Олгерд

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Олгерд
Имагинарен портрет на Олгерд. Гравура од „Опис на европската Сарматија“, 1578 г.
Имагинарен портрет на Олгерд. Гравура од „Опис на европската Сарматија“ , 1578 година.
1345 - 1377 година
Претходник Евнутиј
Наследник Јагаило

Раѓање 1296 ( 1296 )
Смртта 24 мај 1377 година ( 1377-05-24 )
Род Гедиминовичи
Татко Гедимин
Мајка Евна Полоцкаја
Сопружник Јулијанија Тверскаја[1][2] и Марија Витебскаја
Деца Yagailo[3] , Skirgailo[4] , Koribut Olgerdovich , Lugveniy Olgerdovich , Karigailo , Vigand Olgerdovich[5] , Svidrigailo , Агрипина Olgerdovna , Александра Olgerdovna , Fedor Olgerdovich , Дмитриј Olgerdovich , Андреј Olgerdovich , Владимир [6][7] Константин Czartorysky , Кена , Марија Олгердовна , Елена Олгердовна , Минигаило Олгердович и Јадвига Олгердовна [д][8]
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Olgerd ( Западна Русија Olgѣrd [9] , околу 1296 - 24 мај, 1377 ) е Големиот војвода од Литванија , син на Gediminas , брат на Keistut , кој за време на неговото владеење 1345-1377 значително се прошири границите на државата [10 ] .

Име

Постојат две главни верзии за потеклото на името Олгерд. Според еден, името Олгерд доаѓа од литванските зборови алга - награда и girdas - слух, вест и буквално значи познат по награда [11] . Според друго толкување, името доаѓа од античките германски корени adal - благородна и gar - копје и значи благородно копје [12] .

Во моментов, исто така, нема консензус меѓу руските научници за стресот во името Олгерд. На полски, стресот секогаш паѓа на претпоследниот слог, што е, во овој случај, на - o -. Во литературата на руски јазик, акцентот во името Олгерд традиционално се ставал на вториот слог: го има, на пример, кај Пушкин [13] . Големата советска енциклопедија, Советскиот енциклопедиски речник, енциклопедискиот речник Брокхаус и Ефрон и голем број други извори [14] [15] исто така го нагласуваат вториот слог. Од друга страна, современите изданија - Големиот енциклопедиски речник [16] и Биографскиот енциклопедиски речник на Горкин [17] - го нагласуваат првиот слог.

Царувај

Околу 1318 година Олгерд се оженил со ќерката на витебскиот принц Марија Јарославна . Живеел и владеел во Усвјати [18] . Во 1341 година, заедно со неговиот брат Кеистут, тој бил поканет од Псковјаните да ги заштити Псковските земји од Ливонските витези. Тој ја одбил понудата да владее во Псков, но го оставил својот син Андреј во градот. Тој го поседувал градот Крево и земјиштето што се протегало до реката Березина . По смртта на свекорот на Јарослав, тој стана кнез на Витебск .

По смртта на принцот Гедиминас, Големото Војводство Литванија било поделено меѓу неговите седум сина и неговиот брат Воин. Најмладиот од синовите на Гедиминас, Евнутиј , бил во главниот град Вилна . Според Владимир Антонович , тој не бил голем војвода: сите синови на Гедиминас ја задржале целосната независност и никој од нив не уживал стаж. Во 1345 година, Кејстут, по претходен договор со Олгерд, ја окупирал Вилна и ги префрлил винските земји на Олгерд. Браќата ја доделија Евнутија во Заславл , кој беше на три дена пат од Вилна.

Цртеж на печатот на големиот војвода од Литванија Олгерд. ДОБРО. 1366 [19]

Olgerd придонесе за развојот на изградбата на православните цркви во градот (од најстарите во Вилнус беше на Црквата Свети Никола [20] , а во првата половина на 1340s, имаше еден манастир во градот каде што сестра Gediminas живееле [ 21] Датумот на основање на црквата Пјатницкаја е 1345 година, а Пречистенска - 1346 година, црквата Света Троица била изградена по конференцијата на православните со Олгерд [22] .

