Националната народна армија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете на навигација Одете на пребарување
Националната народна армија
Национална Фолксарми
Амблем на ННА
Амблем на ННА
Години на постоење 1 март 1956 година - 2 октомври 1990 година
Земја Знаме на ГДР Демократска Република Германија
Потчинетост Министерство за национална одбрана на ГДР
Вклучено во Вооружени сили на ГДР [г]
Тип на Воен естаблишмент
Вклучува
Број 175.300 (1990)
Мотото Заштита на работничката и селанската моќ ( германски Für den Schutz der Arbeiter und Bauernmacht )
Учество во
Команданти
Значајни команданти

Министри за национална одбрана :
Вили Стоф
Хајнц Хофман
Хајнц Кеслер
Теодор Хофман

Рајнер Епелман (министер за разоружување)
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Знаме на НДР ГДР
Знаме на морнарицата на ГДР

Националната народна армија ( НПА , Фолксарми , Национална Фолксарми, НВА ) - вооружените сили на ГДР , создадени во 1956 година и се состојат од четири типа командни и контролни тела:

Создавање

На 12 ноември 1955 година, владата на ФРГ го објави создавањето на вооружените сили на ФРГ ( Бундесвер ).

На 18 јануари 1956 година, Народната комора на ГДР го усвои Законот за основање национална народна армија (НПА) (вооружени сили на ГДР) и формирање на Министерството за национална одбрана [1] врз основа на претходно постоечките единици на таканаречената Касарна народна полиција (Касениерте Фолксполизеи). Последен пат постоеше во 1948 година - 1956 година. како претходник на армијата (формално, ГДР немаше право да создава вооружени сили).

На 1 март 1956 година, Министерството за национална одбрана на ГДР, седиштето на воздухопловните сили на ГДР , седиштето на морнарицата на ГДР и седиштето на областите на копнените сили започнаа со работа, а првите единици на НПА, создадени врз основа на народните полициски единици, положи воена заклетва [1] .

Во 1959 година, Воената академија Ф. Енгелс ја започна својата работа [1] .

Во 1961 година, беа одржани првите вежби за командно место на ННА на ГДР и Советската армија [2] .

До 1962 година, таа беше регрутирана и формирањето на НПА не беше присутно во Источен Берлин .

Во октомври 1962 година, се одржаа првите маневри на НПА на териториите на ГДР и Полска , во кои учествуваа полски и советски војници [2] .

На 9-12 септември 1963 година, на југ од ГДР се одржаа меѓународните воени вежби „Квартет“, во кои учествуваа ННА на ГДР, советските , полските и чехословачките војници [1] [2] .

И покрај релативно малиот број, Националната народна армија на ГДР беше најефикасната армија во Западна Европа . [ извор? ]

Доктрина

Почесен чувар на ННА

Официјалната позиција на раководството на ГДР за одбранбените прашања беше формулирана како „негирање на сите традиции на пруско-германската воена клика “ и се базираше на понатамошно зајакнување на одбранбената способност на социјалистичкиот систем на ГДР, како и на тесна соработка со армиите на социјалистичките земји . НПА ги продолжи традициите на вооружената борба на германскиот пролетаријат , како и ослободителното движење во ерата на Наполеоновите војни . Сепак, всушност, не беше целосно скршено со класичната воена традиција на Германија, фигурите на пруските генерали Г. Блучер , Г. Шарнхорст и А. Гнајсенау беа промовирани во армијата (особено, имаше воен ред на Шарнхорст , како и Орденот на блучер , кој никогаш не беше награден, „За храброст“ ).

Членот 7.2 од Уставот на ГДР од 1968 година гласи:

Германската Демократска Република организира одбрана на земјата, како и заштита на социјалистичкиот систем и мирниот живот на нејзините граѓани. Националната народна армија и другите одбранбени органи на земјата ги штитат социјалистичките придобивки на народот од сите надворешни зафати. Националната народна армија одржува блиско борбено братство со војските на Советскиот Сојуз и другите социјалистички држави во интерес на зачувување на мирот и обезбедување на безбедноста на социјалистичката држава.

