Светско одбојкарско ГП 2016 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Гран при 2016 година
Светско ГП на ФИВБ 2016 година
Трошење време 3 јуни - 10 јули
Број на учесници 28
Стадиони дваесет
Официјален сајт FIVB.org
Финален пласман
Шампион Бразил Бразил
Сребрен медал Соединетите Американски Држави САД
Освојувач на бронзени медали Холандија Холандија
Статистика на турнирите
Одиграни натпревари 121
Присуство 380.269 (3.143 по натпревар)
Играч на турнирот Бразил Наталија

Извлекувањето на XXIV Гран При се одржа од 3 јуни до 10 јули 2016 година со учество на екипи од 28 земји во светот. Репрезентацијата на Бразил по 11-ти пат стана победник на Гран при.

Учесници и натпреварувачки систем

На турнирот учествуваа 28 екипи, поделени во три дивизии со можност во следната ждрепка најслабата екипа од елитната дивизија да се пресели во втората лига, победникот од втората лига во првата и слична размена меѓу втората и трети дивизии [1] .

Учесници на Гран-при-2016 година
Прва дивизија Втора дивизија Трета дивизија

Соединетите Американски Држави САД
Русија Русија
Бразил Бразил
Кина Кина
Италија Италија
Јапонија Јапонија
Германија Германија
Србија Србија
Тајланд Тајланд
Белгија Белгија
Турција Турција
Холандија Холандија

Доминиканска Република Доминиканска Република
Полска Полска
чешки чешки
Порторико Порторико
Бугарија Бугарија
Канада Канада
Аргентина Аргентина
Кенија Кенија

Хрватска Хрватска
Перу Перу
Колумбија Колумбија
Австралија Австралија
Куба Куба
Казахстан Казахстан
Алжир Алжир
Мексико Мексико

12 екипи од првата дивизија во интерконтиненталното коло во текот на 3 играчки викенди одржаа 9 турнири во едно коло во групи од по четири екипи. Резултатите од натпреварите беа вклучени во генералниот пласман. Шест екипи се квалификуваа за последното коло, вклучувајќи го и домаќинот Тајланд . Учесниците на Фајнл Сикс, поделени во 2 групи, одржаа турнири во едно коло во нив. По две екипи од секоја група се пласираа во полуфиналето.

Во втората и третата дивизија играа 8 екипи, во интерконтинентални кола по 2 натпреварувачки викенди. Во завршната фаза стигнаа четири екипи, меѓу кои и организаторите - репрезентациите на Бугарија , односно Казахстан .

Интерконтинентална рунда

Прва дивизија

Турнир табела

Натпревари Чаши Сетови Топки
В П В П Б: П В П Б: П
еден. Соединетите Американски Држави САД 8 (0) 10) 24 25 5 5.000 739 603 1.226
2. Кина Кина 8 (1) 10) 23 24 6 4.000 701 591 1.186
3. Русија Русија 8 (2) единаесет) 23 26 10 2.600 833 738 1.129
4. Бразил Бразил 7 (0) 2 (1) 22 23 10 2.300 779 674 1.156
5. Холандија Холандија 50) 4 (0) 15 17 14 1.214 709 706 1.004
6. Србија Србија 5 (4) 4 (1) 12 осумнаесет дваесет 0,900 836 854 0,979
7. Италија Италија 4 (1) 5 (2) тринаесет деветнаесет деветнаесет 1.000 840 818 1.027
осум. Јапонија Јапонија триесет) 6 (3) 12 шеснаесет деветнаесет 0,842 776 783 0,991
9. Турција Турција 3 (1) 6 (1) 9 тринаесет 21 0,619 719 773 0,930
10. Тајланд Тајланд 2 (1) 7 (0) 5 7 24 0,292 611 744 0,821
единаесет. Белгија Белгија 10) 8 (1) 4 осум 25 0,320 668 771 0,866
12. Германија Германија 0 (0) 9 (0) 0 4 27 0,148 610 766 0,796

