Германска окупација на Полска (1939-1945)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Германска окупација на Полска (1939-1945) - окупација на територијата на Полска од страна на Третиот Рајх за време на Втората светска војна . Окупацијата започна со инвазијата на територијата на Полска од страна на германските трупи на 1 септември 1939 година, а заврши во 1945 година, кога Црвената армија , по долги борби, ги протера германските освојувачи од Полска.

Нацистичка Германија водеше политика на геноцид , уништувајќи го цивилното население. За време на окупацијата, умреле и умреле околу 6 милиони полски граѓани (околу 21,4% од вкупното население), од кои повеќето биле Евреи [1] .

Освојување на територијата на Полска

Германија донесе одлука за напад на територијата на Полска во април 1939 година. Во однос на освојувањата, Полска беше планирана за есента 1939 година, по неа. проследено со Британија и Франција, а до есента 1941 година - од СССР [2] .

На 31 август, 1939 година, Хитлер потпиша тајна директива број 1 "на однесувањето на војна", во која се вели: "На Запад, важно е дека одговорноста за појава на непријателствата паѓа целосно на Франција и Англија ..." [ 3]

Јавни егзекуции во близина на железничката станица Плашов-Прокозим на 26 јуни 1942 година

На пладне на 31 август, СС Штурмбанфирерот Алфред Наујокс добил условна наредба да нападне радио станица во пограничниот град Глајвиц под маската на полски војници. Беше емитуван апел на полски, а на лице место беа оставени телата на убиените затвореници во полски униформи. Истата вечер германските новински служби објавија дека полската армија извршила неиспровоциран напад врз Третиот рајх [4] .

Утрото на 1 септември 1939 година, говорејќи во Рајхстагот, Хитлер изјавил: „Вечерва Полска првпат пукаше на нашата територија користејќи ја редовната војска. Ќе одговориме со оган најдоцна до 5.45 “

1 септември 1939 година во 4 часот и 45 минути. Според планот на Вајс , без објавување војна, германските трупи започнаа офанзива на линијата на фронтот што се протега на околу 1600 километри - долж целата германско-полска граница, како и од територијата на Моравија и Словачка . Неколку минути подоцна, воениот брод за обука Шлезвиг-Холштајн отвори оган врз полската поморска база Вестерплате во слободниот град Данциг .

Војниците на Вермахт во Полска

На првиот ден од офанзивата, германската авијација го уништи најголемиот дел од полската авијација на аеродромите, создавајќи услови за брзо напредување на копнените сили. После тоа, германските авиони би можеле да се користат за постигнување други наменети цели. Тоа го оневозможи уредното завршување на мобилизацијата на полските вооружени сили и големите оперативни движења со железница, а исто така сериозно ја наруши командата и контролата на непријателот [5] .

На третиот ден полските воздухопловни сили престанаа да постојат. Според други извори, полската команда ја спасила авијацијата од првиот удар на Луфтвафе , префрлајќи ја на теренските аеродроми на 31 август. И иако германската авијација освои целосна надмоќ во воздухот, полските пилоти соборија повеќе од 130 непријателски авиони за време на војната [6] .

На 3 септември 1939 година, Велика Британија и Франција и објавија војна на Германија, меѓутоа, до 17 септември, непријателствата на западниот фронт беа ограничени на локални битки (иако на 7 септември, единиците на 3-та и 4-та француска армија ја преминаа германската граница во Сар и окупирал неколку села, не наидувајќи на отпор од германската војска).

На 6 септември, полската висока команда им нареди на војските на Поморие, Познањ, Лоѓ и Прусија да се повлечат на позициите на Висла. Истиот ден, претседателот Игнаси Мосцицки и полската влада го напуштиле главниот град на земјата, а Генералштабот се преселил во Брест [7] .

