така бил ученик на Бертолдо, се скарал со Микеланџело, со удар во лицето му го скршил носот на момчето [27] . По смртта на Медичи во 1492 година, Микеланџело се вратил дома.

Во годините 1494-1495 Микеланџело живее во Болоња , создава скулптури за светилиштето на Свети Доминик. Овде ги виде теракотните скулптури на Николо дел Арка , формирајќи ја групата Плачнување на Христос и, очигледно, се сети на нивната драматична и експресивна позиција. Веројатно болоњските впечатоци биле отелотворени во Ватикан Пиета со ликот на лицето и раката на Исус.

Во 1495 година се вратил во Фиренца, управувана од доминиканскиот проповедник Џироламо Савонарола и ги создал скулптурите „ Свети Јоханис “ и „ Заспаниот Купидон “. Во 1496 година, кардиналот Рафаел Риарио го купува мермерниот Купидон на Микеланџело и го поканува уметникот да работи во Рим , каде што Микеланџело пристигнува на 25 јуни. Во 1496-1501 година ги создал Бахус и Роман Пиета .

Во 1501 година, Микеланџело се вратил во Фиренца. Работи на барање: скулптури за „ Олтарот Пиколомини “ и „ Давид “. Во 1503 година , работата беше завршена по нарачката: „ Дванаесетте апостоли “, почеток на работата на „ Свети Матеј “ за Фирентинската катедрала. Околу 1503-1505 година се случи создавањето на Мадона Дони , Мадона Тадеи , Мадона Пити и Мадона од Бриж . Во 1504 година, работата на „ Давид “ била завршена; Микеланџело добива наредба да ја создаде „ Битката кај Качин “.

Зрелост

Во 1505 година, Микеланџело бил повикан од папата Јулиј II во Рим ; му наредил гробница. Следува осуммесечен престој во Карара , избирајќи го мермерот потребен за работата. Во 1505-1545 година се работеше (со прекини) на гробот, за што беа создадени скулптурите „ Мојсеј “, „ Вврзан роб “, „ Робница на умирање “, „ Леа “.

Во април 1506 година - повторно враќање во Фиренца, во ноември проследено со помирување со Јулиј II во Болоња . Микеланџело добива нарачка за бронзена статуа на Јулиј II, на која работи во 1507 година (подоцна уништена).

Во февруари 1508 година, Микеланџело повторно се вратил во Фиренца. Во мај, на барање на Јулиј II, тој патува во Рим за да ги наслика фреските на таванот во Сикстинската капела; на нив работел до октомври 1512 година .

Јулиј II умира во 1513 година . Џовани Медичи станува папа Лео X. Микеланџело потпишува нов договор за работа на гробот на Јулиј Втори. Во 1514 година, скулпторот добил нарачка за „ Христос со крст “ и капелата на папата Лав X во Енгелсбург.

Гробот на Микеланџело Буонароти во Санта Кроче

Во јули 1514 година, Микеланџело повторно се вратил во Фиренца . Тој добива наредба да ја создаде фасадата на црквата Медичи во Сан Лоренцо во Фиренца и потпишува трет договор за создавање на гробницата на Јулиј II.

Помеѓу 1516 и 1519 година, се случија бројни патувања за мермер за фасадата на Сан Лоренцо до Карара и Пјетрасанта .

Помеѓу 1520 и 1534 година, Микеланџело работел на архитектонскиот и скулптурниот комплекс на капелата Медичи во Фиренца, а исто така ја дизајнирал и изградил библиотеката Лоренција .

Протерувањето на Медичи од Фиренца во 1527 година ја прекина оваа работа: патриот и републиканец во срцето, Микеланџело се приклучи на народното движење, беше назначен за главен инспектор на утврдувањата на Сан Минијато , Пиза , Ливорно и Ферара, и иако, откако доброволно замина неговата функција, тој замина за Венеција со намера да се пензионира во Франција , но се врати во својот роден град и му обезбеди важни услуги за време на неговата опсада од страна на царските трупи . Падот на Фиренца му се закануваше на уметникот со смртна опасност, од која го спаси само општата почит кон неговиот талент и желбата на папата Климент VII да го заврши уредот на капелата Медичи.

