Парацелзус

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Парацелзус
лат. Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хоенхајм
Портрет на Квентин Масис
Портрет на Квентин Масис
Родено име германски Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim
Дата на раѓање 21 септември 1493 година ( 1493-09-21 )
Место на раѓање На пр. , Кантон Швиц , Швајцарска унија
Датум на смрт 24 септември 1541 година ( 1541-09-24 ) (48 години)
Место на смртта Салцбург , Австриски округ , Светото Римско Царство
Земјата Швајцарија
Научна сфера медицина , алхемија , астрологија
Место на работа Универзитетот во Базел
Алма матер Универзитетот во Базел, Универзитетот во Ферара
Академско звање професор по физика , медицина и хирургија
Познат како претходник на фармакологијата
Лого на Викицитат Цитати на Викицитат
Лого на Викиизвор Уметнички дела на Викиизвор
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Статии за херметизмот
Херметичност
Хермес Трисмегистус
Пантеон
Општи книги
Настава и практики
Симболи на херметизам

Парацелзус ( Латинска Парацелзус, вистинско име Филип Aureol Theophrast бомбастичните изрази фон Hohenheim [1] , Латинска Philippus Aureolus Теофраст Bombastus фон Hohenheim, е роден, се претпоставува дека во 1493 година, јајце , кантонот Швиц - почина 24 септември, 1541), Салцбург алхемичар , лекар, филозоф , натуралист , природен филозоф на ренесансата , еден од основачите на јатрохемијата . Подложен на критичка ревизија на идејата за античка медицина [2] . Тој придонесе за воведување на хемикалии во медицината. Се смета за еден од основачите на модерната наука .

Измислен од него [3] , псевдонимот Paracelsus , преведен од латински (пар - „блиску, блиску“) значи „приближен Целзус “, антички римски енциклопедист и познавач на медицината од 1 век [4] .

Современиците ги споредуваа активностите на Парацелзус со оние на Мартин Лутер , бидејќи, како Лутер во религијата, Парацелзус беше голем реформатор на медицинската наука и практика.

Биографија

Парацелзус е роден во семејство на лекар кој потекнувал од старо, но сиромашно благородничко семејство. Неговата мајка се грижела за болните во локалната опатија . Изгледаше многу слабо - голема глава и тенки криви нозе. Во семејството, Парацелзус доби одлично образование за медицина и филозофија. На 16-годишна возраст ги знаел основите на хирургијата , терапијата и добро ги познавал основите на алхемијата . На 16-годишна возраст, Парацелзус засекогаш го напуштил домот и отишол да студира на Универзитетот во Базел . Потоа студирал во Вирцбург кај игуменот Јоханес Тритемиј , еден од најголемите академици на магијата, алхемијата и астрологијата [5] . Парацелзус го доби своето универзитетско образование во Ферара , каде што му беше доделена диплома доктор по медицина.

Талкање

Од 1517 година, Парацелзус презел бројни патувања и можеби бил претходник или основач на тајните друштва кои се појавуваат во 17 век во Европа. [ извор не е наведен 2696 дена ] ), посетувал различни универзитети во Европа, учествувал како лекар во воени кампањи, ги посетил царските земји, Франција, Англија, Шкотска, Шпанија, Португалија, скандинавските земји, Полска, Литванија, Прусија, Унгарија, Трансилванија , Влашка, државата на Апенинскиот Полуостров (имаше гласини дека ги посетил Северна Африка, Палестина, Константинопол, Русија и во татарски заробеништво).

Според ван Хелмонт , во 1521 година Парацелзус пристигнал во Константинопол и таму го добил Филозофскиот камен . Адептот од кого Парацелзус го добил овој камен бил, како што е споменато во одредена книга Aureum vellus (латински) (отпечатена во Роршах во 1598 година), извесен Соломон Трисмозин или Фајфер, сонародник на Парацелзус. Се вели дека овој Трисмозин поседувал и лек; тврдат дека на крајот на 17 век тој сè уште бил жив: го видел некој француски патник [ извор неодреден 2696 дена ] .

Парацелзус патувал во дунавските земји и ја посетил Италија, каде што служел како воен хирург во царската армија и учествувал во многу воени експедиции од тоа време. Во своите патувања, тој собрал многу корисни информации, не само од лекари, хирурзи и алхемичари, туку и комуницирал со џелати, бербери, овчари, акушерки и гатачи. Тој црпеше знаење и од големите и од малите, од научниците и од обичниот народ; можеше да се најде во друштво на говедаџии или скитници, на патиштата и во таверните, што служеше како изговор за суровите прекори и прекори со кои непријателите го опсипуваа во нивните ограничувања. Откако поминал десет години во талкање, а потоа во пракса ја применувал својата лекарска уметност, потоа подучувал или учел, според обичаите од тоа време, алхемија и магија, на триесет и две години се вратил назад во Германија, каде набргу стана познат по неколку неверојатни случаи на исцелување болни.