На 8 септември, германските тенкови се приближија до Варшава. Истиот ден, маршалот Риџ-Смигли им наредил на сите полски трупи да се повлечат колку што е можно на исток за да воспостават одбрана во близина на границата со Романија. Маршалот се надеваше на забавување на германската офанзива и на снабдување со оружје од западните сојузници преку Романија. На 10 септември, тој самиот го пресели своето седиште во Владимир-Волински. Полските војски „Познањ“ и „Поморие“ под команда на генералот Кутржеба започнаа контраофанзива од линијата на реката Бзура , но на 12 септември беа поразени и опколени. По наредбата на Генералштабот од 10 септември за оваа контраофанзива, тој ја загуби командата со трупите.

На 9-11 септември полското раководство преговараше со Франција за давање азил на владата. Во исто време, Хитлер беше во близина на Варшава од 12 септември.

На 12 септември, германските трупи стигнаа до Лвов. На 14 септември започнаа борбите во тврдината Брест (Германците ја зазедоа тврдината на 17 септември).

На 16 септември полските сили беа опколени во областа Лублин, а владата почна да ја прашува Романија за можноста за бегство во Франција.

Ноќта на 17 септември, остатоците од војската на Познан се обиделе да ги пробијат германските позиции, но само неколку успеале да стигнат до Варшава и Модлин. Во исто време, претседателот, владата и врховниот командант на вооружените сили ја напуштија територијата на Полска. Земјата практично го изгубила својот суверенитет, што го поттикнало советското раководство да преземе акција, наредувајќи им на трупите да се преселат на линијата Керзон , по која била повлечена границата по Првата светска војна , нарушена од Полска како резултат на војната со Советска Русија во 1920 година. . Маршалот Риџ-Смигли им нареди на полските трупи лоцирани на границата со СССР (17 пешадиски баталјони и 6 коњанички ескадрили) да се повлечат на границата со Романија, без да се вклучат во битки со Црвената армија, освен во случаи на напад од нејзина страна. .

Во услови на продлабочување на хаосот, главниот товар на отпорот на германските трупи падна на Централниот фронт на Тадеуш Пискор. На 17 - 26 септември се случија две битки кај Томашов-Лубелски - најголемата во септемвриската кампања по битката кај Бзура. Армиите „Краков“ и „Лублин“ под генерална команда на Тадеуш Пискор и главните сили на Северниот фронт, блокирајќи го патот кон Лвов, требаше да ги поразат силите на 7-от германски корпус во областа Рава-Рускаја . Во текот на жестоките битки, не беше можно да се пробие германската одбрана, полските трупи претрпеа големи загуби. На 20 септември 1939 година, генералот Тадеуш Пискор објавил предавање на Централниот фронт.

Џебовите на отпорот на Полјаците беа потиснати еден по друг. Варшава падна на 27 септември, а Модлин следниот ден. На 1 октомври балтичката поморска база Хел се предаде. На 6 октомври, последниот центар на организиран полски отпор во Кок се предаде.

Во периодот од 1 септември до 26 октомври 1939 година, додека територијата на Полска била под контрола на германската воена команда, војниците на Вермахт извршиле 311 масовни егзекуции на полски војници и цивили. Подоцна, на 27 октомври, власта на окупираната територија била префрлена на цивилната германска администрација [8] .

Занимање

Германска карта на „Генералната влада“, 1943 година
Германска наредба од 30 септември 1939 година за смртна казна за одбивање да учествува во жетвата

По поделбата на Полска меѓу Германија и Советскиот Сојуз, поголемиот дел од полската територија беше отстапена на Третиот рајх. Во овој дел живееле поголем дел од етничките Полјаци. Советскиот Сојуз ја отстапи територијата на Западна Украина и Западна Белорусија надвор од линијата Керзон воспоставена по Првата светска војна, која Полска ја премина во 1920 година , заземајќи територии каде мнозинството од населението беа Белоруси на север и Украинци на југ [9] .

Припојување на полска територија кон Германија

На 8 октомври 1939 година, во согласност со декретот на Адолф Хитлер, поголемиот дел од Западна Полска, со површина од околу 94 илјади km², беше припоен кон Германија.

На 26 октомври 1939 година, припоените полски земји беа инкорпорирани во две нови царски области:

 • Рајхсгау „Западна Прусија“, кој беше трансформиран во Рајхсгау „ Данциг - Западна Прусија “ на 2 ноември 1939 година во текот на административната реформа;
 • Рајхсгау Позен , кој беше трансформиран во Рајхсгау Вартеланд на 29 јануари 1940 година во текот на административната реформа.