Во 1546 година, на уметникот му биле доверени најзначајните архитектонски нарачки во неговиот живот. За папата Павле III, тој го доврши Палацо Фарнезе (третиот кат на фасадата на дворот и корнизот) и му ја дизајнираше новата декорација на Капитол, чие материјално олицетворение, сепак, продолжи долго време. Но, несомнено, најважната наредба што го спречила да се врати во родната Фиренца до неговата смрт е неговото назначување на Микеланџело за главен архитект на катедралата Свети Петар. Убеден во таквата доверба во него и верба во него од страна на папата, Микеланџело, за да ја покаже својата добра волја, посакал со декретот да биде објавено дека служи на зградата од љубов кон Бога и без никаква награда.

Смрт и погреб

Неколку дена пред смртта на Микеланџело, во Рим пристигнал неговиот внук Леонардо, кому на 15 февруари, на барање на Микеланџело, му напишал писмо на Федерико Донати [28] .

Микеланџело починал на 18 февруари 1564 година во Рим, не живеејќи малку пред неговиот 89-ти роденден. Неговата смрт била сведок на Томазо Кавалиери, Даниеле да Волтера , Диомед Леоне, лекарите Федерико Донати и Херардо Фиделисими и слугата Антонио Францезе [29] . Пред смртта тој диктирал тестамент со сиот свој карактеристичен лаконизам: „Душата своја на Бога ја давам, телото на земјата, имотот на роднините“ [30] .

Папата Пиј IV требаше да го погреба Микеланџело во Рим, откако изгради гроб за него во базиликата Свети Петар [31] . На 20 февруари 1564 година, телото на Микеланџело било привремено сместено во базиликата Санти Апостоли .

Во почетокот на март, телото на скулпторот тајно било пренесено во Фиренца [32] и свечено погребано на 14 јули 1564 година во фрањевската црква Санта Кроче [33] , недалеку од гробот на Макијавели.

Изглед

Гравура со портрет на Микеланџело (Кондиви)
Биста на Микеланџело
( Даниеле да Волтера , 1564)

Постојат неколку портрети на Микеланџело. Меѓу нив - Себастиано дел Пиомбо (околу 1520), Џулијано Буџардини, Јакопино дел Конте (1544-1545, галерија Уфици ), Марчело Венусти [ен] (музеј во Капитол), Франциско д'Оланда (1538-1539). Џулио Боназоне (1546) и други. Исто така, неговиот лик се наоѓал во биографијата на Кондиви, која била објавена во 1553 година, а во 1561 година Леоне Леони исковал паричка со неговиот лик [34] .

Опишувајќи го изгледот на Микеланџело, Ромен Ролан ги избрал портретите на Конте и д'Оланда како основа [35] :

„Микеланџело беше со средна висина, широк во рамената и мускулест (...). Главата му беше тркалезна, челото четвртасто, исечено со брчки, со силно изразени суперцилијарни сводови. Црна, прилично ретка коса, малку кадрава. Небольшие светло-карие глаза, цвет которых постоянно менялся, усеянные желтыми и голубыми крапинками (…). Широкий прямой нос с небольшой горбинкой (…). Тонко очерченные губы, нижняя губа немного выпирает. Жиденькие бакенбарды, и раздвоенная негустая бородка фавна (…) скуластое лицо со впалыми щеками.»

Тем не менее, в кинематографе предпочитали изображать его более привлекательным, чем он был в действительности [27] .

Микеланджело не оставил после себя ни одного задокументированного автопортрета [27] , однако, по мнению исследователей, в ряде его работ имеются возможные изображения художника. Среди них — « Святой Прокл Болонский », голова Олоферна во фреске «Юдифь и Олоферн» на потолке Сикстинской капеллы, проигравший в скульптурной группе « Дух победы », лицо на снятой коже Святого Варфоломея (фреска « Страшный суд »), Святой Никодим в «Пьете II» [36] .

