Национална библиотека на Шпанија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Национална библиотека на Шпанија
isp. Biblioteca Nacional de España
Слика на логото
Национална библиотека на Шпанија
Национална библиотека на Шпанија
40 ° 25'25 ″ с. ш. 3 ° 41'24 ″ В г. H G Я O
Земјата
Адресата Шпанија , Мадрид , булевар Пасео де Реколетос, бр. 20
Основана 1712 година
Гранки 2
Фонд
Состав на фондот книги, видеа, мапи итн.
Обемот на фондот 26 милиони единици за складирање
Пристап и користење
Број на читатели 115707 читатели во 2007 година. Веб корисници во истата година - 1.800.935.
Други информации
Буџет 47 380 860 евра
директор Ана Сантос Арамбуро
Вработените 1025
Веб-страница bne.es
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons[1]

Националната библиотека на Шпанија ( шпански : Biblioteca Nacional de España ) е главната јавна библиотека , најголема во Шпанија . Се наоѓа во Мадрид, на булеварот Paseo de Recoletos . Во почетокот, библиотеката беше создадена со две цели - да се шири знаењето и да се сместат приватни колекции [3] .

Приказна

Споменик на Лопе де Вега на влезот во Националната библиотека на Шпанија во Мадрид

Шпанската национална библиотека е основана во 1712 година од кралот Филип V како Кралска библиотека, но официјалниот декрет се појавил дури на 2 јануари 1716 година. Библиотеката имаше за цел да обезбеди јавен пристап до знаење и да собере некои од библиотеките на шпанските аристократи . Сите печатачи требаше да достават по еден примерок од секоја публикација до Кралската библиотека.

Во 1761 година, постариот библиотекар Хуан де Сантандер, во име на кралот Чарлс III, ја преработил повелбата на библиотеката. Во исто време, во библиотеката била основана кралска печатница , која исто така била подредена на раководителот на библиотеката.

Во 1836 година библиотеката била преименувана во национална. Отсега таа не го слушаше кралот, туку владата. Истовремено, книгите одземени од манастирите се пренесени во Националната библиотека.

Во 1896 година беше завршена новата зграда на библиотеката на булеварот Реколетос, во која се сместени музејот и архивата .

Во 1936-1939 година, за време на Граѓанската војна , средствата на библиотеката пораснале за 500.000 предмети поради многуте конфискувани томови.

Од 1986 година, во библиотеката се појавија неколку специјални одделенија: архивата на весниците, Шпанскиот библиографски институт и Архивскиот центар за документарни филмови.

Од 1991 година , со цел да се прошири библиотеката, основана е филијала во Алкале де Хенарес .

Библиотека денес

Седиштето на Националната библиотека на Шпанија во Алкале де Хенарес .

Националната библиотека е највисоката библиотечна институција во Шпанија и централниот дел на шпанскиот библиотечен систем.

Нејзините главни задачи се да ги идентификува, зачува и шири информациите за историското наследство на Шпанија. Во согласност со нејзината повелба, усвоена со Кралскиот декрет 1581/1991 (RD 1581/1991) од 31 октомври 1991 година, неговите главни функции се како што следува:

  • Каталогизирање и зачувување на библиографски архиви, формирани на кој било јазик во Шпанија , или на кој било друг јазик, за целите на научно истражување, култура и информации.
  • Промоција на научно истражување засновано на проучување и репродукција на неговата библиографска архива.
Мадрид Скилица, „Хроника“ на Џон Скилица.
  • Ширење на информации за библиографски дела во Шпанија врз основа на примените апликации.


Библиотечниот фонд се состои од повеќе од 26 милиони копии, вклучувајќи 15.000.000 книги и други печатени материјали, 30.000 ракописи, 143.000 весници и списанија, 4.500.000 графички материјали, 510.000 музички партитури, 500.000 картички, 600.000 звучни снимки, 90.000 медиумите материјали, 90.000 електронски документи, итн.

Сегашната директорка на библиотеката, г-ѓа Ана Сантос Арамбуро [шпански], беше назначена на оваа позиција во 2013 година.

Белешки (уреди)

Врски