Мораис, Пруденте ди

Заменик претседател Мануел Виторину
Претходник Флоријан Пешот
Наследник Кампусот Салис

Раѓање 4 октомври 1841 година ( 1841-10-04 )
Иту , Сао Паоло , Бразил
Смртта 3 декември 1902 година ( 1902-12-03 ) (61 година)
Пирачикаба , Сао Паоло
Татко Хозе Марселино де Барос [д][1]
Мајка Катарина Марија де Мораес [г][1]
Пратката
Автограм Автограм слика

Prudente José de Morais Barros ( пристаниште. Prudente of José de Moraes Barros; 4 октомври 1841 година , Иту , Сао Паоло , Бразилската империја - 3 декември 1902 година , Piracicaba , Сао Паоло , Бразил ) - бразилски адвокат , трет претседател на Бразил , државник 1894-1898).

Студија и рана кариера

Пруденте ди Мораис е роден во областа Иту во државата Сао Паоло на 4 октомври 1841 година . Во 1863 година дипломирал на Правниот факултет во Сао Паоло . Истата година се преселил во Пирачикаба , каде што практикувал право две години.

Во 1865 година, Мораис ја започна својата политичка кариера. Тој се приклучил на Либералната партија и бил избран за член на градскиот совет на Пирачикаба. Во 1873 година се приклучил на Републиканската партија.

Од 1889 до 1890 година служел како гувернер на државата Сао Паоло , потоа станал сенатор и од 1891 до 1894 година бил потпретседател на Сенатот.

претседател

На 1 март 1894 година се одржаа првите претседателски избори во Бразил. Ги освои Пруденте ди Мораис, со повеќе од 276 илјади гласови и пред својот главен ривал, Афонсо Пења . На 15 ноември Мораис ја презеде функцијата, со што стана првиот претседател на Бразил кој беше избран со народно гласање и првиот претседател на Бразил во цивилна професија.

Претходниците на Мораис ја оставија земјата во лоша позиција: во Бразил продолжија политичките судири и административната конфузија и, како резултат на тоа, владееше економска рецесија. Мораис го започна своето владеење со назначување цивили за гувернери на држави, прогласувајќи политичка амнестија за антивладините протести на југот на земјата и формирајќи нов кабинет со примарна задача да го обнови финансискиот систем на земјата.

Во надворешната политика, Мораис мораше да ги реши важните проблеми како што се разјаснувањето на границите со Аргентина , спор со кој траеше од крајот на Парагвајската војна , како и обновувањето на дипломатските односи со Португалија и одразот на територијалните претензии на Велика Британија и Франција во северниот дел на земјата [2] .

Од 10 ноември 1896 година до 4 март 1897 година [3] Мораис не можел да ги исполни своите должности поради здравствени проблеми: долго време закрепнувал по операцијата за отстранување на камења во жолчката. Во овој период неговите должности ги извршувал потпретседателот Мануел Виторино Переира [4] .

Во ноември 1897 година, беше извршен обид за атентат врз Мораис, како резултат на кој беше убиен воениот министер во неговата влада [5] .

Војна на Канудус

Еден од значајните настани за време на претседавањето на Мораис беше движењето Канудус, брутално потиснато од владините сили. Ова движење започна во 1893 година во североисточната држава Баија . Заборавено од владата и доведено во очај, населението, страдајќи од глад и сиромаштија, застанало под знамето на извесен Антонио Масиел , со прекар Конселеиро (Советник) [2] . Околу него се собраа околу 20-25 илјади луѓе од државите Баија , Сеара , Пернамбуко и Сергипе . Бунтовниците ограбиле трговци што минувале и локални земјопоседници. Покраинската влада на Баија не успеа да го воспостави редот во регионот: неколкупати испраќаше полициски одреди да се борат против бунтовниците, секој пат зголемувајќи го нивниот број, но бунтовниците извојуваа победа по победа, земајќи заробено оружје и муниција.

На крајот, републичката влада мораше да интервенира во ситуацијата. Не навлегуваше во општествените корени и цели на движењето и ги прогласи неговите учесници за непријатели на републиката и демократијата. Војници, вклучително и тешка артилерија, беа испратени да се борат против бунтовниците. Во 1897 година, по долги борби, востанието било задушено. Владините трупи изгубија околу 4 илјади убиени, бројот на убиени бунтовници беше многу поголем.

Меморија

По Мораис се именувани општините Президент Пруденте во државата Сао Паоло , Пруденте ди Мораис во државата Минас Жераис и Прудентополис во државата Парана .

Извори на