Регулаторна контрола

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување

Нормативна контрола , исто така, датотеки со авторитети [1] во библиотекарството [mk] - организација на библиотечни каталози и библиографски информации [2] [3] со доделување на одредено име за секоја тема. Овие уникатни наслови постојано се користат низ каталогот [4] и работат заедно со други организациски податоци, како што се вкрстени референци [4] [5] . Секој наслов има краток опис на границите на применливост и употреба, оваа организација им помага на вработените во библиотеката да го одржуваат каталогот во тек и ја поедноставува работата на истражувачите [6] .

Каталогерите му доделуваат на секој ентитет (автор, книга, серија, издавач) единствен текстуален идентификатор, кој постојано се користи за уникатно опишување на сите референци за овој ентитет, дури и ако станува збор за варијанта на записот, псевдоним или криптоним [7] На Единствениот наслов ви овозможува да ги добиете сите релевантни информации, вклучително и информации за поврзани субјекти [7] . Регулаторната контрола може да се наоѓа во база на податоци и да содржи врски со други ентитети и други бази на податоци [8] . Затоа, регулаторната контрола е еден вид библиографска контрола и регулаторен речник [en] .

Иако теоретски секоја информација може да подлежи на регулаторна контрола (конвенционални наслови, лични имиња, корпоративни наслови) [3] , во библиотеките, каталозите обично се центрирани околу имињата на авторите и насловите на книгите. Класификацијата на Библиотеката на Конгресот има слична функција, иако обично се гледа одделно. Со текот на времето, евиденцијата за регулаторна контрола треба да се промени и ажурира; иако нејзината цел не е да создаде идеален нераскинлив систем за складирање податоци, помага да се организираат и да се бараат информации [6] .

Придобивки од регулаторна контрола

 • Пребарувањето е поедноставено . Литературата на оваа тема може да се најде побрзо [7] . Добро осмислен дигитален каталог (база на податоци) може да обработи барање со враќање на добро воспоставен термин или фраза, што ја подобрува точноста на пребарувањето и заштедува време [9] .
 • Пребарувањето станува попредвидливо [10] . Логичките оператори AND, OR, NOT и други можат да се користат во прашањата [8] . Релевантноста на пребарувањето се зголемува [9] .
 • Систематичноста на записите се зголемува [11] [12] [13] .
 • Информациите имаат организација и структура [7] .
 • Ефикасноста на каталогизацијата е зголемена . При дистрибуција на нови аквизиции, резултатите од регулаторната контрола може да се користат за да се избегне повторно внесување во базата на податоци / каталог [7] [8] .
 • Зголемување на библиотечните ресурси [7] .
 • Поедноставена поддршка за директориуми . Каталогерите го користат за да пронајдат и поправат грешки, а автоматизираниот софтвер може да го исчисти директориумот без човечка интервенција [14] . Регулаторната контрола им помага на креаторите и корисниците на метаподатоци [9] .
 • Помалку грешки . Регулаторната контрола овозможува откривање и поправање грешки (печатни грешки и погрешно снимање на имиња и наслови), вклучително и автоматски [6] .

Примери за

Различни имиња што опишуваат ист објект

Библиотека Наслов
Датотека за виртуелна меѓународна власт ID на ВИАФ: 107032638
Англиска Википедија Дијана, принцеза од Велс
WorldCat Принцезата Дијана од Велс 1961-1997 година
Германска национална библиотека Дијана <Велс, Принсесин> [15]
Gemeinsame Normdatei GND ID: 118525123
Конгресна библиотека Дијана, принцеза од Велс, 1961-1997 година
Националната библиотека на Шпанија Виндзор, Дијана, принцеза од Велс
Листа на имиња на уметници на Гети Унион Дијана, принцеза од Велс англиски благородник и покровител, 1961-1997 година
Националната библиотека на Холандија Дијана, Принс Ван Велс, 1961-1997 [16]

Понекогаш истото лице или објект има неколку варијанти на име или наслов во каталогот [7] [10] , што може да предизвика проблеми поради недостасување информации. Регулаторната контрола ви овозможува да групирате заедно логички поврзани материјали. Каталозите избираат универзален индекс кој ги содржи сите можни опции, опции за правопис и чести погрешни опции, разни датуми, итн. На пример, во написот Дијана, принцезата од Велс е напишана за неа како „Дијана“ и како „контрола тоа би се нарече недвосмислено На Онлајн каталог може да изгледа вака [3] :

 1. Дијана. (1)
 2. Дијана, принцеза од Велс. (1)
 3. Дијана, принцеза од Велс, 1961-1997 (13)
 4. Дијана, принцеза од Велс 1961-1997 година (1)
 5. Дијана, принцеза од Велс, 1961-1997 (2)
 6. ДИЈАНА, КНИЦА НА ВЕЛС, 1961-1997 година. (1)
 7. Дијана, принцеза од Велс, - иконографија. (2)

Сите овие опции го опишуваат истото лице. Под регулаторна контрола, избрана е единствена „пристапна точка“: Дијана, принцеза од Велс, 1961-1997 [16] .