резултати

Група А1 ( Нингбо )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
10.06 Германија Германија 0: 3 Соединетите Американски Држави САД 15:25 часот 17:25 часот 12:25 часот P2
Кина Кина 3: 0 Тајланд Тајланд 25:14 25:14 25:11 P2
11.06 САД Соединетите Американски Држави 3: 0 Тајланд Тајланд 25:21 29:27 25:23 P2
Кина Кина 3: 0 Германија Германија 25:12 25:22 25:16 P2
12.06 Тајланд Тајланд 3: 1 Германија Германија 16:25 часот 28:26 25:22 25:16 P2
Кина Кина 3: 1 Соединетите Американски Држави САД 25:20 часот 25:19 15:25 часот 25:23 P2
Група Б1 ( Рио де Жанеиро )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
9.06 Бразил Бразил 3: 1 Италија Италија 23:25 часот 25:15 часот 25:15 часот 27:25 P2
Јапонија Јапонија 3: 0 Србија Србија 31:29 25:18 28:26 P2
10.06 Бразил Бразил 3: 0 Јапонија Јапонија 25:20 часот 25:23 25:15 часот P2
Италија Италија 3: 1 Србија Србија 25:16 25:19 29:31 25:17 P2
12.06 Бразил Бразил 3: 0 Србија Србија 25:20 часот 25:18 25:18 P2
Италија Италија 3: 2 Јапонија Јапонија 25:20 часот 25:20 часот 23:25 часот 25:27 15: 8 P2
Група Ц1 ( Калининград )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
10.06 Турција Турција 3: 0 Белгија Белгија 25:22 25:23 26:24 P2
Русија Русија 3: 1 Холандија Холандија 25:22 20:25 часот 25:20 часот 25:16 P2
11.06 Турција Турција 0: 3 Холандија Холандија 25:27 21:25 часот 22:25 P2
Русија Русија 3: 0 Белгија Белгија 25:20 часот 25:15 часот 25:16 P2
12.06 Холандија Холандија 3: 1 Белгија Белгија 25:20 часот 25:21 18:25 часот 25:20 часот P2
Русија Русија 3: 2 Турција Турција 26:24 20:25 часот 20:25 часот 25:20 часот 15:10 часот P2
Група Д1 ( Макао )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
17.06 Бразил Бразил 2: 3 Србија Србија 25:16 31:29 19:25 часот 19:25 часот 16:18 P2
Кина Кина 3: 0 Белгија Белгија 25:19 25:17 25:22 P2
18.06 Бразил Бразил 3: 1 Белгија Белгија 23:25 часот 25:19 25:15 часот 25:18 P2
Кина Кина 3: 2 Србија Србија 27:25 17:25 часот 20:25 часот 25:22 15: 9 P2
19.06 Белгија Белгија 2: 3 Србија Србија 26:24 24:26 23:25 часот 25:23 10:15 P2
Кина Кина 3: 0 Бразил Бразил 25:23 25:16 25:20 часот P2
Група Е1 ( Лонг Бич )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
17.06 Турција Турција 3: 2 Јапонија Јапонија 21:25 часот 25:16 23:25 часот 25:21 15:13 P2
САД Соединетите Американски Држави 3: 1 Германија Германија 25:17 24:26 25:10 часот 25:23 P2
18.06 Турција Турција 3: 1 Германија Германија 25:18 16:25 часот 25:19 25:19 P2
САД Соединетите Американски Држави 3: 0 Јапонија Јапонија 25:16 25:23 25:21 P2
19.06 Јапонија Јапонија 3: 1 Германија Германија 25:27 26:24 25:15 часот 25:18 P2
САД Соединетите Американски Држави 3: 0 Турција Турција 25:21 25:20 часот 25:16 P2
Група Ф1 ( Бари )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
17.06 Русија Русија 3: 0 Холандија Холандија 25:17 25:23 28:26 P2
18.06 Тајланд Тајланд 0: 3 Русија Русија 22:25 22:25 13:25 часот P2
Холандија Холандија 3: 1 Италија Италија 19:25 часот 25:23 25:18 25:22 P2
19.06 Холандија Холандија 3: 0 Тајланд Тајланд 25:19 25:16 25:21 P2
Русија Русија 3: 2 Италија Италија 19:25 часот 25:15 часот 25:22 22:25 15:10 часот P2
20.06 [3] Тајланд Тајланд 3: 2 Италија Италија 25:20 часот 23:25 часот 25:23 19:25 часот 15:11 P2
Група Г1 ( Анкара )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
24 јуни Италија Италија 1: 3 Бразил Бразил 26:24 22:25 13:25 часот 22:25 P2
Турција Турција 1: 3 Белгија Белгија 18:25 часот 14:25 часот 25:19 21:25 часот P2
25.06 Бразил Бразил 3: 1 Белгија Белгија 13:25 часот 25:19 25:16 25:18 P2
Турција Турција 1: 3 Италија Италија 25:21 21:25 часот 19:25 часот 17:25 часот P2
26.06 Италија Италија 3: 0 Белгија Белгија 25:14 25:12 25:21 P2
Турција Турција 0: 3 Бразил Бразил 14:25 часот 21:25 часот 19:25 часот P2
Група H1 ( Хонг Конг )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
24 јуни Германија Германија 0: 3 Соединетите Американски Држави САД 19:25 часот 22:25 28:30 часот P2
Кина Кина 3: 0 Холандија Холандија 25:22 25:23 25:21 P2
25.06 САД Соединетите Американски Држави 3: 1 Холандија Холандија 25:17 19:25 часот 25:17 25:20 часот P2
Кина Кина 3: 0 Германија Германија 25:13 25:16 25:22 P2
26.06 Холандија Холандија 3: 0 Германија Германија 26:24 25:20 часот 25:22 P2
Кина Кина 0: 3 Соединетите Американски Држави САД 19:25 часот 21:25 часот 17:25 часот P2
Група I1 ( Кјото )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
24 јуни Србија Србија 3: 2 Русија Русија 23:25 часот 25:27 25:21 25:20 часот 15:12 P2
Јапонија Јапонија 3: 0 Тајланд Тајланд 25:20 часот 25:19 25:15 часот P2
25.06 Тајланд Тајланд 1: 3 Русија Русија 16:25 часот 22:25 25:22 12:25 часот P2
Јапонија Јапонија 2: 3 Србија Србија 23:25 часот 25:20 часот 25:17 25:27 8:15 P2
26.06 Србија Србија 3: 0 Тајланд Тајланд 25:18 25:20 часот 25:20 часот P2
Јапонија Јапонија 1: 3 Русија Русија 25:20 часот 23:25 часот 24:26 20:25 часот P2

