Национална парламентарна библиотека (Јапонија)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Национална парламентарна библиотека
Јапонски国立 国会 図 書館
Главната зграда на огранокот во Токио (1954 година, архитект Јоџи Ватанабе)
Главната зграда на огранокот во Токио (1954 година, архитект Јоџи Ватанабе)
35 ° 40'42 ″ с. НС. 139 ° 44′39 ″ инчи. г. H G Я O
Земја Јапонија
Адреса 〒100-8924
東京 都千代 田 区永田 町
1-10-1
Основана 25 февруари 1948 година (23-ти од ерата на шоуа )
Шифра на ИСИЛ ЈП-1000001
Фонд
Обемот на фондот 44.187.016 единици [1]
Пристап и користење
Број на читатели 791 илјади годишно [1]
Други информации
Буџет 18,6 милијарди ¥ [1]
директор Савако Ханју [2]
Вработените 891 [1]
Веб-страница ndl.go.jp
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Национална библиотека за исхрана ( Jap.国立国会図書館Kokuritsu Kokkay Tosokan) - единствената национална библиотека во Јапонија. Една од најголемите библиотеки во светот . Основана е во 1948 година за употреба од страна на членовите на јапонскиот парламент . Во однос на нејзините цели и способности, библиотеката е споредлива со Библиотеката на Конгресот ( САД ). Националната библиотека за исхрана има две главни филијали во Токио и Кјото , и помали.

Главната зграда на филијалата во Токио на Националната библиотека за исхрана
Главна зграда на филијалата Кансаи на Националната парламентарна библиотека

Историја

Националната парламентарна библиотека на Јапонија наследува три различни библиотеки: библиотека на Домот на врсниците, библиотеки на Претставничкиот дом основана кога бил основан Царскиот парламент во 1890 година и Царската библиотека, основана во 1872 година под Министерството за образование.

Парламентарните овластувања во предвоена Јапонија беа ограничени и нивните потреби за информации беа „соодветно мали“. Во оригиналните парламентарни библиотеки, „не беа создадени средства или услуги за да се донесат витални дополнувања на вистински одговорни законодавни активности“. Покрај тоа, пред поразот на Јапонија во Втората светска војна, извршната власт вршеше контрола врз сите политички документи, не дозволувајќи им на врсниците и претставниците пристап до важни информации. Командантот на американските окупациски сили Д.

Во 1946 година, домовите на парламентот го формираа Постојаниот комитет на Националната парламентарна библиотека. Марксистички историчар Горо Хани (јапонски) Затворен поради несогласување за време на војната и избран во Домот на советниците (наследник на укинатиот Дом на врсниците) по војната, тој ги предводеше напорите за реформи. Хани ја гледаше новата институција како „цитадела на народниот суверенитет“ и средство за спроведување на „мирна револуција“. Окупациските службеници задолжени за реформата на библиотеката известија дека иако окупацијата била катализатор за промени, локалната иницијатива пред окупацијата и успехот на реформата биле поттикнати од активностите на Јапонците како Г. Хани.

Отворањето на Националната парламентарна библиотека се одржа во јуни 1948 година во Палатата на состаноци (поранешна палата Акасака, разнесена за време на војната) со почетна залиха од 100.000 тома. Нејзин прв директор бил политичарот Токуџиро Канамори [3] , а филозофот Масаказу Накаи [3] станал нејзин заменик директор. Во 1949 година, Националната библиотека за исхрана била споена со Националната библиотека (поранешна Империјална), со што станала единствената национална библиотека во Јапонија. Библиотечниот фонд беше надополнет на сметка на 1 милион тома претходно сместени во Националната библиотека Уено .

Во 1961 година, библиотеката се преселила на нејзината сегашна локација во Нагатач, во близина на Парламентот [4] . До 1986 година, збирката на библиотеката достигна 12 милиони примероци. Филијалата Кансаи (Кансаи библиотека), отворена во 2002 година во научниот град Кансаи ( Сеика , округот Сораку, префектурата Кјото ) има фонд од 6 милиони предмети. Во мај 2002 година, во библиотеката, во зградата на поранешната Империјална библиотека во Уено, беше отворена нова филијала - Меѓународната библиотека за литература за деца. Средствата на оваа гранка содржат 400 илјади тома литература за деца од целиот свет.

Иако Националната библиотека за исхрана првично била наменета за парламентарно истражување, пошироката јавност е најголемиот потрошувач на услугите на библиотеката. На пример, во годината што завршува во март 2004 година, библиотеката примила над 250.000 барања, наспроти 32.000 барања за истражување од Парламентот.

Директорите

 • 1948-1959 година - Токуџиро Канамори
 • 1961-1965 година - Такао Сузуки
 • 1965-1970 година - Јошикацу Коно
 • 1970-1972 година - Јошимаро Кубота
 • 1972-1977 година - Канко Мијасака
 • 1977-1981 година - Минору Кишида
 • 1981-1982 година - Масахару Уеки
 • 1982-1986 година - Масахиро Арао
 • 1986-1990 година - Кијохиде Убусуки
 • 1990-1994 година - Масакацу Катоги
 • 1994-1998 година - Шиничиро Огата
 • 1998-2002 година - Масао Тобари
 • 2001-2007 година - Такао Куросава
 • 2007-2012 година - Макото Нагао
 • од 2012 година - Норитада Отаки

Активност

Јапонскиот закон бара јапонските издавачи да ги достават сите производи што ги објавуваат до Националната библиотека за исхрана. Оваа состојба и овозможува постојано да ги има најдобрите средства за јапонски студии во светот. Државните издавачи мора да обезбедат 30 примероци од својот печатен производ, а недржавните - еден, за кој библиотеката плаќа 50% од пазарната цена. Сите книги и периодични списанија се подредени во библиографската збирка Нихон Зенкоку Шоши (日本 全国 書 誌, Национална библиографија на Јапонија), која ја издава годишно вработените во библиотеката. Вториот, исто така, разменува владини публикации со централните библиотеки на САД и Велика Британија. Магнетни ленти се користат за да се насочи библиографијата, а од 1971 година се користи компјутерска технологија. Пребарувањето во библиотечните фондови се врши со помош на брзиот систем JAPAN / MARC.

