офицер

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Командант (офицер) на руската армија , во 1577 година.
Пешадиски офицер од 1700 до 1732 година [1]
Офицер на гардискиот полк Семјоновски од 1700 до 1720 година
„Портрет на животот-хусарскиот полковник Евграф Владимирович Давидов
О. Кипренски , 1812 година
Штаб на врховниот врховен командант, 1914 година, кварт-мајстор, генерал-полковник Ју.Ф.Данилов и чиновите на неговата администрација.

Офицер ( германски Offizier , преку доцниот латински officiarius - службеник , од латински officium - позиција ) [3] - службеник на безбедносните сили , кои имаат офицери. На пример, Министерството за одбрана.

Лице кое специјално се подготвило за воена служба - на пример, добило специјално високо образование . Офицерот може да добие воен , посебен чин или класен чин во согласност со неговото образование, службено искуство и заслуги. Тој може да биде овластен да зазема командна позиција во структурите на моќ на државата според неговиот чин и профил на обука.

Приказна

Во средниот век, подреденоста постоела во трупите и редовните армии , но тоа речиси и не било регулирано со закон. Од времето на регрутираните трупи, офицерите почнаа да се истакнуваат како посебна воена класа. Така, во Западна Европа, офицерските чинови (позиции-титули) се појавија во 1570-тите .

Во постојаните армии се појави хиерархија на офицерски чинови - полковници , капетани , поручници . Секој од нив можеше повеќе или помалку самостојно да ги води подредените во битка , а во мирно време да ги учи на воени работи .

Во различни држави и земји, офицерските позиции беа заменети на различни начини: тие избраа заменик од пониските чинови или регрутери на полкот , продаваа офицерски патенти. Подоцна, офицерите беа назначени со кралски декрет. Но, без оглед на редоследот на замена, се појави нов историски феномен: армиските команданти и началници почнаа да формираат посебна заедница. Вофеудалните држави, офицерите беа регрутирани од благородништвото . Тие сочинуваа посебна затворена каста.

Офицер во вооружените сили на Русија

Руско кралство

Стрелците, кои се појавиле во 17 век, кои ја сочинувале постојаната војска на Русија, имале и униформа облека ( униформи ), прво црвена со бели берендеики ( прашка ) [4] , а потоа, под Михаил Феодорович , повеќебојна. Првичните луѓе или газдите имале кожни белезници и стапови , кои во тоа време генерално служеле како знак на моќ.

Во руската армија, офицерите за прв пат се појавија во 1630-тите. во полковите на новиот систем , со вклучување (вработување) на странски команданти (началници), во Русија тие беа наречени почетни луѓе. По срамот на Нарва, Петар I се фокусираше на обуката на националниот команден персонал (офицерскиот кор). Офицерскиот кор почна да се формира од претставници на благородништвото . Разликата меѓу подофицерите и другите војници беше златната чипка на манжетните на кафтанот и работ на капата . Истиот галон беше скратен на страните и џебовите на кафтани и камизоли за офицерите, чија разлика беа сè уште позлатени копчиња, бела вратоврска и, со униформа на фустанот, бело и црвено перче на капата. Во редовите, офицерите носеа и посебен метален знак, кој се носеше околу вратот и изгледаше како оној што беше зачуван до 1917 година во поранешните забавни полкови и четата на бомбардери . Марамите носени преку рамо служеа за да се разликува штабот од главните офицери : првиот имаше златни реси, а вториот - сребрени. Прав перики се носат само офицери, а потоа само со свечени униформи.

... век и половина, офицерите во Русија не само што беа целосно дел од благородништвото, туку беа и најпривилегираниот дел од оваа класа. Службениците, како професионална група, беа општествено супериорни во однос на која било друга социјална и професионална група од населението во државата. Тие го уживаа најпрестижниот статус во руското општество во тоа време. И едвај случајно овој период беше обележан со најславните победи на руското оружје, токму во тоа време Русија ги прошири своите граници во Европа што е можно подалеку (како што останаа од тогаш до крајот на нејзиното постоење). и токму во тоа време таа беше најсилната сила на светот, заземајќи позиција во него што никогаш не ја заземала ниту во минатото, ниту во иднината. Втората половина на 18 и првата половина на 19 век беа навистина „златното доба“ на руската државност.

