Национална библиотека на Полска

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Национална библиотека на Полска
полски Библиотека Народова
Biblioteka Narodowa w Warszawie 2017.jpg
52 ° 12′50 ″ с. НС. 21 ° 00'12 ″ инчи. г. H G Я O
Земја
Адреса Алејата на независноста бр. 213, Варшава
Основана 24 февруари 1928 година
Фонд
Обемот на фондот 9 887 831 ставки [1] (2014)
Други информации
директор Томаш Маковски
Веб-страница Библиотека Народова
Награди Орден на ренесансата на Полска II степен
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Националната библиотека на Полска ( полски: Biblioteka Narodowa w Warszawie ) е најголемата полска научна библиотека под Министерството за култура и национално наследство. Библиотеката се наоѓа во Варшава . Во палатата Красински се чуваат посебни средства. Националната библиотека на Полска добива легален примерок од сите публикации објавени во Полска. Покрај Варшавската библиотека, национален статус има и библиотеката на Јагелонскиот универзитет во Краков .

Историја

Првата национална библиотека е основана во Полска во 18 век . Основана е од браќата Залуски, епископи од Варшава. Во 1774 година библиотеката Залуски преминала на Комисијата за национално образование. Во 1817 година, во Лавов е основана библиотеката Осолинеум - една од најзначајните културни институции во Галиција . Сегашната Национална библиотека на Полска е основана на 24 февруари 1928 година . Библиотеката е отворена во 1930 година .

Пред Втората светска војна, библиотеката во своите средства имала:

  • 3000 стари печатени книги;
  • 2.200 инкунабули;
  • 52.000 ракописи;
  • збирка картички, икони и музички партитури.

Во 1940 година, имотот на библиотеката бил подреден на германските окупациски власти. Изданијата на германски јазик беа повлечени и изложени на ексклузивна употреба од Германците во просториите на тогаш затворениот универзитет во Варшава . Вредни книги беа пренесени во палатата Красински во Варшава . По поразот на Варшавското востание во 1944 година, сите овие книги беа запалени.

Библиотечни средства

Денес, Националната библиотека на Полска има повеќе од 9.887.831 ставки во своите збирки (податоци за 2014 година). Складиштето на библиотеката содржело повеќе од 160.000 тома, објавени пред 1801 година, 20.000 ракописи (вклучувајќи 7.000 музички ракописи), 114.000 партитури, 120.000 атласи и мапи, 2.822.800 годишни сет од 2001-ти векови, 2.822.801 годишни книги.

Белешки (уреди)

Врски