Туника

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
ФОРМИ ЗА ЗАЕДНИЦА ЗА РУСКИТЕ ПАТКИ. IV. 1. Офицер на пешадиски единици (1732-1742). 2. Офицер на хусарите (1776-1782). 3. Гренадиер на мускетарот стр. (1797-1801). 4. Службеник во потера (1796-1801). 5. Подофицер на единиците мускетари (1802-1803). 6. Приватен курасиер бр. (1813-1814). 7. Морнар на екипажот на гардата (1856). 8. Приватен Л.-чувар. Преображенски стр. (1826-1856). - Ерата на царот Александар Втори: 9. Трубалка на theивотните чувари. Драгун стр 10. Обер-офицер на theивотните чувари. коњ-гранадир стр 11. Обер-офицер на Lifeивотните чувари. Хусар Нејзиното Височество стр. 12. Обер -офицерска армија пешадија стр 13. Обер воен офицер драгун стр 14. Воен офицер Обер Унијат стр 15. Lifeивотни стражари Пододоружи Козачки Е. V. стр 16. Припадник на армијата пешадија бр. Од времето на царот Александар III и сегашноста во униформа со целосна облека со целосна опрема за марширање.

Униформа ( германски Монтур од француска монтура - залихи ) е воена или цивилна свечена облека со надворешна облека со златен или сребрен вез .

Историја

Чувството на патриотизам , како и концептот за чест на униформи, транспаренти, амблеми и други државни атрибути, стотици години служеа како морално јадро на светогледот и однесувањето на војниците и офицерите од сите армии и флоти, а подоцна исто така и на авијацијата на државите во светот.

Воените униформи се појавија во средината на 17 век , а главните барања што требаше да ги задоволат беа: функционална погодност, униформност во видовите војници и сили на службите на вооружените сили , јасна разлика од униформите на другите држави и држави. Униформата служеше како потсетник за воената храброст, чест и високо чувство за воено другарство. Се веруваше дека воената униформа е паметна и привлечна машка облека . Како прво, ова се однесуваше на церемонијалната униформа, која се носеше во специјални прилики и беше наменета токму за оваа намена.

Историја на униформата во филателија

исто така види

Забелешки (уреди)

Литература

  • Шепелев Л.Е. , Наслови, униформи, нарачки. - Л. , 1991 година.
  • Рунунова А.И. Од верижна пошта до униформа. - М .: Образование, 1993 година.
  • Јуриев С.Р. - М.: Издавачки центар „Анкил -Воин“, 1995. - 103 стр.

Линкови