Остапенко, Олег Николаевич

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Олег Николаевич Остапенко
Олег Остапенко 1.jpg
10 октомври 2013 година - 21 јануари 2015 година
Шефот на владата Дмитриј Медведев
Претходник Владимир Поповкин
Наследник Игор Комаров

Раѓање 3 мај 1957 година ( 1957-05-03 ) (64 години)
Покосичи , област Коропски , Черниговска област , Украинска ССР , СССР
Образование
Награди
Воена служба
Години на услуга 1974-2013 година
Припадност Русија
Тип на војска ВВКО
Ранг
Заповеда Космодромот Плесецк ,
Вселенски сили ,
ВВКО
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Олег Николаевич Остапенко (роден на 3 мај 1957 година , Покосичи , Черниговска област , Украинска ССР , СССР ) - руски воен водач, генерал полковник (2012). Во 2011 - 2012 година - командант на Воздухопловните одбранбени сили , шеф на напредниот воен систем за истражување и развој на Министерството за одбрана на Руската Федерација, во 2012-2013 година, заменик министер за одбрана на Руската Федерација . Почесен воен специјалист на Руската Федерација , во 2013-2015 година - началник на Роскосмос .

Образование

Кариера

Во 1979-1989 година служел на различни позиции во Стратешките ракетни сили .

Од 1992 година, тој служеше како виш тест инженер , началник на штаб и командант на единица , началник на штаб на 153-от главен центар за тестирање за тестирање и контрола на вселенски средства именуван по Г.С. Титов (2002-2004).

Во 2004 година беше назначен за прв заменик началник на Генералштабот на Вселенските сили . Во 2007 година - шеф на првиот државен тест космодром Плесецк .

Од 30 јуни 2008 година до 8 ноември 2011 година - командант на вселенските сили .

Од 8 ноември 2011 година - командант на силите за воздушна одбрана [1] .

Од 9 август 2012 година - генерал полковник [2] .

На 9 ноември 2012 година бил назначен за заменик министер за одбрана на Руската Федерација [3] [4] .

Од 2013 година, тој беше одговорен за напредниот воен систем за истражување и развој на Министерството за одбрана на Руската Федерација [5] .

10 октомври 2013 година разрешен од функцијата заменик министер за одбрана и разрешен од воена служба [6] , назначен за шеф на Федералната вселенска агенција [7] .

21 јануари 2015 година разрешен од функцијата шеф на Роскосмос [8] .

Од 21 април 2015 година до 28 февруари 2016 година - Проректор за истражување , Политехничкиот универзитет Петар Велики Санкт Петербург .

Од 1 март 2016 година - Проректор за имплементација на напредни технологии на Политехничкиот универзитет Петар Велики Санкт Петербург .

Кандидат за воени науки (2007), доктор на технички науки. Почесен воен специјалист на Руската Федерација.

Награди

Белешки (уреди)

  1. Указ на претседателот на Руската Федерација од 8 ноември 2011 година бр. 1477 „За назначување воен персонал на вооружените сили на Руската Федерација“ (непристапна врска) . Преземено на 12 ноември 2011 година. Архивирана на 28 јули 2013 година.
  2. Указ на претседателот на Руската Федерација од 08.09.2012 година бр. 1141 „За доделување воени чинови на високи офицери на војници на вооружените сили на Руската Федерација“ Архивирана на 5 ноември 2013 година.
  3. Указ на претседателот на Руската Федерација од 9 ноември 2012 година бр. 1507 „За заменик министерот за одбрана на Руската Федерација“
  4. Генерал полковник Остапенко стана заменик министер за одбрана на KM.RU
  5. Информации за SPVIR на Министерството за одбрана на РФ (непристапна врска) . Преземено на 17 јули 2013 година. Архивирана на 23 јуни 2014 година.
  6. Указ на претседателот на Руската Федерација од 10 октомври 2013 година
  7. Наредба на Владата на Руската Федерација од 10 октомври 2013 година бр. 1840-r
  8. Комаров беше назначен за шеф на Роскосмос за преоден рок

Врски