Неделин, Митрофан Иванович

Mitrofan I. Nedelin.jpg
Дата на раѓање 27 октомври ( 9 ноември ) 1902 година[1]
Место на раѓање
Датум на смрт 24 октомври 1960 година ( 1960-10-24 )[2][1] (57 години)
Место на смртта
Припадност СССР
Тип на војска Стратешки ракетни сили
Години на услуга 1920-1923, 1924-1960
Ранг Главен маршал на артилерија
Главен маршал на артилерија
Заповеда Стратешки ракетни сили
Битки / војни Руската граѓанска војна ,
Шпанската граѓанска војна ,
Советско-финска војна (1939-1940) ,
Големата патриотска војна
Награди и награди
Херојот на СССР
Орден за храброст Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин
Редот на Ленин Редот на Ленин Орден на Црвеното знаме Орден на Црвеното знаме
Орден на Црвеното знаме Орден на Црвеното знаме Орден на Суворов I степен Орден на Кутузов I степен
Орден на Бохдан Хмелницки, 1 класа Орден за патриотска војна, 1 класа Орден на Значката на честа Медал „За одбрана на Кавказ“
Медал „За победа над Германија во Големата патриотска војна 1941-1945 година“. Медал „За заземање на Будимпешта“ SU Medal For the Capture of Виена лента.svg Лента за медал на СУ за ослободување на Белград.svg

Други држави :

Орден за воени заслуги, 1 степен ХУН Орден на унгарската слобода.png Орден Партизанска ѕвезда 1 клас
Врски сватовник на Маршалот на Советскиот Сојуз Л.А. Говоров

Митрофан Иванович Неделин ( 27 октомври [ 9 ноември ] 1902[1] , Борисоглебск , провинција Тамбов[2] - 24 октомври 1960[2][1] , Бајконур ) — советски војсководец . Првиот врховен командант на ракетните сили на СССР (1959-1960), командант на артилеријата на Советската армија (1950-1952). Тој даде голем придонес во создавањето на Стратешки ракетни сили , развојот, тестирањето и усвојувањето на нуклеарно ракетно оружје ; Главен маршал на артилерија (05/08/1959). Херој на Советскиот Сојуз (04/28/1945); кандидат за член на ЦК на КПСС (1952-1960); Заменик на Врховниот совет на СССР од IV и V свикување.

Биографија

Пред Големата патриотска војна

Според една верзија, тој потекнувал од благородничкото семејство на Неделини [3] . Според друга верзија, тој е роден во семејство од работничка класа, што го објаснува изборот на основно парохиско училиште, каде момчето студирало од 1909 до 1913 година. Според третата верзија, од семејството на службеник во трговска продавница (во 1907 година, неговиот татко починал) [4] . Бидејќи мајката вдовица имала четири мали деца во рацете, Митрофан бил однесен во неговата куќа од неговиот дедо, кој претходно служел во артилерија и со своите приказни го заинтересирал детето за неа. Во 1913 година завршил парохиско училиште . До 1917 година студирал во вистинското училиште во Липецк (не дипломирал, бидејќи по револуцијата студирал во вечерното училиште од 2 степен), потоа работел во железнички работилници. [5]

Во Црвената армија од март 1920 до 1923 година , учесник во Граѓанската војна , војник на Црвената армија; член на РКП (б) од 1924 година. Повторно регрутиран во Црвената армија во 1924 година.

Дипломирал артилериски курсеви за напредна обука за команден персонал (1929 и 1934 година) и академски курсеви за напредна обука за команден персонал (1941 година). Служеше како командант на артилериска батерија, командант на баталјон, началник на штаб на артилериски полк.

Од крајот на 1937 година до март 1939 година тој волонтира во Шпанската граѓанска војна на страната на републиканската влада.

Од септември 1939 до 1940 година командувал со 13-от артилериски полк на 1-та дивизија со моторизирана пушка , потоа бил началник на артилерија на 160-та пушка дивизија .

Во 1939 - 1940 година учествувал во советско-финската војна .

Големата патриотска војна

Пред почетокот на војната на 30 април 1941 година, тој беше назначен за командант на 4-та противтенковска артилериска бригада што се формира во Украина. По неговото распуштање во септември 1941 година, тој служел како заменик началник и началник на артилерија на армијата на јужниот и севернокавкаскиот фронт (1941-1943); заменик-командант на артилерија на севернокавкаскиот фронт и командант на артилериски корпус (1943); командант на артилеријата на југозападниот и третиот украински фронт (1943-1945).

Во 1945 година му беше доделена титулата Херој на Советскиот Сојуз .

Повоен период

Од 1945 до 1946 година - командант на артилерија на Јужната група на сили , од 1946 до 1948 година - началник на артилерискиот штаб на вооружените сили на СССР, од 15 ноември 1948 година до 26 март 1950 година - началник на Главната артилериска управа на Советска армија - прв заменик артилериски командант на вооружените сили на СССР.

Од 26 март 1950 година до 17 јануари 1952 година - командант на артилеријата на вооружените сили на СССР. Од јануари 1952 година до април 1953 година - заменик-министер за војна на СССР за вооружување. Од 23 април 1953 година до 21 март 1955 година - повторно командант на артилеријата на вооружените сили на СССР.