Считается также, что он изображен на фреске Рафаэля « Афинская школа » [37] , хотя это утверждение не является однозначным [38] . После смерти Микеланджело Даниеле да Вольтерра сделал посмертную маску скульптора и его бюст [35] .

Духовные искания и личная жизнь

Невозможно узнать наверняка, были ли у Микеланджело физические отношения (Кондиви приписывал ему «монашеское целомудрие»); предположения о его сексуальности уходят корнями в его стихи. Он написал более трехсот сонетов и мадригалов. Самая длинная последовательность, демонстрирующая глубокое романтическое чувство, была написана Томмазо деи Кавальери (около 1509–1587), которому было 23 года, когда Микеланджело встретил его в 1532 году, в возрасте 57 лет. Они составляют первую большую последовательность стихов. на любом современном языке, адресованном одним человеком другому; они на 50 лет старше сонетов Шекспира прекрасной юности:

Я чувствую, будто в огне холодное лицо

Это обжигает меня издалека и сохраняет ледяной холод;

Сила, которую я чувствую, чтобы наполнить две стройные руки

Которая без движения перемещает все равновесия.

Кавальери ответил: «Я клянусь ответить тебе любовью. Никогда я не любил мужчину больше, чем тебя, никогда не желал дружбы больше, чем я желаю твоей». Кавальери оставался преданным Микеланджело до самой его смерти.

В 1542 году Микеланджело встретил Чеккино деи Браччи, который умер всего через год, что вдохновило Микеланджело написать 48 надгробных эпиграмм. Некоторые объекты привязанности Микеланджело и сюжеты его стихов воспользовались им: модель Фебо ди Поджио попросил денег в ответ на любовное стихотворение, а вторая модель, Герардо Перини, бессовестно крал у него .

То, что некоторые интерпретировали как кажущуюся гомоэротической природой поэзии, стало источником дискомфорта для последующих поколений. Внучатый племянник Микеланджело, Микеланджело Буонарроти Младший, опубликовал стихи в 1623 году с измененным полом местоимений, и только после того, как Джон Аддингтон Симондс перевел их на английский в 1893 году, первоначальный род был восстановлен. В наше время некоторые ученые настаивают на том, что, несмотря на восстановление местоимений, они представляют собой «бесстрастное и элегантное переосмысление платонического диалога, в котором эротическая поэзия рассматривалась как выражение утонченных чувств».

В конце жизни Микеланджело питал огромную платоническую любовь к поэтессе и благородной вдове Виттории Колонна, которую он встретил в Риме в 1536 или 1538 году и которой в то время было под сорок. Они писали друг другу сонеты и поддерживали постоянный контакт, пока она не умерла. Эти сонеты в основном посвящены духовным вопросам, которые их занимали. Кондиви вспоминает высказывание Микеланджело о том, что его единственное сожаление в жизни заключалось в том, что он не поцеловал лицо вдовы так, как держал ее руку.

В 1536 году в Рим приехала Виттория Колонна , маркиза Пескара, где эта 47-летняя вдовая поэтесса заслужила глубокую дружбу 61-летнего Микеланджело. Виттория стала единственной женщиной, имя которой прочно связывают с Микеланджело. Исследователь Нортон утверждал, что «его стихи к ней… подчас трудно отличить от сонетов к юноше Томмазо Кавальери, к тому же известно, что Микеланджело сам подчас заменял обращение „синьор“ на „синьора“ перед тем, как пустить свои стихи в народ» [39] . В будущем его стихи были подвергнуты цензуре внучатым племянником перед опубликованием.

Её отъезд в Орвьето и Витербо в 1541 году по причине восстания её брата Асканио Колонна против Павла III не вызывал изменения в её отношениях с художником, и они продолжали посещать друг друга и переписываться, как прежде. Она возвратилась в Рим в 1544 году.

