Лов (Варшава)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Лов
Варшава
Претходен статус Elелница (област)
Плоштад 9,7 км²
Популација 89383 луѓе
Раководител на администрација Мориси Војчех Коморовски (извршител)
Коди за бирање 22
PL Варшава ochota location.svg
Официјална страница
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Шема за лов на Зелиница
Црква на парохијата Св. Јаков на пл. Нарутович
Парк Шесливски (Парк Шчеливицки)
Улица Груецка (Улика Грујечка)
Улица Барска, спомен плоча која раскажува за масакрот на нацистите над 140 Полјаци на 10 февруари 1944 година
Администрација на Huntелница Лов на улица. Гројецка, 17а (по реновирање во 2010 година )

Лов - ( Пол. Очота ) ziилница ( област ) во Варшава , лоцирана најблиску до центарот на градот. Геометрискиот центар на ziилница е пресекот на улиците на битката кај Варшава 1920 година ( Битви Варшавскаје 1920 ) и Биаобржеска . Најгусто населена elелница во Варшава (9448 луѓе / км 2 ).

Според ГУС (Главен завод за статистика), заклучно со 31 декември 2009 година, 89,383 жители живееле во elелница на површина од 9,7 км 2 [1]

потекло на името

Своето име elелница го должи на таверната Охота, која најверојатно се наоѓала на местото на денешната зграда на Калиска 1 [2] .

Административни граници

Лови граници:

 • со Средместеје - на улица. Tytusa Chałubińskiego и Independence Alley (al. Niepodleglości);
 • со Мокотов - на улица. Звирки и Вигури ( ул. Швирки и Вигури ) и јужниот дел на полето Мокотовски;
 • со Wlochy - по Warsaw- Радом железничка пруга;
 • со Вола - долж железничката линија Варшава -Прушков .

Окрузи

Во официјалниот регистар, TERYT Hunting има статус на elелница, која ги вклучува следните делови на градот [3] :

 • Лов
 • Раковијец
 • Шченсливице (Шчеливице)

Градскиот информациски систем ( Miejski System Informacji ) ги идентификува следниве територии [4] :

 • Стариот лов
 • Филтри
 • Раковец
 • Шчесливице

Традиционално, се издвојуваат таквите населби како Колонија Сташика и Колонија ubубецки.

Историја

Првите пишани записи за територијата на која се наоѓа денешниот Хант датираат од 1238 година .

Долго време, Ловот беше дел од кралското село Веелкика Вола. Почетокот на неговиот брз развој беше поставен со поставување на неколку важни патишта низ оваа територија:

Развојот на областа во 19 век , исто така, беше олеснет со изградбата на филтрациона станица (Филтри, Филтри ) во 1886 година и Болницата на Исус доенчето во 1901 година .

Брзиот развој на zелница започна во меѓувоениот период. Потоа се појави колонија Сташиќ и ubубецки, студентски хостел „Академик» (Академик) на плоштадот Нарутовица (пл. Нарутовица).

Периодот на Втората светска војна не предизвика таква материјална штета на Ловот како, на пример, на Средмести . Но, тој остави свој белег на сеприсутните места за убиства на Хант, познати како „ масакрот во Охотск “.

На 11 мај 1945 година , првата повоена градска комуникациска линија во Варшава беше пуштена во Охота, опслужувана со камиони и поврзувајќи ги плоштадот Нарутович и улицата Таргова (ур. Таргова) во Прага. Во септември истата година беше „оживеан“ првиот на левиот брег на градската трамвајска линија помеѓу Окачие ( Окачие ) и областа Старинкевича (пл. Старинкевица) [5] .

За време на Полската народна република, Ловот закрепна по уништувањето на војната. Исто така, беа изградени неколку нови станбени и деловни згради. Развојот на индустријата во тоа време го претставуваа претпријатија како Ера (електронска индустрија), Варшавска фабрика за машински алати ( Варшавска Фабрика Обрабијарек , зграда на машини), Мератроника (мерни уреди), Хидомат (механичко производство), Хидомат WSK-Okęcie (воздухопловна индустрија) [5] .

Долг период на Полска и неколку години „време на промени“ Ловот, со статус на elелница или комуна ), го опфати целиот југозападен дел на Варшава. За време на следното проширување на границите на градот, Влохи, Урсус , Окечи и голем број други населби (т.н. Далјаја Охота) беа вклучени во него. Одредени квартови на градот, традиционално поврзани со Средмиеше, исто така беа рангирани како Охота. Во 1990 - 1994 година оваа zелница имаше статус на гмина („комуна Варшава -Охота“), од која беше одделен регионот Урсус во 1993 година . Современите граници на Ловот беа воспоставени во 1994 година , кога беше создадена оваа зелница, која стана дел од тогашната комуна Варшава-Центар .

На 12 мај 1982 година , првата програма за Радио солидарност беше емитувана од покривот на зградата на улицата Грујечка 19/25.