- С.В.Волков . Руски офицерски кор.

Царски период

„Начинот на нашиот живот како офицер по стапувањето на тронот на императорот Павле целосно се промени“, се сеќава грофот Је. Ф. Комаровски ; - под царицата Катерина II мислевме само да одиме во општество, театри, да шетаме во фрак, а сега од утро до вечер во дворот на полкот; и не научи сите како да регрутираме“.

Под страв од лоша трага на каналот, па дури и, можеби, исклучување од услуга поради невнимание, по пристигнувањето во полкот, беше неопходно да се сошие нов униформен пар од најдобрата ткаенина, да се купи или да се напише шамија, стегање, еполети и врвка - барем ЛАЖЕН, Шако и меч - истата форма со другите офицери од неговиот полк. Офицерот не може без мантил и топол капут (на памучна вата) за зима. Потребен ви е некаков прибор за јадење, кревет, додавање кошули, не можете без крпа, марамчиња... Сето тоа бараше пари, повеќе од годишната плата на записникот, која во тоа време добиваше 450 рубли во банкноти... Многу сиромашни луѓе не можеа да се ослободат од долгови - или на заем од нивниот полк командант, или со молење однапред за својата плата од благајникот на полкот за една третина од годината за да се исплати еден исклучително досаден доверител. „Има свила на стомакот, но има пукнатина во стомакот“ - никој друг не ја наоѓа вистината толку колку пешадиски субалтер-офицер, кој се издржува со една плата.

- Е. И. Топчиев, мемоари.

Офицерите во руските вооружени сили беа поделени во три категории:

Имаше и потесно толкување на зборот „офицер“ - штаб и началници (не генерали) [5] [6] .

Главното именување на офицерите беше борбена служба, но честопати тие беа заменети со такви позиции кои беа од исклучиво административна природа.

Тие исто така беа во вооружените сили на Руската империја:

Во Русија, од средината на 19 век, правата на лично благородништво беа дадени со чин втор поручник, наследни - со чин полковник.

„Со текот на времето, екипирањето на офицерскиот кор станува сè потешко. Со отворањето на голем број нови патишта за активности на енергични, образовани и упатени лица, заедно со луѓе кои имаат вокација за воена служба, во војска одат и губитниците кои немаат среќа на други патишта“.

- Од извештај до царот на министерот за војна А.Н. Куропаткин , 14 март 1900 година.

По јапонската војна , во текот на воената реформа на Николај II , во периодот од 1905 до 1906 година, воведена е поедноставена постапка за отпуштање од воена служба во резерва и оставка на постарите и другите офицери и генерали несоодветни за нивните официјална намена, според одлуките на различни комисии за сертификација. Околу 7.000 полицајци беа отпуштени, вклучително и 4.300 поради возраст или неусогласеност со нивната службена задача. За офицерите кои беа префрлени во резерва и се пензионираа, во мај 1906 година, привремено беа воведени зголемени пензии, што овозможи да се ослободи од социјалната тензија на командата и раководството на армијата, морнарицата и другите формации. Врз основа на тоа, во 1912 година беше издадена нова пензиска повелба, подготвена од владата на П. Столипин, која на пензионираните службеници им обезбедува долги години стаж, прифатлив живот во пензија и резерва. Од 1909 година, платите на борбените офицери и генерали се значително зголемени во руските вооружени сили.