Сонет № 60

И высочайший гений не прибавит
Единой мысли к тем, что мрамор сам
Таит в избытке, — и лишь это нам
Рука, послушная рассудку, явит.

Жду ль радости, тревога ль сердце давит,
Мудрейшая, благая донна, — вам
Обязан всем я, и тяжел мне срам,
Что вас мой дар не так, как должно, славит.

Не власть Любви, не ваша красота,
Иль холодность, иль гнев, иль гнет презрений
В злосчастии моем несут вину, —
Затем, что смерть с пощадою слита
У вас на сердце, — но мой жалкий гений
Извлечь, любя, способен смерть одну.

Микеланджело

Биографы знаменитого художника отмечали, что «переписка этих двух замечательных людей представляет не только высокий биографический интерес, но и является прекрасным памятником исторической эпохи и редким примером живого обмена мыслей, полных ума, тонкой наблюдательности и иронии» [40] .

Исследователи писали по поводу сонетов, посвящённых Микеланджело Виттории: «Нарочитый, вынужденный платонизм их отношений усугубил и довёл до кристаллизации любовно-философский склад микеланджеловской поэзии, отразившей в значительной мере воззрения и стихотворчество самой маркизы, игравшей в течение 1530-х годов роль духовной руководительницы Микеланджело. Их стихотворная „корреспонденция“ вызывала внимание современников; едва ли не самым знаменитым был сонет 60, ставший предметом специального толкования» [41] .

Записи бесед Виттории и Микеланджело, сильно обработанные, сохранились в посмертно опубликованных записях португальского художника Франческо д'Олланда [42] .

Произведения

Эжен Делакруа . «Микеланджело в своей студии» (1850)

Гений Микеланджело наложил отпечаток не только на искусство Возрождения, но и на всю дальнейшую мировую культуру. Деятельность его связана в основном с двумя итальянскими городами — Флоренцией и Римом. По характеру своего дарования он был прежде всего скульптор. Это ощущается и в живописных работах мастера, необычайно богатых пластичностью движений, сложных поз, отчётливой и мощной лепкой объёмов. Во Флоренции Микеланджело создал бессмертный образец Высокого Возрождения — статую « Давид » (1501—1504), ставшую на многие века эталоном изображения человеческого тела, в Риме — скульптурную композицию « Пьета́ » (1498—1499), одно из первых воплощений фигуры мёртвого человека в пластике. Однако наиболее грандиозные свои замыслы художник смог реализовать именно в живописи, где он выступил подлинным новатором цвета и формы.

По заказу папы Юлия II он выполнил роспись потолка Сикстинской капеллы (1508—1512), представляющую библейскую историю от сотворения мира до потопа и включающую более 300 фигур. В 1534—1541 годах в той же Сикстинской капелле для папы Павла III исполнил грандиозную, полную драматизма фреску « Страшный суд ». Поражают своей красотой и величием архитектурные работы Микеланджело — ансамбль площади Капитолия и купол Ватиканского собора в Риме.

Искусства достигли в нём такого совершенства, какого не найдешь ни у древних, ни у новых людей за многие и многие годы. Воображением он обладал таким и столь совершенным и вещи, представлявшиеся ему в идее, были таковы, что руками осуществить замыслы столь великие и потрясающие было невозможно, и часто он бросал свои творения, более того, многие уничтожал; так, известно, что незадолго до смерти он сжег большое число рисунков, набросков и картонов, созданных собственноручно, чтобы никто не смог увидеть трудов, им преодолевавшихся, и то, какими способами он испытывал свой гений, дабы являть его не иначе, как совершенным.

Известные работы

В 2007 году в архивах Ватикана была найдена последняя работа Микеланджело — зарисовка одной из деталей купола Собора Святого Петра. Рисунок, выполненный красным мелом, представляет собой «изображение детали одной из радиальных колонн, составляющих барабан купола собора Святого Петра в Риме». Считается, что это последняя работа знаменитого художника, выполненная незадолго до его смерти в 1564 году [44] .