Оваа територија била населена со околу 10 милиони луѓе, од кои повеќето биле Полјаци. Германската влада населила на овие територии околу 600 илјади Германци од Источна Европа и 400 илјади од Третиот Рајх [10] . Според Дајкер, бројот на Германци кои пристигнале во Полска до 1942 година достигнал два милиони [11] . До крајот на 1944 година, околу 450 илјади граѓани на предвоена Полска биле повикани во германската армија [12] , [13] , ситуации кога некој бега од мобилизација се случувале исклучително ретко. Генерално, може да се смета дека околу половина милион граѓани на предвоена Полска поминале низ германската армија за време на војната. [12] .

Создавање на окупациска администрација

На 12 октомври 1939 година, Ханс Франк беше назначен за шеф на Одделот за прашања на населението на полските окупирани територии.

На 27 октомври 1939 година, окупираните територии на Полска беа префрлени на управување на граѓанската окупациска администрација. 12 декември 1939 година [ Цитирањето потребни 543 дена ] беше создадена од страна на Генералната влада ( it. Generalgouvernement) со главен град во Краков , генерален гувернер беше Ханс Франк .

На територијата на „општата влада“ и полските земји припоени кон Германија, населението беше класифицирано во категории со различни права во согласност со националноста и потеклото и започна имплементацијата на „ расна политика “. Граѓаните од германска националност („Рајхсдојче“ и „ Фолксдојче “) имаа привилегирана положба, Полјаците беа лишени од нивните граѓански права, а одредени категории на население (Евреи, Цигани, ментално болни ...) беа предмет на физичко уништување. . Во април 1940 година, Френк објавил дека Краков треба да стане најчистиот град под негово владеење [14] .

Во октомври 1939 година започна создавањето на полската полиција на Генералната влада .

На 9 ноември 1939 година беше создадена „Генералната управа за железници - Восток“ ( Generaldirektion der Ostbahn ), на која и беа доверени функциите за управување со железницата.

Во 1940 година, на територијата на „генерал-гувернерот“ беа поставени концентрациони логори, кои почнаа да примаат воени заробеници на сојузничките војски - Французите, Норвежаните, Белгијците, Холанѓаните, а подоцна и Грците, Југословените [15] .

На 20 април 1940 година, организацијата Die Volksdeutsche Gemeinschaft , обединувајќи ги етничките Германци, започна да работи на територијата на Генералната влада .

На 1 декември 1940 година беше основана службата за паравоена зграда Баудиенст .

По нападот на нацистичка Германија врз СССР на 22 јуни 1941 година, границите на Генералниот гувернер повторно се сменија: го вклучија „ Округот Галиција “ (создаден на 1 август 1941 година) и „ Округот Бјалисток “.

Окупациски режим

Германците постојано водеа политика насочена кон неединство и внатрешно разграничување на населението што живее на окупираната територија на Полска, поттикнувајќи етнички конфликти.

Директивните расни политики на Канцеларијата од 28 ноември 1940 година „Некои размислувања за третманот на лица кои не се од германска националност на Исток“ содржеше рецепт: „Кога работиме со лица кои не се од германска националност на Исток, мора да водиме политика која лежи во Фактот дека што повеќе одделни поединци можат националностите, односно, заедно со Полјаците и Евреите, да ги издвојат Украинците, Белорусите, Гуралите, Лемкосите и Кашубите. А ако некаде на друго место можете да најдете остатоци од националности, тогаш ќе ги издвоиме ... луѓе од такви националности, особено мали, ќе ги користиме како полицајци и бургомаши... невозможно е да се дозволи обединување на националностите[16] .

Од септември 1939 година до април 1940 година , методично беа егзекутирани околу 50 илјади учители, свештеници, претставници на слободните професии и локалното благородништво , јавни и политички личности, како и пензионирани воени лица и членови на патриотски организации. Уште 50 илјади беа депортирани во концентрациони логори, каде што преживеа само мал дел од нив. Егзекуциите беа извршени во различни региони на Полска. [17] .