Најмногу бодови

Играч Чаши
во напад на блокот со поднесување Вкупно
Русија Наталија Гончарова 158 24 3 185
Холандија Лонеке Слутиес 157 5 7 169
Турција Полен Услупехливан 136 10 осум 154
Тајланд Ајчарафорн Конгиот 114 7 14 135
Германија Луиз Липман 116 тринаесет 2 131
Белгија Лизе ван Хеке 106 единаесет 6 123
Италија Паола Егону 99 9 6 114
Србија Јована Бракочевиќ 92 тринаесет 4 109
Бразил Наталија 79 17 5 101
Русија Ирина Зарјажко 50 44 5 99

Втора дивизија

Турнир табела

Натпревари Чаши Сетови Топки
В П В П Б: П В П Б: П
еден. Порторико Порторико 6 (1) 0 (0) 17 осумнаесет 4 4.500 524 451 1.162
2. Доминиканска Република Доминиканска Република 5 (2) единаесет) 14 17 7 2.429 540 489 1.104
3. Бугарија Бугарија 5 (2) 10) тринаесет 15 9 1.667 554 494 1.121
4. Полска Полска 4 (1) 2 (1) 12 14 10 1.400 565 484 1.167
5. Аргентина Аргентина дваесет) 4 (2) осум 12 12 1.000 524 546 0,960
5. чешки чешки дваесет) 4 (1) 7 единаесет 12 0,917 502 511 0,982
7. Канада Канада 0 (0) 6 (1) еден 3 осумнаесет 0,167 414 516 0,802
осум. Кенија Кенија 0 (0) 6 (0) 0 0 осумнаесет 0.000 319 451 0,707

