Панталер

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Транспарентот на група воени сили на Русија на парадата на 9 мај 2005 година , видлив панталорија.
О. Kiprensky "Портрет на живот-Hussar полковник Evgraf Владимирович Davydov ", pantaler и tashka се видливи.
Менување на гарда Животот гарда , pickelhams , pantalers и jackboots се видливи, Лондон .

Панталер, Бандалиер (од него. Бенд - « лента , плетенка ") - појас над неговото рамо :

 1. знаменосецот , наменет за носење банер или стандард и елемент на униформа за помошниците на знаменосецот, е вклучен во комплексот на знаменцето и е негов елемент;
 2. hussar ( коњица ) во XVIII - првата половина на XIX век , кои се наменети за прицврстување фитинг , карабина , blunderbuss ( tromblona ) или торбичка ( футрола ) е елемент на опрема е направен од кожата и ја имаше елементи (куки, куки) за огнено оружје и кутии (лјадунка) за муниција. Подоцна - прашка извезена со галон, на која во коњичкиот систем бил прицврстен стапот на стандардот , со долниот крај потпирајќи се на грмушката - гнездо на десната увозница на седлото на коњаникот [1] .

По правило, панталерот е направен од скапи материјали и богато украсен совезови , реси , реси, панделки.

Во различни извори се нарекува пантолера ( bandulier (женски) [2] , bandaler (машки) [2] , bandalier [3] , bandillera , bandelier ( шпанска bandolera - „прашка, лента за на рамо“).

За време на битката, тој како бандалиер го закачил појасот од пушка преку рамо, од кој виселе три пара пиштоли во футроли , и набиле запалени фитили под рабовите на капата, и кога му го осветлувале лицето од двете страни, неговите очи изгледаа навистина жестоки и диви, и сето тоа, земено заедно, му даде изглед што човечката имагинација не можеше да предизвика пеколен бес, чија појава би била пострашна.

[4]

Историја

Во Русија

„Олстрјаного случајот на мајсторот и строчники произведе банери за кожни додатоци: трегери, ленти итн...“

„Знаменски приливи или приливи, фиксирани на долниот крај на вратилото, беа позлатени сребро; на нив беа прикачени свилени јажиња , ткаени, во различни бои, со токи, тела и позлатени сребрени врвови“.

Банер, стандарден

На 27 ноември 1838 година, беше посочено дека панталоните на карабинерите на полковите курасиер треба да се монтираат (преправаат) на моделот на панталоните на лесните коњанички полкови ( хусари ). А pantaler со bushmat за носење банери, се носи над левото рамо, се состои од кожа (кожа се користи за муниција ремени) појас две arshins три vershok долго, две vershok широк; краевите на појасот и неговата средина (кај рамото) се правеа со свиткување, за поблиску да се вклопат со телото на стандардниот носач; краевите на појасот, надредени еден врз друг, беа навојувани во бакар со посебен облик, држач и, фаќајќи го, се наведнуваа навнатре за ¾ вершок и се шиеа со две линии. Панталерскиот појас во декорацијата треба да биде сличен на појасите за муниција доделени на дел од војниците . Панталерот за стандардите во коњаницата беше променет според пешадискиот модел само со замена на навртката со држач за кука.

Стандард коњица panthaler првично беше инсталиран во 1850 година за сите коњанички единици.

Во 1871 година, панталерот бил доведен во форма во која постоел до 1917 година . Целокупна должина - 142 см, ширина 11,13 см; кожа, средена со кадифе во штитниците , ткаенина во војска , волнена постава за секого. Ширината со облога е 13,35 цм.Расот широк 3,3 цм беше зашиен по рабовите на панталерот , со краевите во средината. Панталерот беше скратен со подофицерски галон во цик-цак шема. На панталерата беше прикачена позлатена или сребрена (според уредот ) заграда долга 12,8 см, ширина 2,22 см, со кука долга 11,13 см.

На 14 март 1876 ​​година беа одобрени примероци од панталори за носење банери во пешадиските единици, а во исто време беше наредено:

 • да има исти панталони за банери и во сите козачки трупи (за козачките банери и стандарди , беше инсталиран и црн кожен панталер - црна кожа, без обвивка, а само во 1912 година на Козаците им беа доделени генерални коњанички панталони);
 • во согласност со пешадиските панталори, променете го пресекот на коњичкиот панталер, прицврстувајќи го појас со грмушка на него за стандарди за носење пеш.

За панталерски формации на коњаници и козачки трупи , беше обезбедена одредена боја .

Формирање ОбвивкаПоставата Забелешка
Чува чуварски полкови Бои наеполети Бело
Чувари змејски полкови Скарлет Скарлет
Змејски полкови Инструмент крпа Темно зелена
Улански полкови Свечени бои за капи Бои на ревер
Хусарски полкови Слајм бои за капа за облекување Долман бои
Чувари козачки полкови Бои на свечената униформа Бои на свечената униформа
Козачки трупи Бои на еполети Униформни бои

Во Русија за време на советскиот период се користеше руското име за панталера - церемонијална прашка .

