Инвазија на Тохтамиш врз Москва

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Инвазија на Тохтамиш врз Москва
Главен конфликт: монголско-татарски јарем
Опсада на Москва
Опсада на Москва
датум 23 - 26 август 1382 година
Место Москва
Причина Неплаќање данок од 1374 година [1]
Исход Руина на Москва, враќање на зависноста
Противниците

Московски

Златна орда

Команданти

Народен вечер
Остеј

Тохтамиш

Загуби

10-24 илјади убиени[2]
многу украдени

непознато

Инвазијата на Тохтамиш на Москва во 1382 година - воена кампања на Златната орда Кан Тохтамиш во земјите на Североисточна Русија , со цел да се продолжи вистинската зависност на земјите од големото владеење од ордата по Дмитриј Иванович од Москва „Мир на розата“ со де факто владетелот на Западната Волга орда, Бекларбек Мамаи ( 1374 ), поразите на последниот во 1376 година ( види Марш на Рус кон Волга Бугарија ), 1378 (види битка во Вожа ) и 1380 ( видете ја битката кај Куликово ) и одобрување на моќта на Тохтамиш низ целата територија на Златната орда (1380).

Во голема мера поради ефектот на изненадување, Тохтамиш успеа да ги опустоши централните региони на големото владеење без да се судри со неговите обединети сили, а потоа да постигне обновување на неговата зависност од Златната орда[3] .

Предуслови

Во 1377 година, владетелот на Белата орда (Ак-Орда) Тохтамиш Кан го зазеде главниот град на источниот дел на ордата Сигнак со помош на Тимур (Тамерлан), а во 1379 година [4] ја зазеде Сарај , а потоа и земјите во долните текови на Дон.

Владетелот во сенка во Златната орда Мамаи , по неговиот пораз во битката кај Куликово, ги собра останатите сили на Крим за нова кампања (но сега „прогонство“) против московскиот принц, но наместо тоа мораше да се соочи со Тохтамиш на реката. Калка , каде што, пред планираната битка, командантите Мурзас и Мамаи се симнаа од своите коњи и изразија послушност кон Тохтамиш [5] . Мамаи побегна со сето богатство во Кафа , каде што беше убиен и ограбен од поранешните сојузници на Genенова [5] [6] .

Тохтамиш испрати амбасадори во Москва и други руски кнезови објавувајќи ја неговата победа над неговиот ривал и нивниот непријател, како и за приемот во Златната орда. Амбасадорите рекоа дека Тохтамиш е благодарен на големиот московски принц Дмитриј што го победи Мамаи на полето Куликово, но тој не го победи Канот на Златната орда, туку Темникот, узурпаторот на моќта на Канот, и сега, кога легитимниот Кан на семејството Чингизид дојде на власт во ордата Во старите денови, Русија мора да му оддаде почит на Златната орда, за што Тохтамиш му вети на Дмитриј од Москва милост и заштита од непријателите. Амбасадорите беа пречекани со сите почести и им беа доделени скапи подароци, но Дмитриј избегна почит и признавање на послушност[7] .

Во летото 1381 година, Тохтамиш го испрати амбасадорот на Царевич Ак-Хозиу со чета од 700 луѓе до Големиот војвода и другите апанажни принцови, меѓутоа, откако стигна во Нижни Новгород , Ак-Хозија се врати во ордата и испрати амбасада со свита во Москва, која, очигледно, не пристигна во Москва.

Крстоносните во Москва

Во 1382 година, во Казан, одеднаш, со цел да се исклучи можноста за доставување вести за акциите на Тохтамиш во Москва, руските трговци и гости беа убиени или приведени. Нивната стока и имот беа запленети, а бродовите беа предадени на Тохтамиш за да превезуваат војници преку Волга . Откако ги пренесе своите војници на десниот брег, Тохтамиш тајно ги одведе во прогонство.