Во Руската империја во 1912 година, 53,6% од офицерите (во пешадија - 44,3%; во коњаницата - 100% [7] ) потекнувале од благородништвото, 25,7% - од средната класа и селаните, 13,6% - од почесните граѓани, 3,6% - од свештенството и 3,5% - од трговци. Сепак, за време на Првата светска војна, општествениот состав на рускиот офицерски кор значително се промени.

Еден ден генералот Келер побарал пешадиски баталјон да го чува неговиот штаб во Кимполунг . Нашиот 409-ти полк , кој беше во резерва, се покажа дека му е подреден. Беше испратен првиот баталјон, а по загубата на голем број офицери во битките, јас бев на чело на него. Пристигнувам на локацијата на коњаничкиот корпус и се јавувам кај началникот на Генералштабот. Ме гледа изненадено, ме прашува колку години имам (тогаш имав 22 години) и заминува во друга соба во зградата. Оттаму излегува Келер, човек со огромен раст, ме гледа со насмевка, а потоа ми ја зема главата во раце и ми вели: „Уште две години војна, и сите вчерашни офицери ќе станат наши генерали!“.

- А. М. Василевски , „Работата на целиот живот“

За време на војната, по забрзан курс на студии (3 месеци) или за храброст, околу 220 илјади „воени офицери“ беа унапредени во офицери, вклучително и околу 80 илјади од воените училишта и околу 110 илјади од училиштата за залагање [8] (на почетокот на војната, во вооружените сили на Руската империја, беа во служба околу 46 илјади офицери). Генералот Н.Н. Головин сведочеше дека од 1000 офицери кои поминале низ училишта за обука под негова команда ( 7-ма армија ), околу 700 потекнувале од селани, 260 од бургери, работници и трговци и 40 од благородници. Офицерскиот кор до тоа време ги вклучуваше скоро сите лица погодни за воена служба кои имаа образование во обем на гимназија, вистинско училиште и образовни институции еднакви на нив. Покрај тоа, офицерскиот кор вклучуваше неколку десетици илјади луѓе со пониско ниво на образование.

Имаше одредена конфузија меѓу офицерите, вклучувајќи го и нашиот полк. Значителен дел од кадровските офицери, монархиски наклонети и воопшто не сакаа никаква револуција во земјата, во август се одзваа на повикот на новиот врховен командант, генерал Л.Г. Корнилов, и официјално му беа испратени на располагање. Друг дел од офицерите, особено оние кои се приклучија на војската за време на војната (пред се најпрогресивните во 26-от корпус на нашиот фронт), постепено се приближуваа до масите војници.

- А.М.Василевски . „Работа на животот“

Како што пишува Л.Д. Бронштајн (Троцки ) во Поглавјето офанзива, Историја на руската револуција, том 1, „Генералот Брусилов многу јасно ја карактеризира на почетокот на мај, на состанокот во штабот, состојбата на командниот персонал: 15% - 20% приспособени на новиот ред на убедување; некои од офицерите почнаа да флертуваат со војниците и да ги поттикнуваат против командниот штаб; Мнозинството, околу 75%, не знаеле да се приспособат, се навредиле, се криеле во школките и не знаеле што да прават. Огромното мнозинство офицери исто така беа безвредни од чисто воена гледна точка“.

До крајот на 1917 година, околу 320 илјади офицери останаа живи (вклучувајќи ги и оние во заробеништво, кои сè уште не се вратија на служба поради нивните рани и беа отпуштени). Револуцијата и граѓанската војна ставија крај на постоењето на офицерскиот кор на Руската империја. Повеќето од офицерите или загинале за време на граѓанската војна и Црвениот терор (до 90 илјади), или завршиле во емиграција (до 100 илјади), или биле застрелани или умреле во затвори и логори во 1920-тите и 1930-тите, или заминале да служи во Црвената армија ...

На 21 март, истиот ден кога беше откажан изборниот почеток во Црвената армија (по наредба на Врховниот воен совет на РСФСР ), Серускиот колегиум апелираше до воените експерти, до сите офицери на старата армија со апел да оди во Црвената армија на командни позиции.