Националната парламентарна библиотека на Јапонија се состои од 1 централен и 27 помошни специјализирани оддели, вклучително и ретката Тојо библиотека и Меѓународната библиотека за литература за деца. Централниот оддел ја вклучува Службата за преглед на нацрт-закони, која вработува специјалисти од областа на јуриспруденцијата, политиката и економијата и собирање, обработка и сервисирање на печатени публикации. Библиотеката е отворена за широк опсег на граѓани, наменета е за 1.100 седишта, обезбедува библиографски консултации, а исто така разменува материјали со јавни, градски, универзитетски библиотеки во Јапонија. Таа е членка на Меѓународната федерација на библиотечни здруженија и институции и е вклучена во библиотечно истражување.

Заклучно со 2001 година, библиотечните средства изнесуваат вкупно 489 илјади книги, 420 илјади мапи, 470 илјади видео и аудио снимки, 167 илјади периодични изданија. Заклучно со 2007 година во фондовите се чувале 22.869.278 документи. Во библиотеката има 862 луѓе. Во 1999 година присуствуваа 397.000 луѓе.

Главен фонд

Како Национална библиотека на Јапонија, Националната библиотека за исхрана собира копии од сите книги печатени во Јапонија. Дополнително, бидејќи Националната парламентарна библиотека делува како библиотека за членовите на Парламентот и јавна библиотека, таа располага со обемна колекција на книги на странски јазици на широк спектар на теми.

Важни специјални колекции

8 специјални библиотечни збирки се сметаат за важни:

 • Современа политичка и уставна историја
 • Материјали за повоената окупација на Јапонија
 • Закони и сметки
 • Наука и технологија
 • Карти
 • Музика
 • Странски книги за Јапонија
 • Ретки и антички изданија

Дигитализација на книги за Интернет

Во последниве години, веб-страницата на библиотеката на англиски и јапонски активно се развива. На оваа страница се објавени документи како општиот каталог на библиотеката, 60.000 модерни книги, 37.000 антички книги, записници од состаноците на јапонскиот парламент .

Белешки (уреди)

 1. 1 2 3 4 国立 国会 図 書館 年報 | 国立 国会 図 書館 ―Национална библиотека за исхрана
 2. Савако Ханју назначен за нов библиотекар на Националната библиотека за исхрана (непристапна врска) . Национална библиотека за исхрана. Преземено на 12 декември 2016 година. Архивирана на 31 јули 2016 година.
 3. 1 2 国立 国会 図 書館 小 史(јапонски) (недостапна врска) .国立 国会 図 書館. Преземено на 13 јануари 2011 година. Архивирана на 16 јануари 2011 година.
 4. Во ерата Меиџи, оваа локација била територија на германската амбасада, конфискувана во 1945 година и никогаш не била вратена.

Литература

 • 稲 村 徹 元. 「真理 が わ れ ら を 自由 に す る 献 文献 考 / 稲 村 徹 元, 高木 自由 ///. - 1989 .-- 35 号. - 1–7 頁.
 • 歌 田 明弘.大 山 鳴 動 ネ ズ ミ 一匹? : ── 国 の ウ ェ ブ 保存 政策 / 歌 田明弘 // ミ ュ ー ジ ア ム IT 情報. - 2005. - 7 月.
 • 国立 国会 図 書館 入門 / 国立 国会 図 書館, NDL 入門 編 集 委員会. - 東京: 三 一 書房, 1998. - 281 頁. - ISBN 4-380-98008-1 .
 • 加藤 一夫.記憶 装置 の 解 ble: 国立 国会 図 書館 の 原点 / 加藤 一夫. - 東京: エ ス エ ル 出版 会, 1989 .-- 345 頁.
 • 国立国会図書館編「国立国会図書館のしごと:集めるのこす· ·創り出す」.日外アソシエーツ, 1997年ISBN 4-8169-1434-X
 • 国立国会図書館関西館編「図書館新世紀:国立国会図書館関西館開館記念シンポジウム記録集」.日本図書館協会, 2003年ISBN 4-8204-0313-3
 • 国立国会図書館百科編集委員会「国立国会図書館百科」出版ニュース社, 1989年. ISBN 4-7852-0039-1
 • 国立 国会 図 書館 を 考 え る 会 『国立 国会 図 書館 解』 国立 国 会
 • 佐藤晋一「中井正一「図書館」の論理学」近代文芸社, 1992年. ISBN 4-7733-1696-9 (増補版,近代文芸社, 1996年)
 • 住 谷 雄 幸 『図 書館 の 戦 後: 真理 が わ れ ら を 自由 に す る』 す す る』 19 5-8 IS 3-4-8
 • 羽 仁 五郎 『図 書館 の 論理: 羽 仁 五郎 の 発 言』 日 外 ア ソ 、 【1-8 【 4-10

исто така види