Образование и наука

На територијата на elелница постојат следните образовни институции (некои од нив се дел од едно од 8 -те здруженија на училишта) [6] :

 • 23 градинки;
 • 13 основни училишта;
 • 10 гимназии;
 • 2 главни фабрички училишта;
 • 5 технички училишта;
 • 5 општо образование и 2 профилирани ликеи;
 • 2 полициски училишта.

Исто така, постојат и воннаставни институции како што се младински културен центар, меѓушколски спортски центар и детско игралиште. Тука се формираат и неколку образовни центри, како што се Друштвото на пријателите на децата ( Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, TPD ) или образовниот центар на оронистичките кнезови ( Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy im. Ks. Franciszka Toporskiego ).

На Охота има одделенија и згради на факултети на десетина универзитети, како и администрациите на Варшавскиот медицински универзитет ( Warszawski Uniwersytet Medyczny ), Високото училиште за екологија и менаџмент ( Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania, WSEiZ ), Академија за специјална педагогија. Марија Grzegorzewska (Akademia Pedagogiki Specjalnej IM. Marii Grzegorzewskiej), полскиот-јапонски високото школа за компјутерско инженерство (Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych) и високото педагошка школа на Друштвото за општо познавање (Wyższa Szkołnazech педагогија) Исто така, во неа е сместена канцеларијата на Државното училиште за јавна администрација ( Крајова Шкоша администрати Публиџнеј ). Дел од средношколската зграда се наоѓа во кампусот „Лов“, кои се 'рбетот на математичките и природните научни институти на Варшавскиот универзитет и ПАН , како и собрани на улицата згради на Медицинскиот универзитет Банах (Банача) . Покрај тоа, некои образовни институции кои имаат живеалишта во Охота имаат дел од нивните згради лоцирани во други делови на elелница (на пример, Оддел за општествени науки WCP TWP, Архитектонски факултет WSEiZ).

Оваа концентрација на истражувачки единици на Охота се должи на меѓувоените концепти на кампусот. До 20-30-тите години. XX век, комплексот студентски домови на Варшавскиот политехнички институт на улица. Нарутович, зградата на Слободниот универзитет ( Волна Вшешнич ) и Институтот. М. Склодовска-Кири . Последователната изградба се случи во подоцнежните години, а најновиот проект - комплекс на нови технологии од Универзитетот во Варшава - го започна својот развој во 2010 година . Некои згради беа пренаменети од образовни институции од пониско ниво.

Споменици на антиката

Следниве предмети се вклучени во регистарот на антички споменици во Варшава [7] :

 • Колонија Лубецки ( Колонија Лубекиего )
 • Колонија Сташица
 • Филтри Линдлеја
 • Плоштад Wielkopolsky (Zieleniec Wielkopolski) помеѓу Filtrova, Lenchitskaya и Wawelskaya Улици
 • Црква на безгрешното зачнување на Пресвета Богородица ( Kościół Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny ), позната и како Црквата Св. Јакуба ( kościoł św. Jakuba ) во чест на заштитникот на парохијата поврзана со него
 • Капела на новороденчето Исус ( каплика zиесичка Језус ) кај парохијата Св. Луиџи Орион на (улица Линдли, 12)
 • зградата на Министерството за комуникации (ул. Калубински, 4/6)
 • зградата на XXI Ликеум за општо образование. Хуго Колонтаја ( XXI Liceum Ogólnokształcące im. Хугона Коштаја ) (ул. Грујецка, 93)
 • обелиск на улица Линдли
 • куќа на Миколај Шелехов (Алеи во Ерусалим , 85)
 • куќа на Станислав Ростковски (Алеи во Ерусалим, 99)
 • куќа на ул. Доротовска, 7
 • станбена куќа на поштенска штедилница ( dom dochodowy Pocztowej Kasy Oszczędności ) (ул. Филтрова , 68)
 • административна и станбена зграда на фабриката за тутун на Државниот монопол за тутун ( dom administracyjno-mieszkalny Fabryki Wyrobów Tytoniowych Państwowego Monopolu Tytoniowego ) (ул. Калиска, 1)
 • болничка кујна и зграда за перење ( budynek kuchni i pralni szpitalnej ) (ул. Линдли, 4)
 • вила на ул. Мијановски, 3
 • куќа на ул. Мијановски, 15 - дел од Ревидот на Вавел
 • куќа на ул. Немцевич, 5а
 • вила со градина на улица. Рашинска, 48 -годишна во колонијата yубецки
 • куќа на ул. Тарчинскаја, 8
 • куќа на ул. Universitetskaya, 1 - дел од Wawel Redoubt
 • зградата на адмиралитетот на улица. Вавел, 7
 • куќа со градина на улица. Вавел, 32 години
 • куќа на ул. Вавел, 60 - дел од повтореното мислење на Вавел

Споменици

 • Барикада од септември 1939 година - агол на улиците Гроецкаја и Опачевскаја
 • Споменик на пилотот - агол на улиците vвирка и Вигура - Рашинскаја и Вавелскаја
 • Споменик на Габриел Нарутович - пл. Нарутович
 • Споменик на Марија Склодовска Кири - плоштад Марија Склодовска -Кири
 • Споменик на бранителите на Ордон Редуб 1831 - агол на улиците Мшхоновска и Влоховскаја
 • Споменик на англиските пилоти - плоштад („рондо“) на сибирски прогонети
 • Споменик на Луиџи Орион - ул. Барска
 • Обелиск на улица Линдли во спомен на оние што починаа во болница
 • Споменик на среќното куче - Мокотовско поле
 • Скулптура од песочник „Посветеност на мајчинството“

Покрај тоа, постојат неколку спомен -камења и неколку десетици спомен -плочи, овековечувајќи го споменот на познати личности кои живееле во ловот и воените жртви [8] :.