Во 1526 година го стекнал правото на бургер во Стразбур , а во 1527 година, под покровителство на познатиот издавач на книги Јохан Фробен, станал градски доктор на Базел . Исто така во 1527 година, по препорака на Оксколампадиј, градскиот совет го назначил за професор по физика, медицина и хирургија, давајќи му висока плата. На Универзитетот во Базел, тој предаваше курс по медицина на германски јазик , што ја предизвика целата универзитетска традиција на предавање само на латински . Неговите предавања, за разлика од говорите на неговите колеги, не беа едноставно повторување на мислењата на Гален, Хипократ и Авицена, чие излагање беше единственото занимање на тогашните професори по медицина. Неговото учење беше навистина негово, и тој го предаваше без оглед на туѓите мислења, со што го заслужи аплаузот на своите ученици и ги ужаснуваше своите православни колеги со кршење на воспоставениот обичај да се предава само она што може веродостојно да се поткрепи со утврдени, општоприфатени докази. , без разлика дали имало тоа е компатибилно со разумот и вистината. Во 1528 година, како резултат на конфликт со градските власти, Парацелзус се преселил во Колмар . Во тоа време, тој беше екскомунициран од академијата речиси 10 години.

Во 1529 и 1530 г. ги посети Еслинген и Нирнберг. Лекарите на „Реал“ од Нирнберг го осудија како измамник, шарлатан и измамник. За да ги отфрли нивните обвинувања, тој побара од градскиот совет да му го довери лекувањето на неколку пациенти чии болести се сметаат за неизлечиви. Кај него биле упатени неколку пациенти со слон, кои за кратко време ги излечил, без да бара никаква исплата. Доказ за тоа може да се најде во архивата на градот Нирнберг.

Парацелзус измислил неколку ефективни лекови. Едно од неговите главни достигнувања е објаснувањето на природата и причините за силикозата (професионално заболување на рударите).

Во следните години, Парацелзус патувал многу, пишувал, лекувал, истражувал, поставувал алхемиски експерименти, спроведувал астролошки набљудувања. Во 1530 година, во еден од замоците на Берацхаузен, тој ја заврши работата на „ Парагранум “ (1535). По краткиот престој во Аугсбург и Регенсбург, тој се преселил во Сент Гален и на почетокот на 1531 година тука завршил долгорочна работа за потеклото и текот на болестите „Парамирум“ (1532). Во 1533 година останал во Вилах , каде што ги напишал „Лавиринтот на погрешните лекари“ (1533) и „Хроника на Картинија“ (1535).

Парацелзус опишал болест на рударите („Шнеберг белодробна болест“; „Von der Bergsucht und anderen Bergkrankheiten“, веројатно напишана од него во 1533-1534 година, но објавена дури по смртта на научникот во 1567 година), која подоцна била идентификувана како рак на белите дробови. Се покажа дека болеста на рударите е поврзана со ефектот на јонизирачко зрачење на радон и краткотрајни производи од неговото распаѓање, кои се акумулираат во воздухот на лошо вентилирани рудници. [6]

Последните години

Во последните години од неговиот живот, трактатите Филозофија (1534), Скриена филозофија (првото издание е преведено на фламански јазик , 1533), Големата астрономија (1531) и голем број мали природни филозофски дела, вклучувајќи ја и Книгата на нимфите. , силфи, пигмејци, саламандери, џинови и други духови “(1536).

После тоа, тој ги посети Мерен , Корушка , Екстрем и Унгарија и на крајот се населил во Салцбург , каде што бил поканет од војводата Ернст, баварскиот палатин, голем љубител на тајните науки. Таму Парацелзус конечно можеше да ги види плодовите на својот труд и да стекне слава. Конечно, тој може да започне медицинска пракса и да пишува дела, не грижејќи се за фактот дека утре, можеби, ќе мора да се пресели во друг град. Тој има своја куќа на периферијата, канцеларија и лабораторија.

На 24 септември 1541 година , додека бил во мала соба во хотелот „Белиот коњ“ на насипот на Салцбург, тој починал по кратко боледување (на возраст од 48 години и три дена). Погребан е на гробиштата на градската црква Св. Себастијан.