Олгерд и Кејстут склучија договор, според кој браќата мора да одржуваат близок сојуз и пријателство, подеднакво да ги делат сите нови аквизиции. Олгерд го презел кнежевскиот престол во Вилна, додека Кеистут - резиденцијата на подмонарсите во Троки. [23] Новиот поредок не наиде на сериозен отпор кај кнезовите на апанажата, освен неуспешните обиди на Евнутиј и Наримунт да најдат поддршка во странство.

Борбата на Литванија против крстоносците ја водеше главно Кеистут. Олгерд ги насочи сите свои напори да ги прошири границите на литванската држава на сметка на руските земји и да го зајакне влијанието на Литванија во Новгород , Псков и Смоленск . Псковјаните и Новгородците маневрирале меѓу Ливонија, Литванија и Ордата, но на крајот во Новгород се формирала литванска партија, која по значење и влијание била инфериорна во однос на московската партија, но сепак ја претставувала како значаен противтежа. Меѓутоа, кога акциите на московската партија се засилиле во Новгород, Олгерд презел воена кампања против Новгород. Новгородската војска не се осмели да одговори со битка, а разгневената толпа на вече го растргна градоначалникот Евстатиј, кој се бореше за сојуз со Москва. [21]

Олгерд доби многу поголемо влијание во Смоленск. Тој го бранеше принцот Иван Александрович од Смоленск и го обврза да дејствува со него. Синот на Иван Александрович, Свјатослав , веќе станал во позиција целосно зависен од литванскиот принц: тој бил должен да го придружува Олгерд во походите и да ја обезбеди војската на Смоленск да се бори против крстоносците. Најмало затајување на Свјатослав од овие должности ја привлече кампањата на Олгерд кон земјата Смоленск и нејзиното уништување.

Во 1350 година, Олгерд се оженил по втор пат, со ќерката на тверскиот принц Александар Михајлович (кој бил убиен во ордата заедно со неговиот најстар син Фјодор ), принцезата Улјана . Кога се појави спор за владеењето на Твер помеѓу принцот Кашин Василиј Михајлович и неговиот внук Всеволод Александрович Холмски , страната на првиот беше поддржана од големиот војвода од Москва Димитри, вториот - Олгерд.

Пристапување на земјиштето Чернихив

Аспирациите на Олгерд, христијанин и оженет прво со принцезата од Витебск, потоа со принцезата од Твер, беа насочени кон ослободување на руските региони од владеењето на Златната орда и стекнување влијание во руските земји. [24]

Околу 1355 година Олгерд се „борел“ со Брјанск , по што многу други земји, во кои се распаднало владеењето на Черниговско-Северск, му се покорувале. Олгерд ги подели сите земји на Чернигов-Северск на три имоти: тој ги даде Чернигов и Трубчевск на својот син Дмитриј , Брајанск и Новгород-Северск на Дмитри-Корибут Јуниор и Стародуб Северски на неговиот внук Патрике Наримунтович .

Пристапување на Киев земјиште

Во 1362 година, Олгерд победил тројца татарски принцови на кримските, Перекоп и Јамбалутски орди на бреговите на реката Сини Води (левата притока најужната бубачка ), кои се обидувале повторно да ја потчинат земјата Подолск, освоена од нив од таткото на Олгерд. , Гедимин . Во рацете на Олгерд беше целосна контрола над огромното копно - целата лева половина од сливот на Днестар , од устието на реката Серет до Црното Море , целиот слив на Јужниот Буг, утоките на Днепар и просторот. до реките Днепар до сливот на Рос.

Брегот на Црното Море во областа на модерна Одеса стана литвански долго време. Фјодор, кој владеел во Киев од 1320-тите, бил заменет со синот на Олгерд, Владимир . За да ја поседува Волинија, Олгерд морал да издржи тврдоглава борба со полскиот крал Казимир III . Отпрвин, литванската армија постигна значителен напредок во Волинија, но набрзо полскиот крал започна контраофанзива, а подоцна презеде заедничка кампања со Унгарија и Мазовија. Под водство на Луј Унгарски, голема војска го нападнала кнежеството Трока и речиси го принудила братот на Олгерд, Кеистут, да се крсти. Меѓутоа, на пат кон местото на крштевањето, тој побегнал. [23] Конфронтацијата траеше со ретко примирје, во прашање беа Волинија и крштевањето, кои европските монарси тврдоглаво се обидуваа да ги добијат од литванските принцови. Долгогодишниот спор беше завршен дури во 1377 година , под Луис, наследникот на Казимир. Со посредство на Кеистут, беше склучен договор помеѓу Олгерд и Луис, според кој имотите на Берестејски, Владимирски и Луцки беа признати како Литванија, а земјиштето Холмск и Белц беа пренесени на Полска.