- А.М.Василевски . „Работа на животот“

Советски период

Црвена армија

Команданти и војници на Црвената армија, 1930 година
22 јули 1942 година . Офицери на Ленинградскиот фронт . Трет од лево е мајорот С.С. Лукјанов . Прво спр. - инженер-полковник В.И.Петров.
Борба “ - познатата фотографија на М. Алперт

На 1 март 1917 година, Советот на работниците и војниците издал наредба бр. дозволи политичко дејствување во трупите и ги укина звањата на офицерите [9] . На 16 декември 1917 година, концептот „офицер“ бил укинат [10] [11] . Спомнат во популарниот „Марш на Бадиони “, создаден најдоцна до 1923 година, „првиот црвен офицер“ [12] не е архаизам на авторот од стариот режим. бидејќи „ Денот на црвениот офицер “ беше организиран од одделот за воена обука на Серускиот Генералштаб со цел да се привлече вниманието на широките маси работници кон создавањето и образованието на советскиот команден персонал [13] .

В связи с ликвидацией сословий слово «офицер» было заменено словом «командир», вместо воинских званий использовались воинские названия должностей, например, « комдив » (командир дивизии), или « комкор » (командир корпуса). В 1924 году введены «служебные категории», от К-1 (низшей) до К-14 (высшей), соответствующие опыту и квалификации командира. При обращении к командиру, должность которого была неизвестна, следовало называть соответствующую категории должность, например, «товарищ комполка» для К-9. В качестве знаков различия использовались треугольники (для младшего комсостава К 1 и 2), квадраты (для среднего комсостава К 3-6), прямоугольники (для старшего командного состава К 7-9) и ромбы (для генералитета К-10 и выше). Рода войск различались по цвету петлиц, погон не было.

22 сентября 1935 года служебные категории были отменены и были введены персональные звания. Они представляли собой смесь названий должностей и традиционных званий, например, «комдив». Отдельные звания были введены для политработников («бригадный комиссар», «комиссар армии 2 ранга»), для технических служб («инженер 3 ранга», «дивизионный инженер»), для медработников.

7 мая 1940 года были введены персональные звания «генерал», « адмирал », заменившие прежние «комдив», «командарм» и прочие. 2 ноября 1940 года были отменены должностные ранги для младшего командного состава и введено звание подполковника .

В начале 1942 года звания технических и тыловых служб были приведены в соответствие с традиционными («инженер-майор», «инженер-полковник»). 9 октября 1942 года была отменена система политических комиссаров вместе с особыми званиями. Должностные звания остались только для медицинской, ветеринарной и юридической служб.

В начале 1943 года прошла унификация уцелевших должностных званий. Снова вернулось в официальный лексикон слово «офицер» для командиров и начальников среднего и старшего командного состава (комсостав), вместе с погонами, и прежними знаками различия.

В период Великой Отечественной войны военно-учебными заведениями и курсами подготовлено:

 • 1941 год — свыше 233 тысяч человек;
 • 1942 год — 575 тысяч человек;
 • 1943 год — более 402 тысяч человек;
 • 1944 год — 317 тысяч человек;

Всего: более 1,6 млн человек [9] .

Советская Армия и ВМФ

В 1960-е годы, в ВС Союза ССР , в связи нехваткой младших офицеров на первичные должности (ранее уволенных в запас, в период «хрущёвских» реформ), при военных училищах были созданы курсы по подготовке младших лейтенантов . К обучению на данных курсах, которое продолжалось 10 месяцев, привлекались изъявившие желание солдаты срочной службы отслужившие более года и сверхсрочнослужащие . Также для выпускников данных курсов, получивших звание младший лейтенант, были созданы дополнительные курсы длительностью в три месяца, которые назывались « экстернат », по окончании которых присваивалось последующее воинское звание лейтенант [14] [15] .

