За историското единство на Русите и Украинците

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
За историското единство на Русите и Украинците
руски „За историското единство на Русите и Украинците“
Други имиња укр. „За историското единство на Русите и Украинците“
автор Владимир Путин
жанр аналитичка статија
Оригинален јазик руски
Оригиналот е објавен 2021 година
Ослободете 2021 година
Носач електронски ресурс
Лого на Викиизвор Текст во Викиизвор
Текстот на страницата на трета страна (Рус.)
Текстот на страницата на трета страна (Укр.)

„За историското единство на Русите и Украинците“ ( украински „За историското единство на Русите и Украинците“ ) е аналитичка статија на рускиот претседател Владимир Путин , објавена на неговата официјална веб-страница на 12 јули 2021 година на руски и украински јазик .

Статијата се состои од резиме на историјата на двата народа и анализа на денешните односи меѓу Украина и Русија [1] . Путин во написот се појавува како поддржувач на концептот на тројниот руски народ , кој со векови формира единствен културен и духовен простор на историска Русија . Според авторот, модерна Украина е „целосно и целосно замисла на советската ера “, во голема мера создадена од она што тој го нарекува „историска Русија“.

Приказна

Создавањето на статијата беше објавено од Владимир Путин за време на годишниот настан Директна линија со Владимир Путин на 30 јуни 2021 година, на кој изјави дека Русите и Украинците се еден народ и вети дека ќе го детализира својот став за ова прашање [2] . Прес секретарот на Путин, Дмитриј Песков, рече дека во процесот на подготовка на материјалот, Путин користел архивски податоци[3] . На 12 јули, на веб-страницата Kremlin.ru беше објавена статија со наслов „За историското единство на Русите и Украинците“ ( украински: „За историското единство на Русите и Украинците“ ) на руски и украински јазик.

Содржината на статијата

Во воведниот дел од написот, Путин наведува дека во последните години се појавил еден вид ѕид меѓу Русија и Украина, кои ги смета за „делови од истиот историски и духовен простор“. Путин ја гледа причината за тоа, пред сè, во „ нашите сопствени грешки направени во различни периоди “, како и во намерното дејствување на одредени сили кои отсекогаш барале, според Путин, „да ги поделат, а потоа да ги изиграат деловите од еден народ меѓу себе[1] .

Според Путин, „ Русите , Украинците и Белорусите се наследници на Античка Русија “. Авторот забележува дека низ вековите жителите на Југозападна Русија се нарекувале Руси . Името „ Украина “ првично се користело во значењето на „ граничната земја “, а „Украинците“ се нарекувале луѓе на граничните служби , чија задача била да ги заштитат надворешните граници. Во исто време, жителите на Киев и жителите на левиот брег на Днепар , вклучително и Полтава, Чернигов и Запорожје, беа наречени Мали Руси .

Зборувајќи за границите на модерна Украина , Путин вели дека таа е „ целосно и целосно замисла на советската ера “ и во голема мера е создадена на сметка на териториите на „ историската Русија“. Како доказ, тој предлага „да се споредат кои земји биле повторно обединети со руската држава во 17 век и со кои територии Украинската ССР го напуштила Советскиот Сојуз “. Според Путин, „ болшевиците го третирале рускиот народ како неисцрпен материјал за општествени експерименти “ и затоа „ произволно ги пресекле границите, дистрибуирале дарежливи територијални“ подароци[1] . Во исто време, во СССР, границите меѓу републиките беа условени и не беа перципирани како државни граници. Путин потсети дека во 1992 година добро познатата политичка фигура Анатолиј Собчак , зборувајќи за распадот на СССР, изрази мислење дека основачките републики на Советскиот Сојуз треба да го остават во границите во кои влегоа во СССР. Меѓутоа, Руската Федерација ја препозна новата геополитичка реалност и, според авторот, направи многу за да ја направи Украина независна земја [1] .

Во написот се вели дека на нивото на внатрешна економска соработка меѓу републиките кои биле дел од СССР може да позавидат и земјите од сегашната Европска унија . „ Ние сме природни, меѓусебно комплементарни економски партнери. Таквата блиска врска е способна да ги зајакне конкурентските предности и да го зголеми потенцијалот на двете земји “, смета рускиот претседател. Според Путин, напуштањето на СССР, Украина била моќна сила со напредни индустрии и развиена наука. Путин го спротивставува ова со проценката на тековниот БДП по глава на жител на Украина ; според Путин, Украина е најсиромашната земја во Европа со БДП по глава на жител под Албанија, Молдавија и Косово [1] .