Односите со Москва

Принцот Олгерд на споменикот на 1000-годишнината од Русија во Велики Новгород

Во 1350 година, Олгерд ја увидел потребата за компромис со Москва и се обидел да го зајакне краткиот мир со семејните врски. Неговиот брат Коријат се оженил со ќерката на Иван II , големиот војвода од Москва. Сепак, постепено моќта на Златната орда над московските земји ослабна, а конфронтацијата меѓу Москва и Литванија се интензивираше. Москва го зголеми своето влијание врз Смоленск . Олгерд, како одговор, привремено го припои Ржев во неговите земји.

Во 1368 година, Олгерд ги нападна московските граници (трупите на Твер и Смоленск овој пат ѝ се придружија на Литванија [21] ) и, откако го победи напредниот полк на војводата Дмитриј Минин кај Волок Ламски, во близина на реката Тросна , ја опсади Москва , но откако стоеше три дена во близина на Кремљ , се врати. Историчарите сугерираат дека идниот велики војвода од Литванија Витовт, синот на Кеистут, го добил своето огнено крштевање за време на овој поход, кога имал само осумнаесет години. [23] На враќање, литванската војска ги ограбила руските земји низ кои минувала. Како резултат на кампањата на големиот војвода од Литванија Олгерд против Москва во 1368 година, големиот војвода од Москва Дмитриј Иванович одби да се меша во работите на Твер. Михаил се вратил да владее во Твер, а бунтовниот вазал Еремија му бил предаден. Спорните земји биле пренесени на Твер [25] .

Олгерд го нападнал и кнежеството Одоевски и на реката Холохолна, во близина на истоимената населба, ја поразил локалната руска војска. Од кнежевството Одоевски, Олгерд отиде во земјата Калуга, каде во градот Оболенск го уби локалниот принц Константин Иванович.

Во 1370 година, Олгерд повторно отиде во Москва на барање на Михаил Тверској , кој беше поразен од Дмитриј Иванович , презеде неуспешна опсада на Волоколамск , застана на ѕидовите на Кремљ, но склучи примирје шест месеци и се врати назад во Литванија. а договорот бил обезбеден со династички брак: братучедот на Дмитриј, Иванович Владимир Андреевич се оженил со Елена , ќерката на Олгерд.

Кампањата од 1372 година заврши со неповолно примирје за Литванија во Љубутск . Тоа беше резултат на поразот на литванската авангарда, добиен од трупите на принцот Дмитриј од Москва. Дмитриј, вкоренет во шумска област, го победи Олгерд и тверските трупи што му се придружија. Олгерд бил принуден да ги прифати условите што ги предложил [21] . Дмитриј инсистираше на тоа дека Михаил Тверској треба да му ги врати на Дмитриј сите московски градови што ги окупираше, додека Олгерд не треба да посредува за него: сите поплаки против принцот од Твер треба да ги реши судот на Кан . По ова примирје, влијанието на Литванија врз Твер конечно падна.

Волја

Тестаментот на Олгерд посеал конфузија во Литванија, бидејќи тој го оставил својот дел од Големото Војводство (Вилна) не на својот најстар син (односно, од неговата прва сопруга), туку на Јагаила , неговиот сакан син од втората сопруга.