Это далеко не первый случай, когда работы Микеланджело находят в архивах и музеях. Так, в 2002 году в запасниках Национального музея дизайна [en] в Нью-Йорке среди работ неизвестных авторов эпохи Возрождения был найден другой рисунок: на листе бумаги размером 45×25 см художник изобразил менору — подсвечник для семи свечей. В начале 2015 года стало известно об обнаружении первой и, вероятно, единственной сохранившейся до наших дней бронзовой скульптуры Микеланджело — композиции из двух всадников на пантерах [45] .

Поэтическое творчество

Сонет Микеланджело с карикатурой
Виттория и Микеланджело у « Моисея » , картина XIX века

Поэзия Микеланджело считается одним из ярчайших образцов эпохи Возрождения [46] . До наших дней сохранилось около 300 стихотворений Микеланджело. Основные темы — воспевание человека, горечь разочарования и одиночество художника. Любимые поэтические формы — мадригал и сонет. По Р. Роллану, Микеланджело начал писать стихи ещё в детстве, однако, их осталось не так много, поскольку в 1518 г., он сжег большинство своих ранних стихов, а ещё часть уничтожил уже позже, перед смертью [47] .

Отдельные его стихи были опубликованы в работах Бенедетто Варки ( итал. Benedetto Varchi ), Донато Джаннотто ( итал. Donato Giannotti ), Джорджо Вазари и других [48] . Луиджи Риччи и Джаннотто предложили ему отобрать лучшие стихи для публикации. В 1545 году Джаннотто взялся за подготовку первого сборника Микеланджело, однако, дело дальше не пошло — 1546 года умер Луиджи, а 1547 года — Виттория. Микеланджело решил отказаться от этой идеи, считая её тщеславием [48] [49] .

Таким образом, при жизни собрание его стихов не печатались, а первый сборник был опубликован только в 1623 году его племянником Микеланджело Буонарроти (младшим) под названием «Стихи Микеланджело, собранные его племянником» во флорентийском издательстве «Джунтине» ( итал. Giuntine ) [50] . Это издание было неполным, и содержало определённые неточности [47] . В 1863 году Чезаре Гуасти ( итал. Chesare Guasti ) издал первое точное издание стихов художника, которое, однако, не было хронологическим [51] . В 1897 году вышло издание немецкого искусствоведа Карла Фрея ( нем. Karl Frey ) «Стихи Микеланджело, собраны и прокомментированы доктором Карлом Фреем» ( Берлин ) [52] . Издание Энзо Ноэ Джирард (Бари, 1960) итал. Enzo Noe Girardi ) состояло из трех частей, и было значительно совершеннее издания Фрея в точности воспроизведения текста и отличалось лучшей хронологией расположения стихов, хотя и не вполне бесспорной [51] .

Исследованием поэтического творчества Микеланджело занимался, в частности, немецкий писатель Вильгельм Ланг , защитивший на данную тему диссертацию, опубликованную в 1861 году [53] .

Использование в музыке

Ещё при его жизни часть стихотворений была положена на музыку. Среди самых известных композиторов-современников Микеланджело — Якоб Аркадельт («Deh dimm» Amor se l'alma" и «Io dico che fra voi») [54] , Бартоломео Тромбончино, Констанца Феста (утраченный мадригал на стихотворение Микеланджело [55] ), Жан где Конс (также — Консилиум) [56] .

Также на его слова писали музыку такие композиторы, как Рихард Штраус (цикл из пяти песен — первая на слова Микеланджело, остальные — Адольфа фон Шака, 1886 [57] ), Хуго Вольф (вокальный цикл «Песни Микеланджело» 1897 [58] ) и Бенджамин Бриттен (цикл песен «Семь сонетов Микеланджело», 1940 [59] ).

31 июля 1974 года Дмитрий Шостакович написал сюиту для баса и фортепиано (опус 145). В основу сюиты легли восемь сонетов и три стихотворения художника (перевод — Абрама Эфроса) [60] .

