Споменик

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Надгробна плоча на народниот уметник, академик Андреј Милников (1919-2012) и неговата сопруга Арија Пестова, солист на балетот на театарот Марински (1928-1999)

Споменик - структура која одржува сеќавања за нешто [1] .

Целата разновидност на споменици или дела од монументалната уметност се проучува со општи споменици , со посебно внимание на симболичните споменици .

Спомениците исполнуваат објективна историска функција, а многумина носат политички товар, бидејќи се објекти на пропаганда .

Видови споменици

Станица Московски град Крекшино, Парк на победата, кај споменикот
  • Споменици ( лат. Monumentum «сеќавање; споменик» на monere «инспирира, потсетува, инспирира») - споменик со значителна големина од вештачко потекло што идентификува кој било значаен настан од неговата возраст и време и соодветната социјална и јавна перцепција на реалноста е идентификуван настани. На пример, архитектонскиот ансамбл во Бородино во чест на битката кај Бородино , во Волгоград во чест на битката кај Сталинград . Монументалната скулптура обично се поставува во чест на значајни, херојски настани кои барале огромен напор во контекст на перцепцијата на личноста за своето време. Архитектонски, спомениците го организираат просторот, често спомениците играат улога на визуелен центар на плоштад или друг јавен простор.
  • На гробиштата се поставуваат надгробни споменици , честопати репродуцирајќи симболи на религијата на покојникот (на пример, крст на христијанските гробишта).

Приказна

Прототипите на спомениците во модерна смисла на зборот беа антички погребни комплекси (на пример, древните египетски пирамиди , надгробни споменици во некои земји на истокот), меѓутоа, во такви структури, меморијалната функција сè уште не преовладуваше над култот и погребување.

Првите полноправни споменици (т.е. структури со исклучиво меморијална функција) се појавија во Антички Рим . Тие вклучуваат коњички статуи на императори, спомен-сводови и колони.

Во средновековна Европа , честопати се поставувале крстови на спомен-локалитети (на пример, камениот крст Здудичи ). Постоела и традиција на градење монументални храмови . Таквите храмови комбинираа две функции - спомен и култ. Пример се „крвните цркви“ карактеристични за Русија.

Првите статуи-споменици се појавија во Европа за време на ренесансата. Пример за такви споменици биле античките римски споменици на императорите. Во 18-19 век, големи спомен-структури биле подигнати и за меморијални цели, на пример, триумфалните капии (создадени според ликот и сличноста на античките римски) станале широко распространети.

Кон крајот на XX - почетокот на XXI век, малите, „камерни“ споменици-статуи станаа широко распространети. Тие често се во природна големина и не се поставуваат на столбната плоча, туку на ниво на улица.

Во политиката

Споменик по декомунизацијата . Чизмите на Сталин се она што остана од споменикот на Сталин , во близина на Будимпешта .

Постои мислење дека спомениците, покрај објективно-историската функција, служат и за поддршка на една или друга политичка парадигма . Така, говорејќи на церемонијата на отворање на споменикот на жртвите на хомофобијата во нацистичка Германија , германскиот амбасадор во Израел рече [2] :

Поставувањето споменици и именувањето на улиците е важно за да се овековечат настаните од минатото. Но, пред сè, тие служат како потсетник за иднината.

Промената на политичката парадигма често води до рушење на споменици воспоставени од претходниот режим (види Денацификација , Десталинизација ).

Белешки (уреди)

Литература

Врски