Машка ракометна репрезентација на Србија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Србија
Прекар Орлови
федерација Ракометниот сојуз на Србија
Главен тренер Шпанско знаме Тони Херона
Капетан Жарко Шешум
Комплет десна рака.svg
Комплет шорцеви.svg
Комплет лева рака.svg
Форма
Тело на комплетот.svg
Главниот
форма
Комплет десна рака.svg
Комплет шорцеви.svg
Комплет лева рака.svg
Форма
Резервирај
форма
Светски првенства
Бронза Египет 1999 година
Бронза Франција 2001 година
Европско првенство
Бронза Шпанија 1996 година
Сребрена Србија 2012 година

Српската машка ракометна репрезентација е репрезентација која ја претставува Србија на меѓународните ракометни натпреварувања. Управуван од Српскиот ракометен сојуз. Претходно настапуваше под знамето на репрезентациите на СФРЈ, Југославија, Србија и Црна Гора. Во 1999 година беше прогласен за најдобар национален спортски тим од Југословенскиот олимписки комитет.

Достигнувања на репрезентацијата

олимписки игри

Игри Достигнување Исход Игри Победи Реми Загуби Затнат Пропуштени Разлика
Шпанија 1992 година Санкции на ОН - - - - - - - -
Соединетите Американски Држави 1996 година Не учествуваше - - - - - - - -
Австралија 2000 година Натпревар за 3 место 4 место осум 4 0 4 204 203 +1
Грција 2004 година Не учествуваше - - - - - - - -
Кина 2008 година Не учествуваше - - - - - - - -
Велика Британија 2012 година Групна фаза 9-то место 5 еден 0 4 120 131 - единаесет
Бразил 2016 година Не учествуваше - - - - - - - -
Вкупно тринаесет 5 0 осум 324 334 -10

Светско првенство

првенство Достигнување Конечно место Игри Победи Реми Загуби Затнат Пропуштени
Знаме на Шведска 1993 година Санкции на ОН - - - - - - -
Знамето на Исланд 1995 година Санкции на ОН - - - - - - -
Јапонско знаме 1997 година 1/8 финале 9-то место 6 4 0 2 162 149
Египетско знаме 1999 година Натпревар за 3 место 3 место 9 6 еден 2 257 211
Знамето на Франција 2001 година Натпревар за 3 место 3 место 9 7 0 2 252 178
Знаме на Португалија 2003 година Натпревар за 7-мо место 8 место 9 6 еден 2 263 228
Знамето на Тунис 2005 година Натпревар за 5то место 5-то место 9 5 2 2 253 221
Германско знаме 2007 година Не учествуваше - - - - - - -
Знамето на Хрватска 2009 година Натпревар за 7-мо место 8 место 9 4 0 5 280 281
Знаме на Шведска 2011 година Натпревар за 9-то место 10-то место 9 3 еден 5 246 251
Шпанско знаме 2013 година 1/8 финале 10-то место 6 3 0 3 170 159
Катарско знаме 2015 година Не учествуваше - - - - - - -
Знамето на Франција 2017 година Не учествуваше - - - - - - -
Вкупно 66 37 6 23 1885 година

Европско првенство

првенство Достигнување Конечно место Игри Победи Реми Загуби Затнат Пропуштени
Знаме на Португалија 1994 година Санкции на ОН - - - - - - -
Шпанско знаме 1996 година Натпревар за 3 место 3 место 7 5 еден еден 166 162
Знамето на Италија 1998 година Натпревар за 5то место 5-то место 6 4 0 2 159 145
Знамето на Хрватска 2000 година Не учествуваше - - - - - - -
Знаме на Шведска 2002 година Втора групна фаза 10-то место 6 2 еден 3 160 161
Знамето на Словенија 2004 година Втора групна фаза 8 место 7 3 еден 3 206 199
Знамето на Швајцарија 2006 година Втора групна фаза 9-то место 6 2 0 4 161 177
Норвешко знаме 2008 година Не учествуваше - - - - - - -
Знаме на Австрија 2010 година Прва групна фаза 13 место 3 0 еден 2 83 94
Знаме на Србија 2012 година Финалето 2 место осум 4 2 2 176 168
Знамето на Данска 2014 година Прва групна фаза 13 место 3 еден 0 2 73 77
Знамето на Полска 2016 година Прва групна фаза 15 место 3 0 еден 2 81 92
Вкупно 49 21 7 21 1265 година 1275 година

исто така види

Врски