Околностите за неговата смрт сè уште не се јасни, но најновото истражување ја потврдува верзијата на неговите современици, според која Парацелзус, за време на вечера, предавнички бил нападнат од бандити најмени од еден од лекарите, негови непријатели. Како последица на паѓање на камен, тој го скршил черепот, што неколку дена подоцна довело до смрт.

Постхумна судбина. Споменик

Салцбург-0210.jpg
Уметност 04 09 - Грб Paracelsus.jpg

Германскиот лекар С.Т. фон Семеринг го прегледал черепот на Парацелзус, кој поради својата необична структура не може да се помеша со ниту еден друг и забележал пукнатина што минува низ темпоралната коска (черепот често се допирал, а со текот на времето се зголемувал и станувал јасно видливи). Тој е сигурен дека таква пукнатина можела да се случи само за време на животот на Парацелзус, бидејќи коските на тврд, но стар и исушен череп не можеле да се одвојат на овој начин.

Остатоците на Парацелзус биле ексхумирани во 1572 година за време на обновата на црквата Св. Себастијан во Салцбург и повторно погребан зад ѕидот што го опкружува дворот пред капелата Св. Филип Нери, прикачен на црквата; на ова место сега стои негов споменик.

Споменик
 • Во центарот на белата мермерна пирамида има вдлабнатина со неговиот портрет, а над натписот на латински : Philippi Theophrasti Paracelsi qui tantam orbis famam ex auro chymico adeptus est effigies et ossa donec rus circumdabitur pelle sua.
  („Филип Теофраст Парацелзус, кој се здоби со таква голема слава на светот за [откривањето на] хемиско злато, лик и коски; и додека не биде повторно покриен со своето тело“);
 • Под портретот: Sub reparatione ecclesiae MDCCLXXII. ex sepulchrali eruta heic locata sunt.
  („Поради поправка на црквата [во 1772 г., од погребното распаѓање поради епидемијата, тие беа ископани и ставени овде“ [коските на Парацелзус]);
 • Врз основа на споменикот: Conditur hic Philippus Theophrastus insignis Medicinae Doctor qui dira ilia vulnera Lepram Podagram Hydropsin alique insanabilia corporis contagia mirifica arte sustulit et bona sua in pauperes distribuenda locanda honoravit. Anno MDXXXXI. Умри xxiv. Septembris vitam cum morte mutavit.
  („Тука лежи Филип Теофраст, титулата доктор по медицина, дека многу од чиревите, лепрата, гихт, капки и некои неизлечиви заразни болести на телото со чудотворна уметност излечиле, а делењето и давањето на неговиот имот на сиромашните почестило. Во 1541 година, на 24 септември, живот до смрт “).

Под овој натпис, грбот на Парацелзус е видлив во форма на сребрен зрак, на кој се наоѓаат три црни топки една по друга, а под зборовите:

 • Pax vivis бара aeterna sepultis. ;
 • Мир на живите, вечен покој на мртвите.

На црната табла од левата страна на споменикот има германски превод на овие зборови. Последните два натписи се јасно пренесени од оригиналниот споменик, а оној поврзан со портретот бил додаден во 1572 година.

Учења на Парацелзус

 • Средновековната медицина, која се базираше на теориите на Хипократ , Гален и Авицена , тој се спротивстави на „спагиричната“ медицина, создадена врз основа на учењето на Хипократ . Тој поучуваше дека живите организми се составени од иста жива, сулфур, соли и голем број други супстанции кои ги формираат сите други тела на природата; кога едно лице е здраво, овие супстанции се во рамнотежа едни со други; болест значи доминација или, обратно, недостаток на еден од нив. Тој беше еден од првите кои почнаа да користат хемиски агенси во лекувањето.
 • Парацелзус се смета за претходник на модерната фармакологија , фразата му припаѓа: „Сè е отров, и ништо не е лишено од отровност; само една доза го прави отровот невидлив“ (во популарната презентација: „Сè е отров, сè е лек; и двете се одредуваат според дозата“ ). Во друга презентација, оваа фраза звучи попоетично - „Лекот е отров, но отровот е лек. Само една доза ќе го претвори лекот во отров, а отровот во лек...“ .

