НУКАТ

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Полски Narodowy Uniwersalny Centralny Katalog (NUKAT)
Лого слика
Biblioteka UW Warszawa.jpg
URL centrum.nukat.edu.pl
Комерцијална Бр
Тип на страница Пребарувач , електронски каталог
Јазици) Полски
Сопственик Библиотека на Универзитетот во Варшава
автор Библиотека на Универзитетот во Варшава
Почеток на работа 21 октомври 2002 година
Сегашен статус Работи и се развива
Пласман на Алекса 219 846[1]

Национален универзален централен каталог , НУКАТ ( полски Narodowy Uniwersalny Centralny Katalog ) е главниот национален консолидиран онлајн каталог на научни и академски библиотеки во Полска , дел од виртуелниот глобален регулаторен систем за контрола VIAF , основан во 2002 година [⇨] .

Содржи описи на разни видови публикации: книги, списанија, аудио снимки, музика, филмови, картографски, иконографски и јавни документи.

НУКАТ се управува преку НУКАТ центарот на Варшавската универзитетска библиотека , каде што се наоѓа серверот за каталог. НУКАТ е изграден врз принципот на заедничко каталогизирање - прво, секоја од библиотеките вклучени во НУКАТ создава библиографски запис и придружни записи за авторитети во централниот каталог, и дури потоа ги вклучува готовите метаподатоци во својот електронски каталог [2] .

Од јули 2021 година, тој ги комбинира податоците од 192 полски библиотеки [3] .

Историја

Позадина

1991 - Библиотеката на Универзитетот во Варшава (BWU) започна со создавање каталог со карти со референтни термини [pl] ( полски: Kartoteka haseł wzorcowych , KHW) [4] .

1993 - KHW станува достапен преку Интернет и го менува името во Централна картичка Индекс на референтни услови ( полски: Centralną Kartotekę Haseł Wzorcowych , CKHW) - други библиотеки се поврзани со неговото создавање [4] .

1996.- Центарот за формати и референтни термини ( полски: Centrum Formatów i Kartotek Haseł Wzorcowych ), кој ја надгледува работата на CKHW [5] [4], е создаден во BWU.

1998. - Група претставници на Националната библиотека на Полска и библиотеки што ги користат библиотечните системи Хоризонт и ВТЛС [en] го разви концептот на централен каталог користејќи CKHW [5] [4] .

2001 година - Центарот за формати и референтни услови на банки од втор ред го смени името во Центар НУКАТ [4] .

НУКАТ

2002 година - Повеќе од 700,000 записи за KHW станаа подмножество на базата на податоци NUKAT. Во проектот учествуваат 27 библиотеки. На 5 јули, првите описи на публикации се внесуваат во централниот каталог на НУКАТ, а на 21 октомври во библиотеката на Универзитетот во Варшава, се случи официјалното отворање на Националниот универзален централен каталог НУКАТ , каде што се собираат колекции од 32 библиотеки [2] [5 ] [4] беа собрани.

2004 година - има повеќе од 1 милион записи во базата на податоци [4] .

2005 година - Потпишан е договор со OCLC за пренос на податоците на NUKAT на WorldCat . Националната библиотека на Полска започна со каталогизација заедно со НУКАТ. Проектот вклучува 58 библиотеки [2] [5] [4] .

2006 година - почеток на соработка со Google за вклучување описи на публикации од NUKAT во XML формат за индексирање во пребарувањето на Академијата на Google [4] .

2007 година - има повеќе од 2 милиони записи во базата на податоци [4] .

2008 година - има повеќе од 3 милиони копии на описи на објавување во базата на податоци на НУКАТ [4] .

2009 година - соработка со ВИАФ . Работа на комбинирање податоци од локални каталози во рамките на проектот финансиран од Европската Унија „НУКАТ - Дигитален информативен автопат“ [4] .

2010 година - почеток на работа во рамките на проектот SYNAT (развој на евиденција на KHW за имиња на издавачи и алатки за автоматско додавање лозинки за имиња на издавачи на описи на публикации во базата на податоци NUKAT). Бројот на копии од описите на публикациите е повеќе од 6 милиони. Повеќе од 80 библиотеки учествуваат во проектот НУКАТ [4] .

2011 година - соработка со Европската интересна група за АРД. Базата на податоци содржи повеќе од 7 милиони копии библиографски записи [4] .

2013 година - прекин на соработката со Google. Базата на податоци содржи повеќе од 9 милиони копии библиографски записи. Во НУКАТ учествуваат повеќе од 90 библиотеки [4] .

2014 година - базата на податоци содржи повеќе од 11 милиони копии библиографски записи [4] .

2016 година - НУКАТ има повеќе од 150 библиотеки [4] .

2017 година - има повеќе од 15 милиони копии библиографски записи во базата на податоци [4] .

2018 година - НУКАТ има повеќе од 160 библиотеки [4] .

2021 година - НУКАТ има над 190 библиотеки [3] .

Забелешки (уреди)

  1. Алекса Интернет (англиски) - 1996 година.
  2. 1 2 3 Tabish R. Информациски и библиотечен систем на Варшавскиот универзитет: помеѓу традицијата и модерноста // Книга: Сибир - Евроазија. Зборник на трудови од I Меѓународен научен конгрес . - Новосибирск: Државна јавна научна и техничка библиотека СБ РАС , 2017 .-- Стр. 92 .-- 255 стр. -ISBN 978-5-94560-193-2 .
  3. 1 2 Библиотеки НУКАТ (полски) ... centrum.nukat.edu.pl .
  4. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Historia NUKAT (полски) ... centrum.nukat.edu.pl .
  5. 1 2 3 4 Ева Кобиерска-Мачиуско. НУКАТ ... дали чего се потсмеваме со потсетување на библиотекарството? (Полски) ... Здружение на полски библиотекари [pl] (www.sbp.pl) .

Линкови