Свечена прашка а) За носење на знамето на четата на почесната гарда и знамињата на водите на воздухопловните сили и морнарицата.Свечената прашка се состои од долги и кратки ремени за рамо и кожна чаша за персоналот на знамето. Кожни ремени за рамо широки 80 мм, обложени со црвена боја (за прашка до знамињата на водовите на воздухопловните сили и морнарицата - сина) шарена ткаенина . На крпата е зашиен позлатен галон широк 60 mm.

б) За помошниците на именителот, предната прашка се состои од долги и кратки ремени за рамо и златна четка. Кожени ремени за рамо широки 80 mm, покриени со банерот или ткаенина со црвена лента (за прашката на помошниците на знамињата на водите на воздухопловните сили и морнарицата - сина) и исечени по должината на рабовите со позлатен галон широк 13 mm.

- Наредба на министерот за одбрана на СССР бр. 29, 16 февруари 1971 година , Москва . „За промена на специјалната униформа за персоналот на почесната гарда“

[5]

Во моментов, панталерот за носење на борбеното знаме на воените единици на руските вооружени сили се состои од долги и кратки ремени за рамо и кожно стакло закачено на кожен јазик. Појасите се направени од два слоја кожа. Долниот слој е покриен со портокалова свилена ткаенина (за морнарицата - бојата на ткаенината е сина). Горниот слој е покриен со портокалова свилена ткаенина (за морнарицата - бела). На двете страни има две надолжни црни (за морнарско сини) ленти, секоја широка 2 см. Помеѓу црните (сини) риги има дезен од златна (за морнарицата - сребрена) плетенка широка 2,5 cm.Дезенот е цик-цак (агол 90 °). Рабовите на панталерот се обрабени со златна (за морнарицата, сребрена) плетенка, широка 0,5 cm. На долг појас од задната страна е прикачен кожен ремен за запрегнување-седло, широк 2,5 cm, навој во кожа со сечило поставата. На кратко ременче е прикачен двослоен кожен јазик со стакло од лиена кожа. Панталерот за помошниците на знаменосецот е ист во дизајнот како кај стандардниот, но без кожно стакло, со реси од злато и за морнарицата - сребрен.

Опрема

Панталер е елемент на опремата на хусар (коњаник), на него, се носи преку левото рамо, се носела торбичка и била прикачена карабина или блундер , за време на движењето тие биле лоцирани зад, пред да пукаат, карабинот или блундерот. беше откачен, а торбичката се придвижи напред на градите. На предната страна на панталерата, на тенки синџири имало прицврстувања за две облекување , бакар и челик. Комодите беа игли за чистење на отворот за грундирање на пиштол , карабина или блундер . Војниците и подофицерите имаа панталер во бела кожа ( гардисти ) или црвено, офицерите во црвена кожа и извезени со златни конци.

Галерија

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Бушмат // Воена енциклопедија : [во 18 тома] / ед. ВФ Новицки ... и други ]. - СПб. ; [ М. ]: Тип. t-va I. D. Sytin , 1911-1915.
 2. 1 2 Објаснувачки речник на живиот голем руски јазик
 3. Чарлс Џонсон (Даниел Дефо) Општа историја на пиратите
 4. Чарлс Џонсон (Даниел Дефо) „Општа историја на пиратите“, опис на Едвард Теч, наречен „Црнобрад“
 5. Интернет списание за љубителите на униформологијата.

Литература

 • Објаснувачки речник на живиот голем руски јазик
 • Висковатов А.З. Историски опис на облеката и оружјето на руските трупи со цртежи, составен по највисок ред. (Ед. 2), погл. 2, 3, 6.SPb., 1899 година.
 • Банер (непристапна врска од 14-06-2016 [1904 дена]) // Воена енциклопедија: [Во 18 тома] / Ед. ВФ Новицки и други - СПб .: Т-ин ИД Ситин, 1911-1915.
 • Бегунова А.И. Хусари во Русија. Од историјата на руската коњаница., списание за одгледување коњи и коњички спортови . 1981 година , бр.12.
 • Воен енциклопедиски речник. М. , Воено издаваштво , 1983 година
 • Василиев А. А., Космолински П. Ф. Сабер, ташка, хусарски коњ ... (ракопис). 1985 Москва .
 • Бегунова А.И., Космолински П.Ф. Од северната војна до седумгодишната војна. списание Советски музеј. 1988 година , бр.4.
 • Т. Н. Шевјаков , О. Н. Пархаев Банери и стандарди на руската империјална армија од крајот на 19 - почетокот на 20 век.
 • Николаев, „Историска скица на регалите и ознаките на руската армија“
 • Луцијан Јаковлев, руски стари транспаренти.
 • Л.В. Беловински . Панталер // Илустриран енциклопедиски историски и домашен речник на рускиот народ. XVIII - почетокот на XIX век / ед. Н. Еремина . - М .: Ексмо, 2007 .-- S. 460 .-- 784 стр.: - ил. со. - 5000 примероци. - ISBN 978-5-699-24458-4 .

Врски