резултати

Група А2 ( Сан Мигел де Тукуман )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
3.06 Доминиканска Република Доминиканска Република 2: 3 Бугарија Бугарија 25:23 20:25 часот 18:25 часот 25:17 9:15 часот P2
Аргентина Аргентина 3: 0 Кенија Кенија 25:22 25:21 25:13 P2
4.06 Кенија Кенија 0: 3 Бугарија Бугарија 17:25 часот 17:25 часот 9:25 P2
Аргентина Аргентина 2: 3 Доминиканска Република Доминиканска Република 25:22 16:25 часот 15:25 часот 25:23 14:16 P2
5.06 Доминиканска Република Доминиканска Република 3: 0 Кенија Кенија 25:21 25:21 25:20 часот P2
Аргентина Аргентина 1: 3 Бугарија Бугарија 25:27 17:25 часот 27:25 19:25 часот P2
Група Б2 ( Зиелона Гора )
датум Проверете Сетови Пријави
еден 2 3 4 5
3.06 чешки чешки 1: 3 Порторико Порторико 25:21 20:25 часот 21:25 часот 19:25 часот P2
Полска Полска 3: 1 Канада Канада 25:19 28:30 часот 25:15 часот 25:20 часот P2
4.06 Порторико Порторико 3: 0 Канада Канада 25:18 25:11 25:16 P2
Польша Польша 3:1 Чехия Чехия 25:15 23:25 25:20 25:23 P2
5.06 Чехия Чехия 3:0 Канада Канада 25:13 25:18 25:23 P2
Польша Польша 2:3 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 25:18 23:25 25:15 26:28 13:15 P2
Группа C2 ( Брно )
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
10.06 Болгария Болгария 0:3 Доминиканская Республика Доминиканская Республика 16:25 24:26 23:25 P2
Чехия Чехия 3:0 Канада Канада 25:19 25:21 25:21 P2
11.06 Доминиканская Республика Доминиканская Республика 3:0 Канада Канада 25:16 27:25 25:21 P2
Болгария Болгария 3:1 Чехия Чехия 25:22 25:16 23:25 25:19 P2
12.06 Канада Канада 2:3 Болгария Болгария 22:25 25:22 25:21 26:28 10:15 P2
Чехия Чехия 2:3 Доминиканская Республика Доминиканская Республика 22:25 25:15 21:25 26:24 8:15 P2
Группа D2 ( Влоцлавек )
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
10.06 Кения Кения 0:3 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 11:25 20:25 22:25 P2
Польша Польша 3:2 Аргентина Аргентина 25:23 24:26 25:15 23:25 15:10 P2
11.06 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 3:1 Аргентина Аргентина 30:28 22:25 25:16 25:22 P2
Польша Польша 3:0 Кения Кения 25:18 25:10 25:14 P2
12.06 Польша Польша 0:3 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 21:25 21:25 23:25 P2
Аргентина Аргентина 3:0 Кения Кения 26:24 25:22 25:17 P2

Третий дивизион

Турнирная таблица

Матчи Очки Сеты Мячи
В П В П В:П В П В:П
1. Перу Перу 6 (1) 0 (0) 17 18 4 4,500 521 367 1,420
2. Хорватия Хорватия 5 (0) 1 (0) 15 16 4 4,000 467 367 1,300
3. Колумбия Колумбия 4 (0) 2 (0) 12 13 7 1,857 464 390 1,190
4. Казахстан Казахстан 4 (0) 2 (0) 12 14 8 1,750 510 439 1,162
5. Куба Куба 3 (0) 3 (1) 10 12 11 1,091 475 504 0,942
6. Мексика Мексика 2 (0) 4 (0) 6 8 13 0,615 435 504 0,863
7. Австралия Австралия 0 (0) 6 (0) 0 2 18 0,111 379 495 0,766
8. Алжир Алжир 0 (0) 6 (0) 0 0 18 0,000 255 450 0,567