Во мај-јули 1940 година, на територијата на Генералната влада се одржа вонредна акција за смирување ( германски: Außerordentliche Befriedungsaktion ), која имаше слични цели.

Жителите на Полска масовно беа принудени на принудна работа во Германија .

Резултатите од окупацијата

Севкупно, во Втората светска војна, Полска изгуби 21,3% од населението (6.028 илјади луѓе загинаа и убиени, од кои 644 илјади загинаа за време на непријателствата, а 5.384 илјади - за време на окупацијата), за принудна работа во Германија беше извезена 2 841,5 илјади полски граѓани [18] .

Меѓу загинатите имаше висококвалификувани специјалисти, чија смрт беше тежок удар за развојот на Полска: 17 илјади учители, околу 6 илјади лекари, инженери, научници, претставници на креативната интелигенција [19] .

За време на окупацијата, 700 илјади германски колонисти пристигнале од Германија на територијата на „генерал-гувернерството“, а 206 илјади трговски, индустриски и производствени претпријатија биле префрлени во нивна сопственост; најдоброто земјиште, куќи и имот на полските граѓани [20] . Особено,

 • германскиот концерн „Херман Геринг“ беше префрлен во сопственост на рудници за јаглен во Горна Шлезија, металуршки и други постројки [21] ;
 • германскиот концерн IG „Farbenindustri“ беа пренесени во сопственост на компанијата за производство на бои „Boruta“, „Volia“ и „Vinnitsa“ [21] ;
 • германската банка „ Дрезднер банка “ беше префрлена на Комерцијалната банка во Краков , Источниот брег во Познан и филијалите на Австриската земјена банка лоцирана во Полска [21] .

На територијата на „генерал-гувернерството“ биле укинати трудовото законодавство и социјалните гаранции, а бил воспоставен 12-часовен работен ден [22] .

Вкупните штети од непријателствата и германската окупација на територијата на Полска за време на воените години изнесуваат 38% од националното богатство, 20% од индустриските претпријатија, 60% од здравствените установи, повеќе од 63% од училишните згради и научните институции, над 353 илјади (22%) селски фарми беа уништени, 30% од личниот имот на населението во Полска. Третина од населението останало без покрив над главата [19] , 50% од земјоделското земјиште не било обработувано, а финансиите, транспортот и трговијата биле нарушени [23] .

Следни настани

На 10 ноември 1945 година, во Полска беше формирана Главната комисија за истражување на злосторствата на Хитлер во Полска - специјално тело за откривање и истрага на злосторствата извршени од нацистите на територијата на Полска врз основа на законодавството за кривична постапка. Нејзините задачи вклучуваа: собирање и проучување материјали поврзани со овој вид криминал; координација на работата на сродните институции и соработка со Институтот за национална историја; објавување на материјали и резултати од истражување во Полска и во странство. Претседател на комисијата беше министерот за правда, директор беше професорот Ч. Пилиховски [24] .

Врховниот народен трибунал (во сила од 21 јуни 1946 година до 5 август 1948 година), специјалните кривични судови и општите судови беа одговорни за судски преглед на случаите на нацистичките криминалци во Полска. В Верховном Народном трибунале были рассмотрены 7 дел о нацистских военных преступниках [25] , специальные уголовные суды рассматривали дела о 1803 нацистских преступниках, выдачи которых добилось правительство Польской Народной Республики (при этом, СССР полностью выполнил просьбы правительства Польши о выдаче нацистских преступников, но из американской зоны оккупации Германии выдача была прекращена в ноябре 1947 года, а из британской зоны оккупации Германии — в мае 1948 года [26] ).

