Заповедник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Заповедник
Russia-Army-OF-1a-2010.svg Russia-Airforce-OF-1a-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Виш ранг поручник
Помлад ранг Висок офицер за налог

Помлад поручник (трета поручник, францускиот наместо закупецот - заменик, од замена - место и закупецот - окупаторската) - примарниот воен чин на помлади офицери во вооружените сили и особен ранк (обично со тоа, на пример: помлади поручник во армијата на полицијата и така натаму ) во други „моќни“ структури (тела) во СССР и Русија.

Воведен во вооружените сили на СССР на 5 август 1937 година како додаток на резолуцијата на Централниот извршен комитет и Советот на народни комесари од 1935 година за воведување воени чинови [1] . Претходно, во вооружените сили на СССР, титулата им беше доделена на дипломирани студенти на средни специјализирани образовни институции , во време на војна - на дипломирани студенти на курсеви за забрзана обука за офицери [1] . Началниците , на кои им биле доделени Ордените на славата од сите три степени, добиле и право да го доделат воениот чин помлад поручник [2] .

Во 1960-тите, во вооружените сили на СССР , поради недостигот на помлади офицери за основните позиции (претходно пренесени во резерва за време на реформите „Хрушчов“), во воените училишта беа создадени курсеви за обука на помлади поручници. Со учењето на овие курсеви, кои траеја 10 месеци, вклучуваа посакување на војниците регрути кои служеле повеќе од една година и на војниците . Исто така, за матурантите од овие курсеви, кои добија чин помлад поручник, беа создадени дополнителни курсеви во траење од три месеци, кои беа наречени „ екстерни студии “, по што им беше доделен последователниот воен чин поручник [3] [4] .

Воениот чин помлад поручник во вооружените сили на Руската Федерација се доделува:

Пред воениот чин на војник кој врши воена служба во стражарска воена единица , на чуварски брод , се додава зборот „чувар“. Зборовите „правда“ или „медицинска служба“ се додаваат на воениот чин на војник или граѓанин со специјалност за воена регистрација од правен или медицински профил , соодветно. На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија се додаваат соодветно зборовите „резерва“ или „пензионирана“. Платата за чин помлад поручник во руските вооружени сили е 9500 рубли.

Во голем број држави и земји - најнизок ранг на помлади офицери, пред поручникот . Во предреволуционерна Русија, овој ранг одговараше на рангот назаповедник . Во редовната армија на Големото Војводство Литванија , каде што значителен дел од персоналот беа Белоруси , овој чин одговараше на чинот корнет . Во рускиот воен жаргон, помлад поручник е скратено наречен „мамли“ [6] .

Примероци од ознаки на помлад поручник (OF-1v) во вооружените сили на СССР и вооружените сили на Руската Федерација

Воен чин Знаме на Црвената армија.svg
Црвената армија на СССР
Значка на Црвената армија.svg
Советската армија на вооружените сили на СССР

Ревер
знак

или прерамки на рамо
Советска Црвена ѕвезда Insignia.png RA I K3 1924v.jpg Црвена армија 3Lt col 1943v.png RA A-arm JunLt 1943.png Црвените воздухопловни сили Ml-leytenant 1943v.png RA-SA A-artil F1-3Lt 1955.png RA-SA A F1-2ndLt 1955field.gif RAF N F1-3SubLt 1943-1955.gif RAF A F1-3SubLt од 2010 година par.svg Ознаки за чин на помлад поручник на советските воздухопловни сили.svg
РА Комзвода 1919 година.svg
Командант
вод

(1919-1924)
ревер
знак
(1924-1935)
...
(1935-1943)
...
БТВ
(1935-1943)
...
Воздушни сили
(1935-1943)
лента за на рамо SV
(1943-1955)
...
Поле
(1943-1955)
...
морнарица
(1943-1955)
...
преден SV
(1955-1991)
...
БиБиСи
(1955-1991)
Воен чин Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg
Руската Федерација
Ремен за рамо или
ракав
знак
RAF ABTr F1-3SubLt 2010.png ru: Ве молиме направете и поставете слика! RAF AF F1-3SubLt 2010.png RAF A F1-3SubLt 2010.png RAF A F1-3SubLt 2010parad.png RUS-N7 Insignia.svg Russia-navy-shoulder-1994 09.gif RAF A F1-3SubLt 2010field.png RAF N F1c-MlLt 2010 – .png RAF N F1-3SubLt од 2010 година par.svg RFNAVYSL-JLT.png Руската полиција помлад поручник.png Помлад поручник ББ.gif
Ремен за рамо
ВКС , КВ , ВДВ
(1994-2010)
...
церемонијална
ВКС, КВ, ВДВ
(1994-2010)
...
Воздушни сили
(1994-2010)
...
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
...
церемонијална
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
...
морнарица
(1994-2010)
...
церемонијална
(1994-2010)
...
Поле
(1994-2010)
...
морнарица
...
церемонијална
...
ракав
знак
...
полицијата
SMVCH
...
В.В.
Министерство за внатрешни работи

Ѕвездата на потерата е прикачена на 45 mm од надворешниот раб налентата за рамо (на илустрацијата - долниот дел), точно во средината на јазот .

Редоследот на воени чинови
Помлад воен чин:
Висок офицер за налог

Грб на Руската Федерација.svg
Заповедник
Виш воен чин:
поручник

Примероци од ознаки на помлад поручник во вооружените сили на други земји

Ознака „помлад поручник“ (OF-1v)
земјата Знаме на Бугарија.svg
Бугарија
Знаме на Источна Германија.svg
ГДР
Знаме на Романија.svg
Романија
Знаме на Чехословачка.svg
Чехословачка
Знаме на Унгарија.svg
Унгарија
Знаме на СФР Југославија.svg
Југославија
ремени за рамо или
знак за ракави
Ознаки за чин на помлад поручник на бугарската армија.png Ознаки за чин на помлад поручник на бугарските воздухопловни сили.png Ознаки за чин на помлад поручник на бугарската морнарица.png GDR Army OF1с Unterleutnant.gif ГДР морнарица OF1c Unterleutnant zur Види.gif ГДР морнарица OF1c sleeve.jpg ru: Ве молиме направете и поставете слика! CsArmy1960podporucik Рамо.png ru: Ве молиме направете и поставете слика! Датотека: Потпоручник ЈНА.jpg
Тип на авион Армијата Воздушни сили морнарица Копнени трупи Фолксмарин Армијата Армијата Армијата Армијата
оригинално име Заповедник
( до 2010 г.)
Unter Lt. (Unterleutnant)
(1956-1990)
Сублокотенент
(околу 1960-1992)
Подпоручик
(1960-1992)
Алхаднаги
(1951-1990)
Потпоручник / Potporućnik
(околу 1960-1992)

исто така види

Белешки (уреди)

Литература

Врски