Нагрудный знак для лиц, окончивших высшие военно-учебные заведения Вооружённых Сил СССР — высших военных училищ и военных институтов
Военнослужащие 56-й отдельной десантно-штурмовой бригады, 40-й армии, отдельного контингента советских войск в Афганистане . Город Гардез , 1987 год.

В ВС Союза также были:

В Союзе ССР офицерские товарищеские суды чести существовали вплоть до 1992 года.

Военнослужащие

В соответствии со статьёй 46 Федерального Закона «О воинской обязанности и военной службе», воинские звания (войсковые и корабельные) делятся на следующие составы:

В соответствии с пунктом 1, статьи 2 Федерального Закона «О статусе военнослужащих», к военнослужащим относятся офицеры, проходящие военную службу по контракту и призыву.

В современной России офицером может стать любой желающий [16] , достигший определённого возраста, годный по состоянию здоровья, получивший соответствующее образование и отвечающий определённым требованиям. В ряде гражданских вузов существуют военные кафедры (факультеты) при вузах, выпускникам которых присваивается воинское звание офицера запаса (лейтенант). Существуют военные вузы. Выпускникам таких учебных заведений также присваивается звание лейтенанта.

Офицеры в силовых структурах России

Законодательно, в силовых структурах, где не предусмотрена военная служба, понятия «офицера» нет. В свою очередь, закон «О воинской обязанности и военной службе» не даёт понятие офицера, как такового. Его предметом является правовое регулирование исключительно в области воинской обязанности и военной службы. Из закона, в частности, мы узнаём, что в вооружённых силах и других формированиях, где предусмотрена военная служба, существуют воинские звания офицеров, что само по себе не отрицает существование офицеров в других ведомствах. Приставка «воинские», по мысли законодателя, означает, что офицерское звание может быть не воинским. Фактически, звания от младшего лейтенанта и выше (не зависимо от того, воинское это звание или специальное) традиционно рассматривались как офицерские, что находило своё отражение и на официальном уровне. Так, например, в Уставе внутренней службы ОВД, утверждённом приказом МВД СССР от 06 марта 1979 года № 80, содержалось следующее положение: «При проведении совещаний, учебных занятий и других служебных сборов лиц среднего, старшего и высшего начальствующего состава для отдания чести прямым начальникам подаётся команда „Товарищи офицеры“». [17] Это правило неуклонно соблюдается и по сей день, притом, законодательно, понятия «офицер» для сотрудников ОВД не существовало и в советское время.

МВД России

Законодательно, термин «офицер» в системе органов внутренних дел не применяется. Имеются должности среднего, старшего и высшего начальствующего состава, по которым предусмотрено присвоение специальных званий , для проходящих службу или находящихся в отставке после прохождения службы. В полиции категория «начальствующий состав» включает в себя часть служащих, которая по воинской терминологии является командным составом и исключительно офицерским: командиры взводов, рот, батальонов, полков (строевые подразделения ППС, ДПС, ранее — ОМОН, СОБР). В настоящее время в органах внутренних дел возрождена деятельность «офицерских собраний», с утверждением соответствующих положений на официальном уровне.

СК России

Законодательно, термин «офицер» в системе СК России не распространяется (кроме военных следователей). Имеются должности, по которым предусмотрено присвоение специальных званий, для проходящих государственную службу на соответствующих должностях в следственных органах и учреждениях Следственного комитета Российской Федерации (кроме военных ). Проходящие военную службу в военных следственных органах СК России являются офицерами и имеют воинские звания от младшего лейтенанта до генерала армии в соответствии с Федеральным законом от 28 марта 1998 года «О воинской обязанности и военной службе».

ГФС России

Имеются должности офицера и старшего офицера фельдсвязи, хотя сами сотрудники, за исключением директора ГФС России , не являются военнослужащими, имеют специальные звания внутренней службы.

Военная прокуратура России

Имеются офицерские должности для проходящих военную службу в органах и организациях военной прокуратуры России имеют воинские звания в соответствии с Федеральным законом от 28 марта 1998 года «О воинской обязанности и военной службе».