Религија

Хрониката на Биховец , хрониката Густинскаја и Кадифената книга велат дека Олгерд го усвоил православието и православното име Александар уште пред неговиот брак со Марија Јарославна, односно пред 1318 година; но има вест дека се крстил и ја добил шемата дури пред неговата смрт. Третата верзија вели дека тој се крстил за да се ожени со руска принцеза, но откако станал Велики војвода, на моменти го напуштал православието од политички причини. Познато е дека дозволил изградба на неколку цркви - две во Витебск и една во Вилна во името на Светата маченичка Параскева ( Црква Пјатницкаја ). В.Б. Антонович („Историја на литванското кнежевство“, 98) ги прифаќа вестите за хрониката Биховец и хрониката Густинскаја, со толкувањето на Алберт Вијук-Којалович („Historia Lituanae“) дека Олгерд се обидел да го даде своето преобраќање во православието, а не наведено , но приватен, но затоа неискажан лик.

Во 1347 година, според некои извори, тројца христијани биле брутално погубени, подоцна прогласени за светци од Православната црква - Антониј, Јован и Евстатиј од Литванија (познати како Вилни маченици). Во московската држава, великиот војвода Олгерд беше прогласен за виновник за мачеништвото на овие маченици, што е во спротивност со раните текстови на Житието на вилните маченици, со добро познатата научна хронологија на настаните од 1340-тите, со информации за Православието на Олгерд Гедиминович и неговото семејство.

Односот на Олгерд со митрополитот Киевски Алекси беше тежок . Така, во 1359 година, Алекси, кој се упатил кон Киев, бил уапсен по наредба на Олгерд и се вратил во Москва дури во 1360 година. Подоцна, тензијата меѓу Олгерд и Алекси донекаде стивнала, но периодите на релативно мирни односи меѓу нив биле краткотрајни [26] .

Во 1371 година, Олгерд побарал од цариградскиот патријарх да обнови посебна метропола во сите литвански земји.

Ливонската хроника на Херман Вартберг тврди дека Олгерд умрел како незнабожец, а неговиот погреб бил извршен според литванскиот пагански обред: „На неговиот погреб, во согласност со литванското суеверие, беше извршена свечена процесија, со палење на разни работи и 18 војна. коњи“. Во исто време, некои истражувачи забележуваат дека Ливонскиот ред , кој е во војна со Литванија, бил заинтересиран Олгерд да се смета за паган. Починатиот принц, меѓу другите големи војводи, бил вклучен во комеморацијата на Киевско-печерската лавра како „Принц. големиот Олгерд, именуван во Св. крштевањето Дмитриј ” [27] .

Сопругите и децата на Олгерд

Историските извори не содржат исклучително јасни информации за жените и децата на Олгерд. Поради некоја причина, постојат неколку главни гледишта во историографијата, од кои ниту една не е општо прифатена. Најраспространета беше позицијата на полскиот специјалист по генеалогија од крајот на 19 век, Јозеф Волф , објавена како дополнувања и појаснувања на делата на друг познат полски специјалист Казимир Стаднички [28] .

Во 1990-тите, беа објавени голем број дела од полски историчари, во кои многу од веќе традиционалните ставови беа ревидирани. Најголем придонес во овој поглед имаат Тадеуш Василевски [pl] [29] , Јан Тенговски [pl] [30] и Јарослав Никодем [31] [32] .

Според Волф, кој се потпирал на истражувањето на Стадницки, Олгерд имал 12 сина и најмалку 7 ќерки од две сопруги, од кои првата била принцезата Марија од Витебск, а втората Јулијанија од Твер [33] . Јан Тенговски забележува дека изворите содржат спротивставени информации за првата сопруга на Олгерд, нарекувајќи ја или Ана или Марија, врз основа на што Тадеуш Василевски направил претпоставка дека Олгерд бил во брак три пати.

Напротив, Тенговский условно называет первую жену Ольгерда Анной, обращая внимание на то, что ввиду отсутствия надёжных источников этот вопрос остаётся открытым [34] .

Другим спорным вопросом является старшинство детей Ольгерда. Со времён Вольфа считалось, что его старшим сыном был Андрей , при этом автор не располагал опубликованным уже после его смерти источником — письмом Людовика Венгерского Франциску Карраре от 29 сентября 1377 года [35] , в котором старшим сыном Ольгерда назван Фёдор [36] .