Број

Од 1987 година, копнените сили на НДП на ГДР броеја 120.000 војници.

Вклучуваше 2 оклопни дивизии , 4 дивизии со моторни пушки , 2 бригади проектили земја-земја , 10 артилериски полкови , 9 полкови за воздушна одбрана , 1 полк за воздушна поддршка, 2 противтенковски баталјони и други единици за поддршка.

Обука на службеници

Обуката на офицерскиот кор се спроведуваше во повисоките офицерски училишта и во Воената академија. Фридрих Енгелс . Во 1973 година, по социјално потекло, околу 90% од офицерите и генералите беа од работници и селани.

Копнени војници

Структурата на копнените сили на НДР ГДР, 1 декември 1986 година.

Територијата на Источна Германија беше поделена на два воени окрузи: МБ-III [де] (југ, седиште во Лајпциг ) и МБ-В [де] (север, седиште во Нојбранденбург ) и една артилериска бригада , која не беше дел од ниедна на воени окрузи, од кои секоја се состоеше од две моторизирани пешадиски дивизии (motorisierte Schützendivision, MSD), тенкска дивизија (Panzerdivision, PD) и ракетна бригада (Raketenbrigade, RBr).

Бројот на копнените сили беше 96.300 луѓе. (1990). [3]

Секоја дивизија Панцер ( Панцердивизија ) се состоеше од 3 Панцерски полкови (Панцерегимент), 1 артилериски полк ( артилериски полк ), 1 моторизиран пушки полк (мот-Шотзенрегимент), 1 противвоздушен ракетен полк (полк Фла-Ракетен), 1 баталјон инженер (Pionierbata), 1 логистички баталјон (Bataillon materieller Sicherstellung), 1 баталјон за хемиска одбрана (Bataillon chemischer Abwehr), 1 санитарен баталјон (Sanitätsbataillon), 1 извидувачки баталјон (Aufklärungsbataillon), 1 ракетна дивизија (Raketenabteilon).

Секоја дивизија со моторна пушка ( Motorisierte Schützendivision ( Mot.-Schützen-Division )) се состоеше од 3 моторни пушки полкови (Mot.-Schützenregiment), 1 тенковски полк (Panzerregiment), 1 артилериски полк (Artillerieregiment), 1 противвоздушен ракетен полк ( Fla), 1 ракетна дивизија (Raketenabteilung), 1 инженерски баталјон (Pionierbataillon), 1 баталјон за материјална поддршка (Bataillon materieller Sicherstellung), 1 санитарен баталјон (Sanitätsbataillon), 1 баталјон за хемиска одбрана (Bataillon chemischer Abwehr).

Секоја ракетна бригада ( Raketenbrigade ) се состоеше од 2-3 ракетни баталјони (Raketenabteilung), 1 инженерска компанија (Pionierkompanie), 1 компанија за материјална поддршка (Kompanie materieller Sicherstellung), 1 метеоролошка батерија (meteorologische Batterungie), 1 поправка компанија.

Артилериската бригада ( Artilleriebrigade ) се состоеше од 4 дивизии ( Abteilung ), 1 компанија за поправка (Instandsetzungskompanie), 1 компанија за материјална поддршка ( Kompanie materieller Sicherstellung ).

До 1990 година, вооружените сили на ГДР ( германски Landstreitkräfte der Nationalen Volksarmee ) беа вооружени со: [3]

Воздушни сили

Воздухопловните сили (во него. Luftstreitkräfte der Nationalen Volksarmee) се состоеја од две воздушни дивизии (Luftverteidigungsdivision), секоја составена од 2-4 шок ескадрила (Jagdfliegergeschwader), 1 противракетна бригада (Fla-Raketenbrigade), 2 противвоздушни режими , 3-4 радио технички баталјони (Funktechnisches Bataillon). Бројот беше 27 400 луѓе [3] .

