Мустоја (природен парк)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Природен парк Мустоја
Est. Мустоја мастикукаитсеала
Мустоја.jpg
Категорија IV на IUCN (Област за управување со видови или живеалишта)
основни информации
Плоштад 34,88 km²
Датум на основање 1998 година
Локација
57 ° 53'15" с. ш. 27 ° 39'45 ″ инчи. г. H G Я O
Земјата
округот Võrumaa
општина Сетомаа
Најблискиот град Верска
Естонија
Точка
Природен парк Мустоја
Võrumaa
Точка
Природен парк Мустоја
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Мустоја ( ест. Мустоја ) е природен парк во Естонија . Се наоѓа на територијата на Setomaa парохија во Võrumaa округот.

Опис

Природниот парк го добил името по потокот Мустоја што тече низ територијата [1] .

Површината на окупираната територија е 34,88 km². Водните тела заземаат 0,4 хектари од територијата на паркот [1] .

Еколошката дејност се спроведува од 1998 година . Создавањето на природниот парк ги следеше следните цели: зачувување на ретки форми на релјефни и шумски екосистеми (вековни шуми, преодни мочуришта и мочурливи шуми , суви пустоши и песочник), заштита на природното живеалиште на ретки растенија ( песочен каранфил , ливадски лумбаго, отворен лумбаго , подмладен топчесто лежиште , смолести зелено-цветен, сплескан дифазијаструм ) и животни ( обичен лоуч ) [1] . Покрај тоа, големи струи на тетреб од дрво се од вредност [2] .

За движење низ паркот има велосипедска патека [3]

Територијата пред основањето на природниот парк

За време на Руската империја, соседната територија се користела за пасишта и ливади. Имаше и полигон што го користеше коњаницата на Руската империјална армија во предреволуционерно време, за време на Првата Естонска република - од артилеријата на вооружените сили на Естонија , во советскиот период - од вооружените сили на СССР . Се верува дека недопрените предели биле во голема мера зачувани благодарение на уредувањето на полигонот, бидејќи земјиштето пренесено на војската биле повлечени од земјоделската циркулација [3] .

Белешки (уреди)

  1. 1 2 3 Kaitsealune ala või üksikobjekt: Mustoja maastikukaitseala (KLO1000178) (Est.) ... EELIS Infoleht . Датум на лекување: 22 мај 2021 година.
  2. Пејзажен резерват Мустоја (Mustoja maastikukaitseala) . пухкусеестис.ее . Датум на лекување: 22 мај 2021 година.
  3. 1 2 Томас Валк. Mustoja maastikukaitseala militaarne minevik (Est.) // Eesti loodus. - Талин, 2012. - Август.