Обединување (воена)

А формирање е во комбинација - оружје формирање и (или) формирање на сили , која вклучува неколку помали формации, формации , и (или) посебни единици , институции, институции и претпријатија.

За разлика од воените единици и формации, составот на формациите по правило е нестабилен и во секој поединечен случај се определува земајќи ја предвид нивната сопствена цел, задачите што ги извршуваат и природата на воениот театар ( театар на воени операции , стратешки насоки ).

Видови (типови)

Постои зависност на составот на здружението од составот и задачите што треба да се решат, во согласност со нив здружението може да биде [1] :

Покрај тоа, постојат и територијални формации на трупи и сили создадени за извршување задачи и воено-административни функции во соодветните граници (на пример, воен округ ) [3] .

Оперативно и стратешко здружување

Оперативно-стратешката формација се состои од повеќе оперативни формации, посебни формации и единици на различни гранки на вооружените сили , посебни ограноци на вооружените сили (сили), ограноци на вооружените сили , специјални сили и служби. Во вооружените сили на различни држави, таквите здруженија беа:

Оперативно-стратешки формации, по правило, се создаваат во време на војна за решавање на оперативно-стратешки задачи; во голем број случаи, тие постојат и во мирнодопски услови (на пример, морнарицата на вооружените сили на САД и морнарицата на вооружените сили на Русија и други земји) [3] .

Оперативно-стратешки формации во форма на фронтови и армиски групи се оформија со почетокот на Првата светска војна и првично се сметаа за стратешки формации. Причината за нивното формирање беше значително зголемување на обемот на непријателствата и бројот на војници (сили) кои учествуваат во нив, како и потребата за вклучување на формации и формации составени од различни видови трупи во решавањето на оперативно-стратешки задачи. Раководството на оперативно-стратешките формации најчесто го врши високата команда на вооружените сили или командата на вооружените сили во театарот на операции [3] .

Оперативна консолидација

Оперативните здруженија се создаваат и во мирно и во воено време. Оперативната формација вклучува повеќе формации и единици на различни гранки на вооружените сили (сили), специјални сили и служби на еден огранок на вооружените сили. Целта на оперативната формација е да ги извршува првенствено оперативните задачи со спроведување независни и заеднички операции ( борбени операции ). Оперативни здруженија се:

Оперативните формации можат да бидат независни или да бидат дел од оперативно-стратешки формации. Исто така, во некои случаи, оперативните формации може да бидат подредени на командата на воениот округ [4] .

Оперативно-тактичка формација

Оперативно-тактички или повисоки тактички формации во време на војна може да бидат дел од армиите или армијата на воздушната одбрана , армијата на воздухопловните сили и воздушната одбрана, армиската група или фронтот. Во време на мир, тие се дел од воените области. Оперативно-тактичка формација се состои од формации и единици на различни гранки на вооружените сили (сили), специјални сили и служби на еден огранок на вооружените сили; тој е дизајниран да извршува оперативно-тактички и тактички задачи, најчесто како дел од оперативна или оперативно-стратешка формација и самостојно во одредени оперативни области со мал капацитет. За време на Втората светска војна, на оперативно-тактичките формации им припаѓаат следниве корпус :