Според Путин, украинските елити решиле „да ја оправдаат независноста на својата земја со негирање на нејзиното минато... Тие почнаа да ја митологизираат и препишуваат историјата, да бришат сè што не обединува од неа, да зборуваат за периодот на престојот на Украина во Руската империја и СССР како окупација[1] ...

Авторот тврди дека Соединетите Американски Држави и Европската Унија, многу пред настаните во 2014 година, ја турнале Украина да ја ограничи економската соработка со Русија. Според Путин, Западот се обидел „да ја претвори Украина во бариера меѓу Европа и Русија, во отскочна даска против Русија “. „ Неизбежно, дојде време кога концептот „ Украина не е Русија “ повеќе не одговара. Потребна беше „анти-Русија“, која никогаш нема да ја поднесеме “, пишува Путин [1] . Според авторот, во 2014 година, „ Западот директно интервенираше во работите на Украина “, по што „агресивната русофобија на радикалните националисти почна да ја дефинира државната политика во земјата“ [4] . Претседателот на Русија е убеден дека сегашното раководство на Украина се спротивставува на сè што е руско: го загрозува рускиот јазик , го напаѓа „духовното единство“ и дури е подготвен да се откаже од жителите наДонбас кои не ја делат идеологијата на модерното раководство на Украина и затоа се „регистрирани како сепаратисти и терористи“. Така, според Путин, украинската влада почива „ само на постојаното негување на имиџот на внатрешен и надворешен непријател “.

Во врска со спроведувањето на „ Пакетот мерки за имплементација на договорите од Минск “, кој Путин го нарекува обид за запирање на братоубиствениот конфликт во источна Украина , Путин пишува дека Резолуцијата на Советот за безбедност на ОН бр. 2202 (2015) [5] во поддршката на овие договори е сè уште на сила. Сепак, според Путин, ако во официјалните преговори, особено по „повлекувањето“ од страна на западните партнери, украинските претставници периодично го изјавуваат своето „целосно почитување“ на договорите од Минск, тогаш во реалноста тие не покажуваат никаква намера сериозно да разговараат или за специјалниот статус на Донбас или за гаранциите за населението во неконтролирани области, претпочитајќи, според зборовите на авторот, „да се искористи сликата на„ жртва на надворешна агресија“ и да се тргува со русофобија[1] .

Во исто време, според Путин, Русија не ги напушта обичните Украинци, бидејќи „ нашето сродство се пренесува од генерација на генерација “. Во моментов, Русија е на третото место меѓу трговските партнери на Украина ; стотици илјади Украинци заработуваат за живот во Русија [6] .

Путин ја завршува својата статија со зборовите: „ Заедно секогаш сме биле и ќе бидеме многукратно посилни и поуспешни. На крајот на краиштата, ние сме еден народ. Сега овие зборови некои ги доживуваат со непријателство. Може да се толкува како сакате. Но, многу луѓе ќе ме слушнат. И едно ќе кажам: Русија никогаш не била и нема да биде „антиукраинска“. И каква треба да биде Украина - зависи од нејзините граѓани да одлучат “. Како пример за блиска политичка и економска соработка меѓу различни држави со заеднички етнички корени, што не води до губење на суверенитетот и губење на сопствената надворешна политика на секој партнер, Путин ги наведува Австрија и Германија, како и САД и Канада. .

Евалуации

Русија

Политички

Според Фјодор Лукјанов , главен уредник на списанието Russia in Global Affairs , написот на Владимир Путин е покана за „вистинско добрососедство“ меѓу Русија и другите постсоветски земји, „признавање на статус кво со јасни услови и предупредувајќи дека непочитувањето нема да остане без одговор“. Главната задача на Русија во моментов е „да се погрижи соседните земји да не претставуваат закана за Русија или да станат инструмент на силите што претставуваат закана“. Путин, повикувајќи се на заедничкото минато, не повикува на повторно обединување на „тројниот руски народ“, туку ги формулира условите под кои неговите делови безбедно ќе се развиваат во рамките на сопствените држави. Има само еден услов: немање насока на соодветната државност против Руската Федерација: „ Никогаш нема да дозволиме нашите историски територии и луѓето што ни се блиски што живеат таму да бидат искористени против Русија. И на оние кои прават таков обид, сакам да им порачам дека на тој начин ќе си ја уништат државата[7] .