Од 21 март 1955 година до 17 декември 1959 година - заменик министер за одбрана на СССР за специјално оружје и млазна технологија, од 17 декември 1959 година - врховен командант на стратешките ракетни сили . Неделин даде голем придонес во создавањето стратешки ракетни сили, развојот, тестирањето и усвојувањето на нуклеарно ракетно оружје и во почетната фаза на советската космонаутика .

Од 1952 година - кандидат за член на Централниот комитет на КПСС . Заменик на Врховниот совет на СССР од IV и V свикување (1954-1960). [6]

Пропаст

Тој загина на 24 октомври 1960 година на 41-та лансирна рампа на Бајконур во експлозија на ракета Р-16 за време на тестирањето.

Државната комисија отиде на мерното место ИП-1Б на депонијата, каде за неа беше изградена веранда. Меѓутоа, кога беше најавено ново одложување, маршалот Неделин тргна на стартот, сакајќи лично да открие што се случува таму. Во близина на ракетата кај ѕидот на преградата му беше поставена столица, а членовите на Државната комисија беа ставени малку подалеку на софата.

Неделин, гледајќи многу луѓе кај ракетата, нареди да се отстрани вишокот. Од локацијата оставија пресметките на боевата глава и набљудувачите од различни оддели - вкупно околу сто луѓе, кои беа испратени со автобуси и камиони во областа за евакуација [7] .

Вкупно 74 лица загинаа во експлозијата, а уште четворица загинаа како последица на тешки изгореници и труење со хептил испарувања. [8] Температурата на согорувањето била толку висока што, според сведочењето на поранешниот шеф на космодромот, Александар Курушин , од маршалот Неделин останала само темна трага на асфалтот во близина на ракетата. Пронајдени се стопената златна ѕвезда на херојот на Советскиот Сојуз, една од неговите еполети и рачен часовник.

Инцидентот беше класифициран - официјално беше објавено дека само самиот Неделин загинал во авионска несреќа. Посмртните останки на маршалот Неделин беа погребани во некрополата во близина на ѕидот на Кремљ на Црвениот плоштад во Москва.

Со указ на претседателот на Русија од 20 декември 1999 година, тој беше награден со Орден за храброст заедно со персоналот на борбената екипа за подготовка на ракетата Р-16 [9] .

Воени чинови

Награди

странски ордени и медали

Меморија

Споменик на маршалот Неделин во градот Бајконур

Во кинематографијата

Документарен филм

• Л. Млечин . Советски простор: Четири кралеви (2012).
  • Документарниот филм „Тајните на векот. Бајконур. Запален жив“ [24] .

Фиктивно кино

Примечания

1. 1 2 3 4 Mitrofan Ivanovich Nedelin // TracesOfWar
  2. 1 2 3 4 Неделин Митрофан Иванович // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохорова — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия , 1969.
  3. Ляпин Д. А. Дворянство Елецкого уезда в конце XVI—XVII вв. — Елец: Елецкий гос. ун-т , 2009. — С. 325—328. — ISBN 978-5-94809-331-4
  4. Никольский М. , Рыженков Г. Главный маршал артиллерии М. И. Неделин (К 70-летию со дня рождения). // Военно-исторический журнал . — 1972. — № 11. — С.78-81.
  5. Толубко В. Ф. Главный маршал артиллерии М. И. Неделин (К 80-летию со дня рождения). // Военно-исторический журнал . — 1982. — № 10. — С.89-92.
  6. Большая советская энциклопедия , 3 изд.
  7. «Неделинский» кошмар . warspot.ru . Дата обращения: 4 марта 2021.
  8. Ивкин В. И. Трагедия на Байконуре. // Военно-исторический журнал . — 1995. — № 5. — С.46-50.
  9. Информационный вестник пресс-службы космодрома Байконур, 24 октября 2005 года
  10. Неделин Митрофан Иванович. Наградной лист . Память народа .
  11. Памятник Митрофану Неделину открыли в Балашихе. // Красная звезда . — 2020, 26 октября. — С.5.
  12. В Московской области будет установлен памятник первому Главнокомандующему РВСН
  13. Знак отличия МО РФ «Главный маршал артиллерии Неделин» . Нагрудные знаки МО РФ .
  14. Медаль «Главный маршал артиллерии Неделин» . Медали Министерства обороны .
  15. Курочкин А. М., Шардин В. Е. Район, закрытый для плавания. — М.: Военная книга, 2008. — (Корабли советского флота) — 72 с. — ISBN 978-5-902863-17-5
  16. Документальный фильм «Район, закрытый для плавания»
  17. ГБ ПОУ "БЭРТТ" (ОКПО:06649629) . www.list-org.com. Дата обращения: 28 июля 2019.
  18. Памятная доска на здании школы № 5 в Борисоглебске
  19. Российское военно-историческое общество подвело итоги года кино с помощью граффити // «Фокс Тайм Медиа Холдинг», 28 октября 2016 г.
  20. У Кремлёвской стены состоялось торжественное возложение венков к урнам с прахом главных маршалов артиллерии Николая Воронова и Митрофана Неделина // Минобороны России, 18.11.2016.
  21. Ракетная школа России .
  22. В Балашихе открыли памятник главному маршалу артиллерии М. Неделину . «Российская газета» (24 октября 2020). Дата обращения: 25 октября 2020.
  23. В Серпухове открыли сквер имени Главного маршала артиллерии Митрофана Неделина . Военная академия Ракетных войск стратегического назначения имени Петра Великого (15 июня 2020).
  24. Тайны века. Байконур. Сгоревшие заживо .