Во 1990 година, воздухопловните сили на ГДР вклучуваа: [3]

морнарица

Војници на армијата на ГДР. (НПА беше формирана во 1956 година од таканаречената „касарна полиција“, која беше дел од структурата на Народната полиција ). Војниците на фотографијата се еквивалентни на руските „ внатрешни трупи “.
Пред да биде на должност на Берлинскиот Wallид во 1961 година.
Главниот командант на ГСВГ И. Јакубовски (далеку лево), шефот на ГДР Е. Хонекер , министерот за одбрана на ГДР Х. Хофман на вежбите на ННР на ГДР, 1960 година.
Камион Татра-813 на армијата на ГДР
Камион Татра-815 во служба со војската на ГДР

Состав

Од сите мали флоти на сојузниците на СССР во Варшавскиот пакт, морнарицата на Националната народна армија на ГДР кон крајот на 1980 -тите. беше најефикасен. Се засноваше на модерни бродови кои стапија во служба во 1970-1980-тите.

Севкупно, до обединувањето на Германија во 1990 година, вклучуваше 110 воени бродови од различни класи и 69 помошни бродови. Поморската авијација се состоеше од 24 хеликоптери (16-од типот Ми-8 и 8-од типот Ми-14 ), како и 20 ловци-бомбардери Су-17 . Бројот на персоналот на морнарицата е околу 16 илјади луѓе.

Најголемите бродови во морнарицата ГДР беа три патролни бродови (СКР) од типот Росток (Проект 1159), изградени во СССР во бродоградилиштето Зеленодолск во 1978, 1979 и 1986 година, соодветно.

Јадрото на силите против подморници се состоеше од 16 мали бродови против подморница (МПК) од типот „Пархим“ (Проект 133.1). Бродовите беа изградени од 1980 до 1985 година во бродоградилиштето Пиневерфт во Волгаст според проект развиен во ГДР со помош на советски специјалисти врз основа на ИПЦ пр.1124 . Во 1986-1990 година. за СССР, 12 МПК од овој тип беа изградени според модернизираниот проект 133.1-М.

Друг пример за соработка помеѓу Советскиот Сојуз и Источна Германија во областа на воената бродоградба беше изградбата во ГДР, според советскиот проект (проект 151), ракетни бродови (РЦА) со вкупно поместување од 380 тони, кои беа планирано да биде вооружено со осум најнови противбродски ракети (АСМ) „Уран“ (производство на противбродски ракети под советска лиценца, беше планирано да се распоредат во ГДР). Се претпоставуваше дека овој РЦА ќе започне со работа со флотите на земјите од Варшавскиот пакт. Пред обединувањето на Германија, беше можно да се изградат само два брода од овој тип, уште четири беа во различен степен на подготвеност. За да го замени застарениот RCA pr.205 (на крајот на 1980-тите, сите 12 RCA на овој проект беа ставени во резерва), морнарицата на ГДР доби од СССР пет ракетни бродови pr.1241-RE . Овие чамци (развиени од Централното биро за дизајн „Алмаз“ врз основа на пр.1241.1-Т) се изградени за извоз од бродоградилиштата Рибинск и Јарослав од 1980 година. Вкупно, изградени се 22 РКА за Бугарија , Германската Демократска Република, Индија , Јемен , Полска и Романија . Морнарицата ГДР, исто така, вклучуваше шест големи торпедо бродови, проект 206 , изградени во СССР во 1968-1976 година.

Само во морнарицата на ГДР постоеше таква класа бродови како ултра мали (со поместување од 28 тони) TKA од типот "Libelle" (понатамошен развој на TKA од типот "Iltis") со жлеб торпедо цевки за торпеда од 533 мм. Торпедото беше отпуштено-исто како што направи советскиот ТКА од типот „Г-5“ во 1930-1940 година. Источногерманската флота имаше триесет ТКА од класата Либела .

Амфибиските сили вклучуваа 12 амфибиски нападни бродови од класата Хојерсверда (целосно поместување од 2000 тони), дизајнирани и изградени во 1974-1980 година. во ГДР. Уште два брода од овој тип беа претворени во транспорт за снабдување.