" Тој ја водеше војската брзо и тајно, со таква подмолна итрина - не дозволувајќи вестите да се престигнат, за да не слушнат за неговата кампања во Русија [8] . "

Принцот Нижни Новгород-Суздал, Дмитриј Константинович , кој навремено беше информиран за постапките на Тохтамиш , ги испрати своите синови Василиј Кирдијапа и Семјон кај него од амбасадата, но тие, поради брзото движење на трупите на Тохтамиш, не го најдоа ханот на на самото место и, бркајќи го, го престигна само неколку дена подоцна на границите на кнежеството Рјазан . Олег Рјазански , за да не го изложи своето кнежество во пропаст, се сретна со Тохтамиш надвор од својата земја и изрази послушност, укажувајќи на достапните форди на реката Ока[9] [10] . Тохтамиш водеше војска околу кнежеството Рјазан од исток.

Веста „од некои добронамерни живеења во рамките на Татарот“ [8] за кампањата на Тохтамиш го изненади Дмитриј од Москва. Во Москва започна паника. Големиот војвода излезе да се сретне со ордата, но не примајќи помош од кнезовите и гледајќи го несогласувањето и недостатокот на сила, се сврте да ја собере војската, на север - преку Перејаслав до Кострома , а Владимир Андреевич Серпуховски отиде кај Волок Ламски[ 9] [11] . Тохтамиш, преминувајќи ја реката. Оку, го зеде Серпухов и се упати кон Москва, „волости и села горат и се борат, а христијанскиот клан е секучи и убива, а другите луѓе се полни со емлиучи“ [12] .

Народен вечер . Подготовка за одбрана

Од многу населби, луѓето со имот избегаа во Москва за да се сокријат зад wallsидовите на белиот камен Кремlin . Во Москва избувнаа немири . Некои сакаа да замолчат и да ја држат редот, други се обидоа да го напуштат градот. Меѓу нив настана расправија. На состанокот беше одлучено никој да не излезе од градот. На портата стоеја луѓе со голо оружје, копја и сулица , не дозволувајќи никого да излезе од градот. Само кнежевското семејство и Кипријан им беше дозволено да заминат. Принцезата Евдокија со своите деца отиде во Дмитриј во Кострома , а Кипријан во Твер .

Еден млад литвански принц, кој беше во руската служба, внук на Олгерд Остеј, пристигна во Москва (прашањето за чиј син Остеј бил од Олгердовичи останува спорно). До одреден степен, тој беше во можност да ги стави работите во ред и да ја предводи одбраната. Околу градот, Московјаните, со цел да ја лишат ордата од материјал за опсада и засолниште, ги запалија сите населби. Визирите беа зајакнати на wallsидовите, се подготвија катран, врела смола, врела вода и камења.

Одбрана на Москва

На 23 август, напредниот одред на Тохтамиш се приближи до Москва. Приближувајќи се кон wallsидовите, ордата ги праша градските жители: "Дали има голем војвода Дмитриј во градот?" Им рекле: „Не“. Ордата, оттргнала од wallsидовите, се возела низ градот, испитувајќи ги приодите, ровот, портите, визирот и стрелите. Во градот во тоа време, луѓето се молеа во црквите, додека други, откако ги отворија визбите на оние бојари и богатите луѓе кои претходно го напуштија градот, извадија мед и вино [13] .

Одбрана на Москва
" ... и се опијани и се тетерави, фалејќи се, велејќи: „Не се плашиме од доаѓањето на скапаните Татари, во таков силен град ... на крајот на краиштата, тие се опседнати со двоен страв: од градот - војници, а однадвор - нашите принцови “. И потоа се качија на градските wallsидини и се шетаа пијани, исмевајќи ги Татарите, бесрамно засрамејќи ги, извикувајќи различни зборови, полни со прекор и богохулство [8] . "

Истата орда ги замавна со сабји [8] . Вечерта, татарската авангарда се повлече [14] .

