Шефови на воени одделенија на СССР

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете на навигација Одете на пребарување

Подолу е список на раководители на воените оддели на Сојузот на советските социјалистички републики . Воениот пост во различни години беше наречен поинаку, како и највисокото воено командно тело одговорно за одбраната на државата . Воените чинови на раководителите на воените оддели се претставени во времето на напуштање на соодветната позиција .

Сојуз на советските социјалистички републики Народни комесари за воени и поморски работи на СССР
Портрет Име Услови за работа Ранг
Леон троцки.jpg
Лев Давидович Троцки 12 ноември 1923 година - 26 јануари 1925 година -
Michaił Frunze.jpg
Михаил Василиевич Фрунзе 26 јануари - 31 октомври 1925 година -
Климент Ворошилов.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на социјалистичкиот труд.png Климент Ефремович Ворошилов 6 ноември 1925 година - 20 јуни 1934 година -
Сојуз на советските социјалистички републики Народни комесари за одбрана на СССР
Портрет Име Услови за работа Ранг
Климент Ворошилов.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на социјалистичкиот труд.png Климент Ефремович Ворошилов 20 јуни 1934 година - 7 мај 1940 година Маршал на Советскиот Сојуз
Маршал на Советскиот Сојуз, херој на Советскиот Сојуз Семјон Константинович Тимошенко.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Семјон Константинович Тимошенко 7 мај 1940 година - 19 јули 1941 година Маршал на Советскиот Сојуз
CroppedStalin1943.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на социјалистичкиот труд.png Јосиф Висарионович Сталин 19 јули 1941 година - 25 февруари 1946 година Генералисимо од Советскиот Сојуз
Сојуз на советските социјалистички републики Народни комесари на морнарицата на СССР
Портрет Име Услови за работа Ранг
Смирнов PA.jpg
Петар Александрович Смирнов 30 декември 1937 година - 30 јуни 1938 година Армиски комесар од 1 ранг
Пратеник-Фриновски.jpg
Михаил Петрович Фриновски 8 септември 1938 година - 20 март 1939 година Командант од 1 ранг
Николај Кузнецов 3.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Николај Герасимович Кузнецов 28 април 1939 година - 25 февруари 1946 година Адмирал на флотата
Сојуз на советските социјалистички републики Народен комесар на вооружените сили на СССР
Портрет Име Услови за работа Ранг
CroppedStalin1943.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на социјалистичкиот труд.png Јосиф Висарионович Сталин 25 февруари - 15 март 1946 година Генералисимо од Советскиот Сојуз
Сојуз на советските социјалистички републики Министри на вооружените сили на СССР
Портрет Име Услови за работа Ранг
CroppedStalin1943.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на социјалистичкиот труд.png Јосиф Висарионович Сталин 15 март 1946 година - 3 март 1947 година Генералисимо од Советскиот Сојуз
Bundesarchiv Bild 183-29921-0001, Bulganin, Nikolai Alexandrowitsch.jpg
Медал Херој на социјалистичкиот труд.png Николај Булганин 3 март 1947 година - 24 март 1949 година Маршал на Советскиот Сојуз
Александар Василевски 4.jpg Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Александар Михајлович Василевски 24 март 1949 година - 25 февруари 1950 година Маршал на Советскиот Сојуз
Сојуз на советските социјалистички републики Министер за војна на СССР
Портрет Име Услови за работа Ранг
Александар Василевски 4.jpg Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Александар Михајлович Василевски 25 февруари 1950 година - 15 март 1953 година Маршал на Советскиот Сојуз
Сојуз на советските социјалистички републики Министрите за поморска помош на СССР
Портрет Име Услови за работа Ранг
Адмирал Иван Степанович Јумашев.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Иван Степанович Јумашев 25 февруари 1950 година - 20 јули 1951 година Адмирал
Николај Кузнецов 3.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Николај Герасимович Кузнецов 20 јули 1951 година - 15 март 1953 година Адмирал на флотата
Сојуз на советските социјалистички републики Министрите за одбрана на СССР
Портрет Име Услови за работа Ранг
Bundesarchiv Bild 183-29921-0001, Bulganin, Nikolai Alexandrowitsch.jpg
Медал Херој на социјалистичкиот труд.png Николај Булганин 15 март 1953 година - 9 февруари 1955 година Маршал на Советскиот Сојуз
Ukуков-LИВОТ-1944-1945.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Георги Константинович ukуков 9 февруари 1955 година - 26 октомври 1957 година Маршал на Советскиот Сојуз
Портрет на маршалот Родион Малиновски на Stamp.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Родион Јаковлевич Малиновски 26 октомври 1957 година - 31 март 1967 година Маршал на Советскиот Сојуз
Гречко, Андреј Антонович.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Андреј Антонович Гречко 12 април 1967 година - 26 април 1976 година Маршал на Советскиот Сојуз
Дмитриј Устинов (обоен, полн) .jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Медал Херој на социјалистичкиот труд.png Медал Херој на социјалистичкиот труд.png Дмитриј Федорович Устинов 29 април 1976 година - 20 декември 1984 година Маршал на Советскиот Сојуз
Сергеј Леонидович Соколов.jpg
Медал Херој на Советскиот Сојуз.png Сергеј Леонидович Соколов 22 декември 1984 година - 30 мај 1987 година Маршал на Советскиот Сојуз
Јазов Дмитриј Тимофеевич, 1989.jpg
Дмитриј Тимофеевич Јазов 30 мај 1987 година - 28 август 1991 година Маршал на Советскиот Сојуз
Михаил Моисеев.jpeg
Михаил Алексеевич Мојсеев
(глума)
22 - 23 август 1991 година Армиски генерал
Шапошников170.png Евгениј Иванович Шапошников 29 август 1991 година - 14 февруари 1992 година Воздухопловен маршал
Комонвелтот на независни држави Командант на Здружените вооружени сили на ЗНД
Портрет Име Услови за работа Ранг
Шапошников170.png Евгениј Иванович Шапошников 14 февруари 1992 година - 24 септември 1993 година Воздухопловен маршал

исто така види