Морнарицата на ГДР располагаше со прилично голем број сили за засилување на мините. Од 1969 година, извршена е изградба на основни мини -чистачи (БТШч) од типот „Греиз“ („Кондор II“). Источногерманската флота доби 26 бродови од овој тип, уште 18 единици беа завршени во верзијата на граничниот ТФР (тип „Кондор I“) за крајбрежната стража (Грензебригада Кусте). Пет BTShch беа претворени во садови за спасување и обука.

Помошната флота вклучува 69 бродови за различни намени. Во суштина, ова беа модерни бродови со релативно мало поместување, изградени во националните бродоградилишта, како и во СССР и Полска.

По обединувањето на Германија

На 3 октомври, НПА се состоеше од 88.800 луѓе (меѓу нив 23.155 офицери и 22.549 подофицери).

На 3 октомври 1990 година, се случи обединување на Германската Демократска Република и Сојузна Република Германија . Сепак, армијата на ГДР не беше вклучена во Бундесверот , но всушност беше распуштена.

На територијата на поранешната ГДР, беше формирана привремена заедничка команда Бундесвер Ост (Исток), која ја презеде улогата на ликвидациона комисија. Воените чинови на офицерите на НПА не беа признати од Бундесверот, што всушност ги лиши од нивните чинови, а службата во армијата на ГДР не беше призната ниту за воено ниту за цивилно работно искуство . Регрутите постепено беа отпуштени, голем број офицери, по соодветна проверка, беа регрутирани да служат во Бундесверот. Офицерите на НПА регрутирани да служат во Бундесверот добија пониски ранг. Генералите на НПА беа отпуштени од министерот за разоружување и одбрана на ГДР, Рајнер Епелман, од служба на 2 октомври.

Вооружувањето и опремата, со ретки исклучоци (особено, ловци МиГ-29 ), требаше да се продадат на други земји или да се отстранат. Весь флот бывшей ГДР был сосредоточен в Ростоке и ждал своей участи. Сразу же отправились на слом наиболее старые и требовавшие ремонта корабли. Правительство ФРГ усиленно искало покупателей, рассчитывая выгодно продать наиболее современные боевые единицы.

Все 16 МПК типа Parchim в 1992 г. купила Индонезия , корабли после переоборудования и подготовки экипажей постепенно перешли в индонезийский порт Сурабайю (в 1996 г. Зеленодольское ПКБ предложило командованию ВМС Индонезии проект модернизации этих кораблей до уровня МПК пр.133.1-М). Кроме того, Индонезия приобрела 9 БТЩ типа Kondor II и все 12 ДК типа Hoyerswerda, а также два переоборудованных из ДК транспорта снабжения.

Из всего доставшегося ФРГ наследства наибольший интерес вызывал РКА пр.1241-РЭ. Учитывая, что среди покупателей советского оружия находятся недружественные США государства, командование ВМС США приняло решение досконально изучить катер. Выбор пал на РКА Hiddensee (бывший Rudolf Egelhofter). В декабре 1991 г. на палубе транспортного судна он прибыл в США и был приписан к исследовательскому центру ВМС США в городе Соломон ( штат Мэриленд ). Катер был подвергнут всесторонним испытаниям по специальной программе. Американские специалисты высоко оценили конструкцию корпуса корабля, его ходовые и маневренные качества, однако отмечался недостаточный (по американским стандартам) ресурс маршевых и форсажных газовых турбин, традиционно критиковалось радиоэлектронное вооружение. Также отмечалась низкая боевая эффективность ракет П-20 (экспортная модификация П-15 Термит ), хорошую оценку получила шестиствольная АУ АК-630 . В целом было сделано заключение, что РКА такого типа, вооружённые более современными ПКР «Москит» (пр.12411, 12421) или «Уран» (пр.12418) представляют собой достаточно серьёзную опасность для кораблей ВМС США и их союзников.

