Министерството за одбрана на СССР

Одете на навигација Одете на пребарување
Министерството за одбрана на СССР
Знаме на министерот за одбрана на СССР од 1964 година
Години на постоење 15 март 1953 година - 20 март 1992 година - откажано
Земја СССР ЗНД
Потчинетост Министер за одбрана на СССР
Вклучено во Вооружените сили на СССР
Тип на Министерството за одбрана
Вклучува Раководство, главни и централни директорати, високи команди и команди
Функција управување со заштита
Дислокација Москва
Мотото За нашата советска татковина!
Бои
Претходник Народен комесаријат за одбрана на СССР
Наследник
Команданти
Значајни команданти Види подолу

Министерството за одбрана на СССР е синдикално тело на државна управа на вооружените сили на СССР , освен секојдневните активности на независно борбено оружје ( Гранични трупи на КГБ на СССР , внатрешни трупи на Министерството за внатрешни работи на СССР ).

Министерството беше предводено од министерот за одбрана на СССР , кој можеше да биде член на Политбирото на Централниот комитет на СПСС .

Во СССР, Министерството за одбрана беше републиканско-синдикално министерство.

Историја

По распадот на СССР, министерството за синдикат беше ликвидирано, републичките министерства за одбрана беа реорганизирани и префрлени на подреденост на владите на секоја република:

Вооружените сили на земјите од ЗНД станаа дел од Организацијата за договор за колективна безбедност (ОДКБ), освен земјите од Украина , Молдавија и Грузија .

Околу крајот на јануари 1992 година, Министерството за одбрана на СССР всушност се нарекува себеси главна команда на вооружените сили на ЗНД [4] . Сепак, само на 20 март 1992 година, со одлука на Советот на шефови на држави на ЗНД , врз основа на Министерството за одбрана на СССР, официјално беше формирана Генералната команда на Здружените вооружени сили на ЗНД [5] [ 6] .

Водачи

Заменици министри за одбрана на СССР

• Прв заменик -министер за одбрана на СССР
  • Началник на Генералштабот на вооружените сили на СССР - прв заменик министер за одбрана на СССР
  • Главен командант на Здружените вооружени сили на земјите-членки на Варшавскиот пакт-прв заменик министер за одбрана на СССР
  • Главен командант на копнените сили-заменик министер за одбрана на СССР
  • Главен командант на воздухопловните сили-заменик-министер за одбрана на СССР
  • Главен командант на морнарицата-заменик-министер за одбрана на СССР
  • Главен командант на стратешките ракетни сили-заменик министер за одбрана на СССР
  • Главен командант на силите за воздушна одбрана-заменик министер за одбрана на СССР
  • Шеф за логистика на вооружените сили на СССР - заменик -министер за одбрана на СССР
  • Шеф за цивилна одбрана на СССР - заменик -министер за одбрана на СССР
  • Заменик -министер за одбрана на СССР за вооружување
  • Раководител на Главната дирекција за персонал на Министерството за одбрана на СССР - заменик министер за одбрана на СССР за персонал
  • Заменик -министер за одбрана на СССР за изградба и четвртина на војници

Периодично печатење

Весник

Списанија

Печатење активност

Издавачка куќа на Министерството за одбрана на СССР

Министерството за одбрана на СССР имаше своја издавачка куќа: „ Воена издавачка куќа на Министерството за одбрана на СССР “ - кратенка за „Воениздат“ | скратено од: „Воена издавачка куќа“.

Воениздат беше вклучен во работа со автори, подготвувајќи ракописи за печатење, уредување, прегледување, спроведување воена и политичка цензура , избор на илустрации и производство на печатени материјали.

Благодарение на Воениздат, беше можно да се објават голем број мемоари на советските воени водачи, кои се од голема историска вредност како документи од ерата.

Воена цензура

Воената цензура на Министерството за одбрана на СССР спроведе воена и политичка цензура на радио, телевизија, кино, издавање книги и печатење материјали во СССР.

Воената цензура го спречи откривањето на воените тајни на СССР.

Воена дипломатска активност

Воен аташе корпус

Министерството за одбрана на СССР спроведе професионална академска обука на воени дипломати на аташениот кор на Министерството за одбрана на СССР.

Воени дипломати студираа на Воената дипломатска академија во Москва. За наставни активности на Академијата, беа вклучени лингвисти , специјалисти за регионални студии и, одделно, ориентални студии, географи, политички научници, цивилни дипломати, новинари, експерти од областа на етиката и бонтон и други.

Оддел за надворешни односи

Во 1950-1953 година во канцеларијата на Одделот за надворешни односи беше вработен во Главниот разузнавачки директорат на Генералштабот на Црвената армија , генерал-полковник АФ Василиев

Како ополномоштен претставник на Народниот комесаријат за одбрана на СССР и личен асистент на Јосиф Сталин за воена соработка со земјите на Обединетите нации, заедно со неговиот колега од Народниот комесаријат за надворешни работи А.А. Громико, учествуваше во создавањето на Обединетите нации На

Учество во активностите на Државниот комитет за вонредни состојби

За „зачувување на уставниот поредок и интегритетот на Советскиот Сојуз“, иницијативата на претседателот на КГБ на СССР Владимир Криучков, првите лица на СССР беа формирани од Државниот комитет за итни случаи (Комитет за итни случаи) на СССР, што дојде и советскиот министер за одбрана Дмитриј Јазов . Тенковите на Советската армија беа внесени во Москва. Комитетот за итни случаи беше поразен. Нејзините учесници беа уапсени, а подоцна и амнестирани .

исто така види

Забелешки (уреди)

1. Закон од 15 март 1946 година. „За трансформација на Советот на народни комесари на СССР во Совет на министри на СССР и Совети на народни комесари на Унијата и автономните републики - во Совети на министри на Унијата и автономните републики“ (руски) / / Билтен на Врховниот совет на СССР: збирка написи. - 1946. - број 10 .
  2. За трансформација на министерствата на СССР : закон на СССР од 15 март 1953 година // Збирка закони на СССР и декрети на Президиумот на Врховниот совет на СССР: (1938 - јули 1956) / ед На Манделштам Ју. - Москва: Државна издавачка куќа за правна литература, 1956 година. - стр. 78-80
  3. СССР Законот на 15 МАРТ 1953 "за изменување и дополнување на членовите 70, 77 и 78 од Уставот (Основниот закон) од СССР"
  4. „Главната команда на вооружените сили на ЗНД е вистинскиот наследник на поранешниот СССР во одбранбените прашања“ // Независимаја газета, 1 февруари 1992 година
  5. Министерство за одбрана. Министерството за одбрана на Русија.
  6. Вчитување

Линкови