Политикологот Константин Калачев смета дека написот е наменет за внатрешна публика, делумно за жителите на ДПР и ЛПР кои ќе гласаат на руските избори, и веројатно нема да биде ценета од граѓаните на Украина. Авторот верува дека статијата го одразува светогледот на Путин, кој се формирал во неговата младост [2] .

Политикологот Абас Галјамов смета дека таквото внимание на рускиот претседател кон соседните земји може да доведе до зголемување на масовната свест кај Русите дека неговата загриженост нема никаква врска со грижите на граѓаните на неговата земја. „Секако ќе се постави прашањето зошто претседателот пишува статии за Украина, а не ги пишува за проблемот со порастот на цените, деградирањето на здравството, растечкото социјално раслојување итн. - смета политикологот [2] .

Историски

Доктор по историски науки, професор, раководител на Катедрата за историја на јужните и западните Словени на Историскиот факултет на Московскиот државен универзитет Генадиј Матвеев смета дека статијата е напишана многу вешто, содржи добар избор на факти, конструкции и заклучоци. Научникот смета дека историскиот дел од статијата е беспрекорен [8] .

Докторот по историски науки, професор, научен директор на Руското воено историско друштво Михаил Мјагков смета дека написот е напишан со мирен тон: „Зборуваме за пријателство, бидејќи тие зборуваат за антирусија, а ние денес велиме: да, ние сме со вас и роднините и пријателите, а всушност ние сме еден народ. Ова е многу важна идеја пренесена од претседателот“ [8] .

Украина

Следниот ден по објавувањето на написот, претседателот на Украина, Володимир Зеленски, на барање да го коментира, одговори дека нема време целосно да го прочита поради презафатениот распоред. Зеленски се жалеше што Путин нашол време да работи на статијата, но не го нашол да се сретне со него и рече дека тезата на Путин за „братски народи“ го потсетува на приказната за Каин и Авел [9] [10] [11] .

На 28 јули, во видео порака до Украинците по повод Денот на крштевањето на Русија , наречен Ден на крштевањето на Киевска Русија - Украина во Украина , Зеленски рече дека големиот војвода од Киев Володимир „ го крстил Киев Русија - Украина. Ова не е дел од нашата историја, ова е наша историја. Не треба тоа да го докажуваме со историски трактати, дела, написи “. Според Зеленски, Киевска Рус е мајка на историјата само на Украина и Крим: „ 24 региони на Украина и полуостровот Крим се нејзини деца и тие се нејзини наследници по право. И братучедите и многу далечните роднини не треба да го бараат нејзиното наследство и да се обидат да ја докажат својата вклученост во историјата илјадници години и илјадници настани, оддалечени илјадници километри од местата каде што се случило[12] .

Написот доби негативна оценка во колективниот преглед на Институтот за историја на Националната академија на науките на Украина и јавната организација „Ликбез“. Историски фронт“ (украински) , каде што беше окарактеризирана како непрофесионална и нелогична, која содржи „класична презентација на империјалната руска шема на историјата“ [13] .

Украинскиот политиколог, раководител на Центарот за применети политички истражувања Пента, Володимир Фесенко, изрази мислење дека написот на Путин е темпиран да се совпадне со 30-годишнината од независноста на Украина. Политикологот предвидува дека по објавувањето на написот „уште поверојатен е нов бран на руска агресија“ [14] .

Петтиот претседател на Украина, Петро Порошенко , лидер на политичката партија Европска солидарност , објави на 30 јуни во водечкиот полски весник Gazeta Wyborcza статија „Украинците не бараат Москва само затоа што е основана од киевски принц“ [15] . во кој тој изјави дека „приказната за „еден народ“ на Путин е полна со традиционални руски фалсификати и нездрави амбиции да ја заземе Украина и е моментот на вистината за Западот и Украина да разберат каква треба да биде вистинската реакција на руските тврдења“. [16] .

Наспроти позадината на бројните негативни изјави за содржината на написот, се издвојува мислењето на пратеникот на Врховната Рада Евгениј Шевченко , кој ја нарече Русија „братски народ“ и ја повика Украина „да се ослободи од диктатурата на Западот. “ [17] .