Остальные четыре РКА остались в Ростоке. Периодически появлялись сообщения о желании Польши , располагающей четырьмя подобными катерами, приобрести у ФРГ ещё два. Выгодно продав Индонезии большую часть современных кораблей, правительство ФРГ принялось фактически раздаривать оставшиеся. Так, в 1993—1994 гг. было принято решение о передаче Латвии трёх, а Эстонии — девяти переоборудованных катеров пр.205 (с них сняли пусковые установки ПКР П-15). Часть катеров уже передана. Латвии достались и два БТЩ типа Kondor II. Так же щедро были розданы Германией и пограничные СКР типа Kondor I: четыре единицы — Тунису , два — Мальте , один — Гвинее-Бисау , два (в 1994 г.) — Эстонии.

Меньше всего повезло трем СКР пр.1159 — не найдя покупателя, командование бундесмарине продало их на слом.

Ни один боевой корабль ВМФ ГДР не вошёл в состав военно-морского флота Германии. Три новейших катера пр.151 (один достроили уже в ФРГ, три в недостроенном состоянии продали Польше) были перевооружены и включены в состав Береговой охраны (Bundesgrenzschutz-See) ФРГ вместе с тремя пограничными СКР типа «Kondor I».

Так закончил своё существование флот ГДР, корабли которого сейчас ходят под флагами восьми государств.

Система воинских званий и знаков различия

Система званий и знаков различия ННА ГДР представляла собой знаки различия вермахта , адаптированные под систему званий Советской Армии (где градация была иная, чем в вермахте). В частности, в вермахте у нижних офицерских и генеральских званий погон был чистый, в ННА ГДР — с одной звёздочкой. У генералов на погонах были пятиконечные звёзды вместо традиционных четырёхконечных, хотя их форма напоминала традиционные.

Звания фенрих и оберфенрих соответствуют званиям прапорщик и старший прапорщик в Советской Армии .

Соответствие цветов окантовки погон родам войск:

Сухопутные войска (Landstreitkräfte)

ОШС 1-й мотострелковой дивизии ( 1. Motorisierte Schützendivision ) СВ ВС ГДР 1987—1988 гг.
Войска, службы Цвет
Генералы Алый
Кирпичный
Мотострелковые войска Белый
Бронетанковые войска Розовый
Войска связи Жёлтый
Десантные войска Оранжевый
Военно-строительные войска Оливковый
Тыловые службы Тёмно-зелёный
Чёрный

Военно-воздушные силы (Luftstreitkräfte)

Войска, службы Цвет
ВВС Небесно-голубой
ПВО, Зенитно-ракетные войска в составе ВВС Светло-серый

Военно-морской флот (Volksmarine)

Войска, службы Цвет
ВМФ Синий

Пограничные войска (Grenztruppen)