  Alle Dinge sind Gift, und nichts ist ohne Подарок, allein die Dosis macht dass ein Ding kein Подарок ist. [7]

 • Според Парацелзус, човекот е микрокосмос во кој се рефлектираат сите елементи на макрокосмосот ; врската помеѓу двата света е силата „М“ (името на Меркур започнува со оваа буква). Според Парацелзус, човекот (кој е и квинтесенција , или петта, вистинска суштина на светот) е произведен од Бога од „извадокот“ на целиот свет и го носи ликот на Создателот. Нема забрането знаење за човекот, тој е способен и, според Парацелзус, дури и обврзан да ги истражува сите суштини што постојат не само во природата, туку и надвор од неа.
Човечката суштина во Парацелзус вклучува 7 елементи [8] [9] :
 1. Елементарно тело “ (материјално или физичко тело; „Чат“ за Египќаните и „ Гуф “ за Евреите),
 2. Археј “ (електромагнетно тело кое дава фосфорна светлина; почеток, без кој физичкото тело не може ниту да постои ниту да се движи; „ Анх “ на Египќаните и „Коуч-ха-гуф“ на Евреите);
 3. Евеструм “ (ѕвездено, астрално тело; „Ка“ на Египќаните и „ Нефеш “ на Евреите), чија татковина е астралниот свет ; тоа е точна копија на материјалното тело, може да го напушти физичкото тело, го придружува духот на една личност по неговата смрт;
 4. Spiritus animalis “ (животинска душа, „Хати“ или „Аб“ на Египќаните, „ Руах “ на Евреите), каде што се концентрирани понизни, животински, себични инстинкти и страсти;
 5. Анима интелигенс “ (интелигентна душа, „Баи, Ба“ на Египќаните и „ Нешама “ на Евреите) - формата во која човечката душа е облечена во повисоките сфери во моментот на повторното обединување со ангелскиот свет;
 6. Anima spiritualis “ (духовна душа, духовно тело; „Cheybi“ на Египќаните и „Chaijah“ на Евреите) е од божествено потекло, седиште на сите најблагородни и највозвишени аспирации на човекот,
 7. „Човекот од Новиот Олимп “ е искра на Божественото, дел од божественото „јас“ што живее во една личност.
 • Парацелзус ги применил идеите на Агрипа за симпатијата и антипатијата кон медицината и врз основа на нив ја изградил доктрината за посебни средства за секој дел од телото ( аркануми ) и можноста за пренесување на болеста од личност на растение или животно. , или закопајте го заедно со човечки измет во земјата [8] ...
 • Парацелзус оставил голем број алхемиски дела, меѓу кои: „Хемиски псалтир, или филозофски правила за каменот на мудриот“ [10] , „Азот, или на дрвото и нишката на животот“ [11] итн. од овие дела го употребил терминот џуџе .
 • Токму тој му го дал името на металот цинк , користејќи го правописот „zincum“ или „zinken“ во книгата Liber Mineralium II [12] . Это слово, вероятно, восходит к нем. Zinke , означающее «зубец» (кристаллиты металлического цинка похожи на иглы) [13] .

Ученики и последователи

Учение Парацельса и его последователей называется ятрохимией [5] , которую самостоятельно развивали также [16] :

Также Густав Шведский (1568—1607), сын шведского короля Эрика XIV и бывшей служанки, за свои обширные знания имел прозвище «второго Парацельса» [17] .

Труды

Опубликованные при жизни
 • Die große Wundarzney . Ульм , Hans Varnier, 1536; Аугсбург , Haynrich Stayner (Steyner), 1536; Франкфурт-на-Майне , Georg Raben и Weygand Hanen, 1536.
 • Vom Holz Guaico , 1529.
 • Von der Frantzösischen kranckheit Drey Bücher , 1530.
 • Vonn dem Bad Pfeffers in Oberschwytz gelegen, 1535.
 • Prognostications , 1536.
Посмертные публикации
 • Wundt unnd Leibartznei . Франкфурт-на-Майне, Christian Egenolff [en] , 1549; Christian Egenolff, 1555; Christian Egenolff (младший), 1561.
 • Von der Wundartzney: Ph. Theophrasti von Hohenheim, beyder Artzney Doctoris, 4 Bücher . Pietro Perna [en] , 1577.
 • Von den Krankheiten so die Vernunfft Berauben . Базель , 1567.
 • Archidoxa . Краков , 1569.
 • Kleine Wundartzney . Базель, Peter Perna, 1579.
 • Opus Chirurgicum, Bodenstein . Базель, 1581.
 • Медицинские и философские трактаты — четырёхтомник, Базель, Huser, 1589.
 • Хирургические труды. Базель, Huser, 1591 и Zetzner , 1605.
 • Медицинские и философские трактаты — Страсбургское издание, 1603.
 • Kleine Wund-Artzney . Страсбург, Ledertz, 1608.
 • Opera omnia medico-chemico-chirurgica , 3 тома. Женева , 1658.
 • Liber de Nymphis, sylphis, pygmaeis et salamandris et de caeteris spiritibus , 1566
 • Philosophia magna, tractus aliquot , Кёльн , 1567.
 • Philosophiae et Medicinae utriusque compendium , Базель, 1568.