Результаты

Группа A3 ( Алжир )
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
3.06 Казахстан Казахстан 1:3 Перу Перу 21:25 25:21 24:26 16:25 P2
Алжир Алжир 0:3 Мексика Мексика 23:25 20:25 15:25 P2
4.06 Перу Перу 3:0 Мексика Мексика 25:16 25:16 25:13 P2
Алжир Алжир 0:3 Казахстан Казахстан 17:25 13:25 5:25 P2
5.06 Казахстан Казахстан 3:1 Мексика Мексика 25:16 25:20 21:25 25:23 P2
Алжир Алжир 0:3 Перу Перу 12:25 13:25 12:25 P2
Группа B3 ( Бендиго )
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
3.06 Хорватия Хорватия 3:1 Куба Куба 25:17 21:25 25:17 25:18 P2
Австралия Австралия 0:3 Колумбия Колумбия 17:25 13:25 13:25 P2
4.06 Колумбия Колумбия 0:3 Хорватия Хорватия 20:25 22:25 17:25 P2
Австралия Австралия 1:3 Куба Куба 22:25 25:27 25:18 25:27 P2
5.06 Куба Куба 3:1 Колумбия Колумбия 21:25 25:20 25:17 25:21 P2
Австралия Австралия 0:3 Хорватия Хорватия 19:25 17:25 12:25 P2
Группа C3 ( Кали )
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
10.06 Казахстан Казахстан 3:0 Австралия Австралия 25:14 25:6 25:20 P2
Колумбия Колумбия 3:0 Мексика Мексика 25:19 25:10 25:18 P2
11.06 Мексика Мексика 1:3 Казахстан Казахстан 20:25 18:25 28:26 20:25 P2
Колумбия Колумбия 3:0 Австралия Австралия 25:17 25:20 25:15 P2
12.06 Мексика Мексика 3:1 Австралия Австралия 18:25 26:24 29:27 25:23 P2
Колумбия Колумбия 3:1 Казахстан Казахстан 25:21 22:25 25:19 25:12 P2
Группа D3 ( Чиклайо )
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
10.06 Хорватия Хорватия 3:0 Куба Куба 25:13 25:15 25:13 P2
Перу Перу 3:0 Алжир Алжир 25:9 25:9 25:11 P2
11.06 Алжир Алжир 0:3 Хорватия Хорватия 19:25 17:25 15:25 P2
Перу Перу 3:2 Куба Куба 25:14 23:25 20:25 25:19 15:6 P2
12.06 Куба Куба 3:0 Алжир Алжир 25:13 25:12 25:20 P2
Перу Перу 3:1 Хорватия Хорватия 16:25 25:21 25:13 25:22 P2

Финальный раунд

Третий дивизион

Полуфиналы Финал
18 июня, Алма-Ата
Перу Перу 1
Хорватия Хорватия 3
19 июня, Алма-Ата
Хорватия Хорватия 3
Казахстан Казахстан 0
Третье место
18 июня, Алма-Ата 19 июня, Алма-Ата
Казахстан Казахстан 3 Перу Перу 3
Колумбия Колумбия 2 Колумбия Колумбия 2


Полуфиналы

Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
18.06 Перу Перу 1:3 Хорватия Хорватия 14:25 27:29 25:20 7:25 P2
Казахстан Казахстан 3:2 Колумбия Колумбия 25:20 25:20 21:25 18:25 15:9 P2

Матч за 3-е место

Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
19.06 Перу Перу 3:2 Колумбия Колумбия 25:17 21:25 25:22 23:25 15:6 P2

Финал

Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
19.06 Хорватия Хорватия 3:0 Казахстан Казахстан 25:19 29:27 25:16 P2