Ноќта на 24 август, главните сили, предводени од Тохтамиш, се приближија до градот. Кога ордата се приближи до градските wallsидини, московјаните стрелаа кон нив. Ордата одговори со истурање стрели, погодувајќи многу од бранителите на градот и, поставувајќи скали, отиде во напад. Бранителите на градот истурија врела вода врз луѓето што упаднаа, фрлаа камења, пукаа од лакови и самострели и ги тепаа со пороци . Исто така, московјаните користеа огнено оружје извадено од бугарот за време на кампањата од 1376 година „други душеци и други одлични пиштоли до Пушча“ . Сите напади беа одбиени, со голема штета за напаѓачите. Еден од Московјаните, ткаенина по име Адам, забележувајќи благороден командант на орда - татарски принц од портата Фроловска - го стрела со стрела од вкрстен оган, погодувајќи го „крадецот“ до смрт [14] [10] .

Следниот ден , 25 август, ордата исто така континуирано упадна во градот, но безуспешно. Не можејќи да го преземе градот со сила и претрпејќи големи загуби во исто време, Тохтамиш одлучи да се прибегне кон лукавост [10] .

На 26 август , делегација на принцови на орда и благородни благородници им пријде на градските wallsидини за преговори. Ги имаа и синовите на суздалскиот принц Василиј и Семион, кои беа браќа на сопругата на московскиот принц, големата војвотка Евдокија [10] . Парламентарците им рекоа на жителите на Москва:

Пустошот на Москва од Тохтамиш

„Царот сака да покаже милост кон вас, неговиот народ, затоа што сте невини и не заслужувате смрт, бидејќи тој не дојде во војна против вас, туку зеде оружје против Дмитриј, непријателство. Заслужуваш помилување. Царот не бара ништо друго од вас, само излезете да го пречекате со почести и подароци, заедно со неговиот принц, бидејќи тој сака да го види овој град, да влезе во него, и да го посети, и тој ќе ви го даде својот мир и loveубов, и ќе му ги отвориш градските порти “ [8] .

Нивните зборови ги потврдија принцовите на Нижни Новгород Василиј Кирдијапа и Семион:

„Верувајте ни, ние сме ваши христијански кнезови, ви се колнаме“ [8] .

Граѓаните поверуваа и ги отворија портите. Принцот Остеј, свештенството, болјарите и обичните луѓе свечено го напуштија градот. Луѓето од ордата се нафрлија врз нив и почнаа да ги исекуваат сите. Откако се качија на незаштитените wallsидови, Татарите почнаа да ограбуваат и палат с everything. „И таа беше во градот на колењето на злото, а надвор од градот беше истото големо колење. И дотогаш камшикуваа, додека рацете и рамената не им ослабнаа и не беа исцрпени “ [8] . Луѓето побрзаа по групи по улиците, осудувајќи се на спас. Татарите упаднаа во вратите на црквите и се извлекоа, ограбувајќи и соблекувајќи се голи , градски жители од сите возрасти кои се криеја таму - од бебиња до многу стари. Откинувајќи ги скапоцените рамки и наметки од иконите, Татарите ги погазија и налутија сликите на светците и ги изведоа сите црковни прибор. Во пожарот загинаа огромен број книги донесени во Москва за зачувување од сите предградија. Целата кнежевска каса беше извадена. Сите луѓе беа хакирани, запалени, удавени или одведени во ропство [14] [10] .

Заминување на Тохтамиш

Откако ја зазеде Москва, Тохтамиш ги распушти своите одреди над московските поседи: во Звенигород , Волок , Можаиск , Јуриев , Дмитров и Переслав-Залески . Сепак, само второто беше земено. Многу жители, бегајќи со чамци, пловеа кон средината на езерото Плешчеево . Одредот што се приближи до Волок беше нападнат и целосно поразен од набрзина собраната војска на Владимир Андреевич Серпуховски . Многу Татари беа заробени. Останатите побегнаа од бојното поле и го известија Тохтамиш за она што се случило. Тохтамиш, плашејќи се од пристапот на Дмитриј од московските трупи од Кострома , веднаш започна да ги собира своите војници и ги напушти московските граници, уништувајќи ја Коломна на враќање. Премин преку Ока, Тохтамиш, спротивно на договорот со Олег Рјазански, ја ограби неговата земја. Олег побегна. Откако ги напушти границите на Рјазан, Тохтамиш испрати кај Дмитриј Суздалски, заедно со неговиот син Семјон, амбасадор, неговиот зет Шихмат. Кан го напушти Василиј. Војниците на Тохтамиш се вратија во ордата со огромен плен, вклучувајќи и многу луѓе земени во ропство.