Память

В художественной литературе и кино

 • В произведении Хорхе Луиса Борхеса «Роза Парацельса» одним из героев является Парацельс.
 • В романе « Франкенштейн » главный герой находился под сильным влиянием трудов и идей Парацельса.
 • Парацельс — один из главных героев романа братьев Вайнеров «Лекарство для Несмеяны» (« Лекарство против страха »).
 • Австрийский кинорежиссёр Георг Пабст в 1943 году снял фильм « Парацельс [de] ».
 • Парацельс — одно из главных действующих лиц фильма « Вход в лабиринт ».
 • Часто упоминается в рассказах Г. Ф. Лавкрафта как автор оккультных трудов и алхимик, чьи произведения наряду с произведениями других средневековых учёных-оккультистов используются героями в мистических целях, например, при воскрешении мертвецов.
 • Появляется лично в одной из серий сериала 1987 года «Красавица и чудовище».
 • Является прототипом для персонажа манги и аниме Стальной алхимик , который имеет имя «Ван Гогенхейм» (а также по сюжету мог иметь имя «Теофраст Бомбаст»)
 • В сериале Хранилище 13 выступает в качестве одного из антагонистов сериала, он убил 600 крестьян, чтобы создать философский камень ради обретения бессмертия, но потом был схвачен регентами 9 хранилища и был превращён в бронзовую статую.

Примечания

 1. В современной транскрипции также — Хоэнхайм.
 2. Парацельс . www.hrono.ru. Дата обращения: 25 ноября 2015.
 3. [dic.academic.ru/dic.nsf/enc_philosophy/910#ПАРАЦЕ́ЛЬС0 Философская энциклопедия] // Академик.
 4. Новая философская энциклопедия, 2003 г.
 5. 1 2 Парацельз // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 6. Розенберг Г.С., Краснощеков Г.П. Всё врут календари! .
 7. Zeno. Volltext Philosophie: Theophrast Paracelsus: Werke. Bd. 2, Darmstadt 1965, S. 508-513.: Die dritte ... (нем.) . www.zeno.org . Дата обращения: 13 апреля 2021.
 8. 1 2 Оккультизм // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 9. Гартман Ф. Жизнь Парацельса . Стр. 102
 10. Результаты поиска // Google Books
 11. Результаты поиска // Google Books
 12. Hoover, Herbert Clark (2003), Georgius Agricola de Re Metallica , Kessinger Publishing, с. 409, ISBN 0766131971  
 13. Gerhartz, Wolfgang (1996), Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry (5th ed.), VHC, с. 509, ISBN 3527201009  
 14. Северинус, Петр // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 15. «В медицине он является последователем Парацельса» / Флудд, Роберт // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 16. Иатрохимики и иатрофизики // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 17. Густав, сын Эрика XIV // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 18. Paracelsus Prize (недоступная ссылка) . Дата обращения: 4 октября 2016. Архивировано 6 декабря 2016 года.

Литература

 • Володарский В. М. Социальная утопия Теофраста Парацельса // История социалистических учений: сб.статей. — М., 1985
 • Володарский В. М. Образ природы в творчестве Парацельса // Природа в культуре Возрождения. — М., 1992.
 • Володарский В. М. Леонардо да Винчи и Парацельс о магии и алхимии // Леонардо да Винчи и культура Возрождения. — М.: Наука, 2004.- С.176-183. — ISBN 5-02-032668-2
 • Гундольф Ф. Парацельс / Пер. Л. Маркевич, общ. ред. и послесл. В. Н. Морозова. — СПб.: Владимир Даль, 2015. — 191 с. — ISBN 978-5-93615-154-5
 • Зорина Е. В. Парацельс // Дельфис № 24(4/2000)
 • Койре А. Парацельс // Мистики, спиритуалисты, алхимики Германии XVI века / пер.и посл. А.М. Руткевич. — Долгопрудный: Аллегро-Пресс, 1994. — 170 с. — ISBN 5-87859-067-0 .
 • Майер П. Парацельс — врач и провидец. / Пер. Е. Б. Мурзина. — М., 2003.
 • Jole Shackelford. A Philosophical Path for Paracelsian Medicine: The Ideas, Intellectual Context, and Influence of Petrus Severinus (1540—1602). — Copenhagen: Museum Tusculanum Press, 2004. — Pp. 519.
 • Walter Pagel [en] . Paracelsus: An Introduction to Philosophical Medicine in the Era of the Renaissance . — Karger Publishers Switzerland. — ISBN 3-8055-3518-X

Ссылки