Бидејќи секоја библиотека првично разви влезни места самостојно, постојат стандардизирани каталози како ВИАФ за едноставност. На пример, личната карта за принцезата Дијана во Германската национална библиотека е 118525123 , а во Конгресната библиотека е Дијана, принцеза од Велс, 1961-1997 година . VIAF предлага заеднички идентификатор VIAF ID: 107032638 , кој ги обединува сите овие опции [16] .

Едно име што опишува различни предмети

Понекогаш два различни автори се објавуваат под исто име, на пример, ако се полно имењаци или користат колективен псевдоним [7] . За да се реши двосмисленоста, дополнителни информации може да се додадат на пристапната точка: датуми на раѓање и смрт, години на активност, карактеристичен епитет.

Евиденција за регулаторна контрола

Заеднички начин за воведување регулаторна контрола во библиотечен каталог е да се создаде посебна контролна листа на ставки на кои и од кои е вкрстен референцата. Оваа листа често се нарекува „датотека на авторитет“ ( англиски. Датотека на авторитет). Ги содржи сите опции за наслови, вклучувајќи ги и претпочитаните, и (понекогаш) - информации добиени во процесот на истражување на овие опции [14] .

Единствената функција на нормативните датотеки не е да даваат информации, туку да ги организираат [14] . Тие само ви дозволуваат да разберете дека одредено име или име е уникатно. Типичната содржина на регулаторна датотека во земјите што зборуваат англиски е прикажана подолу [ каде? ] .

 • Заглавието го содржи претпочитаното (овластено) име. Важно е насловот да е единствен, во случај на конфликт, се избира само еден.

Бидејќи заглавјата се пристапни точки, важно е да бидете сигурни дека тие се индивидуални и не се во спротивност со постојните. На пример, англискиот писател Вилијам Колинс (1824-1889), чии дела вклучуваат „ Месечевиот камен “ и „ inената во бело “, е попознат како Вилки Колинс. Каталогерите мора да одлучат под кое име читателите најчесто ќе го бараат и дали ќе создадат друг запис со различно име и врска до избраниот.

- Моја К. Мејсон [17] [18]

Забелешки (уреди)

 1. Авторитетни датотеки на Руската национална библиотека
 2. Блок, Рик Ј. Контрола на авторитетот: Што е тоа и зошто е важно. (Англиски) (ppt). studylib.net (1999). Датум на лекување: 30 март 2006 година.
 3. 1 2 3 Зошто на каталогот на библиотека му е потребна контрола на авторитетот и што е (недостапна врска) . СПРОВЕДУВАЕ НА КОНТРОЛА НА ОВЛАСТУВАЕ . Соединетите држави: Одделение за библиотеки во Вермонт (2003). Преземено на 19 јули 2013 година. Архивирано на 15 јули 2013 година.
 4. 1 2 Контрола на авторитетот во библиотеката NMSU неодредена . Соединетите држави: Државен универзитет во Ново Мексико (2007). Преземено на 25 ноември 2012 година. Архивирано на 4 јуни 2010 година.
 5. контролен орган во картата на животната средина (недостапни линк). СПРОВЕДУВАЕ НА КОНТРОЛА НА ОВЛАСТУВАЕ . Соединетите држави: Одделение за библиотеки во Вермонт (2003). Преземено на 19 јули 2013 година. Архивирано на 1 ноември 2013 година.
 6. 1 2 3 Кетлин Л. Велс од библиотеките на Универзитетот во Јужен Мисисипи . Имате власти? Зошто контролата на власта е добра за вашата библиотека , библиотеки во Тенеси (25 ноември 2012 година). Архивирано на 13 јануари 2013 година. Датум на лекување 10 јануари 2014 година.
 7. 1 2 3 4 5 6 7 8 Политика за контрола на органите за каталогизација , Национална библиотека на Австралија (25 ноември 2012 година). „Примарната цел на контролата на авторитетот е да му помогне на корисникот на каталогот да ги лоцира предметите од интерес.
 8. 1 2 3 Контрола на органите при LTI , LTI (25 ноември 2012 година).
 9. 1 2 3 кратки упатства за донесување одлуки за контрола на власта , библиотеки на NCSU (25 ноември 2012 година). Архивирано на 13 јануари 2013 година.
 10. 1 2 Контрола на авторитетот во Еднорог WorkFlows Август 2001 година , Универзитетот Рутгерс (25 ноември 2012 година). Зошто контрола на власта?
 11. Bur Бургер, 1985 година .
 12. Клак, 2003 година .
 13. Максвел 2002 година .
 14. 1 2 3 Калхоун, Карен . Птичја перспектива за контрола на авторитетот во каталогизирање (јуни 1998 година). Датум на лекување 25 ноември 2012 година.
 15. GND ID: 118525123
 16. 1 2 3 Виртуелна меѓународна власт Датотеки со записи за принцезата Дијана, преземени на 12 март 2013 година
 17. ^ Мејсон, Моја К Цел на работата и датотеките на авторитетот (25 ноември 2012 година).
 18. Винар, 1972 година .

Литература