Ефекти

Враќајќи се во Москва, Дмитриј беше запрепастен од она што го виде. Хроничарите ја опишуваат неговата длабока тага за мртвите, чии тела нареди да бидат погребани на сметка на ризницата. Податоците за тоа колку биле платени и, соодветно, колку луѓе починале, варираат. Воскресенскаја хроника известува дека за чистење на 80 трупови платиле една руба, сепак, биле потрошени 300 рубли. Така, бројот на загинати беше 24 илјади. За разлика од неа, хроничарот Рогожски пишува дека тие платиле за 70 трупови руба, но биле распределени само 150 рубли, што значи дека имало 10 илјади загинати. Историчарот М.Н. Тихомиров ги сметаше податоците на рогожскиот хроничар за посигурни. Населението на Москва во пресрет на пропаста, тој го процени на 20 илјади луѓе[2] . Луѓето почнаа да ги обновуваат градовите и селата.

Неколку дена подоцна, Дмитриј ја испрати собраната војска кај Олег Рјазански да го казни за предавството. Олег со мала свита исчезна. На 7 октомври, Кипријан се врати во Москва од Твер, но поради конфликт со Дмитриј, наскоро замина за Киев. Истата есен, амбасадор од Тохтамиш по име Карач пристигна во Москва со предлог за мир. На 23 април 1383 година, Дмитриј го испрати својот најстар син Василиј во ордата. Во есента на 1382, Михаил Tverskoy со својот син Александар и Дмитриј Suzdalsky е брат Борис Gorodetsky отиде во орда за етикетата за Големата владеење на Владимир . Сепак, Дмитриј му оддаде почит на Тохтамиш за 2 години што поминаа од поразот на Мамаи [1] , за што Тохтамиш обезбеди големо владеење со кланот на московските кнезови, а кнежеството Твер доби независност од владеењето на Владимир, враќајќи го Кашин во неговата структура [15] .

Во 1388 година Тохтамиш се спротивстави на неговиот поранешен покровител Тамерлан . Според персискиот историчар Шереф ад-Дин Језди , во таа кампања војската на Златната орда се состоела од Руси [16] [17] .

исто така види

Забелешки (уреди)

 1. 1 2 Горски А.А. Москва и орда. - М .: Наука, 2000 година.- 214 стр. -ISBN 5-02-010202-4 .
 2. 1 2 Тихомиров, 1992 , стр. 146-147 година.
 3. Вернадски, 1997 , стр. 268-277.
 4. Григориев А.П. Канови на Златната орда од 60-тите и 70-тите години на XIV век: хронологија на владеењето // Историографија и изворни студии на земјите од Азија и Африка: збирка. - Л. , 1983. - Издание. 7 Архивирано на 18 мај 2012 година.
 5. 1 2 PSRL T. 11. VIII. Збирка хроника наречена патријарх или хроника на Никон. Ед. С.Ф. Платонов . - SPb : Тип. I. N. Skorokhodova, 1897, стр. 69.
 6. PSRL Vol . 25, аналитичка колекција на Москва од крајот на 15 век. / Ед. М.Н. Тихомирова. М. - Л. , 1949 година, С. 205-211.
 7. Каргалов, 2008 , стр. 353.
 8. 1 2 3 4 5 6 7 Приказна за инвазијата на Тохтамиш
 9. 1 2 Вернадски, 1997 , стр. 270.
 10. 1 2 3 4 5 Шефов, 2004 , стр. 84-85.
 11. Каргалов, 2008 , стр. 354.
 12. "хроничар" М., 1853, "Во синодска Печатница", стр. 120.
 13. Соловиев, 1851-1879 , стр. 982 / Книга. 1, том 3.
 14. 1 2 3 Каргалов, 2008 , стр. 356.
 15. BDT, волумен "Русија", стр. 280
 16. Шереф-ад-Дин Језди Книга на победите (Зафар-име) , стр. 461
 17. Вернадски, 1997 , стр. 274.

Литература