Второй дивизион

Полуфиналы Финал
18 июня, Варна
Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 1
Доминиканская Республика Доминиканская Республика 3
19 июня, Варна
Доминиканская Республика Доминиканская Республика 3
Польша Польша 2
Третье место
18 июня, Варна 19 июня, Варна
Болгария Болгария 1 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 3
Польша Польша 3 Болгария Болгария 1


Полуфиналы

Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
18.06 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 1:3 Доминиканская Республика Доминиканская Республика 25:21 22:25 27:29 14:25 P2
Болгария Болгария 1:3 Польша Польша 25:23 21:25 15:25 21:25 P2

Матч за 3-е место

Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
19.06 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико 3:1 Болгария Болгария 23:25 25:22 25:21 25:23 P2

Финал

Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
19.06 Доминиканская Республика Доминиканская Республика 3:2 Польша Польша 21:25 23:25 25:18 25:20 15:11 P2

Первый дивизион

Матчи прошли с 6 по 10 июля в Бангкоке .

Группа J1

Матчи Очки Сеты Мячи
В П В П В:П В П В:П
1. Бразилия Бразилия 2 (0) 0 (0) 6 6 0 max 151 104 1,452
2. Россия Россия 1 (0) 1 (0) 3 3 3 1,000 131 143 0,916
3. Таиланд Таиланд 0 (0) 1 (0) 0 0 3 0,000 119 154 0,773
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
6.07 Таиланд Таиланд 0:3 Бразилия Бразилия 24:26 16:25 11:25 P2
7.07 Россия Россия 0:3 Бразилия Бразилия 22:25 10:25 21:25 P2
8.07 Таиланд Таиланд 0:3 Россия Россия 25:27 24:26 19:25 P2

Группа K1

Матчи Очки Сеты Мячи
В П В П В:П В П В:П
1. Соединённые Штаты Америки США 2 (0) 0 (0) 6 6 0 max 151 129 1,171
2. Нидерланды Нидерланды 1 (1) 1 (0) 2 3 5 0,600 168 167 1,006
3. Китай Китай 0 (0) 2 (1) 1 2 6 0,333 160 183 0,874
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
6.07 США Соединённые Штаты Америки 3:0 Нидерланды Нидерланды 25:21 25:17 25:23 P2
7.07 Китай Китай 2:3 Нидерланды Нидерланды 25:23 14:25 25:19 20:25 8:15 P2
8.07 США Соединённые Штаты Америки 3:0 Китай Китай 25:21 26:24 25:23 P2

Плей-офф

Полуфиналы Финал
9 июля, Бангкок
Бразилия Бразилия 3
Нидерланды Нидерланды 0
10 июля, Бангкок
Бразилия Бразилия 3
Соединённые Штаты Америки США 2
Третье место
9 июля, Бангкок 10 июля, Бангкок
Соединённые Штаты Америки США 3 Россия Россия 2
Россия Россия 0 Нидерланды Нидерланды 3


Полуфиналы
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
9.07 Бразилия Бразилия 3:0 Нидерланды Нидерланды 25:18 25:16 25:23 P2
США Соединённые Штаты Америки 3:0 Россия Россия 25:20 25:23 25:14 P2
Матч за 5-е место
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
10.07 Китай Китай 3:0 Таиланд Таиланд 25:23 25:23 25:12 P2
Матч за 3-е место
Дата Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
10.07 Россия Россия 2:3 Нидерланды Нидерланды 25:18 25:23 28:30 21:25 9:15 P2
Финал
Бразилия Бразилия 3:2 (18:25, 25:17, 25:23, 22:25, 15:9) Соединённые Штаты Америки США
Игрок 1 2 3 4 5 Очки
1 Фабиана Капитан команды Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 18 (17, 0, 1)
2 Жусиели
3 Дани Линс Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 4 (1, 1, 2)
5 Аденизия
6 Тайса Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 12 (10, 1, 1)
8 Жаклин Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg 6 (4, 1, 1)
9 Роберта Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg
10 Габи Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg 2 (2, 0, 0)
12 Наталия Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 12 (10, 2, 0)
13 Шейла Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 14 (13, 1, 0)
14 Мари Парайба Regular quadrilateral.svg
16 Фе Гарай Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 14 (13, 1, 0)
18 Камила Брайт (л)
19 Лея (л) Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg
Тренер — Зе Роберто