Украинската социолошка група „Рејтинг“ на 23-25 ​​јули 2021 година спроведе телефонска анкета меѓу населението на Украина на возраст од 18 и повеќе години (со исклучок на „привремено окупираните територии на Крим и Донбас“). На испитаниците, особено, им беше поставено прашањето: „Неодамна, рускиот претседател Путин рече дека „Русите и Украинците се еден народ кој припаѓа на еден историски и духовен простор“. Дали се согласувате со ова?". Мнозинството од испитаниците (55%) не се согласуваат со изјавата на Путин, додека 41% се согласуваат со него. На исток, како и меѓу парохијаните на UOC-MP, повеќе од 60% од анкетираните се согласуваат со мислењето на Путин. Кај жителите на западниот регион, напротив, повеќе од 70% не се согласуваат со него [18] [19] .

Светските медиуми

Меѓународниот радиодифузер Ал Џезира верува дека написот се фокусира на меѓународните односи, нагласувајќи го ставот на Путин дека „народното востание во 2014 година беше резултат на „државен удар“ организиран од Соединетите држави и поддржан од европските сојузници на Вашингтон“, и повикува на „повеќе тесна соработка на континентот“ [20] .

Српскиот весник Печат смета дека написот на Путин е историски руски манифест, според важноста со познатиот говор на Путин на Минхенската безбедносна конференција во февруари 2007 година [21] .

Последици и влијание

Според публикацијата на РБЦ , добиена од главниот политички оддел на вооружените сили , како и од Министерството за одбрана на Руската Федерација , написот на Путин „За историското единство на Русите и Украинците“ бил вклучен во списокот на задолжителни теми. за воено-политичка обука на воениот персонал [22] .

исто така види

Белешки (уреди)

 1. 1 2 3 4 5 6 7 8 Путин написал статью о стене между Россией и Украиной // РБК , 12 июля 2021
 2. 1 2 3 Политологи оценили статью Путина об украинцах и русских: обращение к Донбассу // Московский комсомолец , 12 июля 2021
 3. Кремль опубликовал статью Путина по русско-украинской тематике // ТАСС , 12 июля 2021
 4. В Крыму прокомментировали статью Путина об Украине . РИА Новости (20210712T2022). Дата обращения: 15 июля 2021.
 5. S/RES/2202(2015) - R - S/RES/2202(2015) -Desktop . undocs.org . Дата обращения: 15 июля 2021.
 6. В Крыму прокомментировали статью Путина об Украине . ria.ru . Дата обращения: 12 июля 2021.
 7. Реальное добрососедство. Главный редактор журнала «Россия в глобальной политике» Федор Лукьянов о статье Владимира Путина // Газета «Коммерсантъ» № 121 от 14.07.2021
 8. 1 2 Эксперты обсуждают опубликованную статью Владимира Путина «Об историческом единстве русских и украинцев» // Первый канал (Россия) , 12 июля 2021
 9. Марина Коваленко. Владимир Зеленский ответил не по-братски . Коммерсантъ (14 июля 2021).
 10. Алена Мазуренко. Зеленский прокомментировал статью Путина . Украинская правда (13 июля 2021).
 11. Пресконференція. Всеукраїнський форум «Україна 30. Гуманітарна політика». День 1 (укр.) (13 июля 2021).
 12. Зеленский ответил на статью Путина о единстве русских и украинцев // Ведомости, 28.07.2021
 13. Відгук українських істориків на статтю В. Путіна "Про історичну єдність росіян та українців" (укр.) . Інститут історії України НАН України ; Громадський просвітницький проект "Likбез. Історичний фронт" (укр.) (16 июля 2021).
 14. Нас ждет новая волна агрессии? Эксперт расшифровал статью Путина об Украине // Сегодня , газета Украины, 13 июля 2021
 15. Статья Путина не об истории. Это — политический манифест с угрозами соседям , 20 минут Украина , 1 августа 2021
 16. Официальная страница Петра Порошенко в Facebook , 31 июля 2021
 17. «Это манипулятивное де**мо»: как в Украине отреагировали на статью Путина . Дата обращения: 12 июля 2021.
 18. Две трети жителей востока Украины поддержали тезис Путина об одном народе // РБК , 27 июля 2021
 19. ОБЩЕСТВЕННО-ПОЛИТИЧЕСКИЕ НАСТРОЕНИЯ НАСЕЛЕНИЯ (23-25 ИЮЛЯ 2021)
 20. Putin accuses US of orchestrating 2014 'coup' in Ukraine (англ.) . aljazeera.com . Дата обращения: 12 июля 2021.
 21. Киев, или жизнь в параллельной реальности . Печат (26 июля 2021).
 22. Шойгу обязал военных изучить статью Путина об Украине // РБК , 15 июля 2021

Литература

Первоисточник

Ссылки