МЧС России

Имеются должности, по которым предусмотрено присвоение специальных званий. Имеются офицерские должности для проходящих военную службу или находящихся в запасе или отставке после прохождения службы. [ источник не указан 1377 дней ] Военнослужащие войск гражданской защиты и военизированных противопожарных подразделений, имеющие воинские звания младшего, старшего и высшего командного состава в соответствии с Федеральным законом от 28 марта 1998 года «О воинской обязанности и военной службе»). [ источник не указан 1377 дней ]

ФСБ России

Имеются офицерские должности в соответствии с Федеральным законом от 28 марта 1998 года «О воинской обязанности и военной службе».

ФСО России

Имеются офицерские должности в соответствии с Федеральным законом от 28 марта 1998 года «О воинской обязанности и военной службе».

СВР России

Имеются офицерские должности в соответствии с Федеральным законом от 28 марта 1998 года «О воинской обязанности и военной службе».

Федеральная служба войск национальной гвардии Российской Федерации (сокращённое наименование — Росгвардия)

Предусмотрены воинские звания в войсках национальной гвардии Российской Федерации (бывшие внутренние войска МВД России), и специальные звания полиции в подразделениях выведенных из состава МВД России (Указ Президента РФ от 05.04.2016 № 157), таких как вневедомственная охрана и отделы (отделения) лицензионно-разрешительной работы. Также в настоящий момент специальные звания полиции имеют сотрудники ОМОН, СОБР и авиации.

ФССП России

Имеются должности, по которым предусмотрено присвоение специальных званий. В структуре есть должности младшего, среднего, старшего и высшего начальствующего состава, хотя сами сотрудники не являются военнослужащими.

Офицеры в англоязычных странах

Офицеры Королевских вооружённых сил Великобритании.

Несколько иначе понимается категория «офицер» в странах с англосаксонской системой права, к примеру в США, Великобритании и других. Значение слова «офицер» ( англ. officer ) — «служащий/сотрудник», не обязательно военный. Кроме вооружённых сил, полиции, военизированной пожарной охраны, таможенных и налоговых органов офицеры в этих странах служат в качестве начальствующего состава, например, на станциях скорой помощи и в государственных органах, контролирующих иммиграцию. Различают офицеров на комиссии ( англ. соmmissioned officers ) и без комиссии ( англ. non-commissioned officers ) в зависимости в любом случае от наличия государственного сертификата об офицерской должности ( англ. commission ). В сухопутных войсках США в составе офицеров без комиссии одним из младших званий является сержант — с категорией по денежному довольствию E5. Любой британский полицейский является «офицером полиции» ( англ. police officer ), а внутрислужебный ранг определяется званием (примеры званий: констебль, сержант, инспектор). В США англ. police officer — «сотрудник полиции» может быть одним из низших рангов, наряду с «детективом полиции», «сержантом полиции», «лейтенантом полиции». Право командовать войсковыми подразделениями и иными военизированными формированиями, как правило, имеют только офицеры на комиссии [18] .

В Вооружённых силах США офицерских званий намного больше, чем должностей, так, например, в сухопутных войсках 3700 полковников, но только 33 манёвренные бригады . В сухопутных войсках США офицеры составляют 14,3 % общей численности личного состава [19] .

Офицеры на комиссии

Обычно проходят обучение по теории и практике управления, а также по специальным предметам . В развитых странах комиссию, как правило, получают только офицеры с университетским образованием, хотя иногда такое повышение получают и офицеры, начавшие службу без комиссии (например, в ходе боевых действий). Не обязательно университетское образование для офицеров вооружённых сил Австралии, Великобритании, Непала, Пакистана (кроме военно-воздушных сил), Швейцарии, Сингапура, Израиля и Новой Зеландии. В израильской армии университетское образование необходимо только для продвижения в старший офицерский состав. В пакистанской армии обучение офицеров приравнено к степени бакалавра .