Паркови

Постојат 10 зелени површини на територијата на Охота [9] :

 • Тврдините Раковијец ( Четириесет Раковиеви , остатоци од утврдената територија „Ракович“) на улица. Коротински - 4,84 хектари
 • Паркирајте ги. Заслав Малички ( Парк im. Zasława Malickiego ) на улица. Вислицкаја, со езерце Раковецки - 5,96 хектари
 • Паркирајте ги. Марија Склодовска-Кири ( Парк и. Мари Склодовски-Кири ) на улица. Вавел со споменик на покровителство - 2,16 хектари
 • Парк Шчеливицки ( Парк Шчеливицки ) на улица. Влодажевскаја со три глинени јами, скијачки лизгалки преку целата година, базен, итн. - 30,11 хектари
 • Мокотовско поле ( Пол Мокоотовски ) на улица. Vвирки и Вигури: има 48,61 хектари на територијата на Охота, повеќе од 2/3, со два резервоари
 • Плоштад Виелкополски ( Зилениек Виелкополски ) на улица. Фабрика за филтри - 3 хектари
 • Плоштад Опачевски ( Сквер Опачевски ) помеѓу две линии на ул. Опачевскаја - 2,69 хектари
 • Плоштад именуван по A. Grotowski ( Skwer im. A. Grotowskiego ) на улица. Линдли - 1,76 хектари
 • Плоштад именуван по Сју Рајдер ( Сквер им. Сју Рајдер ) на ул. Кшитски - 2 хектари
 • Западен парк ( Парк Заходни ) на плоштадот на сибирски прогонети - 9 хектари

Исто така, постојат неколку помали плоштади, како и места на неправилно уредување (на пример, Форт Шчеливице). Не остана ниту една природна шума во лов.

Други значајни објекти

Исто така, во лов се:

 • Центар за ловечка култура ( Ośrodek Kultury Ochoty - "OKO" )
 • Национална библиотека ( Библиотека Народова )
 • Јавна библиотека ( Biblioteka Publiczna )
 • Архива на документи од модерното време (документи од 1918 година, Archiwum Akt Nowych )
 • Генерално обвинителство ( Прокуратура генерална )
 • Театар на ловот ( Театр Охоти )
 • Оч-Театр (филијала на Театр Полонија )
 • Копин сала ( Хала Копинска )
 • Сала (пазар) Банах ( Хале Банача, Тарговиско Банача )
 • Центар за онкологија - Институт именуван по Марија Склодовска-Кири ( Centrum Onkologii-Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie )
 • Централна клиничка болница на Медицинската академија (C entralny Szpital Kliniczny Akademii Medycznej )
 • Варшавска зграда на Политехничкиот институт ( Будинек Политехнички Варшавскије )
 • Центар за борба против тероризмот ( Jednostka Antyterrorystyczna - Biuro Operacji Antyterrorystycznych Komendy Głównej Policji )

Забелешки (уреди)

 1. POWIERZCHNIA I LUDNOŚĆ W PRZEKROJU TERYTORIALNYM W 2010 R. (полски) , с. 22, 2010-11-15
 2. Кшиштоф Травковски. Mogła być "Pociecha" - została "Ochota" Архивирано на 5 мај 2014 година во Wayback Machine . Очотник. 12 (9), с. 6, 2005. Ośrodek Kultury Ochoty. ISSN 1734-5510, с. 22, 2010-11-15 (полски)
 3. Krajowy Rejestr Urzędowego Podziału Terytorialnego Kraju . (Полски) ГУС
 4. [httphttp: //www.zdm.waw.pl/index.php?id = 288 Dzielnica Ochota]. (Полски) W: Obszary MSI [on-line]. Зарзад Дрог Мијескич со Варшавие.
 5. 1 2 Јануш Олексиевич. Очота - бардо добри адреса. „Столица“. Бр 1 (1413) (5 стихнија 1975), с. 2-3. WWP RSW „Праса Ксишка Рух“ (полски) .
 6. Placówki oświatowe Архивирано на 13 јануари 2012 година на машината Wayback (полски) , Urząd Dzielnicy Ochota.
 7. Шпорет zabytków Warszawy (полски) Гус
 8. Miejsca pamięci na terenie dzielnicy Ochota Архивирано на 21 септември 2011 година во Wayback Machine (полски) Urząd Dzielnicy Ochota.
 9. Докод на Очочие - информатор. З: Јарослав Зиелински: Охотница и растојание. Варшава: Веда, 2010, с. 108-112. ISBN 978-83-61932-22-2 .

исто така види