Бразилия Соединённые Штаты Америки
105 Очки 99
70 Атака 59
7 Блок 6
5 Подача 5
23 Ошибки соперника 29

Судьи: Сузана Родригес (Испания), Пётр Дудек (Польша).
Время матча — 1:57 (23+25+27+29+13).
10 июля. Бангкок. Huamark Indoor Stadium.
7300 зрителей.
Отчёт P2

Игрок 1 2 3 4 5 Очки
1 Гласс Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 1 (0, 1, 0)
2 Бануорт (л) Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg
3 Томпсон
4 Адамс Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 15 (11, 3, 1)
6 Ллойд Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg
10 Ларсон Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 9 (9, 0, 0)
12 Мёрфи Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 7 (7, 0, 0)
13 Дитцен Капитан команды
15 Хилл Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 17 (14, 0, 3)
16 Акинрадево Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg Solid black.svg 19 (16, 2, 1)
17 Хагглунд (л)
19 Барч
23 Робинсон Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg
25 Лоу Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg Regular quadrilateral.svg 2 (2, 0, 0)
Тренер — Кирай

Составы

Самые результативные

Игрок Очки
в атаке на блоке с подачи всего
Россия Наталия Гончарова 69 13 0 82
Нидерланды Лоннеке Слютьес 67 10 2 79
Бразилия Наталия 48 11 1 60
Нидерланды Анне Бёйс 39 9 3 51
Соединённые Штаты Америки Кимберли Хилл 36 5 9 50

Лучшие по статистическим показателям

Атака (процент эффективности)
Блок (очки в среднем за сет)
Подача (эйсы в среднем за сет)
Защита (в среднем за сет)
Пас (в среднем за сет)
Приём (процент эффективности)

Символическая сборная

Связующая Диагональная Доигровщицы Центральные блокирующие Либеро
Таиланд Нутсара Томкхам Нидерланды Лоннеке Слютьес Бразилия Шейла
Соединённые Штаты Америки Кимберли Хилл
Соединённые Штаты Америки Рэйчел Адамс
Бразилия Таиса
Китай Линь Ли

Самым ценным игроком турнира признана доигровщица сборной Бразилии Наталия .

Итоговое положение

Gold medal icon.svg Бразилия Бразилия
Silver medal icon.svg Соединённые Штаты Америки США
Bronze medal icon.svg Нидерланды Нидерланды
4 Россия Россия
5 Китай Китай
6 Таиланд Таиланд
7 Сербия Сербия
8 Италия Италия
9 Япония Япония
10 Турция Турция
11 Бельгия Бельгия
12 Германия Германия
13 Доминиканская Республика Доминиканская Республика
14 Польша Польша
15 Пуэрто-Рико Пуэрто-Рико
16 Болгария Болгария
17 Аргентина Аргентина
18 Чехия Чехия
19 Канада Канада
20 Кения Кения
21 Хорватия Хорватия
22 Казахстан Казахстан
23 Перу Перу
24 Колумбия Колумбия
25 Куба Куба
26 Мексика Мексика
27 Австралия Австралия
28 Алжир Алжир

Примечания

  1. 2016 World Grand Prix draw results announced (англ.) . Международная федерация волейбола (19 августа 2015). Дата обращения: 2 мая 2016.
  2. Italy v Thailand rescheduled for Monday (англ.) . Международная федерация волейбола. Дата обращения: 19 июня 2016.
  3. 17 июня матч Таиланд — Италия был остановлен и впоследствии перенесён на 20 июня из-за того, что по ходу второй партии в зале погасло освещение. К моменту остановки игры сборная Италии лидировала — 25:10, 16:15, но 20 июня матч был сыгран со счёта 0:0 [2] .

Ссылки