В 2006 году сэр Питер Максвелл Дейвис завершил работу над «Tondo di Michelangelo» (для баритона и фортепиано). В произведение вошло восемь сонетов Микеланджело. Премьера состоялась 18 октября 2007 года [61] .

В 2010 году австрийский композитор Мэтью Дьюи написал произведение «Il tempo passa: music to Michelangelo» (для баритона, альта и фортепиано). В нём используется современный перевод стихов Микеланджело на английский язык. Мировая премьера произведения состоялась 16 января 2011 года [62] .

Оценка

Микеланджело при жизни считался крупнейшим мастером. Сейчас его относят к числу величайших мастеров за всю историю человечества. Значительное число его скульптур, картин и произведений архитектуры являются самыми знаменитыми в мире. Самая известная его работа — статуя Давида [63] .

Серебряная памятная монета номиналом 25 рублей Центрального Банка России. 2015 год

Память

Примечания

 1. https://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Atto_di_nascita_Michelangelo.jpg
 2. 1 2 Dussler L., Girardi EN, autori vari BUONARROTI, Michelangelo // Dizionario Biografico degli Italiani (итал.) — 1972. — Vol. 15.
 3. 1 2 3 http://www.artnet.com/artists/michelangelo/
 4. архитекторы, работающие в Швеции — 2014.
 5. Archivio Storico Ricordi — 1808.
 6. Математическая генеалогия (англ.) — 1997.
 7. Дживелегов А. К. Микельанджело. — 2-е изд. — М. : Молодая гвардия, 1957. — 255 с. — (Жизнь замечательных людей).
 8. 1 2 3 Michelangelo (англ.) . Encyclopædia Britannica . Дата обращения: 18 января 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 9. Wallace, 2011 , с. 5.
 10. Вазари, 1970 , с. 312.
 11. « …Ohne die Sixtinische Kapelle gesehen zu haben, kann man sich keinen anschauenden Begriff machen, was ein Mensch vermag » ( Dorothea Scholl. Von den «Grottesken» zum Grotesken: die Konstituierung einer Poetik des Grotesken in der italienischen Renaissance . — LIT Verlag Münster, 2004. — 768 с. ) (нем.)
 12. Johann Wolfgang von Goethe, Italian Journey (1786-1788), August 23, 1787 (англ.) (недоступная ссылка) . Дата обращения: 18 января 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 13. Эрпель, 1990 , с. 7.
 14. 1 2 Tolnay, 1943 , с. 11.
 15. Брион, 2002 , с. 6.
 16. Condivi, 1999 , с. 5.
 17. WilliamE. Wallace, Michelangelo: The Artist, the Man, and his Times , Cambridge University Press (англ.)
 18. Wallace, 2011 , с. 63.
 19. Брион, 2002 , с. 9.
 20. Charles Clément. Michelangelo . — S. Low, Marston, Searle, & Rivington, ltd., 1892. — 5 с. (англ.)
 21. Вазари, 1970 , с. 298.
 22. Роллан, 1992 , с. 91.
 23. Condivi, 1999 , с. 9.
 24. Вазари, 1970 , с. 299.
 25. Скульптура — светоч живописи (неопр.) . Дата обращения: 20 января 2012.
 26. Wallace, 2011 , с. 30.
 27. 1 2 3 Shelley Esaak. Will the Real Michelangelo Please Stand Up? (англ.) (27 July 2008). Дата обращения: 20 января 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 28. Роллан, 1992 , с. 195.
 29. Роллан, 1992 , с. 196.
 30. Вазари, 1970 , с. 402.
 31. «Последний день жизни, первый день покоя!» (18 февраля 1564) (неопр.) . Дата обращения: 22 января 2012.
 32. Вазари, 1970 , с. 419.
 33. Эрпель, 1990 , с. 15.
 34. Lead medal of Michelangelo, by Leone Leoni (англ.) (недоступная ссылка) . The British Museum . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 35. 1 2 Роллан, 1992 , с. 87—88.
