Њуфаундленд (Нова Франција)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Карта на Њуфаундленд одЏејмс Кук

Њуфаундленд ( ос. Terre-Neuve ) бил оспоруван во 17 век од Англија и Франција.

Уште во 15 век, Големиот брег на Њуфаундленд, со своите рибни ресурси, станал во фокусот на вниманието на европските рибари, вклучувајќи ги Бретонците, Норманите и Баскијците. Во 16 век, локалното пристаниште се користело како пристаниште за сезонски операции. Постепено таму израснала населбата Плаисан, околу која била формирана француска колонија.

Во втората половина на 17 век, Луј XIV одлучил да ја зајакне одбраната на Плаисан и биле изградени три тврдини:

  • Форт Плајсанс во 1662 година
  • Форт Ројал во 1687 година
  • Форт Сен-Луј во 1690 година

Во мирно време, гарнизонот и пушките беа во градот. Гувернерот на Плаисан владеел со сите француски имоти во Њуфаундленд, кои во 1663 година се прошириле до Кејп Рејс на југоисточниот дел на островот и Кејп Реј на југозапад.

Во 1663 година, во Плајсанс имало 200 војници, доселеници и рибари. Во 1687 година, Њуфаундленд, Франција, бил дом на 36 семејства, 488 луѓе, вклучително и 256 во Плајсан.

Во 1690 година, за време на војната на кралот Вилијам Плејсанс, тој бил ограбен од англиски филибастери. На 24 август 1691 година, имаше нов напад на Плаисан, но тој беше одбиен, како одговор францускиот гувернер ја отпушти англиската населба Њуфаундленд. Во 1692 и 1693 година следеле нови британски напади, кои повторно биле одбиени. Во 1696 година, францускиот гувернер ја нападнал англиската населба Сент Џонс и го зазел градот на 30 ноември. На крајот на војната, мировниот договор Рајсвајк од 1697 година го призна Њуфаундленд како заедничка сопственост на Англија и Франција.

Според мировниот договор од Утрехт од 1713 година, со кој заврши војната за шпанското наследство , Њуфаундленд стана англиска сопственост, а француските доселеници мораа да го напуштат. Французите го напуштиле Плазанс и се преселиле во Луисбург во колонијата Ил-Крал .