Мореира, Делфин

Наследник Буена ди Паива
15 ноември 1918 година - 28 јули 1919 година
Заменик претседател бр
Претходник Родригис Алвис (формално)
Венцеслау градници (де факто)
Наследник Епитасио Песоа
Знаме
Претседател на бразилскиот Сенат
15 ноември 1918 година - 1 јули 1920 година
Претходник Урбан Арауж
Наследник Буена ди Паива

Раѓање 7 ноември 1868 година ( 1868-11-07 )
Кристина , Минас Жераис , Бразилска империја
Смртта 1 јули 1920 година ( 1920-07-01 ) (51- годишна возраст )
Санта Рита до Сапукаи , Минас Жераис , Бразил
Пратката Републиканската партија на Минас Жераис
Образование Правен факултет на Универзитетот во Сао Паоло
Автограм Автограм слика

Delfim Moreira da Costa Ribeiro ( пристаниште. Delfim Moreira da Costa Ribeiro, 7 ноември 1868 година , Кристина , Minas Gerais , Бразил империја - на 1 јули 1920 година , Santa Rita do Sapucaí , Minas Gerais , Бразил ) - Бразилскиот државник, адвокат и судија , десетта претседател на Бразил ( 1918 - 1919 ).

Биографија

Роден во семејство на родум од Португалија. Во 1890 година дипломирал на Правниот факултет на Универзитетот во Сао Паоло . Тој ја започна својата политичка кариера во 1894 година , кога беше избран во Законодавното собрание на Минас Жераис. Подоцна работел како секретар за внатрешни работи на државата.

Во 1909 година тој беше избран во Домот на пратениците на Бразил, но наскоро се врати на функцијата министер за внатрешни работи Минас Жераис. Од 1914 до 1918 година работел како гувернер на државата Минас Жераис.

Во 1918 година бил избран за потпретседател на Бразил. На 15 ноември, тој ја презеде функцијата претседател, бидејќи избраниот претседател Родригис Алвис не можеше да го стори тоа поради болест и почина на 16 јануари 1919 година .

Неговиот краток рок го одбележа заострувањето на социјалните проблеми, особено зголемениот број на штрајкови. Страдајќи од болест за време на претседателствувањето на шефот на државата, тој всушност ја префрли контролата на министерот за транспорт Афранио де Мело Франко. Во овој период, беше извршена административна реформа на државата Акре , а ревидираниот бразилски Граѓански законик беше повторно издаден.

Според бразилскиот Устав, во оваа ситуација треба да се назначат нови избори , што и беше направено. За нов претседател е избран Епитасио Песоа . Мореира остана на функцијата потпретседател до неговата смрт на 1 јули 1920 година . Во исто време беше и претседател на бразилскиот Сенат.

Меморија

Општината Делфин-Мореира во неговата родна држава Минас Жераис е именувана по Мореира.

Извори на