 36. Яким був Мікеланджело? (англ.) . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 37. Carlos Hugo Espinel. Michelangelo's gout in a fresco by Raphael (англ.) . Volume 354, Issue 9196 2149—2151. The Lancet (18 December 1999). doi : 10.1016/S0140-6736(99)09070-4 . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 38. Wolfgang Kuehn. Michelangelo's gouty knee (англ.) . Volume 355, Issue 9209 . The Lancet (25 March 2000). doi : 10.1016/S0140-6736(05)72230-3 . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 39. The Passions of Michelangelo . rictornorton.co.uk. Дата обращения: 8 сентября 2017.
 40. Бриллиант С. М. Микеланджело Архивная копия от 19 октября 2008 на Wayback Machine (недоступная ссылка с 14-05-2013 [3036 дней] — история ) серия ЖЗЛ
 41. Стихи в переводе А.М. Эфроса - Микеланжело Б. . lib.web-malina.com. Дата обращения: 8 сентября 2017.
 42. Francisco De Holanda. Dialogues with Michelangelo. Pallas Athene, 2006, ISBN 1-84368-015-7
 43. Последнее, незаконченное скульптурное произведение Микеланджело.
 44. Найден «последний эскиз» Микеланджело
 45. Колпаков, Г. Микеланджело передал привет спустя 500 лет. Найдена единственная не мраморная скульптурная композиция Микеланджело . Газета. Ру (2 февраля 2015). — «Учёные сумели даже установить примерную дату создания бронзовой пары — между 1506 и 1508 годами». Дата обращения: 2 февраля 2015.
 46. Wallace, 2011 , с. 40—41.
 47. 1 2 Роллан, 1992 , с. 112—113.
 48. 1 2 Роллан, 1992 , с. 154—155.
 49. Вибрані поезії Мікеланджело (з коментарем) (англ.) (PDF) (недоступная ссылка) . Дата обращения: 22 января 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 50. Rime, Michelangelo Buonarroti (1623) (англ.) . Дата обращения: 22 января 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 51. 1 2 The Poetry of Michelangelo: An Introduction, Christopher Ryan (London, 1998). pp. 7-9.
 52. Die Dichtungen des Michelagniolo Buonarroti Herausgegeben Und mit Kritiscem Apparate Versehen von Dr. Carl Frey (неопр.) . Дата обращения: 22 января 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 53. Lang, Wilhelm. Michel Angelo Buonarroti als Dichter. (нем.) . Mäcken in Stuttgart . (1861). Дата обращения: 2 ноября 2012. Архивировано 4 ноября 2012 года.
 54. Albert Seay . Arcadelt and Michelangelo , Renaissance news vol. 18, 4 (1965) p.299—301 (англ.)
 55. Costanzo Festa ; edited by Richard J. Agee. Counterpoints on a cantus firmus (англ.) . AR Editions, Inc (1997). Дата обращения: 4 февраля 2012.
 56. Early MusiChicago: Jean Conseil (англ.) . Дата обращения: 22 января 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 57. James Leonard, Rovi. Richard Strauss. 5 Lieder, Op.15, TrV148 (англ.) . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 58. Iain Gillis. Grasping Toward the Light: A Reassessment of Wolf's Michelangelo- Lieder (англ.) (PDF). Musicological Explorations. Vol 11 (2010) . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 59. Benjamin Britten. 7 Sonnets of Michelangelo, Op.22 (song cycle) (англ.) . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 60. Дмитрий Шостакович. Сюита на слова Микеланджело Буонарроти для баса и фортепиано. Перевод А. Эфроса (неопр.) (недоступная ссылка) . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 2 июля 2013 года.
 61. Sir Peter Maxwell Davies. Tondo di Michelangelo (англ.) . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 62. Il tempo passa: based on the poetry of Michelangelo / Matthew Dewey (англ.) . Дата обращения: 4 февраля 2012. Архивировано 20 июня 2013 года.
 63. Michelangelo biography // Encyclopædia Britannica.

Литература

На русском языке
На других языках

Ссылки