Офицеры без комиссии

Получают ограниченные права командования небольшими подразделениями при повышении из рядовых. Обычно проходят некоторое дополнительное обучение, но обычно их функции ограничиваются руководством по своей специальности. Обязанности в разных странах могут быть разными, в США и Великобритании именно этот состав считается «хребтом вооружённых сил» [20] .

В военно-морском флоте иностранных государств офицеры без комиссии нередко именуются петти-офицерами или матами , а в прочих видах войск — сержантами и капралами . В странах, где принята служба по призыву, в том числе в России, их считают профессиональными солдатами, а не офицерами.

Уорент-офицеры и мичманы

В особую группу офицеров без комиссии часто выделяются их старшие звания, которые присваивают по специальному ордеру ( англ. warrant ). В США такое звание может быть присвоено техническому специалисту, например, пилоту вертолёта или специалисту по информационным технологиям .

Примечания

 1. Илл. 186. // Историческое описание одежды и вооружения российских войск, с рисунками, составленное по высочайшему повелению : в 30 т., в 60 кн. / Под ред. А. В. Висковатова . — Т. 2.
 2. Илл. 166. // Историческое описание одежды и вооружения российских войск, с рисунками, составленное по высочайшему повелению : в 30 т., в 60 кн. / Под ред. А. В. Висковатова . — Т. 2.
 3. Военный энциклопедический словарь. — М. : Военное издательство , 1984.
 4. Форма обмундирования войск // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 5. Офицер // Толковый словарь живого великорусского языка : в 4 т. / авт.-сост. В. И. Даль . — 2-е изд. — СПб. : Типография М. О. Вольфа , 1880—1882.
 6. Словарь русского языка XVIII в. СПб.,2011.Вып.18.С.141-142.
 7. В 3 училища регулярной кавалерии по официальным правилам принимались только потомственные дворяне, даже преподавать в училище общеобразовательные предметы имели право только потомственные дворяне. Ни один кавалерийский полк никогда не принимал в свою среду ни одного — сколь угодно заслуженного, офицера, если тот не был потомственным дворянином. См. напр., Историю Елисаветградского кавалерийского училища и Сумского гусарского полка.
 8. Игорь Иванов . Офицеры военного времени в Русской армии и флоте
 9. 1 2 Под редакцией: В. А. Золотарева, В. В. Марущенко, С. С. Автюшина. Во Имя России: Российское государство, армия и воинское воспитание. — М. : Русь-РКБ, 1999. — С. 336 + вкл.. — ISBN 5-86273-020-6 .
 10. Декрет об уравнении всех военнослужащих в правах от 16 декабря 1917 г. // Декреты Советской власти. М., 1957. Т.1. С.243.
 11. Толковый словарь русского языка. М., 1938. Т.2. Стб.1020.
 12. Марш Будённого //Песенник революционных, антирелигиозных, комсомольских и украинских песен. М.,1923. С.26-27. .
 13. Владимир Ильич Ленин , Речь в «День красного офицера».
 14. Благовещенское танковое училище. История училища
 15. Малоизвестные факты из истории Бакинского ВОКУ
 16. Тендер на лычки — Выпускникам военных вузов предлагают сержантские должности
 17. Приказ МВД СССР от 06.03.1979 «Об утверждении устава внутренней службы органов внутренних дел»
 18. 10 USC § 101 (англ.) . US Congress (5 January 2009). Дата обращения: 25 января 2010. Архивировано 2 июня 2012 года.
 19. Макс Бут «Борьба за трансформацию военной сферы» / «Россия в глобальной политике»
 20. NCOs are 'backbone' of the Army (англ.) . US Army Public Affairs Office, Fort Monmouth, NJ (15 April 2009). Дата обращения: 4 мая 2009. Архивировано 2 июня 2012 года.

Литература

Ссылки