Ян Тенговский предлагает следующий список детей Ольгерда [37] :

От первого брака с Анной или Марией Витебской [38] :

 1. Фёдор (ум. 1394/1400) — князь ратненский , родоначальник князей Кобринских (Род пресёкся в 1518 году со смертью княгини Анны Семёновны ) и Сангушек (род идёт от Фёдора Любартовича ).
 2. Андрей (ум. 1399 в битве на Ворскле ) — наместник псковский (1342—1349), князь полоцкий (1349—1387), наместник новгородский (1394);
 3. неизвестный по имени сын (ум. 1353);
 4. Дмитрий (ум. 1399 в битве на Ворскле) — князь брянский, трубецкой, друцкий, владелец Переяславля-Рязанского (1379—1388);
 5. Владимир (ум. 1398 или позже) — князь витебский (до 1367), киевский (до 1367—1394);
 6. неизвестная по имени дочь (ум. 1370 или позже) — жена князя Ивана Новосильского ;
 7. Агриппина (1342 или позже — 1393 ? ) — жена суздальского князя Бориса Константиновича .

От второго брака с Иулианией Тверской :

 1. Кенна (ок. 1351—1367) — жена слупского князя Кажки ( Казимира IV );
 2. Евфросиния (ок. 1352—1405/1406) — жена великого князя рязанского Олега Ивановича ;
 3. Скиргайло ( Иван ; ок. 1354—1394) — князь витебский (ок 1373—1381), трокский (1382—1392), полоцкий (1387—1394), наместник короля в Великом княжестве Литовском (1386—1392), князь киевский (1394);
 4. Корибут ( Дмитрий ; ок. 1355 — до 1404) — князь новгород-северский ;
 5. Федора — жена Святослава Титыча Карачевского ;
 6. Лунгвений ( Семён ; 1356 или позже — 1431) — наместник новгородский (1389—1392), князь мстиславский (1390—1431);
 7. Елена (1357/1360 — 1437) — жена Владимира Андреевича Храброго ;
 8. Ягайло ( Владислав ; ок. 1362—1434) — великий князь литовский (с 1377), король польский (с 1386);
 9. Мария (ок. 1363) — жена боярина Войдилы , жена князя Давида Городецкого;
 10. Каригайло ( Казимир ; ок. 1364/1367 — 1390) — князь мстиславский ;
 11. Минигайло (ок. 1365/1368 — до 1382);
 12. Александра (1368/1370 — 1434) — жена мазовецкого князя Земовита IV ;
 13. Екатерина (1369/1374 — 1422 или позже) — жена мекленбургского князя Иоганна II;
 14. Вигунд (ок. 1372—1392) — князь керновский ;
 15. Свидригайло (ок. 1373—1452) — великий князь литовский (1430—1432);
 16. Ядвига (ок. 1375) — жена освенцимского князя Яна III .

Память

Ольгерд изображён на памятнике Тысячелетие России в Новгороде. Памятник ему установлен в Витебске [39] [40]

Ольгерд действует в романах Дмитрия Балашова « Симеон Гордый », « Ветер времени » и « Отречение » из цикла « Государи Московские ».

Ольгерду (и его брату Кейстуту) также посвящена сюжетная кампания DLC «Dawn of the Dukes» к игреAge of Empires II: Definitive Edition .