Войска, службы Цвет
Пограничная служба Зелёный
Генералы ННА ( Generale )
Маршал ГДР (Marschall der DDR)
Звание никогда не присваивалось
Генерал армии (Armeegeneral) Генерал-полковник (Generaloberst) Генерал-лейтенант (Generalleutnant) Генерал-майор (Generalmajor)
OF-11 Marschall der DDR.png
OF-10 Armeegeneral.png
OF-9 Generaloberst.png
OF-8 Generalleutnant.png
OF-7 Generalmajor.png
Офицеры ННА ( Offiziere )
Полковник (Oberst) Подполковник (Oberstleutnant) Майор (Major) Капитан (Hauptmann) Старший лейтенант (Oberleutnant) Лейтенант (Leutnant) Младший лейтенант (Unterleutnant)
OF-5 Oberst Pz.png
OF-4 Oberstleutnant Pz.png
OF-3 Major Mot.png
OF-2 Hauptmann Ari.png
OF-1c Oberleutnant Pz.png
OF-1b Leutnant Med.png
OF-1a Unterleutnant Na.png
Курсанты ННА ( Offiziersschüler )
Курсант шестого года обучения
(Fähnrichschüler VI Studienjahr)
Курсант пятого года обучения
(Fähnrichschüler V Studienjahr)
Курсант четвёртого года обучения
(Fähnrichschüler IV Studienjahr)
Курсант третьего года обучения
(Fähnrichschüler III Studienjahr)
Курсант второго года обучения
(Fähnrichschüler II Studienjahr)
Курсант первого года обучения
(Fähnrichschüler I Studienjahr)
Курсант подготовительных курсов
(Fähnrichschüler Ausb zur Hochschulreife)
OF-D1 OS VI Studienjahr Med.png
OF-D2 OS V Studienjahr Med.png
OF-D3 OS IV Studienjahr Mot.png
OF-D4 OS III Studienjahr Pio.png
OF-D5 OS II Studienjahr Pz.png
OF-D6 OS I Studienjahr Na.png
OF-D7 OS Ausb zur Hochschulreife Mot.png
Прапорщики ННА ( Fähnriche )
Старший штабс-прапорщик (Oberstabsfähnrich) Штабс-прапорщик (Stabsfähnrich) Старший прапорщик (Oberfähnrich) Прапорщик (Fähnrich) Прапорщик-курсант (Fähnrichschüler)
GDR Army W4 Stabsoberfähnrich.gif
WO3 Stabsfähnrich Pz.png
WO2 Oberfähnrich Pio.png
GDR Army W1 Fähnrich.gif
WO-D2 FS 2. Studienjahr Pz.png
WO-D1 FS 1. Studienjahr Pz.png
Унтер-офицеры ННА ( Unteroffiziere )
Штабс-фельдфебель (Stabsfeldwebel) Обер-фельдфебель (Oberfeldwebel) Фельдфебель (Feldwebel) Унтер-фельдфебель (Unterfeldwebel) Унтер-офицер (Unteroffizier)
OR9 Stabsfeldwebel Pz.png
OR8 Oberfeldwebel Pz.png
OR7 Feldwebel Pz.png
OR6 Unterfeldwebel Pz.png
OR5 Unteroffizier Pz.png
Солдаты ННА ( Mannschaften )
Штабс-ефрейтор (Stabsgefreiter) Ефрейтор (Gefreiter) Рядовой (Soldat)
OR4 Stabs- gefreiter Pz.png
OR2 Gefreiter Pz.png
OR1 Soldat Pz.png

Дополнительная информация

 • Официальным печатным изданием Национальной народной армии ГДР являлась газета «Фольксармее» («Народная армия»).
 • 1 марта отмечался День Национальной народной армии ГДР.
 • После 10-летия с даты создания ННА выходящие в отставку военнослужащие получали знаки резервистов .

