Прозорец (оптоелектронски комплекс)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Окно (10) .jpg

Оптичко-електронски комплекс „Прозорец“ (индекс 4 на Министерството за одбрана на СССР 54Ж6 , е во служба со воената единица 52168 , позната и како „Нурек“ во најблискиот град) - комплекс за следење на вселената со помош на телескопи. Тоа е компонента на системот за контрола на надворешниот простор (SKKP) . Наменет е за брзо примање информации за вселенската ситуација, каталогизирање на вселенски објекти од вештачко потекло, одредување на нивната класа, намена и моментална состојба. Комплексот овозможува откривање на какви било вселенски објекти на надморска височина од 2000 km до 40.000 km, вклучително и геостационарни орбити .

Комплексот се наоѓа на надморска височина од 2216 метри надморска височина во планините Sangloh ( Памир ), не е далеку од градот Nurek ( Таџикистан ) во областа на селото Khodjarki. Тој е сопственост на Русија и е дел од нејзините вселенски сили . Експериментална борбена должност е од 1999 година . [1] Овозможува откривање, препознавање и пресметување на орбитите на вселенските објекти во автоматски режим на надморска височина од 2 илјади до 40 илјади km. и големина повеќе од еден метар. Комплексот исто така е способен да следи вселенски објекти во ниска орбита со надморска височина од 120 до 2000 km. Развиена од фабриката Красногорск именувана по. С.А.Зверева .

Принципот на работа на комплексот се заснова на пасивна локација на вселенските објекти од рефлектираната сончева светлина. Директното набљудување на просторот се врши ноќе, во автоматски режим. Во една сесија („ноќ“), комплексот дава информации и за сите познати и за новооткриените вселенски објекти. Покрај тоа, секое вселенско летало лансирано во орбитата од кој било космодром во радиус од повеќе од 2000 km паднало во опсегот на комплексот во неколку орбити.

Локацијата на ОЕК „Прозорец“ е избрана земајќи ги предвид својствата на атмосферата (оптичка транспарентност и стабилност) и бројот на ведри ноќни часови (околу 1500 часа годишно).

Воена единица број 52168 првично беше наоѓа на 9 километри југозападно од градот Nurek на надморска височина од 1785,5 метри. Во моментов, на воен камп се наоѓа директно во градот Nurek, оригиналниот сајт не е обновен по граѓанската војна во Таџикистан и сега е напуштен.

На 18 август 2006 година во 11:45 часот (UTC), се случи земјотрес со јачина од 4,7 степени . Епицентарот бил на оддалеченост од 4 километри од ОЕЦ ОКНО, хипоцентарот на длабочина од 10 километри.

Историја на создавањето

Окно (11) .jpg

Развојот на комплексот започна во 1961 година. Во фазата на развој, беше искористено искуството за создавање високопрецизни астрономски инсталации (HAU) . За 1972 година, се проценуваше на 120.000.000 рубли, поради оваа причина проектот беше замрзнат до 1974 година.

Воената единица е формирана на 24 јули 1980 година [2] . Прво, беа изградени бараки и паркинг на левиот брег на реката Вакш . Во 1985 година, на местото на распоредување на единицата, започна инсталацијата на капаците на куполата. Изградбата беше изведена со користење на воената единица на градежниот баталјон бр. 14464 (компании „А“, „Б“ и „В“) под надзор на полковникот Трахтенберг од инженерските трупи. Во 1988 година започна поставувањето на технолошка опрема во првата технолошка зграда на комплексот. Во 1991 година беше инсталирана речиси целата технолошка опрема.

Во летото 1992 година, поради влошувањето на општествено-политичката ситуација и избувнувањето на граѓанската војна во Таџикистан, сите градежни и индустриски организации кои учествуваа во изградбата на комплексот го напуштија објектот. Во ноември 1992 година, сите деца и повеќето членови на семејството на војниците беа евакуирани во Русија.

Во 1999 година, комплексот беше прифатен за експериментална борбена должност. Тој беше ставен на штрек во јануари 2014 година. [3] Во март 2004 година, помалиот дел од десетте трафостаници презеде алармирање [4] . Во октомври 2004 година, комплексот стана сопственост на Русија [5] .

На 31 јули 2009 година, комплексот го посетија врховниот командант на вооружените сили на РФ Дмитриј Медведев и претседателот на Република Таџикистан Емомали Рахмон [6] .

Државните тестови на комплексот за препознавање вселенски објекти Окно во Таџикистан во интерес на руските сили за воздушна одбрана требаше да се одржат во летото 2014 година, по што комплексот требаше да биде ставен на должност [7] .

Во ноември 2014 година беа завршени државните тестови на комплексот [8] . Беа ставени во функција уште 4 оптоелектронски станици, инсталирана е модерна телевизиска опрема, како и компјутерски уреди од новата генерација развиени врз основа на руската елементарна база. [ извор неодреден 2482 дена ]

Окно (4) .jpg

Комплексен состав

 • Пребарајте оптоелектронска станица за откривање
 • Оптоелектронска станица за следење
 • Центар за комуникации и пренос на податоци
 • Метеоролошка станица
 • Команден и компјутерски центар

Белешки (уреди)

 1. рускиот комплекс „Окно-М“ забележа зголемена вселенска активност
 2. Оптичко-електронски комплекс „Прозорец“. 30 години чувајќи ги вселенските граници
 3. Ведомости во Санкт Петербург од 29.09.2015 година, „Идентификувани летечки објекти“
 4. Вселенските сили на Русија ја прошируваат контролата врз објектите во вселената
 5. Таџикистан и предаде на Русија станица за електронско следење на вселената Архивирана на 18 февруари 2011 година.
 6. Дмитриј Медведев и претседателот на Таџикистан Емомали Рахмон ја посетија руската оптичко-електронска станица Окно за откривање и препознавање на вселенски објекти (ОЕС). Архивирана на 29 ноември 2014 година.
 7. Руската Федерација се подготвува да го лансира системот за следење на вселената со полн капацитет
 8. Комплексот за контрола на надворешниот простор Окно ќе стапи во употреба. 17.11.2014

Врски