Примечания

 1. Иулиания Александровна // Энциклопедический словарь СПб. : Брокгауз — Ефрон , 1894. — Т. XIIIа. — С. 770.
 2. Ульяна Александровна // Русский биографический словарь СПб. : 1912. — Т. 20. — С. 432.
 3. Новодворский В. Ягайло // Энциклопедический словарь СПб. : Брокгауз — Ефрон , 1904. — Т. XLI. — С. 484—485.
 4. Скиргайлло // Энциклопедический словарь СПб. : Брокгауз — Ефрон , 1900. — Т. XXX. — С. 199.
 5. А. Э. Вигант // Энциклопедический словарь СПб. : Брокгауз — Ефрон , 1892. — Т. VI. — С. 225.
 6. К. Б. Андрей // Энциклопедический лексикон СПб. : 1835. — Т. 2. — С. 288.
 7. Андрей Ольгердович // Энциклопедический словарь / под ред. И. Е. АндреевскийСПб. : Брокгауз — Ефрон , 1890. — Т. Iа. — С. 764.
 8. Jirásek Z. , Antonín R. , Čapský M. , Janák V. , Prix D. , Kouřil P. Slezsko v dějinách českého státu I. Od pravěku do roku 1490 (чеш.) Nakladatelství Lidové noviny , 2012. — С. 582. — 708 с. — ISBN 978-80-7422-168-2
 9. Перемирная грамота послов великого князя литовского Ольгерда Гедиминовича с великим князем Дмитрием Ивановичем
 10. Альгерд // Вялікае Княства Літоўскае. — Т. 1: Абаленскі — Кадэнцыя. — Мн. : Беларуская Энцыклапедыя імя П.Броўкі, 2005. — 684 с.: іл. ISBN 985-11-0314-4 . — С. 222.
 11. Древние литовские имена
 12. Суперанская А. В. Словарь русских личных имён: Сравнение. Происхождение. Написание. — М. : Айрис-пресс, 2005. — С. 168. — 384 с. — (От А до Я). — ISBN 5-8112-1399-9 .
 13. Будрыс и его сыновья // Викитека .
 14. Агеенко Ф. Л. Собственные имена в русском языке: Словарь ударений: Более 35 000 словарных единиц. — М.: НЦ ЭНАС, 2001. — С. 112
 15. Ольгерд (Альгирдас) // Советская историческая энциклопедия : в 16 т. / под ред. Е. М. Жукова . — М. : Советская энциклопедия , 1961—1976.
 16. Большой энциклопедический словарь / гл. ред. А. М. Прохоров. — 2-е изд.,перераб.и доп. — СПб. : Норинт, 1997. — 1456 с. — С. 841. ISBN 5-85270-160-2 .
 17. Горкин А. П. Биографический энциклопедический словарь. — М. : Большая Российская энциклопедия, Оникс, 2000. — 712 с. — C. 443. ISBN 5-85270-261-7 .
 18. Хроника Литовская и Жмойсткая // Полное собрание русских летописей . — Т.32. 1975. — Л. 120.
 19. Gumowski M. Pieczecie Ksiazat Litewskich. // Ateneum Wilenskie. R. VII. Z. 3—4, 1930. S.709-710
 20. Vladas Drėma. Dingęs Vilnius. — Vilnius: Vaga, 1991. — P. 178. ISBN 5-415-00366-5 . (лит.)
 21. 1 2 3 4 Гудавичюс Э. История Литвы с древнейших времен до 1596 года. — М. , 2005. — С. 190.
 22. Darius Baronas. Trys Vilniaus kankiniai: gyvenimas ir istorija. — Vilnius, 2000.
 23. 1 2 3 Гудавичюс Э. История Литвы с древнейших времен до 1569 года. — Фонд имени И. Д. Сытина BALTRUS, 2005.
 24. Литовско-русское государство // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 25. Гудавичюс Э. История Литвы. Т.1. с древнейших времен до 1569 года. — М.: Baltrus, 2005. — С. 73.
 26. Статья БРЭ «Ольгерд»
 27. Голубев CT Древний помянник Киево-Печерской лавры. — К., 1892.
 28. Wolff J. Ród Gedimina. Dodatki i poprawki do dzieł K. Stadnickiego: «Synowie Gedymina», «Olgierd i Kiejstut» i «Bracia Władysława Jagiełły». — Kraków, 1886.
 29. Wasilewski T. Synowie Giedymina W. ks. Litwy a następstwo tronu po nim // Annales Universi-tatis Marie Curie-Sklodowska. — Sectio F. Historia. — 45. — 1990. — S. 124—137.
  Wasilewski T. Trzy małżeństwa wielkiego księcia Litwy Olgierda. Przyczynek do Genealogii Giedyminowiczow // Kultura średniowieczna i staropolska. -Warszawa. — 1991. — S.673—682.
  Wasilewski T. Daty urodzin Jagiełły i Witolda. Przyczynek do Genealogii Giedyminowiczow // Przegląd Wschodni — T. l. — Z. l. — 1991. — S. 15—34.
 30. Tęgowski J. Pierwsze pokolenia Giedyminowiczów — Poznań-Wrocław, 1999.
 31. Nikodem J. Synowie Giedymina. Próba ustalenia kolejności urodzeń // Genealogia. Studia i Materiały Historyczne. — 13. — 2001. — S. 7—30.
 32. Błaszczyk G. Polska historiografia Wielkiego księstwa Litewskiego w latach 1990—2003 // Вялікае княства Літоўскае: гісторыя вывучэння ў 1991—2003 гг . Матэрыялы міжнар. круглага стала «Гісторыя вывучэння Вялікага княства Літоўскага ў 1991—2003 гг.», Гродна (16-18 мая 2003 г.). — Мн. : Мэдысонт, 2006. — С. 338.
 33. Wolff J. Ród Gedimina. Dodatki i poprawki do dzieł K. Stadnickiego: «Synowie Gedymina», «Olgierd i Kiejstut» i «Bracia Władysława Jagiełły». — Kraków, 1886. — S. 26—27.
 34. Tęgowski J. Pierwsze pokolenia Giedyminowiczów — Poznań-Wrocław, 1999. — S. 47—48.
 35. Письмо Людовика Франциску Каррара Архивная копия от 7 октября 2011 на Wayback Machine . Сайт «Гісторыя Беларусі IX—XVIII стагоддзяў. Першакрыніцы». (Проверено 22 августа 2012)
 36. Tęgowski J. Pierwsze pokolenia Giedyminowiczów — Poznań-Wrocław, 1999. — S. 50.
 37. Tęgowski J. Pierwsze pokolenia Giedyminowiczów — Poznań-Wrocław, 1999. — S. 308—311.
 38. Jan Tęgowski. Pierwsze pokolenia Giedyminowiczów. — Wydawnictwo Historyczne. — Poznań – Wrocław: Wydawnictwo Historyczne, 1999. — С. 49—50.
 39. Князь Ольгерд вернулся в Витебск под дождь с градом. Как устанавливали монумент в честь историческго деятеля (недоступная ссылка) . Дата обращения: 25 июня 2014. Архивировано 26 июня 2014 года.
 40. На открытии памятник Ольгерду в Витебске власти не сказали ни слова (недоступная ссылка) . Дата обращения: 28 июня 2014. Архивировано 29 июня 2014 года.