Ссылки

 • Структура ННА 1 декабря 1986 г.
 • фильмы о ННА
 • база данных о ННА

Литература

 • Peter Joachim Lapp: Ein Staat — eine Armee. Von der NVA zur Bundeswehr . Hrsg. von der Friedrich-Ebert-Stiftung, Bonn 1992, ISBN 3-86077-027-6 .
 • Walter Jablonsky: NVA — Anspruch und Wirklichkeit, nach ausgewählten Dokumenten . Berlin/Bonn/Herford 1994.
 • Daniel Niemetz: Das feldgraue Erbe. Wehrmachtseinflüsse im Militär der SBZ/DDR . Ch. Links, Berlin 2006, ISBN 3-86153-421-5 .
 • Stephan Fingerle: Waffen in Arbeiterhand? . Ch. Links, Berlin 2001, ISBN 3-86153-243-3 .
 • Hans Ehlert: Armee ohne Zukunft . 2. Auflage. Ch. Links, Berlin 2002, ISBN 3-86153-265-4 .
 • Gunnar Digutsch: Das Ende der Nationalen Volksarmee und der Aufbau der Bundeswehr in den neuen Ländern . Peter Lang, Frankfurt am Main/Berlin 2004, ISBN 3-631-53071-4 .
 • Ove Ovens: Die NVA zwischen Wende und Auflösung . Dissertation, Regensburg 2004.
 • Klaus Froh, Rüdiger Wenzke: Die Generale und Admirale der NVA. Ein biographisches Handbuch. 4. Auflage. Ch. Links, Berlin 2000, ISBN 3-86153-209-3 .
 • Hans Werner Deim, Hans-Georg Kampe, Joachim Kampe, Wolfgang Schubert: Die militärische Sicherheit der DDR im Kalten Krieg . Projekt+Verlag Dr. Meißler, Hönow 2008 / ISBN 978-3-932566-80-6
 • Theodor Hoffmann: Das letzte Kommando. Ein Minister erinnert sich . Mittler-Verlag, Berlin/Bonn/Herford 1994, ISBN 3-8132-0463-4 .
 • Klaus-Peter Möller: Der wahre E: ein Wörterbuch der DDR-Soldatensprache . Lukas-Verlag, Berlin 2000, ISBN 3-931836-22-3 .
 • Horst Stechbarth: Soldat im Osten. Erinnerungen und Erlebnisse aus fünf Jahrzehnten . 1. Auflage Edition Stad + Buch, Hüllhorst 2006, ISBN 3-920621-10-7 .
 • Jürgen Fuchs: Fassonschnitt . Roman, Rowohlt, Reinbek bei Hamburg 1984, 1989. Literarische Verarbeitung der ersten Tage einer militärischen Grundausbildung in Johanngeorgenstadt Ende November 1969.
 • Jürgen Fuchs: Das Ende einer Feigheit . Roman, Rowohlt, Reinbek bei Hamburg 1988, 1992.
 • Christoph D. Brumme: Tausend Tage . Roman von (1997), Unteroffizierskarriere in einer + NVA-Kaserne der 1980er-Jahre
 • Bernhard Chiari und Magnus Pahl (Hrsg.): Auslandseinsätze der Bundeswehr, hier: Klaus Storkmann: Historisches Erbe: Die Nationale Volksarmee der DDR und die 'Dritte Welt', Verlag Bernhard Schöningh, Paderborn 2010 ISBN 978-3-506-76914-5 .
 • Winfried Heinemann: Die DDR und ihr Militär . Herausgegeben vom Militärgeschichtlichen Forschungsamt. R.Oldenbourg Verlag, München 2011. ISBN 978-3-486-70443-3 .
 • Sebastian Kranich: «Erst auf Christus hören, dann auf die Genossen». Bausoldatenbriefe: Merseburg, Wolfen, Welzow 1988/89. Projekte-Verlag 188, Halle 2006. ISBN 3-86634-125-3 .
 • Peter Joachim Lapp: Schüler in Uniform — Die Kadetten der Nationalen Volksarmee. Aachen 2009, ISBN 978-3-86933-003-7
 • Peter Joachim Lapp: Die zweite Chance. Wehrmachtsoffiziere im Dienste Ulbrichts. Aachen 2010, ISBN 978-3-86933-023-5
 • Christian Th. Müller: Tausend Tage bei der Asche. Unteroffiziere in der NVA . Ch. Links, Berlin 2003, ISBN 978-3-86153-297-2
 • Matthias Rogg: Armee des Volkes? Militär und Gesellschaft in der DDR . Ch. Links, Berlin 2008, ISBN 978-3-86153-478-5
 • Wilfried Kopenhagen: Die Landstreitkräfte der NVA von Motorbuch Verlag 2003 ISBN 3-613-02297-4
 • Klaus Storkmann: Geheime Solidarität. Militärbeziehungen und Militärhilfen der DDR in die «Dritte Welt» , Berlin (Links) 2012. ISBN 978-3-86153-676-5
 • полковник Гольдбах (ННА ГДР). Борьба танков с ПТУРС // «Военный вестник», № 7, 1963. стр.110-112

Примечания

 1. 1 2 3 4 генерал-майор Мартин Блек. Национальной Народной армии ГДР — 10 лет. // « Военный вестник », № 2, 1966. стр.21-26
 2. 1 2 3 генерал армии П. Батов . Боевое содружество // «Военный вестник», № 5, 1965. стр.108-112
 3. 1 2 3 4 The Military Balance 1990–1991 (англ.) / International Institute for Strategic Studies . — L. : Elsevier Science & Technology Books , 1990. — P. 49. — 245 p. — ISBN 0-08040-376-X , ISSN 0459-7222 .