См. также

Примечания

 1. Tadeusz Piotrowski. Poland's Holocaust: Ethnic Strife, Collaboration with Occupying Forces and Genocide… (англ.) . — McFarland & Company , 1997. — P. 295. — ISBN 0-7864-0371-3 .
 2. Ученые и политики продолжают разговор, начатый Владимиром Путиным . Российская газета (23 декабря 2019). Дата обращения: 25 декабря 2019.
 3. Нюрнбергский процесс. — Т. 1. — С. 349—350. [ источник не указан 3071 день ]
 4. Nazi Conspiracy and Aggression. — 1948. — С. 390—392.
 5. Курт фон Типпельскирх. История Второй мировой войны. — 1998. — P. 38.
 6. Р. Э. Дюпюи, Т. Н. Дюпюи. Всемирная история войн. — P. 93. [ источник не указан 3071 день ]
 7. Мельтюхов М. И. Советско-польские войны. Военно-политическое противостояние 1918—1939 гг. — М.: Вече, 2001. — С. 232.
 8. Герд Юбершер. Военная элита Третьего рейха. — Варшава: Беллона, 2004. — С. 41. — ISBN 83-11-09880-8
 9. Jan Tomasz Gross. Revolution from Abroad. — 2005. — С. 4—5. — ISBN 0-691-09603-1 .
 10. Piotr Eberhardt. Political Migrations in Poland, 1939–1948. — 2006. — P. 24.
 11. William J. Duiker. World History. — 1997. — P. 794.
 12. 1 2 https://stomaster.livejournal.com/1768134.html .
 13. Ryszard Kaczmarek "Polacy w Wehrmachcie"Wydawnictwo Literackie 2010 ISBN 978-83-08-04488-9 .
 14. History of the Krakow Ghetto with photographs (англ.) (недоступная ссылка) . www.krakow-poland.com. Дата обращения: 3 июня 2012. Архивировано 24 сентября 2012 года.
 15. Н. С. Алексеев. Злодеяния и возмездие: преступления против человечества. — М.: Юридическая литература, 1986. — С. 189.
 16. СС в действии. Документы о преступлениях СС. пер. с нем. — М., СВЕТОТОН, 2000. — С. 530.
 17. Maria Wardzyńska. Był rok 1939. Operacja niemieckiej policji bezpieczeństwa w Polsce. Intelligenzaktion (польск.) . — Institute of National Remembrance , IPN (Portal edukacyjny Instytutu Pamięci Narodowej)., 2009. — С. 1/356. — ISBN 978-83-7629-063-8 . . — «Oblicza się, że akcja „Inteligencja” pochłonęła ponad 100 tys. ofiar. Translation: It is estimated that Intelligenzaktion took the lives of 100,000 Poles.[PDF pp. 8–10]».
 18. Ч. Пилиховский. Давности не подлежит. — Варшава: Интерпресс, 1980. — С. 7.
 19. 1 2 Всемирная история / редколл., отв. ред. А. О. Чубарьян. том 11. — М.: Мысль , 1977. — С. 59.
 20. История Второй Мировой войны 1939—1945 (в 12 томах) / редколл., гл. ред. А. А. Гречко. Т. 10. — М.: Воениздат , 1979. — С. 56.
 21. 1 2 3 История Второй Мировой войны 1939—1945 (в 12 томах) / редколл., гл. ред. А. А. Гречко. Т. 3. — М.: Воениздат, 1974. — С. 277.
 22. Всемирная история / редколл., отв. ред. В. П. Курасов. Т. 10. — М.: Мысль, 1965. — С. 59.
 23. Всемирная история / редколл., отв. ред. В. П. Курасов. Т. 10. — М.: Мысль, 1965. — С. 388.
 24. Н. С. Алексеев. Злодеяния и возмездие: преступления против человечества. — М.: Юридическая литература, 1986. — С. 341.
 25. Н. С. Алексеев. Злодеяния и возмездие: преступления против человечества. — М.: Юридическая литература, 1986. — С. 342.
 26. Ф. Рафаловский. Преследование гитлеровских преступников в Польше в свете норм международного права, а также норм внутреннего права Польши // В сб.: Нюрнберг — всё ещё открытый раздел истории. — Варшава, 1979. — С. 257-258.

Литература и источники

 • Я. Гумковский, К. Лещинский. Польша во время гитлеровской оккупации. — Варшава: Полония, 1961.
 • А. Ф. Носкова. Разорение экономики Польши гитлеровской Германией (1939—1944). — М.: Наука , 1971.