Литература

 • Антонович В. Б. Монографии по истории Западной России. Т. I. — Киев, 1882.
 • Греков И. Б. Очерки по истории международных отношений Восточной Европы XIV—XVI вв. — М., 1963.
 • Ивинскис П. Восточнославянская литература в Великом княжестве Литовском. — Вильнюс: Издательство Вильнюсского университета, 1998.
 • Ольгерд / Петраускас Р. // Большая российская энциклопедия : [в 35 т.] / гл. ред. Ю. С. Осипов . — М. : Большая российская энциклопедия, 2004—2017.
 • Хоруженко О. И. О вероисповедании литовского великого князя Ольгерда // Вестник Екатеринбургской духовной семинарии, 2016
 • Грыцкевыч А. Альгерд // Вялікае княства Літоўскае: Энцыклапедыя. У 2 т. / рэд. Г. П. Пашкоў і інш. — Мінск: БелЭн, 2007. — Т. 1 (А – К) — С. 222–223 — ISBN 978-985-11-0393-1 (белор.)
 • Насевіч Г. В. Генеалагічныя табліцы старадаўніх княжацкіх і магнацкіх беларускіх родаў 12-18 стагоддзяў — Мінск, 1993. (белор.)
 • Conrad, Klaus Litauen, der Deutsche Orden und Karl IV. 1352—1360. — In: Zeitschrift für Ostforschung Bd. 21 (1972) S. 20-41.
 • Mažeika, Rasa J. The relations of Grand Prince Algirdas with eastern and western Christians. — In: La cristianizzazione della Lituania. Atti del Colloquio internazionale di storia ecclesiastica in occasione del VI centenario della Lituania cristiana, Roma, 24-26 giugno 1987. Città del Vaticano 1989. Pontifico Comitato di scienze storiche. Atti e documenti 2. S. 63-84.
 • Stadnicki K. Synowie Giedymina, Olgierd i Kiejstut — Kraków, 1886

Ссылки