Координати: непознат формат на аргументи

Центар за онлајн компјутерска библиотека

OCLC
Online Computer Library Center, Inc.
Слика на логото
Седиштето на OCLC
Тип задруга
Година на основање 1967 година
Основачи Фред Килгур
Локација mk: Даблин, Охајо
Област на активност информатичката технологија и библиотекарството
Сајт oclc.org/en/home.html?re..
Правна адреса 6565 Kilgour Place, Даблин, Охајо 43017 Соединетите Американски Држави

Online Computer Library Center, Inc. ( OCLC ) е „непрофитна услуга за компјутерска библиотека за членство и истражувачка организација со јавна цел да го прошири пристапот до информациите во светот и да ги намали трошоците за информации“ [1] . Организацијата е основана на 6 јули 1967 година како непрофитен библиотечен центар на колеџот во Охајо [2] . Повеќе од 72.000 библиотеки во 170 земји и територии ги користат услугите на OCLC за пребарување, стекнување, каталогизација, позајмување и зачувување на библиотечните материјали [3] Организацијата е основана од Фред Килгур и е со седиште во Даблин , Охајо , САД.

Услуги

OCLC обезбедува пристап до библиографски ,прибелешки и информации во целосен текст.

OCLC и нејзините библиотеки членки на неговиот ко-креираат и одржуваат WorldCat - OCLC Online Union the Catalog, најголемиот библиографски каталог во светот (онлајн каталог за јавен пристап, OPAC). WorldCat одржува записи од јавни и приватни библиотеки ширум светот. Програмата Open WorldCat го евидентира материјалот што им припаѓа на библиотеките во базата на податоци на WorldCat OCLC, која е достапна преку интернет пребарувачите, библиографските и книжарските страници. Во октомври 2005 година, техничкиот персонал на OCLC започна вики проект кој им овозможи на читателите да додаваат коментари и структурирани полиња со информации поврзани со кој било запис на WorldCat.

OCLC управуваше со центар за зачувување и дигитализација на микрофилм наречен OCLC Preservation Service Center , со седиште во Витлеем, Пенсилванија , САД. Центарот беше продаден на Backstage Library Works во 2009 година.

Онлајн бази на податоци

OCLC има база на податоци за каталогизација и пребарување што ја користат библиотекарите и јавноста. Тековната компјутерска програма, Connexion, влезе во употреба во 2001 година, а нејзиниот развивач, OCLC Passport, беше прекинат во мај 2005 година.

Базата на податоци содржи записи во машински читлив формат за каталогизација ( MARC , MA chine R читлив C аталогирање) кој се користи од каталозите на библиотеките ширум светот кои користат OCLC како алатка за каталогизација. Записите создадени во формат MARC потоа се поставуваат во системите за каталог на локални библиотеки. Ова им овозможува на библиотеките да најдат и преземаат информации за материјалот и да ги додадат во локалниот каталог без долг процес на каталогизирање на секој материјал поединечно.

1. За OCLC (врската е недостапна). OCLC. Преземено на 18 март 2010 година. Архивирана на 16 септември 2012 година.
  2. ИДЕАЛИ, иницијален дизајн на системот за библиотечниот центар на колеџот во Охајо: Историја на случај
  3. OCLC се преименува по европска поделба (инж.) (недостапна врска) . Бизнис Прво на Колумбо. Преземено на 9 ноември 2007 година. Архивирана на 16 септември 2012 година.